Trebuie sa intelegem ca religia crestina e bazata in totalitate pe ceea ce scrie in biblie. Acolo este fundamentul crestinismului. Nu se spune tot timpul ca biblia e "cuvantul domnului". Daca tu nu recunosti acest lucru, atunci nu prea te mai poti numi crestina. Daca nu esti de acord cu dumnezeul descris in biblie, si nu crezi in el, atunci inseamna ca ai religia ta proprie, cu un nou zeu inventat de tine. Nu se poate pur si simplu sa il "modelam" pe d-zeu cum vrem noi. Daca el ar exista, atunci ar fi intr-un singur fel, si nu ai putea avea si tu dreptate, si un alt om care-l vede altfel dreptate. Nu il putem modifica dupa cum vrem noi, si fiecare sa pretindem ca il cunoastem pe adevaratul d-zeu. Intr-un fel, fiecare om are varianta lui de d-zeu in care crede, si asta e o dovada buna ca d-zeu e in imaginatia fiecaruia, si ca el nu exista in realitate. Fiecare om isi creeaza un fel de prieten imaginar care sa-l ajute la greu. Daca ar fi sa luam d-zeul in care crezi tu, si sa gandim la rece si obiectiv, ce sanse crezi ca ai sa fie real? Tu crezi intr-una din miile de variante care exista pentru d-zeu. Ce te face sa crezi ca a ta e mai reala decat a altuia? Eu zic ca daca ai facut deja pasul asta de a respinge zeul biblic, poti sa faci si urmatorul pas de a respinge toti zeii care au fost inventati vreodata de om. Stii bine ca pentru niciunul dintre ei nu este vreo dovada ca ar exista. E vremea sa privim adevarul asa cum e, si sa recunoastem ca mii de ani ne-am inselat crezand in acesti zei. Ne-am inselat, pentru ca am vrut cu disperare sa credem in ceva, sa avem un ajutor, sa avem pe cineva de partea noastra. Ne-a facut sa ne simtim mai bine, dar atat. Daca e sa privim lumea asta cu curaj pentru prima data in istoria noastra, si sa luam soarta in propriile maini, atunci trebuie sa renuntam la sperante false. Avem o singura viata, si aia scurta, si e pacat sa o irosim crezand in povesti.
Sunt dovezi ca Iisus a existat. Sunt oameni care respingeau ideea crestinismului si totusi au scris in cartile lor, despre un barbat care pretindea ca ar fi Mesia, si ca a primit cea mai cruda pedeapsa din acele timpuri, rastignirea. Nu mi-am creat un Dzeu propriu, insa refuz sa cred povestile din Biblie, nu de alta, dar se bat cap in cap.
Multi oameni au pretins ca sunt "mesia". Problema nu e daca Isus a existat sau nu, ci daca a fost asa cum e descris in biblie.
Ca bine spui
Asta nu-mi place mie la Biserica dogmatica, primul lucru pe care il invata pe copii e
"Cele 10 porunci ". Mi se pare o aiureala. Cand aveam vreo 6-7 ani a trebuit sa invat asa ceva si am ramas uimit cand am ajuns la porunca "sa nu curvesti". Pai eu la varsta aia imi puneam palmele la ochi cand se sarutau astia prin filme si voi ma invatati pe mine sa nu curvesc? :O
Cred ca se fce prea mult tam-tam cu aceste legi,oricum ele au fost date ca un indreptar mai degraba, sa stii sa nu te abati de la ele, sa-ti fie un ghid. Mi se pare o prostie sa spui ca Dumnezeu te pedepseste aici pe Pamant, dupa logica crestina omul traieste aici cum doreste iar "dincolo" vine rasplata. Mai degraba cei corupti o duc mai bine decat cei drepti, cel putin in Romania.
Salut
Biblia arata ca Dumnezeu este mult mai iertator decat oricine altul.
Iata doar cateva pasaje biblice din care reiese acest lucru:
Isaia 1:18 - "Dacă păcatele voastre vor fi ca stacojiul, vor fi făcute albe ca zăpada. Dacă vor fi roşii ca pânza carmin, vor deveni ca lâna."
Isaia 55:7 - "Dumnezeul nostru... ierta cu largheţe."
1 Ioan 2:1, 2 - "Copilaşii mei, vă scriu aceste lucruri ca să nu comiteţi vreun păcat. Şi totuşi, dacă cineva comite un păcat, avem un ajutor la Tatăl: pe Isus Cristos, cel drept. El este o jertfă de împăcare pentru păcatele noastre, dar nu numai pentru ale noastre, ci şi pentru ale întregii lumi."
Cele bune!
Ar fi cam asa.viata asta e soseaua pe care mergi.decalogul,ar fi regulile de circuatie. daca nu le respecti,poti fi amendat,daca mergi in continuare,poti fi accidentat,lovit de o masina,caruta,avion etc. daca tot nu intalegi,ajungi la capat de drum,unde e o prapastie, marginita de o bara de lemn.ia ghiceste? asa de destept ce e omul si fiindca e liber, si celelalte intamplari au fost coincidente, sare bara aia de lemn si vrea sa mearga prin aer, ca stiinta i-a spus ca poate levita.sii da inainte ca orbul. ceilalti daca-l vad, spun, ca toti de pe aici, pentru care toate pacatele sant NORMALE, hai dupa el ca pe acolo e drumul inainte. totusi cativa din cei multi gandesc si trec podul invizibil peste prapastia aceia.fiindca este scris; intre cei de sus si cei de jos este o prapastie atat de mare, cat e intre adevar si minciuna.viata si moarte, credinta si necredinta, intelepciune si prostie, pozitivism si negativism.si nimeni nu poate trece prapastia aceea dintr-o parte in cealalta.alegerea este personala.cine e destept, traieste.cine e prost, va muri.nu e o pedeapsa.e o alegere a fiecaruia.
Dar, Denisa, Dumnezeu ne da mereu a doua, a treia, a zecea sansa. Pana la sfaristul vietii noastre in trup, pana la ultima suflare, tot sanse ne da. Aminteste-ti de cei doi talhari crucificati impreuna cu El. Cel din dreapta s-a convertit in ultimul ceas al vietii sale ticaloase. Si a devenit primul om care a intrat in rai. Celalalt a murit in ruptura fata de Dumnezeu. Prin aceasta, intelegem ca, pe de o parte, avem o sansa chiar si in ceasul al doisprezecelea. Pe de alta parte, cat este de greu sa profitam de ea dupa ce, de sute de ori, i-am spus "Nu" lui Dumnezeu. Cu cat trece timpul, cu fiecare zi irosita a vietii noastre, cu atata creste si riscul de a ne sfarsi viata asa cum am si trait-o: in ruptura fata de El.
Suntem oameni, gresim, si un om normal regreta o greseala facuta. Ceea ce nu inteleg este de ce vom fi pedepsiti daca nu veneram un Creator, adica Dumnezeu. Cica ni se da si a 1234 sansa, daca e asa, atunci, spune-mi te rog, iadul pentru ce a fost creat? Daca noi toti vom fi iertati...
Daca nu chiar toate, atunci o mare parte din raspunsuri le gasim in Biblie. Trebuie doar sa o citim si mai mult decat sa o citim: sa o studiem cu atentie si spirit deschis.
De ce vom fi pedepsiti daca nu veneram pe Dumnezeu? O data, in timpul calatoriei lor de 40 de ani prin desert (care face trimitere clara la calatoria noastra) oamenii erau amenintati de vipere. Soarele, uscaciunea si propria slabiciune la care ajunsesera faceau ca in fiecare zi si noapte (viperele atacau mai ales noaptea) multi oameni sa piara. Atunci, Dumnezeu le-a dat oamenilor un Sarpe de Arama si le-a promis ca oricine va admira acea infatisare nu va pieri. Acuma, noi stim (din alte locuri din Biblie) ca Sarpele de Arama este Cristos. De aceea trebuie sa-l veneram, fiindca altfel, in cursul calatoriei noastre prin desert, vin serpii, ne musca si pierim.
n sfarsit, Biblia nu spune ca toti vom fi iertati. Si nici ca iadul exista, dar este ca un loc gol. Dimpotriva, mai degraba intelegem ca numarul damnatilor il depaseste (cu mult) pe acela al mantuitilor. Sanse, da, se dau oricui. Si multe. Dar putini trag folos din ele. Vezi tu, dupa cum se spune: "Dumnezeu iti da, dar nu-ti baga in traista".
Dumnezeu ne ajuta mereu dar multimea pacatelor noastre il opresc. Iisud si Dumnezeu cum adica? Exista doar un singur Dumnezeu. Tatal este egal cu Fiul si cu Duhul Sfant au aceleasi insusiri dumnezeiesti trei persoane care una sunt.pai noi iertam greselile altora pentru ca si Dumnezeu la randul nostru sa ne ierte. Dar Dumnezeu te pune la incercare cat poti indura meriti o a 2 a sansa? Ne pedepseste foartre aspru de unde ai scos-o? Fiecare dupa ce a facut asa e viata...
In matematica mea de gradinita 1+1+1=3.
nu-s tiu cum te invata pe tine la biserica sau unde te invata, dar Isus a spus ca Tatal este mai amre decat el. Ioan 14:28. sau in ioan 20:17 Isus spune ca merge la Dumnezeul lui. cum e posibil ca Dumnezeu sa aiba Dumnezeu? si nu in ultimul rana, observa te rog ce scrie in Faptele 7:55, 56. Stefan a vazut 2 persoane in cer: Isus si DUmnezeu. de ce nu a vazut 3? si Duhul? sau de ce nu a vazut 1? simplu: Dumnezeu este cel atotputernic, nu are egal. apoi el l-a creat pe fiul sau, prima lucrare de creatie, coloseni 1:15. apoi DUhul sfant nu este o persoana ci forta, puterea lui Dumnezeu. Geneza 1:2.
Dar tu de unde ai scos ideea trinitatii? Dumnezeul atotputernic nu este aceeasi persoana cu fiul sau isus, dupa cum nici tu nu esti aceeasi persoana cu tatal tau. studiaza Biblia cu cei pregatiti sa predea, si o sa intelegi adevarul. Ioan 3:16; Ioan 17:3
Exact, toate problemele şi neînţelegerile legate de unitatea Sf. Treimi (trei ipostasuri care au aceeaşi FIRE sau NATURĂ divină) vin doar din neînţelegerea Jertfei şi a ASUMĂRII "ROLULUI" pe care Fiul lui Dumnezeu l-a avut în lume!
Acest "ROL" asumat de bună voie SCHIMBĂ toate raportările Fiului către Tatăl, este asumarea unei "inferiorităţi" (care ţinea de firea umană asumată temporar ŞI NU DE CEA DIVINĂ! )
Dumnezeu Fiul este de aceeasi NATURA cu Tatăl, nicidecum inferior Tatălui.
În "ROLUL" ASUMAT DE BUNĂVOIE prin întrupare (în acelaşi timp rămânând şi Dumnezeu), El S-a jertfit şi S-a smerit, în faţa tuturor, a oamenilor, dar şi în raport cu Tatăl, pentru a duce până la capăt "rolul" asumării întregii umanităţi asupra Lui.
Iată doar o mică parte din versetele care Îl prezintă pe Fiul lui Dumnezeu:
Coloseni 1, 16. Pentru că ÎNTRU EL (Dumnezeu Fiul - Hristos) AU FOST FĂCUTE TOATE, cele din ceruri şi cele de pe pământ, cele văzute, şi cele nevăzute, fie tronuri, fie domnii, fie începătorii, fie stăpânii. Toate s-au făcut prin El şi pentru El.
Coloseni 1, 17. El este MAI ÎNAINTE DECÂT TOATE şi TOATE PRIN EL SUNT AŞEZATE.
Ioan 1, 3: „Toate prin El (Dumnezeu Fiul - Hristos) s-au făcut; şi FĂRĂ EL NIMIC NU S-A FĂCUT DIN CE S-A FĂCUT."
Ioan 1, 4: „Întru El era viaţă şi viaţa era lumina oamenilor."
Evrei 1, 1. După ce Dumnezeu odinioară, în multe rânduri şi în multe chipuri, a vorbit părinţilor noştri prin prooroci,
Evrei 1, 2. În zilele acestea mai de pe urmă ne-a grăit nouă prin Fiul, pe Care L-a pus moştenitor a toate şi PRIN CARE A FĂCUT ŞI VEACURILE;
Miheia 5, 1: „Şi tu, Betleeme Efrata, deşi eşti mic între miile lui Iuda, din tine va ieşi Stăpânitor peste Israel, iar OBÂRŞIA LUI ESTE DINTRU ÎNCEPUT, DIN ZILELE VEŞNICIEI."
Profetul Isaia Îl numeste pe Mesia (pe Mântuitorul Hristos) "Dumnezeu-Tare, Domn al pacii, PĂRINTE AL VEACULUI ce va sa vina’’
Daniel 7, 14: "Şi Lui (singurul numit Fiul Omului în Noul Testament a fost doar Mântuitorul Hristos – Fiul lui Dumnezeu ÎNTRUPAT) I s-a dat stăpânirea, slava şi împărăţia, şi toate popoarele, neamurile şi limbile Îi slujeau Lui. STĂPÂNIREA LUI ESTE VEŞNICĂ, stăpânire care nu va trece, iar împărăţia Lui nu va fi nimicită niciodată."
Daniel 7, 27: "Iar regatul şi stăpânirea şi mărirea regilor de sub ceruri se vor da poporului sfinţilor Celui Preaînalt; ÎMPĂRĂŢIA LUI ESTE ÎMPĂRĂŢIE VEŞNICĂ şi toate stăpânirile Îi vor sluji Lui şi pe El Îl vor asculta".
frato întreabă: