| ƤrÏncessØfƬheShadøws a întrebat:

Exista mai multi zei? Voi crestinii spuneti ca nu, dar pana si Biblia sustine ca sunt mai multi.
Dumnezeu spune sa nu ai alti dumnezei in afara de el.-de ce ti-ar cere asta daca nu mai sunt altii? nu poti avea ceva ce nu exista...
Si ATENTIE in Geneza capitolul 1:26 scrie:
Şi a zis Dumnezeu: "Să facem om după chipul şi după asemănarea Noastră, ca să stăpânească peştii mării, păsările cerului, animalele domestice, toate vietăţile ce se târăsc pe pământ şi tot pământul!"

A cui"noastra"? Era doar Dumnezeu(care se pare ca are chip si infatisare materiala,ciudat) si duhul sfant(care e un duh, nu are cum sa aiba chip si infatisare).

Nu cumva or fi mai multi zei care seamana intre ei(la chip si infatisare)?

23 răspunsuri:
| danay72 a răspuns:

Dumnezeul adevarat care a creat totul e doar unul si il cheama Iehova. Dar ai zis bine exista mai multi dumnezei, pentru ca oamenii se inchina la diversi, iar Biblia confirma acest lucru. 1corinteni8:5,6. Legat de versetul din geneza, noi, se refera la Dumnezeu si la fiul sau Isus care e prima persoana creata direct de Dumnezeu si care a participat alaturibde El la creerea tuturor celorlalte lucruri.Coloseni1:15-17

| ƤrÏncessØfƬheShadøws explică (pentru danay72):

De unde stii cum il cheama?

| danay72 a răspuns (pentru ƤrÏncessØfƬheShadøws):

Din Biblie, iar istoria poporului Israel confirma ca pe Dumnezeu il cheama Iehova.Mai multe despre acest subiect poti gasi pe situl www.jw.org

| milan9 a răspuns (pentru ƤrÏncessØfƬheShadøws):

În primul rând, trebuie subliniat faptul că Mântuitorul Hristos este cu totul altceva decât "creatura", dar… "necreştinii" nu vor dori niciodată să vadă acest lucru. FIUL LUI DUMNEZEU este Cel care a făcut toată "Creatura"! O continuă blasfemie aduc cei care Îl confundă cu "creaţia Sa"!

Mântuitorul Hristos este în Sfânta Scriptură singurul numit în sens propriu şi distinct FIU AL LUI DUMNEZEU!
Este o diferenţă ca de la cer la pământ între DUMNEZEU FIUL pe de parte, existent din veşnicie şi CREATOR al tuturor lucrurilor, şi "creaţia" Sa pe de altă parte!

În toată Biblia expresia "întâiul născut" se referă la un fiu din aceeaşi "familie", de aceeaşi "natură" cu ceilalţi din respectiva familie: dacă e vorba de fiu al lui Iacov e din "familia" lui Iacov, daca e "fiu" dintr-un regn animal atunci e de ACEEAŞI NATURĂ CU SPECIA RESPECTIVĂ şi nu om sau altceva, dacă e numit fiu al lui Faraon înseamnă ca este fiu ŞI NU CREATURĂ "meşterită" de faraon!

Şi pe acelaşi raţionament, dacă Hristos este în Sfânta Scriptură singurul numit în sens propriu şi distinct FIU AL LUI DUMNEZEU, înseamnă că e de ACEEAŞI NATURĂ CU TATĂL "FIULUI"!

| milan9 a răspuns (pentru ƤrÏncessØfƬheShadøws):

Iar referitor la "nume", ai intuit foarte bine, numele folosit de "martori" NU este o pronunţie SCRIPTURISTICĂ (deoarece EVREII N-AU PRONUNŢAT NICIODATĂ "Iehova".

Este important a nu se confunda iniţialele YHWH întâlnite în Vechiul Testament (pe lângă alte 5000 de expresii referitoare la Dumnezeu) cu pronunţia greşită "Iehova".
Această pronunţie ("Iehova") este o variantă falsă de pronunţie în limba engleză (de vocalizare), inventată la voia întâmplării prin îmbinarea abuzivă dintre consoanele unui nume (Y-H-W-H, a căror pronunţie autentică a fost definitiv pierdutăhappy şi vocalele altui nume (Adonai). O compoziţie deci, cel puţin ciudata... thinking

Pronunţia greşită "Iehova", nu este acceptată de niciunul dintre rabinii istoriei poporului evreu (specialiştii de drept în domeniul ebraicii natale şi a pronunţiei ei), ea nefiind altceva decât o variantă greşită de "pronunţie", o CREAŢIE UMANĂ ALEATORIE, una care este cu mult sub valoare celorlalte aproape 5000 de "nume" atribuite Divinităţi în Vechiul Testament...
Să nu facem o confuzie de neiertat! sad

| milan9 a răspuns:

O mică parte din versetele care Îl prezintă pe Duhul Sfânt ca persoană, şi chiar perosană având natură divină:

Matei 28, 19 – "Drept aceea, mergând, învăţaţi toate neamurile, botezându-le în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh." (Enumerarea prezintă CLAR EGALITATEA cu Tatăl şi cu Fiul)

Evrei 3, 7 - "De aceea, precum ZICE Duhul Sfânt: "Dacă veţi auzi astăzi glasul Lui,"
Evrei 3, 8- "Nu vă învârtoşaţi inimile voastre, ca la răzvrătire în ziua ispitirii din pustie,"
Evrei 3, 9 – "Unde M-AU ISPITIT părinţii voştri, M-AU ÎNCERCAT, şi au văzut FAPTELE MELE, timp de patruzeci de ani."
Evrei 3, 10 – "De aceea M-AM MÂNIAT pe neamul acesta şi am zis: Pururea ei rătăcesc cu inima şi CĂILE MELE nu le-au cunoscut,"
Evrei 3, 11 – "Că M-AM JURAT în mânia Mea: "Nu vor intra întru ODIHNA MEA!"."

Ioan 15, 26. Iar când va veni Mângâietorul, pe Care Eu Îl voi trimite vouă de la Tatăl, Duhul Adevărului, Care de la Tatăl purcede, Acela va mărturisi despre Mine.

Fapte 20, 28. Drept aceea, luaţi aminte de voi înşivă şi de toată turma, întru care Duhul Sfânt v-a pus pe voi episcopi, ca să păstraţi Biserica lui Dumnezeu, pe care a câştigat-o cu însuşi sângele Său.

Efeseni 4, 30 -"Să nu întristaţi Duhul cel Sfânt al lui Dumnezeu, întru Care aţi fost pecetluiţi pentru ziua răscumpărării."

Evrei 2, 4- " Împreună mărturisind şi Dumnezeu cu semne şi cu minuni şi cu multe feluri de puteri şi cu darurile Duhului Sfânt, împărţite după a Sa voinţă?"

Fapte 7, 51 "Voi cei tari în cerbice şi netăiaţi împrejur la inimă şi la urechi, voi pururea staţi împotriva Duhului Sfânt, precum Şi părinţii voştri, aşa şi voi!

Duhul Sfânt ESTE PERSOANĂ! El este în acelaşi timp de natură spirituală. Aşa cum textul spune despre Dumnezeu (Sfânta Treime) că locuieşte în inima omului, deşi este de natură "personală", la fel Duhul Sfânt poate să "umple"şi să "boteze" (fiind de natură spirituală El poate "umple" sau "cuprinde" inima şi sufletul omului):

Luca 1, 41-"Iar când a auzit Elisabeta salutarea Mariei, pruncul a săltat în pântecele ei şi Elisabeta s-a umplut de Duh Sfânt,

Matei 3, 11 " Eu unul vă botez cu apă spre pocăinţă, dar Cel ce vine după mine este mai puternic decât mine; Lui nu sunt vrednic să-I duc încălţămintea; Acesta vă va boteza cu Duh Sfânt şi cu foc." Etc…

| milan9 a răspuns:

Facere 1,1: „La început a făcut Dumnezeu cerul şi pământul."
In textul ebraic original, Dumnezeu este numit printr-un substantiv la plural, Elohim (intenţia de a exprima pluralul este foarte clară!

Tot la fel se explică şi faptul că Dumnezeu I s-a arătat lui Avraam la stejarul Mamvri prin fizionomia distinctă a TREI ÎNGERI (sugestie a Sfintei Treimi). Aceşti trei îngeri s-au manifesta în mod distinct, şi iată că a fost posibil… ce nu este posibil la Dumnezeu…?

| milan9 a răspuns:

Şi nu este nicidecum o greşeală din moment ce pluralul substantivului (Elohim – "Divinitate" la plural) este folosit de zeci şi zeci de ori în cartea Genezei, asta în timp ce verbul este la SINGULAR (un singur Dumnezeu ca Natură sau Fire divină)

Foarte important este mai ales faptul că la evrei NU EXISTA PLURALUL CA FORMULĂ DE POLITEŢE!

În acelaşi timp, gramatica foarte scrupuloasă a scrierii ebraice exclude orice greşeală sau omitere, verbul este întotdeauna la singular, Dumnezeu este unul singur!

| sublime89 a răspuns:

Evreii au fost politeisti inainte, iar cand au scris biblia au incercat sa ascunda asta sub pres, dar nu le-a prea reusit.

| Kalla a răspuns:

Nu exista mai multi zei, Dumnezeu spune sa nu ai alti idoli pentru ca ei nu aud, nu vad si nu vorbesc.Nu exista.Sunt doar statui.
Satana vrea sa fie mai presus ca Dumnezeu si ii duce pe nas pe ceilalti sa-l slujeasca.Satanistii spun ca satana e zeu dar nu este adica e doar un inger cazut.

| ƤrÏncessØfƬheShadøws explică (pentru Kalla):

Dar dupa asemanarea cui a fost facut omul? De ce s-a folosit pronumele "noastra"? E la plural, si plural inseamna cel putin doua obiecte/fiinte/lucruri, nu? Deci a cui asemanare? Are dumnezeu chip?

| Kalla a răspuns (pentru ƤrÏncessØfƬheShadøws):

In multe parti din Biblie Dumnezeu vorbeste la plural in sens de Sfanta Treime.Sau El si Spiritul Sfant cand nu era inca Iisus.

Iisus inca nu era...zamilsit.Era Dumnezeu si duhu'.Din asta doi doar Dumnezeu are chip, ca duhu-i duh, n-are chip.Bun, si se spune ca dupa chipul "nostru".E ca si cum as spune ca Matilda si-a ondulat parul, exact cum il avem noi(eu si cu Marita) desi Marita-i cheala.Se refera la chipul a mai multe persoane, desi sunt doar doua si doar una are chip, deci daca nu mai sunt si alti zei, aia care au scris Biblia au stat cam prost cu logica.

| Kalla a răspuns (pentru ƤrÏncessØfƬheShadøws):

Biblia vorbeste ciudat stiu si doar putini pot s-o inteleaga.

Ce sa intelegi dintr-un basm lipsit de logica? Tu o intelegi? Se spune ca intelegi cu adevarat ceva poti sa il explici si bunicii si sa o faci sa inteleaga.Asa ca voi preamariti crestini intelegatori de biblii luminati-ne si noua mintile intunecate si inculte si explicati-ne.

| Mk01 a răspuns (pentru ƤrÏncessØfƬheShadøws):

Te contrazic, Duhul Sfânt are chip spiritual iar Dumnezeu are toate chipurile, mai exact el se referă să facă om după chipul său spiritual, mai exact să îi confere spirit.Din nou CHIAR ŞI SFÂNTUL DUH ARE CHIP! A apărut în mai multe chipuri dar chiar şi el are propiul chip şi e plauzibilă ideea cu Sfântul Duh deoarece el a ajutat la crearea lumii.

| PorumbRodica1965 a răspuns:

Desigur ai o constatare potrivita cititorului atent, sau studios, care doreste sa aprofundeze lucrurile, dar pentru documentare la 1) ex :cand a fost data porunca, deja erau multi zei, primul Satan, apoi zeii egiptului, Moise cand a coborat de pe munte cu tablele scrise i-a vazut pe israeliti inchinandu-se la vitel, dar pot fi zei,:aurul, corpul, dorinta egoista de-a fi tu cel mai mare si a te impotrivi lui Dumnezeu, si multe alte forme de divinatie ce sa ia locul lui Dumnezeu. Las punctul 2 ) -zici Geneza 1; 26 - daca citesti in cartea Proverbele 8:22-3-, gasesti ca alaturi de Dumnezeu, a participat la creerea ingerilor si a omului Fiul Sau intai nascut, pe care il personoifica cu intelepciunea (citeste aceste versete ca sunt deosebite, daca doresti bine inteles ); Dupa aceea la punctul 3, (scuze eu ti le-am numerotat, ca sa ne fie mai clare ), deci dupa chip, - noi stim ca Dumnezeu este Spirit, deci nu are o forma fizica, nu-l putem, vedea, dar Biblia ne spune: - acestea sunt :puterea, intelepciunea, dreptatea, justetea, bunatatea, blandetea, indelunga rabdare, generozitatea.; oare nu ne-a creat si pe noi in aceste calitati. Spiritul Sfant este forta Sa activa, nu este o persoana.

| dragos38 a răspuns:

In biblie se vb despre mai multi zeii,unul dintre ei fiind Baal, insa acesta a fost interzis poporului israelit deoarece se sacrifica copii in numele lui, Statuia zeului Baal a fost descoperita de arheologi in Siria iar acum este pastrata intr-un muzeu, Iar YHWEH tradus de obicei prin Ihwe sau Iehowa este numele propiu al lui Dumnezeu in Biblia ebraica, si nu era singur ci a avut si o sotie pe nume aserah aceste inscriptii au fost descoperite in (N) desertului Sinai pe un vas care dateaza din sec.VIII i.e.n.deci pe atunci israelul credea in mai multi zeii

| dragos38 a răspuns:

Daca exista ceva asa cum a declarat arheologii, aceea forta este in afara timpului si spatiului, si nu are nevoie de cladiri care se ridica in cinstea lui.nici de intermediari, nici de bani, sacrifici, razboaie duse in numele unui zeu salbatic.sau mai stiu eu ce prosti debitate de imaginatia omului.

| dragos38 a răspuns:

Sa facem om dupa chipul si aseamanarea noastra, de fapt noi ni-l imaginam pe d-zeu avand trup si infatisare ca a omului, si cu barba si mai tare.

| dragos38 a răspuns:

Si ca sa inchei, zeul baal este pomenit in religia Canaanitilor sau Kanaan are au avut o religie politeista.principalele divinitati ale lor erau(El ''adica zeul suprem la care ne inchinam noi'',Baal,Dagon,Asera, Astarte, Anath. TempTemple si lacasuri dedicate acestor divinitati au fost descoperite la Meghido(Armaghedon). Lalish, Sihem, si in Siria. Cetatea Meghido a fost zidita de regele Solomon inteleptul care a avut zeci de neveste.

| magicmen123 a răspuns:

Un singur zeu exista si acela este Dumnezeu asta pentru religia noastra

| Ionut2608 a răspuns:

Pot sa îți răspund simplu.Sti ce înseamnă duh? Ei bine duhul este asemenea unui abur ce sa mișcă. Atunci te întreb chiar daca nu este demonstrat fiziologic... exista suflet? Eu spun că da...astfel răspunsul la întrebarea ta, avis părții in care spui "care noi" este aceste. Dumnezeu a făcut omul după trup și asemănare. Dupa trupul și asemănarea Lui in care a sădit și SUFLETUL.Sufletul ne este asemeni unui duh.Deaceea psalmistul David spune "și cu Duh stăpânitor mă întărește." Asta înseamnă umplerea sufletului cu Duhul Sfânt.Sau "Duhul Tău cel Sfânt nu-l lua de la mine". Deci David ii cere Atotțiitorului sa nu îl părăsească in duh deoarece astfel sufletul lui va fi mai ușor de prins în mână diavolului, deși în pilda "Robului Iov" Dumnezeu îi spune diavolului că nu se poate atinge de sufletul omului.
Deci Dumnezeu și Sfântul duh sunt astfel trupul și asemănarea.
Sper că te-am lămurit in acest aspect.