Vechiul Testament e o carte istorica. Iti prezinta istoria umanitatii, in special a poporului Israel. Nu e numai fictiune, metafora, asa cum sunt Vedele indienilor. Iti prezinta fapte concrete, petrecute in istorie, si arheologia a confirmat intotdeauna istoria biblica. Deci poate fi luata ins ens cit se poate de literal. Dar, pentru ca Dumnezeu a pus in el si adevaruri vesnice, pentru ca face parte din Cuvintul Sau, care adesea nu poate fi exprimat doar literal, e normal sa aiba si metafore in el, dar nu trebuie interpretat doar in stil metaforic. De fapt, aici e mereu problema cind e vorba de interpretare: trebuie sa stii ce e exprimat metaforic, si ce e exprimat literal, si sa faci diferenta, insa nu e chiar asa de usor, si de aceea au aparut pina acum atitea interpretari.
Actualizarea poate sa vina doar din intepretare. Geneza mai ales trebuie inteleasa in mod simbolic si metaforic.
Geneza cuprinde adevaruri fundamentale. Nu putem ignora pur si simplu subiectul originilor.
Desigur ca nu, nimeni nu spune sa le ignoram. Trebuie sa le intelegem altfel.
Adica cum, altfel decat este scris? Conceptia despre lume si viata a crestinului difera in mod radical de cea evolutionista. Nici un domeniu nu este influentat decat cel al motivatiei efortului stiintific.
Nu vorbeam neaparat de evolutionism. Ca sa dau un exemplu, cele 7 zile ale Facerii sunt interpretate ca fiind zile calendaristice doar de cultele fundamentaliste. O interpretare mai libera, sustinuta tot de textul biblic (Ps. 90, 4; 2 Pet. 3, 8), dar si de o analiza logica (luminatorii, fata de care are loc alternanta diurn-nocturn, specifica zilelor calendaristice, nu au fost creati decat mai tarziu), e ca zilele Facerii se intind pe mii de ani.
Stim ca Dumnezeu nu este supus timpului, spatiului si materiei. La Dumnezeu o zi este ca o mie de ani. Timpul si spatiul sunt finite si dau lumii caracterul trecator si limitat.
Da, dar trebuie sa studiem toate evenimentele de atunci si pana astazi si sa ne facem o impresie cine conduce in univers?
Intrebarea e retorica pentru ca pamantul si toate vietuitoarele se confrunta cu mari probleme de toate tipurile.Ar trebui milioane de specialisti din toate domeniile, istoric, stiintific etc pentru a studia toate transformarile si toate evenimentele si pentru a intelege ce se intampla in lumea nevazuta.
Principiul este de distrugere si autodistrugere atat in univers cat si pe pamant si asta poate fi interpretata din punct de vedere al sfinteniei in eroism si spirit de sacrificiu iar din punct de vedere malefic in satisfacerea poftelor diavolilor.
Ce am vrut eu sa spun, nu legat de istoria prezentata de Biblie si care e adevarata, ci de puncte unde ar trebui sa lasam stiinta sa-si faca datoria si sa descopere principii si origini ale unor elemente sau chiar a vietii. Dumnezeu a creat Universul, chiar trebuie sa cautam o explicatie religioasa a acestui principiu? Eu cred ca nu, ca felul in care e explicat in Geneza e metaforic si trebuie luat ca atare, ca Dumnezeu ar fi putut explica el insusi acest lucru, pas cu pas, stiintific dar nu cred ca avea relevanta. El este deasupra Materiei, El a creat-o, e o stare pe care nu o putem definii tocmai pentru ca e totul. Stim ca daca El a creat acest intreg Univers, a creat si Omul, ca da, am inceput de la un om chiar daca noi l-am numit Adam si am continuat cu femeia chiar daca am numit-o Eva. Stim de asemenea ca ne asemanam cu animalele, foarte bine dar numai noua ne-a dat Dumnezeu ratiune si dreptul de a conduce acest Pamant. Stim ce reprezinta Raul, ca trebuie sa primeze binele in noi caci altfel nu mai santem pe calea deschisa de Dumnezeu ci ne indreptam spre distrugere. Putem sa numim raul Diavol, putem sa numim starea in care ajungem sa ne distrugem Iad si putem sa numim o stare viitoare in evolutia noastra daca pastram calea Binelui comun data de Dumnezeu Rai. Insa sa spui ca Diavolul are aspect nu stiu de care, cu coarne si copite, ca in Iad ajungi intr-un cazan este, cred eu doar metaforic. Poate ca voi fi inteles gresit dar am incercat sa explic clar ce doream. Dumnezeu nu are nevoie de dovezi stiintifice, de explicatii, Raul la fel, faptul ca Dumnezeu cand a creat Lumina a fost nasterea Binelui, invingerea Intunericului iar noi trebuie sa respectam Lumina si nu Intunericul. Asta e natura lui Dumnezeu, Lumina care trebuie sa anihileze Intunericul, in Univers, pe Pamant si de asemenea in mintile noastre.
Bine spus dar intunericul pare mai puternic, cel putin pe pamant, de fapt in tot universul.Principiul e de distrugere si autodistrugere.Prin acest procedeul Binele isi arata superioritatea adica spirit de sacrificiu si eroism iar Raul inferioritatea adica delectarea cu ororile altora.Intre bine si rau poate exista o armonie perfecta in acest fel.Raportul miel-lup.