| Raduhof a întrebat:

Hei,voi ce credeti creatie sau evolutie?

50 răspunsuri:
| RAY a răspuns (pentru Cksihja):

Nu a aparut hazard

| TamplaruAnisoara a răspuns (pentru RAY):

Dumnezeu a creat organisme perfecte din toate punctele de vedere. Neascultarea de instrucțiunile date de Dumnezeu in Biblie a dus la ceea ce vedem astăzi. Boli, dezastre naturale, moarte etc. Deci trebuie sa înțelegem ca nu se poate avea o stare de bine decât in parametri descriși de Dumnezeu in Biblie. Daca ne abatem suportam consecințele care le atribuim din ura ca fiind de la Dumnezeu.

| RAY a răspuns (pentru TamplaruAnisoara):

Copii cu cancer de oase,ce pacate au facut? Ma lasi cu vrajeli de asta, cancer au si crestini de toate religile deci nu sunt protejati asa ca nu merge vrajeala asta cu pacate sau tu esti sfanta, uitasem apropo nici atei nu au toti cancer, de ce nu a avut cancer hitler, stalin?

| TamplaruAnisoara a răspuns (pentru RAY):

Dumnezeu a creat pe Adam si Eva perfecți cu posibilitatea de a se reproduce. Neascultarea a dus la deteriorarea organismului si astfel copiii se nasc din pântecele mamei cu bolile respective. Orice mama in perioada cat este însărcinată este sfătuita de medic ce poate sa facă si ce nu ca sa dea naștere la un copil sănătos. Dar cele mai multe ignora sfatul medicului, ba mai mult si sănătatea mamei si a tatălui își spune cuvântul. In mii de ani omul in loc sa rămână la stadiul in care a fost creat, a degenerat atât de mult încât iată rezultatele. Ar fi o soluție: a trai de acum încolo după sfatul dat de Dumnezeu in Biblie. Insa daca s-a degradat in mii de ani, posibil sa fie nevoie tot de atât ca sa devina ceea ce a fost la început.

| RAY a răspuns (pentru TamplaruAnisoara):

Ai mai scris tampenile astea,asta nu scuza copii care sufera de cancer,menginita, copii orbi, handicapati, retardati, nu ai pic de empatie

| Inferno a răspuns (pentru Konstantin2020):

Inainte sa vorbesti de "Evolutie" ar trebui sa ne explici si noua ce intelegi dumneata prin aceasta "evolutie" sau la ce anume te referi cand spui "evolutie".
Altfel nu te putem ajuta.

| GicaGigekGica a răspuns (pentru suntserios):

Un ultimii 2000 de ani a mai aparut vreo noua specie? Nu!
Nici macar un inceput de evolutie, eu inca nu am vazut porc sa mearga in doua picoare sau chestii de genul. Toate sunt neschimbate de mii de ani.
Daca nu ar fi asa s-ar fi auzit ca i-a crescut deodata aripi la caini sau chestii de genul.
Nu are sens teoria evolutiei, din nimic sa apara totul.

suntserios
| suntserios a răspuns (pentru GicaGigekGica):

Stiu ca știința e mai grea decat religia. Daca te limitezi la 2000 pe care ii stii tu din biblie atunci e greu sa intelegi

| GicaGigekGica a răspuns (pentru suntserios):

Da, dar sa zicem ca acum 100.000 de ani a inceput sa evolueze nu stiu ce molecula, acum, in prezent nu ar fi trebuit sa ajunga ceva evoluat?
Sau cum s-a creat sistemul reproductiv din ziua de azi? Ce a zis celula, hai sa imi fac un penis si sa ma reproduc cu el...

| Holiday a răspuns (pentru GicaGigekGica):

"Un ultimii 2000 de ani a mai aparut vreo noua specie?"

Sars Cov 2?!

| RAY a răspuns (pentru Inferno):

De ce mi ai dat eronat?

| Inferno a răspuns (pentru RAY):

Scuze. N-am citit corect.

| RAY a răspuns (pentru Inferno):

Pai stii ca sunt pasionat de stiinta, daca grecesc ma poti corecta, dar nu stiam ce scriu eronat, legat de chesti de astea ma informez inainte sa scriu

| Holiday a răspuns (pentru TamplaruAnisoara):

"Dumnezeu a creat organisme perfecte din toate punctele de vedere."

Ceva perfect nu se defecteaza. Oricum, daca e sa ne luam dupa voi, numai rateuri a dat Dumnezeu asta. A facut ingerii perfecti, unii au facut pipi pe el, nu se stie cati, poate toti. Apoi de nervi, de plictiseala, ca sa aiba totusi niste jucarii, sau naiba stie de ce, a facut oamenii. Ce crezi, si astia au facut pipi pe el. Chiar de doua ori, ca prima transa de oameni a anihilat-o. Daca ne luam dupa povestea voastra, personajul principal e un cretin perfect.

| RAY a răspuns:

Https://www.schoolsobservatory.org/learn/astro/cosmos/bigbang/bb_evid

Dovadă pentru Big Bang
Astronomii cred că Universul a început cu Big Bang. Ca și în cazul tuturor științei, aceasta se bazează pe dovezi; deci care este dovada teoriei Big Bang?




Galaxia spirală - M51
Credit: NSO
1. Redshift de galaxii
Redshiftul de îndepărtate galaxii înseamnă că Universul este, probabil, în expansiune. Dacă apoi ne întoarcem suficient de mult în timp, totul trebuie să fi fost stropit împreună într-un punct minuscul. Erupția rapidă din acest punct minuscul a fost Big Bang.













Credit de fond microunde cosmic : Echipa NASA / WMAP
2. Fundal microunde
Foarte devreme în istoria sa, întregul Univers a fost foarte fierbinte. Pe măsură ce s-a extins, această căldură a lăsat în urmă o „strălucire" care umple întregul Univers. Teoria Big Bang prevede nu numai că această strălucire ar trebui să existe, ci că ar trebui să fie vizibilă ca microunde - parte a spectrului electromagnetic.

Acesta este fundalul cu microunde cosmic, care a fost măsurat cu exactitate de către orbitori de detectori și este o dovadă foarte bună că teoria Big Bang este corectă.





Soarele este o stea destul de nouă
Credit: NASA
3. Amestec de elemente
Pe măsură ce Universul s-a extins și s-a răcit, unele dintre elementele pe care le vedem astăzi au fost create. Teoria Big Bang prezice cât de mult din fiecare element ar fi trebuit făcut în universul timpuriu, iar ceea ce vedem în galaxii foarte îndepărtate și stele vechi este corect.

Nu puteți căuta în stele noi, precum Soarele, aceste dovezi, deoarece conțin elemente care au fost create în generațiile anterioare de stele. Ca atare, compoziția de stele noi va fi foarte diferită de compoziția stelelor care a existat acum 7 miliarde de ani, la puțin timp după Big Bang.






Credit: NASA / ESA
4. Privind înapoi în timp
Principala alternativă la teoria Big Bang a Universului se numește teoria statului constant. În această teorie, Universul nu se schimbă foarte mult cu timpul.

Amintiți-vă că, deoarece lumina durează mult timp pentru a călători prin Univers, când privim galaxii foarte îndepărtate, ne uităm și înapoi în timp.

Din acest lucru putem vedea că galaxiile cu mult timp în urmă erau cu totul diferite de cele de astăzi, arătând că Universul s-a schimbat. Acest lucru se potrivește mai bine cu teoria Big Bang decât cu teoria statului constant.

| RAY a răspuns:

Puncte cheie:
Dovada evoluției provine din mai multe domenii diferite ale biologiei:
Anatomie. Speciile pot împărtăși trăsături fizice similare, deoarece caracteristica era prezentă într-un strămoș comun ( structuri omologe ).
Biologie moleculara. ADN-ul și codul genetic reflectă ancestralitatea comună a vieții. Comparațiile ADN pot arăta cât sunt speciile înrudite.
Biogeografiei. Distribuția globală a organismelor și caracteristicile unice ale speciilor insulare reflectă evoluția și schimbarea geologică.
Fosile. Fosilele documentează existența unor specii trecute acum dispărute care sunt legate de speciile actuale.
Observare directa. Putem observa direct evoluția la scară mică în organismele cu cicluri de viață scurte (de exemplu, insecte rezistente la pesticide).
Introducere
Evoluția este un principiu cheie unificator în biologie. După cum spunea odată Theodosius Dobzhansky, „Nimic din biologie nu are sens decât în ​​lumina evoluției".^ 1
1
superscript început, 1, superscript final
Dar care sunt exact trăsăturile biologiei care au mai mult sens prin lentila evoluției? Cu alte cuvinte, care sunt indicațiile sau urmele care arată evoluția a avut loc în trecut și se întâmplă și astăzi?
Evoluția se întâmplă pe scări mari și mici
Înainte de a privi dovezile, să ne asigurăm că suntem pe aceeași pagină despre evoluția. În linii mari, evoluția este o schimbare a machiajului genetic (și adesea, a caracteristicilor ereditare) ale unei populații de-a lungul timpului. Biologii definesc uneori două tipuri de evoluție pe baza scării:
Macroevoluția, care se referă la modificări la scară largă care apar pe perioade de timp extinse, cum ar fi formarea de noi specii și grupuri.
Microevoluția, care se referă la modificări la scară mică care afectează doar una sau câteva gene și se întâmplă în populații pe perioade mai scurte.
Microevoluția și macroevoluția nu sunt cu adevărat două procese diferite. Sunt aceleași procese - evoluție - care au loc pe intervale de timp diferite. Procesele microevoluționare care au loc de-a lungul a mii sau milioane de ani se pot adăuga la schimbări la scară largă care definesc noi specii sau grupuri.
Dovada evoluției
În acest articol, vom examina dovezile pentru evoluție atât la scară macro cât și micro.
În primul rând, vom analiza mai multe tipuri de dovezi (inclusiv caracteristici fizice și moleculare, informații geografice și fosile) care oferă dovezi pentru și ne pot permite să reconstruim evenimente macroevoluționale.
La sfârșitul articolului, vom termina prin a vedea cum poate fi observată direct microevoluția, ca și în apariția insectelor rezistente la pesticide.
Anatomie și embriologie
Darwin a gândit evoluția ca „descendență cu modificarea", un proces în care speciile se schimbă și dau naștere unor specii noi de-a lungul multor generații. El a propus ca istoria evolutivă a vieții să formeze un arbore de ramificare cu multe niveluri, în care toate speciile pot fi urmărite de un strămoș comun vechi.
Diagrama de ramificație care a apărut în „Din originea speciilor" a lui Charles Darwin, care ilustrează ideea că speciile noi se formează din specii preexistente într-un proces de ramificare care se produce pe perioade îndelungate de timp.
Diagrama de ramificație apărută în revista Charles Darwin despre originea speciilor, ilustrând ideea că noi specii se formează din specii preexistente într-un proces de ramificare care se produce pe perioade îndelungate de timp.
Credit de imagine: „ Arborele vieții lui Darwin, 1859 ", de Charles Darwin (domeniul public).
În acest model de arbore, grupuri de specii mai strâns legate au strămoși comuni mai recente și fiecare grup va avea tendința de a împărtăși trăsături care au fost prezente în ultimul său strămoș comun. Putem folosi această idee pentru a „acționa înapoi" și a ne descoperi modul în care organismele sunt legate în funcție de caracteristicile lor comune.
Caracteristici omologe
Dacă două sau mai multe specii împărtășesc o caracteristică fizică unică, cum ar fi o structură osoasă complexă sau un plan al corpului, acestea ar putea să fi moștenit această caracteristică de la un strămoș comun. Se spune că caracteristicile fizice împărtășite datorită istoriei evolutive (un strămoș comun) sunt omologe.
Pentru a da un exemplu clasic, aspectele anterioare ale balenelor, oamenilor, păsărilor și câinilor arată destul de diferit la exterior. Asta pentru că sunt adaptate să funcționeze în diferite medii. Cu toate acestea, dacă te uiți la structura osoasă a primelor, vei vedea că modelul de oase este foarte asemănător între specii. Este puțin probabil ca astfel de structuri similare să fi evoluat independent în fiecare specie și mai probabil că dispunerea de bază a oaselor era deja prezentă într-un strămoș comun al balenelor, oamenilor, câinilor și păsărilor.
Aranjamentul osos similar al omului, păsării și balenei este o omologie structurală. Omologiile structurale indică un strămoș comun comun.
Aranjamentul osos similar al omului, păsării și balenei este o omologie structurală. Omologiile structurale indică un strămoș comun comun.
Credit de imagine: „ Evoluția înțelegerii: Figura 7 ", de către OpenStax College, Biologie, CC BY 4.0.
Unele structuri omologe pot fi văzute doar în embrioni. De exemplu, toți embrionii vertebrați (inclusiv oamenii) au fante branhiale și coadă în timpul dezvoltării timpurii. Modelele de dezvoltare ale acestor specii devin mai diferite mai târziu (motiv pentru care coada embrionară este acum coada tau, iar tăieturile branhiale s-au transformat în maxilarul și urechea internă)^ 2
2
pătrat. Structurile embrionare omologe reflectă faptul că programele de dezvoltare ale vertebratelor sunt variații pe un plan similar care a existat în ultimul lor strămoș comun.
Micile structuri asemănătoare picioarelor unor specii de șerpi, precum _ Boa constrictor_, sunt structuri vestigiale. Aceste caracteristici rămase nu servesc niciun scop prezent la șerpi, dar serveau un scop în strămoșul tetrapod al șerpilor (care mergea pe patru membre).
Micile structuri asemănătoare picioarelor unor specii de șerpi, cum ar fi Boa constrictor, sunt structuri vestigiale. Aceste caracteristici rămase nu servesc niciun scop prezent la șerpi, dar serveau un scop în strămoșul tetrapod al șerpilor (care mergea pe patru membre).
Imagine modificată din „ pintenii posterioare rudimentare din șarpele Boa constrictor " de Stefan3345, CC BY-SA 4.0. Imaginea modificată este licențiată sub licență CC BY-SA 4.0.
Uneori, organismele au structuri omogene cu structuri importante din alte organisme, dar care și-au pierdut funcția ancestrală majoră. Aceste structuri, care sunt adesea reduse ca mărime, sunt cunoscute sub numele de structuri vestigiale. Exemple de structuri vestigiale includ coada posterioară a omului (o coadă vestigială), oasele posterioare ale balenelor și picioarele subdezvoltate găsite la unii șerpi (vezi imaginea din dreapta).^ 3
3
cuburi.
Caracteristici analogice
Pentru a face lucrurile un pic mai interesante și mai complicate, nu toate caracteristicile fizice care arată la fel sunt semne ale unei strămoși comune. În schimb, unele asemănări fizice sunt analoge : au evoluat independent în diferite organisme, deoarece organismele trăiau în medii similare sau experimentau presiuni selective similare. Acest proces se numește evoluție convergentă. (A converge înseamnă a ne uni, ca două linii care se întâlnesc la un moment dat.)
De exemplu, două specii înrudite care trăiesc în zona arctică, vulpea arctică și ptarmigan (o pasăre), ambele suferă schimbări sezoniere de culoare de la albul închis la zăpadă. Această caracteristică comună nu reflectă strămoșii obișnuiți - adică, este puțin probabil ca ultimul strămoș comun al vulpii și ptarmiganului să își schimbe culoarea odată cu anotimpurile^ 4
4
începeți superscriptul, 4, superscriptul final. În schimb, această caracteristică a fost favorizată separat la ambele specii datorită presiunilor selective similare. Adică, capacitatea determinată genetic de a trece la colorarea ușoară în timpul iernii a ajutat atât vulpile cât și ptarmiganii să supraviețuiască și să se reproducă într-un loc cu ierni înzăpezite și prădători cu ochi ascuțiți.
Vulpea arctică și ptarmigan. Ambele sunt de culoare albă și sunt prezentate în peisaje de iarnă cu zăpadă.
Vulpea arctică și ptarmigan. Ambele sunt de culoare albă și sunt prezentate în peisaje de iarnă cu zăpadă.
Credit de imagine: „ Evoluția înțelegerii: Figura 6 ", de către Colegiul OpenStax, Biologie, CC BY 4.0.
[Cum putem spune dacă caracteristicile sunt omologe sau analoge?]
Determinarea relațiilor din trăsături similare
În general, biologii nu trag concluzii despre legătura dintre specii pe baza vreunei caracteristici pe care ei consideră că este omologă. În schimb, studiază o colecție mare de caracteristici (adesea, atât caracteristici fizice, cât și secvențe de ADN) și trag concluzii despre relația bazată pe aceste caracteristici ca grup. Vom explora în continuare această idee atunci când examinăm copacii filogenetici.
Biologie moleculara
La fel ca omologiile structurale, asemănările dintre moleculele biologice pot reflecta o origine ancestrală evolutivă. La nivelul cel mai de bază, toate organismele vii împart:
Același material genetic (ADN)
Aceleași coduri genetice identice sau extrem de similare
Același proces de bază al expresiei genice (transcriere și traducere)
Aceleași blocuri moleculare, cum ar fi aminoacizii
Aceste caracteristici comune sugerează că toate ființele vii sunt descendente dintr-un strămoș comun și că acest strămoș avea ADN-ul ca material genetic, a folosit codul genetic și și-a exprimat genele prin transcriere și traducere. Organismele actuale împărtășesc toate aceste caracteristici, deoarece au fost „moștenite" de la strămoș (și pentru că orice schimbare mare a acestui utilaj de bază ar fi rupt funcționalitatea de bază a celulelor).
Deși sunt grozave pentru stabilirea originilor comune ale vieții, caracteristici precum ADN-ul sau efectuarea transcripției și traducerea nu sunt atât de utile pentru a descoperi cât de înrudite sunt anumite organisme. Dacă dorim să determinăm ce organisme dintr-un grup sunt cele mai strâns legate, trebuie să utilizăm diferite tipuri de caracteristici moleculare, cum ar fi secvențele de nucleotide ale genelor.
Genele omologe
Biologii compară adesea secvențele genelor înrudite găsite la diferite specii (adesea numite gene omologe sau ortologe ) pentru a descoperi modul în care aceste specii sunt în mod evolutiv legate între ele.
Ideea de bază din spatele acestei abordări este aceea că două specii au aceeași genă, deoarece au moștenit-o de la un strămoș comun. De exemplu, oamenii, vacile, puii și cimpanzeii au toate o genă care codifică insulina hormonală, deoarece această genă era deja prezentă în ultimul lor strămoș comun.
În general, cu cât există mai multe diferențe de ADN în genele omologe (sau diferențe de aminoacizi în proteinele pe care le codifică) între două specii, cu atât speciile sunt mai îndepărtate. De exemplu, proteinele de insulină umană și cimpanzee sunt mult mai asemănătoare (aproximativ 98% identice) decât proteinele de insulină umană și de pui (aproximativ 64% identice), ceea ce reflectă faptul că oamenii și cimpanzeii sunt mai strâns legați decât oamenii și puii^ 5
5
începeți superscriptul, 5, superscriptul final.
Biogeografie
Distribuția geografică a organismelor pe Pământ urmează tipare care sunt explicate cel mai bine prin evoluție, în combinație cu mișcarea plăcilor tectonice în timp geologic. De exemplu, grupări largi de organisme care au evoluat deja înainte de ruperea supercontinentului Pangea (cca2002 0 0200milioane de ani în urmă) tind să fie distribuite în întreaga lume. În schimb, grupările largi care au evoluat după destrămare tind să apară în mod unic în regiuni mai mici de pe Pământ. De exemplu, există grupuri unice de plante și animale de pe continentele nordice și de sud care pot fi urmărite până la divizarea Pangea în două supercontinente (Laurasia în nord, Gondwana în sud).
Mamiferele marsupiale din Australia au evoluat probabil dintr-un strămoș comun. Deoarece Australia a rămas izolată o perioadă îndelungată de timp, aceste mamifere s-au diversificat într-o varietate de nișe (fără a fi depășite de mamifere placentare).
Mamiferele marsupiale din Australia au evoluat probabil dintr-un strămoș comun. Deoarece Australia a rămas izolată o perioadă îndelungată de timp, aceste mamifere s-au diversificat într-o varietate de nișe (fără a fi depășite de mamifere placentare).
Credit imagine: „ Marsupial collage " de Aushulz, CC BY-SA 3.0.
Evoluția speciilor unice de pe insule este un alt exemplu al modului în care se intersectează evoluția și geografia. De exemplu, cele mai multe specii de mamifere din Australia sunt marsupiale (purtate tinere într-o pungă), în timp ce majoritatea speciilor de mamifere din altă parte a lumii sunt placentare (se hrănesc tinerele printr-o placentă). Speciile marsupiale din Australia sunt foarte diverse și ocupă o gamă largă de roluri ecologice. Deoarece Australia a fost izolată de apă timp de milioane de ani, aceste specii au putut evolua fără concurență din (sau schimb cu) specii de mamifere din altă parte a lumii.
Marsupiile din Australia, ciupercile lui Darwin din Galápagos și multe specii de pe Insulele Hawaii sunt unice pentru setările lor insulare, dar au relații îndepărtate cu speciile ancestrale de pe continent. Această combinație de caracteristici reflectă procesele prin care evoluează speciile insulare. Ele apar adesea din strămoșii continentali - de exemplu, atunci când o masă de teren se desparte sau câțiva indivizi sunt izbucniți în cursul unei furtuni - și se diverge (devin din ce în ce mai diferiți) pe măsură ce se adaptează izolat la mediul insular.
Înregistrare fosilă
Fosilele sunt resturile conservate ale organismelor vii anterior sau urmele lor, care datează din trecutul îndepărtat. Înregistrarea fosilelor nu este, din păcate, completă sau neîntreruptă: majoritatea organismelor nu se fosilizează niciodată și chiar și organismele care fac fosilizarea sunt rareori găsite de oameni. Cu toate acestea, fosilele pe care oamenii le-au colectat oferă perspective unice asupra evoluției pe perioade lungi de timp.
Stâncile pământului se formează straturi una peste alta pe perioade foarte lungi de timp. Aceste straturi, numite straturi, formează o cronologie convenabilă pentru întâlnirea cu fosile încorporate Straturile care sunt mai aproape de suprafață reprezintă perioade de timp mai recente, în timp ce straturile mai adânci reprezintă perioade de timp mai vechi.
Stâncile pământului se formează straturi una peste alta pe perioade foarte lungi de timp. Aceste straturi, numite straturi, formează o cronologie convenabilă pentru întâlnirea cu fosile încorporate Straturile care sunt mai aproape de suprafață reprezintă perioade de timp mai recente, în timp ce straturile mai adânci reprezintă perioade de timp mai vechi.
Credit de imagine: „ Stratele rockului, E crege of Garish ", de Chris Eilbeck, CC BY- SA 2.0.
Cum poate fi determinată vârsta fosilelor? În primul rând, fosilele sunt adesea conținute în roci care se acumulează în straturi numite straturi. Straturile oferă un fel de cronologie, straturile din partea de sus fiind mai noi și straturile din partea de jos fiind mai vechi. Fosilile găsite în diferite straturi de pe același site pot fi comandate după pozițiile lor, iar straturile „de referință" cu caracteristici unice pot fi folosite pentru a compara vârstele fosilelor din diferite locații. În plus, oamenii de știință pot datina aproximativ fosile folosind datarea radiometrică, un proces care măsoară degradarea radioactivă a anumitor elemente.
Fosilii documentează existența speciilor acum dispărute, arătând că diferite organisme au trăit pe Pământ în diferite perioade din istoria planetei. De asemenea, pot ajuta oamenii de știință să reconstruiască istoriile evolutive ale speciilor actuale. De exemplu, unele dintre cele mai bine studiate fosile sunt din linia cailor. Folosind aceste fosile, oamenii de știință au reușit să reconstruiască un „arbore genealogic" mare, ramificat, pentru cai și rudele lor acum dispărute^ 6
6
începeți superscriptul, 6, superscriptul final. Modificările în linie care duc la caii moderni, cum ar fi reducerea picioarelor în picioare la copite, pot reflecta adaptarea la schimbările din mediu.

Creditul imaginii: „ Evoluția ecvină ", de H. Zell, CC BY-SA 3.0.
Observarea directă a microevoluției
În unele cazuri, dovada evoluției este că putem vedea că are loc în jurul nostru! Printre exemple moderne de evoluție se numără apariția bacteriilor rezistente la medicamente și a insectelor rezistente la pesticide.
De exemplu, în anii 1950, a existat un efort mondial de eradicare a malariei prin eliminarea purtătorilor săi (anumite tipuri de mosquitos). DDT-ul pesticidului a fost pulverizat pe scară largă în zonele în care au trăit țânțarii și, la început, DDT a fost extrem de eficient în uciderea moscurilor. Cu toate acestea, de-a lungul timpului, DDT a devenit din ce în ce mai puțin eficient, și din ce în ce mai mulți țânțari au supraviețuit. Acest lucru se datora faptului că populația de țânțari a evoluat rezistența la pesticide.
Evoluția rezistenței la DDT la populațiile de țânțari a fost observată direct în anii '50, ca urmare a unei campanii de eradicare a malariei. Rezistența la pesticid a evoluat în câțiva ani prin selecția naturală: 1) În cadrul populațiilor de țânțari, câțiva indivizi aveau alele care îi făceau rezistenți la pesticid, DDT. Majoritatea indivizilor aveau alele care nu confereau rezistență. 2) Când DDT a fost pulverizat, au supraviețuit indivizii care purtau alele de rezistență, în timp ce cei care purtau alela nerezistentă au murit. 3) În mai multe generații, s-au născut urmași mai rezistenți și populația a evoluat. Populația conținea acum mai multe persoane rezistente decât persoanele nerezistente.
Evoluția rezistenței la DDT la populațiile de țânțari a fost observată direct în anii '50, ca urmare a unei campanii de eradicare a malariei. Rezistența la pesticid a evoluat în câțiva ani prin selecția naturală:
1) În cadrul populațiilor de țânțari, câțiva indivizi au avut alele care le-au făcut rezistente la pesticide, DDT. Majoritatea indivizilor aveau alele care nu confereau rezistență.
2) Când DDT a fost pulverizat, au supraviețuit indivizii care purtau alele de rezistență, în timp ce cei care purtau alela nerezistentă au murit.
3) În mai multe generații, s-au născut urmași mai rezistenți și populația a evoluat. Populația conținea acum mai multe persoane rezistente decât persoanele nerezistente.
Apariția rezistenței la DDT este un exemplu de evoluție prin selecție naturală^ 7
7
începeți superscriptul, 7, superscriptul final. Cum ar fi funcționat selecția naturală în acest caz?[Mai multe despre selecția naturală]
Înainte de aplicarea DDT, o mică parte din moscheți din populație ar fi avut versiuni de gene ( alele ) care au făcut-o rezistente la DDT. Aceste versiuni ar fi apărut prin mutație aleatorie sau modificări în secvența ADN. Fără DDT în jur, alelele rezistente nu ar fi ajutat țânțarii să supraviețuiască sau să se reproducă (și chiar ar fi putut fi dăunătoare), așa că ar fi rămas rare.
Când a început pulverizarea DDT, majoritatea moscheților ar fi fost uciși de pesticid. Ce moscheți ar fi supraviețuit? În cea mai mare parte, numai persoanele rare care s-au întâmplat cu alele de rezistență la DDT (și astfel au supraviețuit fiind pulverizate cu DDT). Acești țânțari supraviețuitori ar fi fost capabili să se reproducă și să părăsească urmași.
De-a lungul generațiilor, tot mai mulți țânțari rezistenți la DDT s-ar fi născut în populație. Acest lucru se datorează faptului că părinții rezistenți ar fi fost în mod constant mai probabil să supraviețuiască și să se reproducă decât părinții nerezistați și ar fi trecut alelele de rezistență la DDT (și astfel, capacitatea de a supraviețui DDT) descendenților lor. În cele din urmă, populațiile de țânțari ar fi revenit la un număr mare, dar ar fi fost compuse în mare parte din indivizi rezistenți la DDT.
În unele părți ale lumii în care DDT a fost utilizat pe scară largă în trecut, multe dintre țânțari sunt acum rezistente. DDT nu mai poate fi utilizat pentru a controla populațiile de țânțari (și reduce malaria) în aceste regiuni.
De ce populațiile de țânțari sunt capabile să evolueze rezistența rapidă la DDT? Doi factori importanți sunt dimensiunea mare a populației (ceea ce face mai probabil ca unii indivizi din populație să aibă, din întâmplare, mutații care să ofere rezistență) și ciclul de viață scurt. Bacteriile și virusurile, care au dimensiuni ale populației și mai mari și cicluri de viață mai scurte, pot evolua foarte repede rezistența la medicamente, la fel ca în bacteriile rezistente la antibiotice și HIV-rezistente la medicamente.
rezumat
Mai multe tipuri de dovezi susțin teoria evoluției:
Structurile omologe oferă dovezi pentru strămoșii comuni, în timp ce structurile analoge arată că presiunile selective similare pot produce adaptări similare (caracteristici benefice).
Asemănările și diferențele dintre moleculele biologice (de exemplu, în secvența ADN a genelor) pot fi utilizate pentru a determina relația dintre specii.
Tiparele biogeografice oferă indicii despre legătura dintre specii între ele.
Înregistrarea fosilelor, deși incompletă, oferă informații despre ce specii au existat în anumite momente ale istoriei Pământului.
Unele populații, precum cele ale microbilor și ale unor insecte, evoluează pe perioade de timp relativ scurte și pot fi observate direct.

| RAY a răspuns:

Acum sa vad o dovada pro creatie ca voi cereti dovezi dar nu oferiti decat o carte interpretata in mii de religi

| RAY a răspuns (pentru RAY):

Doar ignoranti, dogmatici, fanatici nu cred in evolutie, cei care nu au habar de ceea ce inseamna

Întrebări similare
Întrebări recente