| Ioanaaa23pb a întrebat:

Hei! Sunt Creștin Ortodox pe Stil vechi,iar prietenul meu este pe Stil nou, am citit aici mai multe discuții despre căsătorie și religie,despre schisme și abateri de la lege. Voiam să vă cer părerea(și cei de pe stil nou și cei de pe stil vechi ) dacă noi ne iubim și suntem fericiți împreună, dar nu vrem sa ne schimbăm religia nici unul dintre noi, ce e de făcut? Oare este cineva in stare să îmi spună care Stil e corect și care nu? Trebuie să mai sufere mulți oameni din cauza diferenței de cult? Dumnezeu ne-a lăsat ca să ne iubim dar văd mai multa ură ca niciodată Între cele două Stiluri.

Răspuns Câştigător
| cr0ss a răspuns:

Buna Ioana, in aceeasi situatie am fost si eu. Eu apartin de BOR (stil nou), ea de BOSVR (stil vechi, Slatioara). Relatia noastra a fost probabil una dintre cele mai fumoase, in care ne-am iubit si inca ne mai iubim (tacit) desi nu mai suntem impreuna. Inca de la inceputul relatiei ea a spus ca nu o sa faca nunta niciodata in biserica pe nou, dar cu toate acestea am crezut ca se poate face ceva. Am fost impreuna cu ea de am vorbit cu P.S. Flavian si P.S. Evlogheie plus cu inca cativa parinti de pe vechi astfel incat sa nu se faca mirungerea si sa ne putem casatori, dar de fiecare data m-am lovit de un zid, iar cand am zis sa mergem sa vorbim si cu parinti de pe nou, nu a acceptat niciodata. Aceasta schisma produsa in interiorul bisericii este una cu urmari grave, dupa cum probabil ai observat si tu, este o ura foarte mare, mai ales din partea celor mai habotnici. Din ce stiu, ierarhii de pe nou au incercat de mai multe ori sa vindece aceste rani, dar de fiecare data cei de la Slatioara s-au opus cu vehementa. Cred ca mai trebuie cateva generatii, multe rugaciuni si iubire din partea ambelor parti, astfel incat Dumnezeu sa binecuvanteze si sa vindece aceste rani. Pana atunci roaga-te si cerceteaza astfel incat sa-ti fie luminata calea, sufletul si mintea. Daca doresti mai multe detalii, ar fi multe de explicat, iti pot sta la dispozitie.

| Ioanaaa23pb explică (pentru cr0ss):

Mulțumesc..Deci se pare că nu mai este nici o speranță.

10 răspunsuri:
| ania a răspuns:

Își schimba religia cine trece la musulmani sau la budiști.Stilul nou și vechi difera mai ales prin data la care țin sărbătorile, despre care Apostolul Pavel spune:"Unul.socoteste o zi mai presus decât alta, pentru altul toate zilele sunt la fel. Fiecare sa fie deplin încredințat în mintea lui. Cine face deosebire între zile pentru Domnul o face.Cine nu face deosebire între zile, pentru Domnul nu o face... Cine ești tu sa judeci pe robul altuia? " Romani 14 : 5, 6, 4. Deci nu e esențial când ținem sărbătorile. Eu am crescut într-o familie mixta etnic și al sărbătorit întotdeauna și Pastele ungurilor și al romanilor. Mult mai important e sa nu dedicam viata celei mai mari porunci, să-l iubim pe Creatorul nostru cu toată inima, cu tot sufletul cu toată conștiința, cu toată puterea și pe aproapele nostru ca pe noi înșine. Dar dacă e vorba de ce comunitate creștină sa frecventezi ca familir, Biblia ne învață că soția sa își urmeze sotul: "bărbatul este capul(liderul) soției" 1 Corinteni 11:3

| suntserios a răspuns (pentru ania):

"Biblia ne învață că soția sa își urmeze sotul: "

Cat misoginism e promovat în religiile nu e așa?

Eu nu prea înțeleg cum poți să te înjosești că femeie și să faci atât publicitate habotnicismului asta care te considera slava bărbatului si să încerci că îl bagi cu forța pe gât și altora. Da probabil e mai simplu scalva bărbatului decât gânditul pe cont propriu.

| Ioanaaa23pb explică (pentru ania):

In Biblie scrie ceva asemănător " Femeia a fost creată din om iar omul trebuie să îl lase pe tatăl lui și pe mama lui și să îi urmeze nevestei". Nu sunt feministă sau altceva, vreau doar să fie egalitate între noi și să nu mai depindem de "regulile vieții" mă deranjează ideea că calendarul pe stil nou dorește să se alăture catolicilor (nu fac nici o discriminare) inclusiv cu Paștele, dar însă PS Teodosie care duce lumina pe mare de la Ierusalim susține că "Pastele trebuie serbat după calendarul Iulian pentru că susține el "Vine lumina la catolici? Nu! Alții? Nu!" Îmi e într-un fel frică ca BOR-ul să nu fie ademenit de lucrurile lumești și de legăturile"exterioare" și să ignore dogmele bisericești din aceste motive.M-am documentat mult, dar aș dori și părerea voastră, a celorlalți creștini/oameni deoarece în aceste momente destul de dificile am nevoie de ajutor.

| Ioanaaa23pb explică (pentru RAY):

Mulțumesc..Am văzut acea postare, problema e că doresc răspunsuri din partea unor "adulți" pentru că mă gândesc să nu Îl supăr pe Dumnezeu prin deciziile mele sau să îl îndepărtez pe el de lângă mine..Nu știu cum să fac să îi mulțumesc și pe părinții mei care sunt pe stil vechi și pe ai lui care sunt pe stil nou.

| RAY a răspuns (pentru Ioanaaa23pb):

Pai e acelasi religie

suntserios
| suntserios a răspuns:

Va căsătoriți doar civil și gata.

Sau îți asculți propria nemulțumire.

"Trebuie să mai sufere mulți oameni din cauza diferenței de cult? "

Daca suferiți așa de mult nu mai fiți încăpățânați și chiar dovediți că iubirea voastră e mai importantă că povestea cu zei in care va a băgat familia la naștere și poate poate renunțați unul la încăpățânare.

| anonimg a răspuns:

Stilul vechi urăște pe stilul nou, și stilul nou urăște pe stilul vechi. Iar ambele stiluri îi urăsc pe pocăiți, pe sectanți, pe rătăciții aceia. happy
Unde este Dumnezeu în toată ura aceasta?
"Dar toţi s-au rătăcit, toţi s-au dovedit nişte netrebnici; nu este niciunul care să facă binele, niciunul măcar." (Psalmii.14:3; 53:3. Romani.3:12)
"Domnul zice: „Când se apropie de Mine poporul acesta, Mă cinsteşte cu gura şi cu buzele, dar inima lui este departe de Mine, şi frica pe care o are de Mine nu este decât o învăţătură de datină omenească." (Isaia.29:13)

Între oameni poate exista dragoste; dar între organizațiile lor este imposibil.
Sfatul meu este să vă pocăiți amândoi: și la propriu, și la figurat. Niciun om nepocăit nu va vedea Împărăția lui Dumnezeu. Acesta a fost și mesajul lui Ioan Botezătorul a cărui naștere o serbați astăzi sâmbătă 24 iunie 2023. Ori sunteți din aceia care veți face ce va spus el și vă pocăiți, ori veți fi dintre aceia care i-au luat capul. Cale de mijloc nu există.
Domnul Hristos a spus despre Ioan Botezătorul: "Totuşi, cel mai mic în Împărăţia cerurilor este mai mare decât el." (Matei.11:11)
Deci dacă noi nu suntem mai sfinți decât Ioan Botezătorul, -cu toată religiozitatea noastră- cu niciun chip nu vom intra în Împărăția Cerurilor.

Răspuns utilizator avertizat