La noi,"sfintii" se fac pe banda rulanta!
Sa stii ca n-ar suna rau "Sfanta Lory"
EXISTENŢA sfinţilor este menţionată în Biblie, DAR, noi nu putem avea pretenţia de li se fi trecut numele tuturor sfinţilor acolo. Este absurd ceea ce sugerează mai sus @danay72. Biblia a fost terminată acum aproape 2000 de ani!
Când mă adresez sfinţilor nu facem altceva decât să-I luăm rugători alături de noi către Dumnezeu, DUPĂ CUVÂNTUL SCRIPTURII:
- „În numele lui Hristos, aşadar, ne înfăţişăm ca MIJLOCITORI, ca şi cum Însuşi Dumnezeu v-ar îndemna prin noi. Vă rugăm, în numele lui Hristos, împăcaţi-vă cu Dumnezeu!" (II Corinteni, 5, 20)
- „Şi a venit un alt înger şi a stat la altar, având cădelniţă de aur, şi i s-a dat lui tămâie multă, ca s-o aducă împreună cu RUGĂCIUNILE TUTUROR SFINŢILOR, pe altarul de aur dinaintea tronului. Şi fumul tămâiei s-a suit, din mâna îngerului, înaintea lui Dumnezeu, împreună cu rugăciunile sfinţilor." (Apocalipsa, VIII, 3-4)
- "Şi când a luat cartea, cele patru fiinţe şi cei douăzeci şi patru de bătrâni au căzut înaintea Mielului, având fiecare alăută şi cupe de aur pline cu tămâie care sunt RUGĂCIUNILE SFINŢILOR." Apocalipsa 5, 8...
- Iacov cap.5, 16: "şi VĂ RUGAŢI UNUL PENTRU ALTUL, ca să vă vindecaţi, că mult poate rugăciunea stăruitoare a dreptului." (Trebuie menţionat că drepţii din cer nu sunt oameni morţi! Ei "trăiesc" în imediata apropierea a lui Dumnezeu şi se pot ruga Lui, asemeni îndemnului apostolului Iacov!)
- Alte citate asemănătoare: (Coloseni, IV, 12), (Coloseni, I, 9),. (Apocalipsa, V, 8), etc.
- "Vă îmbrăţişează Epafras, care este dintre voi, rob al lui Iisus Hristos, pururea LUPTÂND PENTRU VOI ÎN RUGĂCIUNILE SALE, ca să staţi desăvârşiţi şi plini de tot ce este voinţa lui Dumnezeu." (Coloseni, IV, 12).
- „De aceea şi noi, din ziua în care am auzit aceasta, NU ÎNCETĂM SĂ NE RUGĂM PENTRU VOI şi să cerem să vă umpleţi de cunoaşterea voii Lui, întru toată înţelepciunea şi priceperea duhovnicească" (Coloseni, I, 9)
Versetele ce le-ai dat tu, nu au nici o legatura cu faptul ca aveti miiiiiii de sfinti! Ceea ce spui tu, se refera la oamenii care sunt inca in viata, nu la cei care au trecut dincolo!
Caci voia lui Dumnezeu (pentru toti oamenii) este sfintirea voastra! - 1 Tesaloniceni 4:3
1 Tesaloniceni 4, 7 Căci Dumnezeu nu ne-a chemat la necurăţie, ci la sfinţire.
Leviticul 11, 44 Căci Eu sunt Domnul Dumnezeul vostru; voi să vă sfinţiţi şi fiţi sfinţi, căci Eu sunt sfânt;
Evrei 12, 14 Urmăriţi pacea cu toţi şi sfinţirea, fără de care nimeni nu va vedea pe Domnul.
E clar ca buna ziua! De ce va complicati atata, nu stiu!
Cand apostolul Iacov spune "şi VĂ RUGAŢI UNUL PENTRU ALTUL", nu exclude prin asta posibilitatea legaturii pe care poate continua şi după hotarul acestei vieţi.
Următoarele versete prezintă rugăciuni tocmai ale celor care se aflau deja "dincolo":
- „Şi a venit un alt înger şi a stat la altar, având cădelniţă de aur, şi i s-a dat lui tămâie multă, ca s-o aducă împreună cu RUGĂCIUNILE TUTUROR SFINŢILOR, pe altarul de aur dinaintea tronului. Şi fumul tămâiei s-a suit, din mâna îngerului, înaintea lui Dumnezeu, împreună cu rugăciunile sfinţilor." (Apocalipsa, VIII, 3-4)
- "Şi când a luat cartea, cele patru fiinţe şi cei douăzeci şi patru de bătrâni au căzut înaintea Mielului, având fiecare alăută şi cupe de aur pline cu tămâie care sunt RUGĂCIUNILE SFINŢILOR." Apocalipsa 5, 8...
RUGĂCIUNILE TUTUROR SFINŢILOR - nu intelege gresit, reciteste versetele ce le-am dat mai sus si poate asa vei intelege cine sunt acei sfinti - oamenii care si-au predat viata in mana Domnului Isus Hristos! Cei ce au viata curata si spalata in Sangele Sau!
"şi VĂ RUGAŢI UNUL PENTRU ALTUL" asa si? Eu vad ca scrie clar, unul PENTRU altul, adica eu ma rog pentru tine, tu te rogi pentru mine, amandoi ne rugam pentru altii si tot asa... nu unul LA altul!
Parca n-ar scrie in romana!
Sfinţii ne pot fi împreună rugători către Dumnezeu pentru obţinerea a ceea ce noi avem nevoie în primul rând, iertare şi putere pentru a avea o viaţă virtuoasă, înţelepciune:
Prin cinstirea sfinţilor, noi îi luăm pe sfinţi ca rugători alături de noi către Dumnezeu, îi sensibilizăm, pentru ca alături de ei rugăciunea noastră să fie mai puternică, mai vie, şi încrederea noastră la fel... (căci "mult poate rugăciunea stăruitoare a dreptului").
Rugăciunile către Dumnezeu nu se pot confunda cu nimic altceva, şi nici înlocui. Dar alături de acestea, eficiente sunt şi rugăciunile prin care cerem mijlocirea (intermedierea) sfinţilor înaintea lui Dumnezeu.
Când mă adresez sfinţilor nu facem altceva decât să-I luăm rugători alături de noi către Dumnezeu, DUPĂ CUVÂNTUL SCRIPTURII:
- „În numele lui Hristos, aşadar, ne înfăţişăm ca MIJLOCITORI, ca şi cum Însuşi Dumnezeu v-ar îndemna prin noi. Vă rugăm, în numele lui Hristos, împăcaţi-vă cu Dumnezeu!" (II Corinteni, 5, 20)
In acest verset din 2 Corinteni vorbea Pavel cat inca era pe Pamant si li se adresa oamenilor din Corint, dar nu numai!
Ca sa mijlocesti pentru altii, nu inseamna ca trebuie neaparat sa parasesti acest trup si sa ajungi in Cer!
Si azi, sunt pe pamant oameni care mijlocesc inaintea lui Dumnezeu pentru altii! Odata ajuns la desavarsire, Singurul mijlocitor este ISUS HRISTOS!
Nu mai intrepreta dupa ureche Cuvantul lui Dumnezeu care este foarte CLAR!
"Mult poate rugăciunea stăruitoare a dreptului" – ori, cine poate fi considerat "mai drept" decât cei ajunşi la sfinţenie (prin faptele lor, prin modelul lor, prin minunile lor)?
"Odata ajuns la desavarsire…" Spune-mi te rog, unde ai citit această condiţie exclusivistă? Nicăieri!
Au folosit apostolii cuvinte de genul "doar până când…" sau "dincolo de această limită nu se poate… " sau "altfel nu e posibil" sau "valabil doar pentru… "? Nicidecum…
Iată deci că nu avem voie să lucrăm cu presupuneri: nu mai intrepreta dupa ureche Cuvantul lui Dumnezeu!
"Ca sa mijlocesti pentru altii, nu inseamna ca trebuie neaparat sa parasesti acest trup si sa ajungi in Cer!" De accord!
Afirmaţiile apostolilor sunt generale, astfel încât ele nu exclud nicidecum acest lucru (dar nici nu exclud posibilitatea sufletelor de dincolo de a continua legătura frăţească cu semenii lor – rugăciunea fiind una din căile de legătură sufletească cu ceilalţi)… MAI ALES CĂ AVEM VERSETE CLARE ÎN ACEST SENS (acţiuni desfăşurate în lumea "de dincolo"):
- "Şi când a luat cartea, cele patru fiinţe şi cei douăzeci şi patru de bătrâni au căzut înaintea Mielului, având fiecare alăută şi cupe de aur pline cu tămâie care sunt RUGĂCIUNILE SFINŢILOR." Apocalipsa 5, 8. .