| mODIN a întrebat:

Exista cateva denominatii ale Crestinismului care pun extrem de mult acces pe credinta pura ca fiind factorul decifiz de a determina daca o persoana este buna sau nu. Ma gandesc mai ales la Lutherali, Calvinisti, Moravieni etc., dar chiar si la Ortodocsi intr-o anumita masura.


A porni de la premisa ca intelegerea "corecta" a textelor religioase este mai importanta decat a duce un trai cinstit sau a fi o persoana cu un caracter moral desavarsti mi se pare nonsensic. Ce dumnezeu perfect ar crea o lume materiala in care sa ascunda un "cifru" pe care oricum doar cativa il pot intelege, si a cere acest cifru pentru a determina daca cineva e pedepsit pentru eternitate sau nu?

Daca era asa, acest cifru, acest mesaj, acest concept care, odata ce a fost inteles, iti garanteaza un loc in Rai, nu ar trebui sa fie absolut lipsit de orice ambiguitate?

Si pentru cei care considera ca este deja lipsit de ambiguitate: cum poti avea atatea denominatii diferite (si asta chiar si daca luam doar Crestinismul in calcul) cu interpretari atat de variate, toate venind de la oameni care au studiat textele originale si cele ale marilor teologi toata viata mult mai mult decat omul de rand?

Varianta in care ai inteles perfect un concept, precum cel de Dumnezeu, si ULTERIOR il urmezi cu credinta mi se pare foarte rezonabila. Dar daca intelegerea conceptului este conditionata de o viata dedicata studiului, si nici macar asta nu garanteaza intelegerea, pentru ca raman in continuare mai multe denominatii din care sa alegi, asta nu face din credinta un fel de loterie?

2 răspunsuri:
| EestiSodalane a răspuns:

Nu văd cum poti sa incadrezi Ortodoxia in categoria asta. Nu credem in Sola Fide

| mastadont a răspuns:

Nu doar că e un fel de loterie ci chiar e ceva și mai haotic, nici de premiu nu poți fi măcar sigur că există sau nu.
Să zicem că eu dau un lot de pământ aflat pe partea întunecată a lunii la o tombolă: oamenii se înscriu, plătesc bilet, se supun regulilor tombolei, verifică zilnic dacă nu s-a afișat câștigătorul dar ei nu au cum să verifice că premiul există cu adevărat, nu pot merge pe lună să-l vadă dar speră că ei sunt marii câștigători și atunci mai cumpără niște bilete la tombolă pentru a-și spori șansele, se dau bine pe lângă organizatori că doar doar a pune cineva o vorbă bună pentru ei... Exact așa e și credința, o tombolă cu premii fictive pentru cei „săraci cu duhul".