Este o vorba din batrani care multe fete au crezut-o. Eu am intrebat de multi ani un preot si nu este deloc pacat. Nu te mai lua dupa babisme.
Pentru ca din pozitia de putere pe care o aveau popii in trecut considerau femeia murdara la propriu si la figurat in timpul mentruatiei. Si cum marea majoritatea a religiilor discrimineaza femeia si nu ii ofera demnitate fiind privita doar ca o masina de facut copii au zis ca ar fi ok sa mai dea in femei si din perspectiva asta.
Totusi s-au mai civilizat in timp si acum e doar o poveste... bineinteles inca respectata de "fetele" bisericesti mai misogine si mai primitive.
Da. Asta știam și eu. Nu ma consider o persoană care merge regulat la biserica. Dar, macar de câteva ori pe an. dar da. Femeile sunt puse la pământ și considere dânșii că nu au aceleași drepturi că și bărbații. Asta nu mi se pare prea etic.
Biserica are o gramada de reguli tampite si fara sens, nu-ti bate capul cu ele
Eu nu prea bag de seamă ce spun preoții sau le dau importanta. Mă refer, că în fața lui Dumnezeu sa nu fie ceva rău. Că îi știu pe ăștia cum sunt.
Știu povestea mea. Cu acel tip cu descântecele și ritual pentru examen. I am zis preotului de astea și mi-a zis că timp de trei ani nu mă mai împărtășește.
Dumnezeu cere sacrificarea animalelor in numele lui si chiar sacrificiu uman in acea portiune din bible unde este mentionata menstruatia... deci e greu de spus. Oricum, biblia a fost scrisa de oameni, de asta e plina de lucruri fara sens.
Buna Florentina. O sa te rog sa eviti raspunsurile care hulesc biserica ortodoxa pentru ca astia sunt oameni care nu calca nici de Pasti in biserica si daca o fac, o fac in scarba si nu inteleg nimic din crestinism.
Nu cunosc foarte bine regulile bisericii si trebuie sa recunosc ca eu insumi, o frecventez cam rar, ceea ce nu e bine, dar raspunsul la intrebarea ta este idea simpla ca atunci cand intri intr-un loc sfant trebuie sa fi cat mai curat, atat trupeste cat si sufleteste.
Si barbatilor li se pun anumite limite, sa nu intre cu orice haine, sa fie cat mai simpli, femeile isi acopera capul pentru a nu ispiti. Sa multumim ca nu ne-am nascut in vreo tara musulmana si nu avem reguli si mai stricte.
Ni se cere doar smerenie, respect si simplitate in purtare.
E valabil si pentru femei si pentru barbati. La biserica trebuie sa te duci curat, spalat, in haine curate, fara miros de bautura, de tutun din respect pentru Templul sacru si pentru toate lucrurile sfinte ale acestuia.
De asemenea sufleteste trebuie sa fim curati, nu intram cu ura in biserica, nu intram cu sentimente de manie, invidie, lacomie.
Pe astea le lasam la usa. Acolo mergem sa ne vindecam sufletele bolnave de pacate. De asta a spus Hristos ca daca avem o neintelegere cu cineva, intai cautam sa ne impacam cu persoana aceea apoi intram in biserica. Dar s-a si proorocit ca pe urma vor intra oameni in biserica si vor fi "crestini" doar de fatada si nu din dragoste pentru Dumnezeu.
Eu iti spun sincer ca nici nu ma consider un adevarat crestin, asta e un titlu care nu se obtine usor. Nu doar spunand ca esti crestin devii crestin, ci prin fapte.
O sa vezi multe nereguli la ce am spus eu mai sus, pentru ca oamenii sunt plini de patimi, sunt necunoscatori sau nu le pasa. Sunt oameni care intra in biserica si nu tin cont de lucrurile astea. Pe mine cateodata asta ma impiedica sa am o relatie cu Hristos, cand vad semenii atat de neascultatori. O data cand ma rugam in biserica, chiar bunica mea imi tot dadea coate sa imi spuna sa ma dau mai incolo, mai aici, mai dincolo, sa nu calc pe covorul acela, toate astea ma intrerupeau de la scopul meu pentru care intrasem acolo. Sa ma rog si sa imi torn sufletul lui Hristos. Sa vorbesc cu Dumnezeu.
Asta m-a facut sa detest unele aspecte ale bisericii si sa nu mai calc o perioada lunga. Precum si imaginea foarte proasta pe care anumite televiziuni o formeaza in mintile oamenilor, atacand si hulind biserica, ceea ce este deja mai mult decat un trend, este un stil de viata pentru unii.
Am ajuns la concluzia ca pe Dumnezeu il descoperi doar cand esti linistit si impacat, dar foarte rar mi s-a intamplat sa simt harul lui Dumnezeu rugandu-ma singur acasa la intensitatea pe care il simte crestinul prin biserica si tainele ei.
Nu neg ca exista si probleme si oameni cazuti in biserica, dar scopul real al unui crestin trebuie sa fie sufletul si mantuirea sa, ci nu ce fac ceilalti crestini, nu ce face preotul sau alte lucruri care doar ne distrag atentia si nu ne ajuta.
Chiar tind sa cred ca lucrurile astea sunt special acolo sa ne distraga mintile de la adevar. Nu cred ca e bine sa lasam rigurozitatea regulilor bisericesti sau cativa oameni neintelepti sa ne tina departe de potirul ce ne da viata la Sf. Impartasanie.
Sa nu uitam ca prin botez, omul se curata de patimi, devine un om nou, pune inceput bun, cum se zice.
Intram in biserica curati, atat trupeste, cat si sufleteste din dragoste si respect pentru credinta, pentru sfinti si pentru Dumnezeu, nu doar pentru ca asa ni s-a spus asa, pentru ca o sa simtim repulsie fata de autoritate si nu trebuie sa lasam asta sa ne tina departe de Sfanta treime de viata datatoare, ci din dragostea si respectul nostru pentru Hristos.
Satana se lupta foarte mult sa ne îndepărteze de Dumnezeu, dar numai atunci când avem inima libera de păcat avem îndrăzneală la Dumnezeu și Îl simțim și ne putem bucura deplin, sa avem pace în inima. Noi trebuie sa încercam sa ne păstrăm curați și sa Îl cautam cât mai mult pe Dumnezeu, pana Îl vom găsi cu adevărat!
De acord cu tine. Doar că unii preoți mai exagerează. Dumnezeu este peste tot. Poti vorbi cu El, oriunde. Eu prefer sa vorbesc cu Dumnezeu într-o pădure sau pe un câmp. Decat sa merg la o laltă cu alte persoane și să le aud că vorbesc în timpul slujbei și se gândesc ce sa mai faca de mâncare acasă sau sa judece pe unul și pe celălalt.
In Biserica coboara Sfantul Duh cu toti sfintii in chip nevazut si biserica triumfatoare din cer se uneste cu biserica luptatoare de pe pamant.
Intr-o padure pustie mai dai si de alte duhuri.
Când femeia este în acea perioada, este necurata, dar de ce sa nu meargă la biserica? Doar se roagă și canta sau ce se face. Adică și acasă ar putea face asta, eu nu consider ca e păcat
Așa ziceam și eu. Nu facem nimic rău...
Eu merg tot timpul la biserica, nu cred ca e ceva rau. Împărtășirea, da, ma gândesc ca e păcat ptc în acele momente suntem necurate, dar în rest, doar sa mergem la biserica nu consider ceva rau, ptc doar facem o slujba pentru Dumnezeu.
Da. Și acel lucru, tot de Dumnezeu este lăsat. Deci, ce ar fi păcat? E ceva perfect normal și natural.
Este totuși ceva sfant, sunt trupul și sângele Domnului Isus, nu le putem lua în chip nevrednic. Dar sunt reguli și la bărbați, nici ei nu pot sa se împărtășească oricum. Sunt descrise necuratiile femeii și ale bărbatului în Vechiul Testament
Eu doar la Denii voiam să merg.
Pai, după cum am spus, nu consider a fi păcat sa mergi la biserica în perioada lunii
Sunt niște chestii originare din Vechiul Testament; am auzit la Trinitas un părinte care spunea că dacă cel mai păcătos care nu se pocăiește intră în Biserică de ce să se ceară femeilor, care așa le-a fost dat de Dumnezeu ți nu ține de ele să aibă această perioadă din lună, să nu intre în Biserică. Și părintele Necula a fost întrebat ce spui tu, și spunea că doar nu este o încăpere separată în curtea Bisericii unde se examinează fiecare femeie ca să se vadă că este, nu este
Eu zic sa asculti raspunsul meu acm.Eu am o vecina care are sora preoteasa si ea se duce la biserica in acea perioada a lunii fara probleme. Atat ea cat si sora-sa. Daca nu pupi icoanele sau te duci la miruit esti safe
DeProfundis99 întreabă: