Corect este "I-am lasat sa urmeze..." si nu " Le-am dat".
Urmau obiceiurile popoarelor vecine practicand ce se mentioneaza in versetul 26
In ebraica, pentru expresia ``le-am dat`` este folosit cuvantul ``nathan``, si conform indexului lui Strong are si intelesul de a permite.
Daca citim mai departe la versetul 39 vedem la ce se refera:
``Acum, casa lui Israel, asa vorbeste Domnul Dumnezeu: "Duceti-va si slujiti fiecare la idolii vostri! Dupa aceea, Ma veti asculta negresit si nu veti mai pangari Numele Meu cel sfant cu darurile voastre de mancare si cu idolii vostri!``
Daca ar fi sa parafrazez Dumnezeu spune: `` puteti sa pacatuiti in continuare si sa slujiti idolilor, dar in final veti vedea conseciintele raului si va veti intoarce la Mine``
E precum in situatia unui copil care ii cere cu insistenta tatalui sa il lase sa se duca sa manance la fast-food si acesta ii zice ``Du-te fiule, dar cand o sa ti se faca rau tot la mine o sa vii.``
Deci este o permisiune, nu o porunca, in acest context.
Cred ca s-a lamurit chestiunea, vezi si tu un singur verset cat studiu necesita, un ateu superficial imediat zice ca sunt contradictii in Biblie, dar am ajuns la concluzia ca pot fi explicate, tocmai din acest motiv Scriptura are un caracter mai greu de inteles uneori pentru a-i tine departe pe cei rai si superficiali, iar pe cei doresc sa cunoasca cuvantul lui Dumnezeu sa fie cu totul dedicati si implicati in studiu.
"Ba încă le-am dat şi legi care nu erau bune şi rânduieli prin care ei nu puteau trăi; Şi i-am întinat prin ofrandele lor, făcându-i să jertfească pe toţi întâi-născuţii lor, pentru a-i pedepsi ca să ştie că Eu sunt Domnul." - Iezechiel 20:25, 26. - Dumnezeu e aparent raspunzator de tot pentru ca din energia Lui a aparut totul. Totusi cand ii permite Diavolului sa dea legi e ca si cum aparent Dumnezeu da acele legi. Deci e vorba de legi diavolesti si pagane prin care copiii si urmasii nu puteau trai deoarece erau arsi pentru zeul diavolesc Moloh. Parintii traiesc intr-un fel prin urmasii lor. Dar cand copiii sau urmasii erau ucisi de proprii parinti, e cat se poate de clar. Si Manase si-a ars proprii copii pentru Moloh. Nu Dumnezeu i-a spus asa ceva ci Manase s-a lasat influentat de popoarele din jur cu zeitatile lor. Diavolul este intr-un fel "slujitorul" Lui Dumnezeu in sensul ca Dumnezeu ii permite Diavolului sa incerce oamenii si sa dea legi prin posedare subtila. La fel s-a intamplat si cu David cand a facut acea numaratoare. A fost mana Diavolului si permisiunea Lui Dumnezeu. Exemplul cu Iov este cel mai concret. Mai intai evreii au ales sa nu asculte de Dumnezeu si apoi Dumnezeu a permis sa fie incercati mai mult pana pacatele lor le-a atras distrugerea. E ca si cum Dumnezeu vede alegerea ce o face omul si daca e o alegere rea "ii da un bobarnac" prin Diavol ca sa sufere moarte a doua. Dumnezeu personal NU incearca pe nimeni si il lasa pe Diavol sa incerce oamenii si sa-i intineze daca ei nu fac nimic ca sa rationeze realitatea si sa compare tot ce exista si ar putea exista, inclusiv dragostea Lui Dumnezeu vizibila in lucrurile incantatoare din natura si modul cum este creat corpul omului de catre Dumnezeu in asa fel incat sa simta placerea de a asculta o muzica buna, o mancare si bautura gustoasa. Insa Dumnezeu nu-l va lasa pe Diavol sa incerce la nesfarsit omenirea. Satan a deschis "cutia pandorei" adica calea spre incercarea creatiei si a dragostei creaturilor fata de Dumnezeu. Insa Diavolul este sortit distrugerii de catre Dumnezeu pentru ca prin mandrie a provocat si cauzat o astfel de controversa printre creaturile inteligente ( ingeri si oameni ).
IoanieCriminalul întreabă: