Dar unde scrie în Biblie ca trebuie sa aprinzi lumânări, sau ți-a zis popa
Acestea șanț ritualuri inventate de care nu te ajuta deloc sa fii mai aproape de Dumnezeu. Nu aprinde nici o lumânare și nici nu sărbătorii Crăciunul deoarece acesta are origini păgâne bună, Isus nu s-a născut iarna când pastorii erau pe câmp, în Biblie nu este este scris data în care s-a născut Isus, iar Isus nu a cerut ca sa sărbătorim ziua lui de nastere
Da, si cu 52 de saptamani inainte de Nasterea Domnului se aprind 52 de lumanari
Poate avea cel mult o valoare simbolica, dar in nici un caz o relevanta deosebita pentru datoriile noastre spirituale. Avem noi alte datorii morale mult mai grele si mai prioritare...
P.S. Poti sa aprinzi cate lumanari vrei, oricand vrei
Si eu fac la fel
Sarbatorirea unui eveniment inseamna aducere aminte de acel eveniment, pretext suplimentar de rugaciune si meditatie...
Aviz sectantilor amatori sa nu se hazardeze prea mult cu paganismul...
Nici o sărbătoare creştină nu conţine nici un element păgân!
Aaaa...da?
stai atunci să corectez ceea ce am scris...nu doar Crăciunul ci şi Pastele si tot ceea ce sărbătoriti voi sunt sărbători împrumutate din păgânism.
cum se face că Biblia nu menţionează data de naştere a lui Isus? de unde şi până unde data de 25 decembrie?
de ce Biblia nu menţionează nici o sărbătoare din care o tineti voi? aaa...stai că mi-am amintit pentru că nu aveţi nimic în comun cu Biblia.
Este nevoie totuşi de noţiuni elementare despre creştinism ca să poată înţelege cineva cât de penibile sunt totuşi rătăcirile sectante (precum cele care au sfâşiat creştinismul în zeci de mii de secte) ale celor care au "furat" pe nedrept Scriptura din cadrul Bisericii fără să ştie însă ce să facă cu ea, fără să-i cunoască limitele!
Nicăieri în biblie nu întâlnim pretenţia că Scriptura ar fi completă, că nu a mai rămas nimic în afară, în sfera Predaniei (termenul biblic PREDANIE = Sf. Traditie). Dimpotriva, Biblia recunoaste ca nu este completa...
Nicăieri în biblie nu există pretenţia că ea ar fi exhaustivă, că ar fi un manual complet, că prezintă absolut toate aspectele vieţii creştine apostolice. Nu, nicidecum! Dimpotrivă, Scriptura recunoaşte în cuprinsul ei faptul că nu este completă în privinţa informaţiilor!
Referitor la sărbători în general,
Superstiţii sau tradiţii păgâne, în Biserica lui Hristos nu există!
Nimic relevant nu s-a mai adăugat Bisericii după primul secol creştin. Creştinismul tocmai reuşise să scape de "povara" tradiţiilor iudaice, cum oare avea să îmbrăţişeze alte tradiţii, de data aceasta păgâne chiar? Nicidecum nu s-a întâmplat asta. Întreaga istorie poate demonstra acest lucru: istoria, arheologia, artefactele, istoria culturii, etc...
PENTRU A SE PUTEA RĂSPÂNDI CREŞTINISMUL, unele aspecte care ţineau de cultura păgână, precum vechi evenimente necrestine din anumite momente ale anului (ex. data solstiţiului) NU au fost împrumutate, ci doar au fost ACOPERITE de evenimente cu semnificaţie creştină!
Deci atenţie, NU "s-au împrumutat" nici semnificaţii, nici alte elemente, ci doar s-au ACOPERIT cele deja existente (era SINGURA CALE PENTRU A FI ELIMINATE)!
Era singurul mod de a dispărea anumite forme de păgânism din conştiinţa acelor popoare care au îmbrăţişat creştinismul. Altfel, ar fi supravieţuit şi coabitat până astăzi.
măcar taci! nu de alta dar te faci de ruşine.rău de tot...
dacă tot vrei să faci ceva util pentru omenire ia şi studiază un pic sărbătorile cultelor păgâne -poti să incepi de pe vremea lui "sfantul" Constantin Cel Mic(nu a realizat nimic să fie numit mare) să vezi asemănările şi apoi poate te mai gândeşti inainte să deschizi gura.
în creştinism nu există reminiscenţe păgâne. Şi nici influenţe păgâne nu există. A fost doar strategia de a lupta cu acele influenţe, de a le face să dispară în singurul mod paşnic care ar fi dat atunci rezultate:
- înlocuirea (totală) a ceea ce era vechi cu ceea ce a venit nou...
Acest lucru se poate constata în mod relaxat, indiferent despre ce element creştin sau sărbătoare am discuta.
Ca fapt divers,
Sărbătorile creştine au denumiri INDEPENDENTE: "Coborârea Duhului Sfânt", "Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul", "Naşterea Domnului" ("Crăciunul"-fiind chiar o denumire culturală veche şi confuză -chiar si pentru lingvisti- care nici nu apare prin cărţile de cult decat accidental).
Denumirile populare româneşti (care nici măcar nu au fost propuse de Biserica) sunt "nimica toată" pe lângă zilele săptămânii, cele care în engleză provin din numele ZEITĂŢILOR SCANDINAVE, iar în latină şi română sunt zeităţi din PANTEONUL ROMAN!
ŞI LUNILE ANULUI LA FEL…
Oare ipocriţii dintr-o anume sectă, cei care se leagă de câteva denumiri culturale, cum sunt oare dacă ponunţă numele păgâne ale zilelor săptămânii sau lunilor anului?
Deci sunt cu toţii nişte păgâni…
Insa Craciunul nu este pronuntat ci sarbatorit!
si stii ce e cel mai tare cand sunteti intrebati ce sarbatoriti spuneti invierea sau pe Mos Craciun!
si apropo de mos craciun de unde e prostia asta! copii de mici sunt mintiti ca vine mosul si se trezesc pe la 7-8 ani ca a fost o minciuna.Ce invata ei de la parinti cum sa minta?
uite ceva interesant!
https://www.google.ro/......https?/url
Nimeni nu poate spune ca denumirea de Craciun este una păgână.
In toată istoria studiului limbii române, sute de profesori universitari nu au găsit vreodată originea exactă a acestei denumiri populare de "Crăciun"!
Cu toate aceaste, se găsesc câtiva rătăciţi din nu ştiu ce sectă, care partial din nestiinţă, partial din reavoinţă, afirmă inepţii si dume jenante, nescuzate nici măcar prin incultura caracteristică.
Desi termenul "Crăciun" nu are legaturi cu semnificatiile vechilor religii necrestine, cu toate acestea Biserica se cam fereste să folosească acest sinonim, această denumire, preferând in schimb denumirea care arata de fapt CEEA CE SARBATORIM, ceea ce celebrăm, adica "Naşterea Domnului"!
N-am auzit de asa ceva, dar cred ca intai se aprind cele de la trei saptamani nu de la o saptamana
Acest obicei se numeste Advent si apartine de obiceiurile religiei catolice care incepe cu prima duminica din postul craciunului cand se aprinde prima lumanare si se aprind cate o lumanare in plus in fiecare Duminica pina la Craciun.
Ele anunta simbolic apropiata nastere a copilului Isus.
O tradiţie păgână! care nu are nimic în comun cu Biblia! de unde şi până unde apostoli au sărbătorit naşterea lui Isus?