| Dana2103 a întrebat:

Faceti ma,va rog,sa inteleg,de ce intr-un stat democrat liberal,religia NU este optionala in scoli,ca predare,bineinteles. Unii profesori,in special cei de religie,se impun elevilor si ii considera o amenintare,pana la urma pot fi pentru cariera acestora,dar nu neaparat.
As dori sa ramana intrebarea in special pe categoria "religie" intocmai ca vreau sa inteleg logica "religiosilor" care impun si constrang prin note niste elevi in formare adulti sa creada in ceva ce nu au ales. Vorbim de orientare religioasa aici.
Sa nu uitam ca prin sustinerea statului a orelor obligatorii de religie, multe familii,in special din amumite religii si culturi inca au obiceiul de a si boteza copiii la nastere,ceea ce e clar dorinta de a impune proria credinta,neexistand dreptul firesc(uman) de a alege,sa vina de la sine.

De ce alegeti voi sa botezati un copil si nu l lasati sa o faca singur cand este constient?
Lasati oamenii sa actioneze dupa propriul discernamant,ce nu va implica, nu va afecteaza.
Sau poate ca si de aia va afecteaza, ca va implicati in viata personala a altcuiva.

Răspuns Câştigător
| Algo098 a răspuns:

Oamenii care au aceeasi religie sunt mai uniti. Cand au religii diferite nu mai sunt asa de uniti si atunci se incearca introducerea obligatorie, care e destul de eficienta. Cei mai superficiali care nu tin seama de realitate si de detalii si care nu sunt putini la numar, sunt convinsi usor ca povestile fanteziste sunt adevarate, ca exista un spiridus Dz atotputernic si invizibil care face numai bine, de aceea mor oamenii in razboaie, de boli si de foame ca ii ajuta spiridusul invizibil sa le fie mai bine si fix dupa ce au murit, adica niciodata, primesc pentru merele efort de a fi crezut in niste povesti inventate o viata nesfarsita, infinita si plina de bucurii de la spiridusul atotputernic, iubitor si invizibil numit Dz.

21 răspunsuri:
suntserios
| suntserios a răspuns:

Religia este optionala in scoala prin lege. nu o respecta nimeni... asta e alta treaba si e doar influenta bisericii

| doctorandus a răspuns (pentru suntserios):

Crezi ca un teolog ortodox are curajul sa predea crestinism ortodox intr-o localitate de musulmani, in care elevii cred ca 90% din ce preda el este blasfemie?

Sau elevilor catolici si reformati, care cred ca ortodoxia este erezie?

DoarBogdan
| DoarBogdan a răspuns:

Deci chiar vrei sa intelegi asta? Bun.

Cum am zis mereu, lucrurile sunt asa cum trebuie sa fie, din moment ce alta varianta nu mai exista.
O sa o iau pe rand. De ce nu este religia optionala? Sportul de ce nu este? Pana la urma nu trebuie sa se dezvolte intr-un anume fel copilul. Matematica (desi este indispensabila)? Daca copilul nu vrea sa ajunga ceva pe baza matematicii? De ce sa o mai faca?
Poti sa faci bani din meseria de preot? Evident, este o meserie intr-un punct de vedere. Asa ca de ce sa nu invete la fel ca la celelalte materii despre asta?

Si pe langa aceste lucruri, oamenii au evoluat incet. Candva ce te puteai face la sat? Un profesor, un preot, un medic, un veterinar. Lucrurile basic. Asa ca de atunci, aceste lucruri au ramas.

Logica "religiosilor" de care zici nu exista. Iti garantez ca logica mea difera de logica altcuiva si logica altcuiva difera de logica unei alte persoane, tot din categoria asta a "religiosilor". Prea multe categorii, prea multe "etichete". Exact pentru ca tu consideri asta, la fel au considerat si alte persoane, de asta exista dispute si razboaie peste tot. Din cauza categoriilor. Dar revenind...

Nu prin botez iti impui religia. Ce te astepti de la un copil mic? Hai sa il lasam sa fie crescut de lupi si sau de bunici si sa il luam noi apoi pe la 14 ani asa, cand e copt. Sa vedem ce parere are despre noi.

Oamenii trebuie sa cunoasca, de asta trebuie sa le aratam tot ce exista si este bun. Altfel de unde sa stie ce sa aleaga?
Cum am zis, daca situatia nu era asa, tu nu mai puneai intrebarea asta happy

Nu are legatura implicarea in viata alor persoane. Ai zis doar de religie, dar daca stam sa ne gandim, aceste lucruri se aplica la orice "categorie".

Inteleg ca nu iti convine "sistemul", nici mie, dar au fost si altii in postura asta si o sa mai fie. De ce esti asa pornita pe astfel de lucruri? Sigur raspunsul este altul. Doar pentru ca te legi de un lucru... te face in anumite conceptii, exact acea persoana cu o "conceptie" si nimic mai mult.

Numai bine!

| Dana2103 explică (pentru DoarBogdan):

Imi pare rau ca nu ti pot da funda si tie aici

| DoarBogdan a răspuns (pentru Dana2103):

Nu conteaza funda. Nu pentru ea raspund.
De altfel si intrebarile ar trebui puse pentru un rost, o rezolvare, o "problema" care ar ajuta pe cineva.


Sau ai putea sa nu mai dai fundele fix la primul raspuns interesant, ca oricand poate sa vina altul. Eu am unele nedate de ani buni laughing

| Celcestietot a răspuns:

Te contrazici. Bro, ori creaționism, ori "alt curent", evoluționismul, că altceva nu există, alegi ce ți se pune pe tavă, dacă ne gândim logic. Deci, unde îți este liberă alegere laughing? Nicăieri! Dacă nu este creaționismul, așa nu mai avem dreptul de a alege, la fel și în celălalt caz. Este un ideal al absolutismului ce se dorește aici, să se elimine religia din școli, dacă se elimină, practic forțezi elevii să creadă în evoluționism, ceea ce acesta nu este 100% demonstrabil, decât în mintea fanaticilor (nu religioși) infecți cu o viață depravată (adeseori) și traume majore (fapt demonstrabil).

| Dana2103 explică (pentru Celcestietot):

Stai putin, nu se contrazice nimeni. Asta inseamna optional, constientizarea ca credinta este o orientare personala. Nu este impusa sau nepermisa.

| Celcestietot a răspuns (pentru Dana2103):

Hmm
Că este opțional sau nu, așa ceva nu cred că îi ajută cu nimic, tot gândul acela îl vor avea într-un final.

| Celcestietot a răspuns (pentru Celcestietot):

Tu, ce crezi despre asta happy?

| Dana2103 explică (pentru Celcestietot):

Ateismul 100% este incredibil
Si imposibil. La nivel subconstient tot crezi in ceva, dar nu trebuie sa se incadreze in credintele altora neaparat. Se stie ca cei care aveau parte de anumite substante chimice in creier, erau mai credinciosi, cel putin in propria persoana si tot e ceva. Crezi in forta pe care ti a dat-o D zeu(universul)
Deci da, ai optiunea de a te integra intr-un cult religios sau nu. Daca nu ti place un gen de muzica, nu inseamna ca nu ti place in general. Asa e si cu credinta. Au fost fundamentale arta si credinta in toate societatile lumii de alungul timpului.

| CostinAlamariu a răspuns:

Nu te obliga nimeni sa crezi in ceva. La ora de religie se explica cateva chestii basic despre religia crestina. Chestii pe care ar trebui sa le stii indiferent daca crezi sau nu fiindca iti place sau nu sa recunosti religia crestina a influentat cel mai mult cultura europeana.
Si las-o moarta cu "indoctrinarea". Daca eu am putut citi Manifestul Comunist, Das Kapital si carti despre ocultism din pura curiozitate fara sa devin un comunist sau un ocultist si tu poti invata niste informatii despre crestinism.

Si nu pricep care e problema cu botezul la nastere. Pentru atei nu e o simpla baie? Crezi ca isi aminteste cineva ca a fost botezat? Daca alegi mai tarziu in viata sa fi agnostic sau ateu cu ce crezi ca te-a influentat acel botez care din perspectiva ta de ateu nu e nimic mai mult decat o baie.

Aici dai dovada de lipsa de intelegere si de faptul ca ai mintea inchisa. Incearca sa te pui in locul unui cuplu crestin care tocmai a aflat ca are un copil. Normal ca vor sa-si boteze copilul. Pentru ei acel botez inseamna salvarea sufletului sau. Daca acel copil alege sa fie ateu la 14 ani e decizia lui. Parintii lui fac ceea ce ei cred ca e cel mai bine pentru copilul lor. "Nu va afecteaza" cum saracia sa nu te afecteze viata propriului copil?

| Dana2103 explică (pentru CostinAlamariu):

Pe mine nu ma deranjeaza ca am mintea inchisa in ceea ce te priveste

| Dana2103 explică (pentru CostinAlamariu):

Dar da, ai dreptate in legatura cu botezul, cat deapre religie, sa voteze parintii, nu sa se impuna

| Werrich a răspuns:

Încă din 2018 CCR a zis că elevii care Vor sa facă religia trebuie sa depună cerere, nu cei care nu vor. Dar nu se respecta.

| Algo098 a răspuns:

Parintii isi doresc ca si copiii lor sa aiba aceeasi religie. Conducatorii folosesc religia pentru conducerea multimii, deci o includ in sistemul de scolarizare.

| Dana2103 explică (pentru Algo098):

Nu ar fi impusa, ci doar optionala. Asta nu inseamna excludere din sistem. Eu cred ca ar crede mult mai mult si n ar mai fi contra daca nu s ar impune. Ar fi cel mult indiferenti.

| Dana2103 explică (pentru Algo098):

Iti dau dreptate pentru ca vrei, nu vrei, apreciam mai multi viata cand avem greutati

| Dana2103 explică (pentru Algo098):

Si in plus, religia ne da sens. Se pare ca cei care consuma DMT incep sa creada in D zeu si viata de apoi...de asemenea Dmt ul este asociat cu moartea si reincarnarea

| doctorandus a răspuns (pentru Algo098):

De fapt, nu: crestinii ortodocsi care trec din an in paste sau deloc pe la biserica nu au nimic in comun cu alti crestini ortodocsi, deci nu sunt uniti. Au alte conceptii, alte preocupari, alte interese, nu se simt solidari, etc. In general unificarea prin religie merge cat timp credinciosii sunt fanatici.

Exact cum marea majoritate a romanilor nu s-a deranjat sa voteze la referendumul contra familiei homosexuale. Liderii religiosi i-au indemnat sa participe, dar credinciosii obisnuiti au considerat ca nu e problema lor.

| Algo098 a răspuns (pentru Dana2103):

Oamenii care au aceeasi religie sunt mai uniti. Cand au religii diferite nu mai sunt asa de uniti si atunci se incearca introducerea obligatorie, care e destul de eficienta. Cei mai superficiali care nu tin seama de realitate si de detalii si care nu sunt putini la numar, sunt convinsi usor ca povestile fanteziste sunt adevarate, ca exista un spiridus Dz atotputernic si invizibil care face numai bine, de aceea mor oamenii in razboaie, de boli si de foame ca ii ajuta spiridusul invizibil sa le fie mai bine si fix dupa ce au murit, adica niciodata, primesc pentru merele efort de a fi crezut in niste povesti inventate o viata nesfarsita, infinita si plina de bucurii de la spiridusul atotputernic, iubitor si invizibil numit Dz.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Sunt curioasa cat te odihnesti tu printre gandurile astea, pentru ca cunosc tensiunea asta, cand m-am odihnit, am uitat si mi-a fost scarba sa privesc in urma.
E complicat sa descurc tot ce scrii.
Despre libertate a vorbit acest "crestinism" (religiile abrahamice) cand au aparut in imperiile antice, apoi s-au infiintat guvernele (inlocuindu-i pe regi) care predau aceasta educatie infiintata de biserica, si acum cand guvernul zice "liberal" pare ca biserica ar fi "opusul" (regii nu mai sunt).
Guvernul si biserica, au fost dintotdeauna unite si sunt uniti.
In viata orice om are voie sa isi aleaga o cale proprie, sa isi faca viata cum vrea, nimeni nu ar trebui sa-si iroseasca viata pentru a satisface pe ceilali.

| Dana2103 explică (pentru anonim_4396):

Curiozitatile tale vizavi de viata mea personala nu ma privesc pe mine, n am eu treaba ca sunt altii interesati de viata altora