Ce, nu esti liber la ce sa faci sau gandesti? Esti, DAR platesti pentru CONSECINTELE faptelor tale. Dumnezeu te judeca cu dreptul CREATORULUI, te lasa sa-ti duci la indeplinire ALEGERILE iar daca acestea sunt gresite atunci suporti consecintele greselilor tale. Dumnezeu iti da DREPTUL sa alegi dar iti arata si cum sa faci sa NU gresesti, daca tu vrei saa N U faci cum trebuie, suporti.
Cred ca el la liber arbitru se refera prin ''libertate de alegere'', crede ca totul este scris si ca de fapt noi nu alegem nimic, totul a fost deja gandit de o alta fiinta.
NU exista destin, daca cineva ne-ar fixa "traseul" in viata nu am fi decat niste roboti, cine se simte robot? Ori Liberul Albitru, ori destin, unora le place sa fie manipulati, dreptul lor.
Omul vrea sa fie "periat", Dumnezeu nu are nevoie de periaje. Arderea, nu in Iad fiindca si acesta este o inventie umana (catolica in speta) nu se datoreaza "periatului" lipsa ci datorita PACATULUI care este foarte atractiv pentru firea umana, aici este problema, omul ar vrea cu dosul in Sodoma si cu sufletul in RAI, asta nu merge.
Nu trebuie sa-mi spui mie, ti-am zis doar la ce s-a referit.Pe mine subiectul chiar nu ma pasioneaza si nu stau sa intru in polemici cu nimeni avand in vedere ca fiecare pe aici e in lumea lui si crede sau nu crede in ceva anume.
Eu sunt crestin, dar sigur nu o "ard" cu Iadul ( (si toti cei ca mine).
În Biblie nu scrie despre liberul arbitru: nici că există, nici că nu există.
Din moment ce dz din clipa creatiei lui a predestinat totul,astfel nu exista liberul arbitru nici macar el numai are cum sa ai tu creatia lui, cat ce spune danut inseamna ca dz e un tiram un fel de hitler, stalin si aia iti dateau dreptul la a vorbi apoi suporti concensintele, faza e ca creatotul de ce sa aiba judecati umane? Sau sa gandessca ca noi? De ce sa ne judece, de ce iar pasa de noi?
In iudaism satan este un slujitor la curta lui iahve, in crestiism observam ceva totul blasfemic un slujitor cica se lupta cu iahve, ba mai mult cica lumea asta o conduce cica satan, ceea ce o porcarie pe buna dreptate, nu trebuie sa ti cu dz din moment ce el e auto puternic, nu vad rostul, toate legile, poruncile sunt doar pentru poporul evreu atat
https://www.youtube.com/watch?v=M_4Ys9juEXc
Bineinteles ca exista libertate la alegere, depinzand de cat duce pe capul pe fiecare sa aleaga ce doreste si ce-i convine, ca nu te forteaza nimeni sa alegi ceva, ce nu-ti place.
Si nu-l mai baga pe Dumenzeu in tampeniile pe care el scrii pe aici!
în 25 Februarie | Mosotti a răspuns (pentru Meme10Memu):
Daaaa a creat libertate de alegere de nu se poate, pai hai sa-ti arat ca nu este asa:
1 - Nu alegi felul de a fi, nu alegi cum arati, chiar daca asta iti poate afecta viata de nu se poate, parintii nu pot sa-si aleaga cum sa fie copilul asa cum ar fi normal, e ca si cum iei o masina si nu poti sa zici care, iei pe care cade.
2 - Nu alegi ce te atrage ca partener, iti place sau nu iti place cineva, nu poti controla asta, nu poti alege ce sex sa iti placa, poate vreau sa aleg eu sa ma atraga unu sau una, m-ai constrans doar pe sexul opus (ca dovada ca aia bi sunt mult mai bine ca ceilalti, ca pot alege si au mari avantaje, ca le place la fel de tare ambele sexe).
Te ia o indragosteala din aia de cine nu trebuie de suferi si iti poti distruge viata, si zici "nu poti porunci inimii", deci s-a vazut ca nu poti alege. Am mai explicat si de ce a fost facut sa nu alegi.
3 - Nu poti alege cat de inteligent sa fi, esti sau nu esti de anumit nivel, ce poti face este doar sa-ti exploatezi ce ti s-a dau de sus.
4 - Nu poti alege daca ai un talent sau nu, il au sau nu il ai.
5 - Nu poti alege sa fi bolnav sau nu in multe cazuri (deci nu accidente si altele desi si alea nu le vrei). Nu poti alege sa imbatranesti sau nu, vine de la sine si nu ai ce face.
6 - Nu poti alege sa fi bun daca esti rau si nici invers, daca te-a palit rautatea care e in gene, asa ramai oricat te-ai educa, cel mult te abtii uneori, dar arama tot iese la suprafata pana la urma. Cel bun la fel, nu poate face rau chiar daca ar vrea si uneori i-ar face bine sa fie mai dur in general.
Mosotti
în 26 Februarie | Mosotti a răspuns (pentru Meme10Memu):
Aaa, asa da, zi asa, ca putem alege putine si nu putem multe, asta este corect. Dar si alegerea de a scrie de fapt e pseudoalegere, ai ales ca ti-a placut subiectul, deci ti-a placut intai, nu ai ales tu sa-ti placa.
Si la mancare, iti place anume mancare, nu ai ales tu ce sa-ti placa si ce nu, alegi dupa ce simti.
Si alegerile diverse se cam fac in functie de felul tau de a fi, de personalitate, decizia constienta este condusa de ce este in inconstient.
De exemplu cineva care sta cu un partener nasol, constient stie ca trebuie sa aleaga sa plece dar nu alege asa, alege ce simte si anume sa ramana, caci are niste trairi interioare urate si nasoale daca pleaca, simte ceva ce il face sa nu poata decide sa plece.
Multe cazuri sunt si lumea se tot mira "de ce nu pleaca ma odata, aoleu da prost e", nu e deloc prost, are probleme in mecanismul psihic si ii face sa stea sa sufere.
Creierul merge pe baza chimica. Totul este chimie si rezultatul ei, e informatie care la randul ei tot pe suport chimic exista (cum este pe stick, DVD, CD in felul lor ca si medii de stocare). Emotii, dorinte, trairi, este rezultatul unor reactii chimice in creier. Si experienta, ce cunoastem sta in niste legaturi neuronale care de fapt e ceva fizic pe undeva pe acolo, daca muti alea tie de ex, brusc ai sa ai experienta lui x in acel domeniu. Dar asta se verifica, de ex medicatia lucreaza chimic, se vede ca umbla, ca vezi efecte, ma refer la cele psihiatrice ca alea actioneaza acolo in creier, pica serotonina bum, depresie, o urca, bum esti mai bine, e doar un exemplu, adica ti se schimba trairile, emotiile, gandirea (in depresie esti pesimit, ai ganduri urate, invers, ai optimism, etc).
Pai esti liber sa faci ce vrei tu. Dar acum depinde ce intelegi tu prin alegere, nu e ca si cand alegi intre doua destine, pana la urma exista o singura cale pentru fiecare, dar daca vrem sa ajungem intr-un punct anume, nu conteaza ca acum alegem o maslina sau o doua masline sau alegem sa salvam o viata sau nu, vom ajunge in acel punct oricum.
Nu putem sa vorbim despre ce drept are Dumnezeu asupra ceva, pentru ca nu suntem in acea masura sa judecam noi asta.
Bogdan dz tau nu e dz lui, dz tau e unu panteist sau deist, dz tau nu-i pasa de creatie
De unde expresia asta cu "ma perii"? Ce vrei sa spui cu ea? Unde a zis ca daca face cineva o crima ajunge apoi in Iad sau in Rai?
Dar daca tot ai adus vorba, sa aduci argumente valabile, poate chiar citate.
Oamenii judecă deoarece s au născut cu raționament si au memorie de scurta si lungă durată, nu sunt ca alte animale. Cel mai important este sa nu uitam ca avem nu doar inteligenta rațională ci si emoțională iar atunci când judecam, e bine sa si empatizam cu oamenii judecati.
Nu exista libertate de alegere. Alegerile sunt influentate de mediul in care traim, de ADN-ul nostru, etc. Deasemenea Dumnezeu este creatia imaginara a omului care s-a propagat in imaginatia colectiva si a ajutat la formarea comunitatilor si la increderea pe care un individ o acorda altora, pe baza faptului ca si el credea in valorile crestine si Dumnezeu. Deci nu exista libertate de alegere, nu exista Dumnezeu. Adevarul este ca nu exista importanta sau sens in lume, doar noi decidem care sunt acestea. Mintea umana este facuta sa caute un sens si daca nu exista, il va gasim oricum. Exista experimente care au demonstrat asta. Intr-un tabel cu cuvinte aleatorii multi participanti au gasit sens, desi nu era nici unul. Partea stanga a creierului se ocupa de gasirea sensului. Astazi cercetarea creierul ofera raspunsurile pe care le cauti cu privire la Dumnezeu si liberul-arbitru.
Nu se poate spune ca nu exista libertate de alegere atata timp cat omul nu cunoaste toate aspectele despre creierul uman. La fel si cu Dz, nu se poate spune ca nu exista Dz atata timp cat omul nu cunoaste tot.
Daca stii ceva programare pentru calculator nu inseamna ca stii tot.
Libertatea in sine nu exista, dar nici libertatea de a alege, libertatea de a alege iti este ingradita de mediul in care traiesti, de persoanele din jurul tau si multe altele. Cat despre Dumnezeu, luand ca premisa ca nu exista, demonstreaza-mi tu ca exista. Sa te vad!
Negarea e tot o afirmatie. Demonstreaza tu ca nu exista. De exemplu in matematica se incearca demonstrarea unor lucruri care nu exista: sa se demonstreze ca doua laturi paralele nu se intersecteaza niciodata etc.
Iisus a fost un om care a promovat religia crestina, demonstreaza ca nu a fost asa. Faptele din Biblie sunt o compilatie de povesti cu mult inainte de Iisus si aparitiei idei de Dumnezeu. Imparatii Constantin si Elena au fost cei care au adus in prim-plan aceasta religie. Citeste, documenteaza-te si o zi buna.
In matematica se incearca demonstrarea negarii: sa se demonstreze ca aria unui cerc nu e pi*r^7.
Cat despre trecut nu putem demonstra atata timp cat nu am trait in acele timpuri macar.
Ai dreptate, exista D-zeu, o zi buna!
Exista dar limitat. Nu poti alege chiar orice ca nu ai de unde Se poate judeca si fara drept
Dumnezeu este Dumnezeul libertatii NEingradite. Faptul ca Adam si Eva au pacatuit, este tot o dovada a liberului arbitru, Dumnezeu le-a spus ''Va iubesc atat de mult incat va dau posibilitatea de a Ma iubi si a Ma asculta, sau de a Ma ura si a nu Ma asculta, pentru ca in dragoste este libertate''
Dar dz a stiut ca vor pacatui, el a predestinat asta
Omul e ca bolovanul si alegerea lui e cum se misca bolovanul in functie de locul si timpul unde se afla. Eclesiastul 9:11d: "... TOATE atârnă de vreme şi de împrejurări." inclusiv alegerea si felul de alegere. Adam si Eva s-au aflat la timpul si locul care le-a determinat alegerea. Dumnezeu a facut pe om curios din fire pentru a cunoaste pana la studiul omului mort si alcatuirea lui interna.
Cu același drept cu care judecă un Judecător în instanță. Dacă există Poliție, Procuratură sau Judecătorie nu mai există libertate de alegere?
Nu cred in soarta sau destin. Tot ce ti se intampla este consecinta alegerilor constiente (sau inconstiente), dar in acelasi timp exista premonitii, deja-vu care ar da de inteles ca suntem, ca in filme, la a-II-a filmare. Omul sau Dumnezeu judeca consecinta alegerilor tale. Furtul este o urmare a alegerii facute inainte de fapta