Deci ORICE crestin care crede in Trinitate (Tatal, Fiul si Duhul Sfant) STIE ca Tatal nu a venit niciodata pe Terra, Fiul este cel care a creiat viata (plante, animale, omul, ecosistenul necesar, etc.) pe Pamant DECI Dumnezeu Fiul este cel care a interactionat cu omul. Tatal ESTE sursa puteri in Univers DAR Fiul este Creatorul. Oricum FIECARE din cei Trei REPREZINTA Trinitatea.
Dumnezeu unul dupa fire sau natura dar intreit in "ipostasuri". Un "3 in 1" perfect intalnim pana si in lumea fizica, sensibila (ratiunea, simtirea si vointa, sau- trei lumanari care formeaza o singura flacara, personalitatile multiple, etc... ).
Si atunci, de ce oare ne-am indoi in privinta TAINEI divinitatii? Dumnezeu este iubire, iar iubirea inseamna DIALOG. Intre cine deci?
Ca sa fie posibil sa respecti prima porunca trebuie sa stii clar cine e acest Dumnezeu ca sa nu ai altii, de aia am intrebat. Deci pentru tine e Dumnezeu unul in trei ipostasuri. Am inteles. Dar cand te rogi cum te adresezi lui? Sau te rogi separat la ipostasuri?
Rugaciunile nu se adreseaza in general separat la ipostasuri (exceptie fac acatistele- spre exemplu in ziua sarbatorii "Coborarea Sfantului Duh") ci catre ceea ce consubstantial e natura sau firea divina. Formule folosite? "Doamne", "Doamne Dumnezeule,...,", "Parinte", etc... sau fel de fel de apelative, dupa inspiratia, evlavia sau apropierea pe care o simte fata de Dumnezeu.
O exceptie o reprezinta poate Mantuitorul Hristos, pentru ca pe El am ajuns in cea mai mare masura sa-L cunoastem. Este ceea ce numim rugaciunea inimii: "Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi" (o varianta). P
3 in 1 ca cafeaua este inventia crestinilor.
Yhwh a zis eu sunt elohimul tau sa nu ai alti elohim in afara de mine.
Cu toate acestea cel mai intelept om Solomon se inchina la 3 elohimi.
Stia el ce stia.
RAY întreabă:
kaynmaincallme întreabă: