In Biblie exista legi pe care orice om din perioada respectiva le putea gandi si singur, fara a avea nevoie de ajutorul unei divinitati.
Nu e doar parerea mea personala, ci un fapt obiectiv, incontestabil, dovedit de psihologia umana. Numai psihopatii nu ar fi dedus singuri cele 10 porunci, insa orice om cu o inteligenta emotionala normala si cu empatie ar fi respectat cele 10 porunci si fara sa auda de ele, ca asa ar fi simtit el ca e bine si normal.
De ce sa batem campii atunci?
Revenind la intrebare, nu stiu ce intelegi tu prin "lege".
Te referi la lege morala (cele 10 porunci), la o lege fundamentala a naturii, habar nu am.
Daca e o lege morala, atunci da, exista. Chiar doua, si contradictorii pe deasupra. Una e in V.T. alta in N.T.
"Face parte dintre legile atribuite lui Dumnezeu dar scrise de Moise. Deci apartine legilor lui Moise." Stranie afirmație - Ezra 7:, 6 acest Ezra a urcat din Babilon. El era un copist iscusit al legii lui Moise, pe care o dăduse Iehova, Dumnezeul lui Israel,
Cum poți spune că doar este atribuită lui Dumnezeu dacă modul în care au fost date este "Şi Iehova l-a chemat pe Moise şi i-a vorbit din cortul întâlnirii, zicând: 2 „Vorbeşte-le fiilor lui Israel şi spune-le: "
Și deși toate aceste legi pot fi numite "legea lui Dumnezeu" la general, ele sunt mai multe, nu una.
Dragule, Legile scrise de Moise char daca au fost dictate de Dumnezeu sunt atribuite lui Moise, sunt acele legi care arata cum si ce privind viata de fiecare zi si comportamentul in templu. Aceste legi se numesc Legi ceremoniale sau Legea lui Moise. Stiu ca nu corespunde cu cele sustinute de Martori dar asa sunt numite de evrei si de crestini. Nu are sens sa dezbatem pe un lucru care a fost dezbatut deja in secole de istorie.
"asa sunt numite de evrei si de crestini" mă interesează mai degrabă cum le-a considerat Isus. Mat. 5:17, 21, 23, 27, 31, 38: „Să nu credeţi că am venit să desfiinţez Legea sau Profeţii. N-am venit să desfiinţez, ci să împlinesc". Observă acum la ce porunci a făcut Isus referire în continuare: „Aţi auzit că li s-a zis celor din vechime: «Să nu ucizi [Ex. 20:13; porunca a şasea]». Dacă îţi aduci darul la altar [Deut. 16:16, 17; nu făcea parte din cele Zece Porunci]. Aţi auzit că s-a zis: «Să nu comiţi adulter [Ex. 20:14; porunca a şaptea]». De asemenea, s-a zis: «Cine divorţează de soţia lui să-i dea un certificat de divorţ [Deut. 24:1; nu făcea parte din cele Zece Porunci]». Aţi auzit că s-a zis: «Ochi pentru ochi şi dinte pentru dinte [Ex. 21:23–25; nu făcea parte din cele Zece Porunci]»". Când Isus a fost întrebat: „Învăţătorule, care este cea mai mare poruncă din Lege?", n-a separat cele Zece Porunci de restul Legii, ci a spus: „«Să-l iubeşti pe Iehova, Dumnezeul tău, cu toată inima ta, cu tot sufletul tău şi cu toată mintea ta». Aceasta este cea mai mare şi cea dintâi poruncă. A doua, asemenea ei, este: «Să-l iubeşti pe aproapele tău ca pe tine însuţi». De aceste două porunci depind toată Legea şi Profeţii" (Mat. 22:35–40).Dacă Isus n-a separat cele 10 de restul, eu de ce aș face-o?
Și chiar dacă sunt numite "legea lui Moise"(toate inclusiv cele 10) sunt date de Dumnezeu în Biblie. (parcă asta întrebai în postare, nu?)
Cum sa nu le separe Hristos sau incerci sa faci pe nestiutorul, toti crestini stiu ca Prima porunca la care face referire Isus se refera in mod DIRECT la PRIMELE PATRU PORUNCI MORALE care sunt inchinate lui Dumnezeu iar celelalte SASE se refera in mod DIRECT la a doua porunca citatta de Hristos privind dragistea pentru OM. Cand tanarul bogat este intrebat de Isus Hristos dac RESPECTA PORUNCILE, tanarul la ce porunci s-a referit in mod DIRECT, la Cele 10 porunci. Dupa ce fel de porunci va Judeca Dumnezeu, dupa legile lui Moise? Sau dupa legea SA? Sau poate nu mai e o judecata cum sustineti voi, ATUNCI DE CE MAI BATETI TOATA ZIUA drumurile pe strazi, nu mai este nevoie de voi, Dumnezeu nu mai are legi dupa care sa judece asa ca va bateti gura de pomana. Toti sunt iertati dupa ceea ce afirmati ca LEGEA a fost DESFINTATA.
Ca de obicei te faci într-o ureche și iar afirmi neadevăruri (cu bună știință)
" nu mai e o judecata cum sustineti voi, " " Dumnezeu nu mai are legi dupa care sa judece ".
Nu credem și nu afirmăm așa ceva, iar ceia ce faci se numește -calomnie. Știi cine poartă numele "Calomniator"?
Intrebarea se bazeaza pe cele scrise in Biblie, nu pe parerile personale ale acelora care nu au vazut o Biblie decat in poze sau in mana altei persoane.
Interesant faptul ca au raspuns in mare doar ateii, unde or fi crestinii? Nu cade bine un raspuns transant pentru voi sau va e frica de un raspuns "la obiect"? Premiul merge la singura persoana care a dat un raspuns la obiect.
Nu. Oamenii au creat un personaj, Dumnezeu ala de care zici, si evident tot oamenii i-au pus vorbe "in gura".
Daca a cita din cuvantul lui Dumnezeu se numeste pentru tine propaganda mi se pare corect dar sa incerci sa afli raspunsul punand alta intrebare se numeste doar o simpla smecherie. Nu ai tras biletul castigator, mai incearca. P.S. Fi sigur ca stiu raspunsul dar mai trebuie "sa cresti" in smecherie cu unul ca mine.
Nu stiu unde vezi tu vreun semn de intrebare. Imi place ca pomenesti de smecherie fiind o persoana care incearca sa converteasca pe altii. Te cred ca esti mult mai smecher ca mine, cine stie pe cati ai pacalit sa-ti intre in secta.
Oricum ma bucur ca confirmi ca stii deja raspunsul si nu faci altceva decat propaganda, ca si colega ta de breasla porumb.
Mdaaa! Super răspunsuri ai primit. Drept că și modul în care ai formulat întrebarea lasă de dorit.
Niciuna deocamdata.
Sunt doar legi ale evreilor in VT interpretate greceste in NT.
Esti sigur? Din ce texte Biblice ai tras aceasta concluzie?
anonim_4396 întreabă: