Biblia vorbește despre două firi care pot să existe în noi: cea pământească pe care o avem implicit și care e stricată și ne îndeamnă la rău și cea duhovnicească pe care o primim prin credință în Iisus ca Mântuitor al nostru.
Deși a luat asupra Lui natura umană, Fiul lui Dumnezeu a dus o viață de biruință asupra păcatului datorită puterii divine la care S-a conectat continuu. Altfel n-ar fi avut nevoie de rugăciune, de exemplu.
Puterea de a ierta în felul acesta pe cei ce ne sunt vrăjmași nu aparține firii pământești, ci celei duhovnicești. Numai un om care leagă neputința sa de atotputernicia divină poate face un astfel de gest autentic.
Cele două firi sunt și vor rămâne într-o continuă luptă până la revenirea lui Iisus când vom fi izbăviți de aceste trupuri care au în ele blestemul păcatului. De aceea, oricât de matur spiritual ar fi un om, el trebuie să trăiască o viață de continuă veghere și rugăciune, pentru că numai conectat la puterea divină poate trăi neprihănit.
Deci, pe de o parte - dacă ținem cont numai de firea pămânească, putem să exclamăm a deznădejde cu apostolul Pavel: „O, nenorocitul de mine! Cine mă va izbăvi de acest trup de moarte…?" (Romani 7:24)
Iar, pe de altă parte, dacă ne prindem de Dumnezeu prin credință, putem exclama a biruință, ca Pavel: „Pot totul în Hristos care mă întărește." (Filipeni 4:13)
Iisus îi spunea lui Nicodim că numai un om născut din nou poate vedea împărăția lui Dumnezeu. Iar Ioan ne explică faptul că nașterea din nou are de a face cu credința în Iisus (1 Ioan 5), nașterea din nou fiind acel proces prin care primim o nouă fire (cea duhovnicească) și trăim o nouă viață care este asemănătoare cu a lui Iisus. Așa biruim păcatul și lumea (1 Ioan 5).
Acest lucru l-a înțeles și apostolul Pavel:
„Am fost răstignit împreună cu Hristos, și trăiesc… dar nu mai trăiesc eu, ci Hristos trăiește în mine. Și viața, pe care o trăiesc acum în trup, o trăiesc în credința în Fiul lui Dumnezeu care m-a iubit și S-a dat pe Sine însuși pentru mine." (Galateni 2:20)
E greu să iertăm pe cineva care ne trădează pentru că cere lepădare de sine. Trebuie ca firea noastră să o punem zilnic pe cruce pentru ca Iisus să trăiască în noi. A lupta cu noi înșine e cel mai greu război și a ne birui pe noi înșine cea mai mare biruință.
O astfel de experiență a trăit Ștefan - martirul:
„Și aruncau cu pietre în Ștefan, care se ruga și zicea: "Doamne Iisuse, primește duhul meu!" Apoi a îngenuncheat și a strigat cu glas tare: "Doamne, nu le ține în seamă păcatul acesta!" Și, după aceste vorbe, a adormit." (Fapte 7:59-60)
Avem acest îndemn:
„Îngăduiți-vă unii pe alții, și dacă unul are pricină să se plângă de altul, iertați-vă unul pe altul. Cum v-a iertat Hristos, așa iertați-vă și voi." (Coloseni 3:13)
„Dimpotrivă, fiți buni unii cu alții, miloși și iertați-vă unul pe altul, cum v-a iertat și Dumnezeu pe voi în Hristos." (Efeseni 4:32)
Și chiar Iisus a spus: „Dacă iertați oamenilor greșelile lor, și Tatăl vostru cel ceresc vă va ierta greșelile voastre. Dar dacă nu iertați oamenilor greșelile lor, nici Tatăl vostru nu vă va ierta greșelile voastre." (Matei 6:14-15)
Nu felul în care ne purtăm cu cei care ne fac bine arată cine suntem, ci felul în care ne purtăm cu cei ce ne fac rău. A iubi pe toți oamenii, în special pe vrăjmașii noștri, este un lucru divin și plăcut lui Dumnezeu.
„În adevar, ce fală este să suferiți cu răbdare să fiți pălmuiți, când ați făcut rău? Dar, dacă suferiți cu răbdare, când ați făcut ce este bine, lucrul acesta este plăcut lui Dumnezeu." (1 Petru 2:20)
Da, și eu am avut sentimentul ăsta, încă de multe ori!
Dar trebuie să fi puternic și să rânjești. Eventual, treptat, zâmbetul tău se va transforma în zâmbet. Gândește-te. Oare vei mai simți acest sentiment peste vreo 10 ani? Lasă amintirile neplăcute și încearcă să fi cine ai vrea tu să fi și comportă-te cu oamenii așa cum ai vrea ca ei să se comporte cu tine, adică asta fac eu în general.
Eu nu sunt iisus sa pot sa spun iartai ca nu stiu ce fac, eu spun sa aiba parte de ceea ce au facut eu mie
O să aibă, stai calm!
Și nici eu n-am fost „Iisus" în multe situații!
Vei uita într-o zi, doar nu te mai gândi atât! Hai capu' sus, lasă toate „jigodiile" astea
care poate o să moară în chinuri!
Și eu mă întreb, dacă Iisus e dumnezeu, de ce și-a cerut lui însuși să ierte oamenii pe care el îi ierta?
Ce să spun, gândește-te că nimic nu este de neiertat, orice lucru rău se poate sfârși la un moment dat și poate fi înlocuit cu un lucru la fel de bun.
Suntem in jungla si da e adevarat ca puterea de a ierta pe cineva chiar daca ti-a gresit cu ceva, sau ca sunt ei prea prosti sa realizeze ce au facut dar in general da, sunt oameni care nu iarta de loc si prefera sa se razbune "ochi pentru ochi si dinte pentru dinte" de ce asta? simplu ura, suferinta, lipsa rabdarii, lipsa unui sfat bun, sti pana la urma preotii astia te mai ajutau cu o vorba buna dar cam 7/10 din ei sunt corupti si sau stricat de tot si ei dar mai sunt si preoti buni ca de acolo pleaca si expresia "acolo unde e intuneric fara margini va exista mereu un strop de lumina" si e adevarat. Sa luam un exemplu: intr-o clasa sunt 25 de elevi 14 baieti si 11 fete, ei bine din 14 baieti gasesti 7 smecheri care sunt cu hip hopul/rapul, fotbalul, 2 fricosi, 1 sensibil si emotiv, 1 idiot de da cu batul in balta, 2 cu capul pe umeri respectuosi si cinstiti pe care te poti baza la nevoie, iar ultimul e cel mai rau si mai nenorocit dintre toti pe langa ca e prost e foarte brutal si nesimtit nici cu bataia nu se da pe brazda si continua sa fie violent si nepasator ne reusind sa se integreze in colectiv. Gandeste-te ca din acea clasa pe care te poti baza? te poti baza pe cei 2 baieti cu capul pe umeri respectuosi si cinstiti si pe cel emotiv si sensibil din fire ceilalti sunt o piedica mai ales ultimul care il intrece pe cel idiot, in schimb te poti folosi de cei 2 fricosi ca sa mai afli cate ceva de la unu de la altul ce a zis X, Y, Z sti tu, bun eu doar ti-am dat un exemplu.
De ce sa ierți? Nu are nevoie nimeni de iertarea ta. Iertarea este folositoare doar individului afectat ca să nu se mai gândească la răul suferit. Asa ca dacă nu vrei nu ierta.
Aceasta calitate se dobandeste cu timpul, dar de preferat pana in 33 de ani. Un crestin dobandeste asa ceva mult mai repede ca un ateu.
Iisus e cu mult peste toti cei pe care ii poti tu numi oameni in ziua de azi el a fost unic Fiul lui Dumnezeu nascut din Fecioara Maria, Papa de la Roma are scrise pe palaria lui conica in limba latina niste cuvinte care traduse in romana sau oricare alta limba inseamna un singur lucru "Impotriva fiului lui Dumnezeu adica Iisus" cu alte cuvinte insusi Papa e Diavolul pe pamant iar oamenii nu situ asta putini sunt cei care stiu lucrul asta.
Ce sa aiba? Daca toti sunt mortiAu trecut mii de ani.
Daca tu personal ai facut niste greseli/ilegalitati si o incasezi din pricina asta, asuma-ti vina proprie, nu e vina altora. Daca esti major si vaccinat si te-ai comportat ca un pusti de sase ani, e vina ta personala. Cat despre specula cu criptomonede puteai afla din Laleaua neagra de Alexandre Dumas.
Nu ma compar cu iisus ca nu am cum, dar si eu am proastul obicei sa iert si sa trec peste rahaturi fara sa ii fac omului ăluia rau.
Bine, până într-un punct .
Ai o conceptie total eronata. "Ura" si "suferinta" si celelalte mentionate se afla in cel care a atacat primul, nu in cel care s-a razbunat. Este ceva absolut normal sa te razbuni. Daca oamenii ar sta sa indure atacurile altora, ar deveni niste sclavi ratati si slabi. In asta practic vrea crestinismul sa-si transforme adeptii, de aici si conceptia ta care este conceptia unui crestin tipic. Oameni care sa indure dar sa fie slabi si sa nu aiba reactie.
Diferenta este ca Isus din punct de vedere istoric nu a existat. Acestea sunt minciuni menite pentru a crea o fundatie solida pe care sa se bazeze minciuna oamenilor lui Israel numita Crestinism, folosita apoi pentru a distruge paganismul. Astea sunt fapte clar documentate istoric in timpul Inchizitiei.
https://tinyurl.com/y3kgsbnk
Ray, el doar a spus, sa spui poti si tu. Cum ar veni, el personal ii iarta, cere si clemnta pentru ei, dar oricum cei ce nu cred in Isus sunt torturati vesnic, asa ca nu le ajuta iertarea asta cu nimic.
Puterea de a ierta raspunsul il gasesti aici https://www.youtube.com/watch?v=ZJIDqCskTyU
emaopris întreabă: