| CinevaAnonimă a întrebat:

Http://www.crestinortodox.ro/......48930.html
Pentru cei care intrebau de ce preotii trebuie respectati.
(imi cer scuze, nu stiu cum sa raspund acolo)

Răspuns Câştigător
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Daca Dumnezeu porunceste in Decalog sa ne cinstim parintii, aceasta porunca nu se refera doar la parintii trupesti ci si la cei duhovnicesti.
Respectul si cinstea pentru parintii trupesti trebuie sa fie si pentru cei duhovnicesti. Cum sa nu ai respect pentru preot, cand el este cel care te boteaza, el are puterea data de Dumnezeu sa-ti ierte pacatele la spovedanie (Ioan 20, 23), el te impartaseste cu Sfantul Trup si cu Preacuratul Sange al lui Hristos-Dumnezeu. Oare e putin lucru ca prin preot ai acces la Sfintele Taine in Biserica lui Hristos, fara de care mantuirea nu e posibila!
Oare nu spune Sf. Ap. Petru: "Fiilor, duhovnicesti, supuneti-va preotilor!", in 1 Petru 5, 5?
Parintele Arsenie Boca spunea ca daca intalnesti un popa beat in sant, ajuta-l si du-l la casa lui si a doua zi du-te la el si spovedeste-te!
Harul lui Dumnezeu este lucrator prin preot, indiferent de vrednicia lui, atat timp cat este in Biserica Ortodoxa si este hirotonit si are drept de slujire!

23 răspunsuri:
| KodrutZ a răspuns:

Ha, ha. Si eu sint fiul Zinei Maseluta si scrie intr-o poveste ca trebuie' sa te pleci in fata mea si sa imi sugi p&*a! Ce zici de asta? Sclav obosit ce esti!

| Deaad a răspuns:

Asta e argumentul tau? Imi dai un site facut tot de popi?

Orice om serios si cu capul pe umeri stie ca preotii in proportie de 90% sunt niste tarfe.
Nu am ce respect sa port unor hoti.

| milan9 a răspuns (pentru Deaad):

Nu e corect sa generalizezi in acest fel. Doar presa face astfel, atunci cand prezinta "stirile" sub forma unor barfe doar, subiecticv, intr-un mod lipsit de obiectivitate si corectitudine... sad
Daca in decurs de doua- trei luni presa prezinta 2-3 cazuri de scandaluri in care sunt implicati profesori, fii sigur ca imaginea tuturor celorlalti 200000 este sifonata. Pe nedrept, prin generalizare as spune eu. Nu toti 200000 sunt implicati in scandaluri "monstru". LA fel se intampla si in cazul preotilor prin cele 5-6 cazuri in fiecare an gasite intr-un efectiv de 23000 de preoti si calugari... sad

In privinta salariilor lor apoi, ei nu primesc de la stat decat 40% din salariul brut, cel din care se scad impoziteel...

| Deaad a răspuns (pentru milan9):

Eu nu ma iau dupa presa.Nu ma uit la televizor, nu e pasiunea mea.
Desi am vazut cazuri de genul de care spui tu ca se zic la tv.
Dar eu ma refer la faptul ca preotii, cei mai multi dintre ei, nu am spus toti, am spus 90%, sunt cum sunt.Hoti,smecheri,se gadnesc numai la bani si se cred buricul pamantului.

Un profesor de al meu la religie care era popa ne punea note pe mersul la biserica.Ne vorbea despre cat de importanta este INSTITUTIA(nu credinta) biserica.SI daca nu veneam regulat la biserica, ne punea 4.
Probabil ca asa mai face cativa bani daca vine o scoala intreaga la el in biserica.

Nu-i suport, ma scarbesc, la fel si biserica si ce reprezinta ea.
Nu am nimic cu credinta oamenilor si preotii care au devenit preoti din pura vocatie, pasiune, si raman fideli la aceasta meserie.

| corbulalbrosu a răspuns (pentru milan9):

Daca nu primesc decat 40% de la stat asa cum afirmi, atunci cum ai putea explica imbecililor ca ultrafericitul fariseu Daniel potrivit noi grile de salarizare aprobate in parlament va avea cel mai mare salariu din Romania, de peste 20.000? "Potrivit datelor furnizate de B.O.R, Patriarhul Daniel primește IN PREZENT de la BUGET un salariu lunar net de aproximativ 7.731 lei, pe lângă 6.169 lei din fondurile proprii ale Arhiepiscopiei Bucureștilor. Conform noii legi a salarizării, câștigul de la stat al Patriarhului Daniel se va dubla, acesta urmând să primească LUNAR de la BUGET un salariu brut de bază de 20.000 lei, ceea ce reprezintă un salariu net de bază de 14.727 lei, scriu jurnaliștii de la Profit.ro" http://www.digi24.ro/......r+peste+16 Este absolut scandalos si rusinos. Halal natiune, halal conducatori.

| CinevaAnonimă explică (pentru corbulalbrosu):

Si acesta crezi ca este un motiv sa nu respecti preotii? Respectati-i, va rog macar fara sa-i birfiti si fara sa aveti ura pe ei!

| corbulalbrosu a răspuns (pentru CinevaAnonimă):

Poti respecta o religie a cuiva insa nu poti sa le acorzi respect unor imbuibati hoti si fara dumnezeu, care nu misca un deget fara sa fie platiti

| milan9 a răspuns (pentru corbulalbrosu):

Nu stiu ce scriu jurnalistii de la Profit.ro dar nu poate fi adevarat acest lucru. Pe baza nici unuei grile salariale la nici o categorie profesionala salariul nu se dubleaza asa peste noapte. La urma urmei care este legatura intre un salariu "scandalos" cum il numesti (care este unul singur intr-o tara), si ceilalti 15000 de preoti, care, fie primesc un amarat de 40% din venitul brut din care se retrag impozitele fie nu intra in salarizarea din partea statului?
Tu crezi ca el, patriarhul, ar fi vinovat pentru ca primeste acest salariu? L-a cerut el oare? Asa se procedeaza, un salariat isi recomanda venitul preferat si primeste imediat suma in numerar?
Cu siguranta este o MAGARIE a celor care hotarasc veniturile, si asta din cel putin trei motive:
- Sutele de parlamentari si politruci isi apara ca dupa un paravan moral si isi considera justificate astfel propriile mariri si salarii nesimtite...
- O incercare palida de a inchide gura oficialilor Bisericii pentru a nu mai revendica cele cteva sute de mii dehectare de padure confiscate de Cuza in timpul secularizarii averilor manastiresti.
Daca s-ar si retrocedat Bisericii ai fi avut cel putin garantia ca acel fond de padure nu traverseaza ilegal frontiera in sute de tir-uri zilnic spre Austria, sau, mai rau, ca nu mai fac parte din patrimoniul national ci sunt deja domenii cumaprate de straini (sute de mii de hectare pe tot cuprinsul tarii... thinking)
- "Divide et impera" - se loveste in Biserica, lucru preferat din spatele multor cortine in aceasta tara. Altfel, daca nu ar fi asa, s-ar spune spre exemplu mai precis faptul ca o suma echivalenta cu 50% din suma oferita de stat pentru constructia si repararea de biserici a fost in paralel oferita de Biserica pentru cele aproape 600 de institutii sociale pe care le administreaza Biserica (20 mil.). Daca nu ar fi asa s-ar spune ca spitalelor li se ofera o suma de 1496 de ori mai mare decat constructiilor de biserici. Dar pe cine intereseaza asta atat timp cat interesul comun al multora este doar sa scuipe in aceasta directie? thinking

| milan9 a răspuns (pentru corbulalbrosu):

Poate nu ai stiut, si poate ca asta nu-ti va schimba din pacate parerea, dar, atat timp cat a fost 17 ani mitropolit al Moldovei, actualul Patriarh nu si-a ridicat niciodata salariul de mitropolit (despre care multi spun ca este destul de consistent- sunt doar vreo 5 in tara) ci l-a donat institutiilor sociale patronate de Mitropolia Moldovei.
Ai prefera deci oare salariul nesimtit al unui jegos de senator ce-si face conturi in strainatate sau un salariu, mare (dar unic in Biserica) asa cum o fi el, dar care ia drumul activitatilor caritabile catre copii si batrani? thinking

| CinevaAnonimă explică (pentru corbulalbrosu):

Voi chiar nu aveti de gand sa va schimbati parerile despre preoti?

| VelaJohnny a răspuns (pentru CinevaAnonimă):

Oricum, iti respect credinta si pe tine ca persoana. Vad ca esti un om calm care nu injura, ci raspunde frumos si cu tact.winking Si personal, legat de preoti, sunt si preoti buni in ortodoxie, putini insa. Si mi-am adus aminte de un video care il arata pe un preot intrand sa stropeasca cu apa sfintita casele locatarilor fara bani, asa inainte de Paste sau Craciun, nu mai tin minte. Deci, pana acum 1 preot am „intalnit" care sa faca servicii religioase fara bani. Insa in rest, toti cer o taxa pentru serviciile lor, pe langa salariul de la stat, donatii si cultus.

| corbulalbrosu a răspuns (pentru CinevaAnonimă):

Care voi? Cei care au creierul mare si cu circumvolutiuni multe, dese si profunde nu vor putea relationa cu niste inculti niciodata. Poate doar in cazul in care printr-o minune ar avea macar 1/10 din educatia, cultura si gradul de studiu si instruire dobandit de mine le-as da permisiunea de a mi se adresa dar numai sa-mi zica buna ziua. rolling on the floor

| anonim_4396 a răspuns (pentru VelaJohnny):

Mai vela,apropo de salarii, si de faptul ca astea sant nu avem ce face, cand a fost vorba de maririle bugetarilor, Au votat multi, mai putin vreo doi trei senatori de la opozitie, nu mai stiu numele lor acuma.Salariile s-au marit, iar cel mai bataios care era impotriva a fost intrebat; Acuma ce veti face? veti renunta la marirea respectiva, fiindca ati fost impotriva.Pai nu cred fiindca daca e un drept ce mi-l acorda legea, unde-i lege nu e tocmeala.TU ai intalnit un singur preot, asa cum zici.Eu nu am intalnit nici unul care sa-mi impuna un pret, o taxa, ori sa ma talhareasca la drmul mare, ori sa ma pacaleasca cu ceva.

| VelaJohnny a răspuns (pentru anonim_4396):

Cand te-ai botezat nu i-au dat ai tai bani? Cand a fost sa iti sfinteasca ceva nu i-ai dat bani?

| CinevaAnonimă explică (pentru VelaJohnny):

Tu chiar doresti sa le schimbi parerile tuturor?

Nu doresc asta, m-ai inteles gresit. Mi-am exprimat parerea proprie din experieta de viata si cunostinta, neintelegerile si indoielile in unele aspecte, daca te lasi influentat de ele, nu am nici o vina. Stiam ca avem fiecare dreptul la libera exprimare, iar eu m-am straduit sa nu jignesc sau sa ofensez pe nimeni prin cuvinte. N-am spus nici o minciuna, iar daca erau aspecte unde eram nesigur, am precizat. Chiar am scris intr-un raspuns ca fiecare trage singur concluzia pe baza versetelor cum sa-i spuna preotului, nu am impus nimanui. Deci? Nu stiu ce s-a inteles din punctul de vedere al celor ce citesc, dar daca ai luat-o in sens ca incerc sa va manipulez schimbandu-va modul de gandire si judecata, ai tras concluzii gresite.

Nu mi-au cerut,si de mul; te ori la sarbatori,m-au surprins fara bani schimbati in casa,si-au facut datoria si au plecat.Da ia spune-mi daca eu crestin lenos,si pacatos,nu merg la biserica,da vine biserica la mine,ca asta e menirea ei,sa aduca,cuvantul Domnului,sa pastreze datinile,sa ne aduca aminte ca santem crestini, daca-mi binecuvanteaza casa, se cade sa rasplatesc asa o activitate pentru care se ostenesc doi crestini? Eu asa cred.Dar daca obiectulmuncii lor e evanghelia, se cade sa traiasca sdi ei de pe urma propovaduirii evangheliei? asa cum chirurgul traieste de pe urma bisturiului, dulgherul de pe urma teslei si ciocanului iar zidarul de pe urma mistriei sale? mie asa mi se pare ca ar fi drept.La o adica,daca vrei sa te simti om, si la restaurant lasi un bacsis, si taximetristului fiindca e trist, si celui ce-ti aduce pitza acasa ii lasi ceva in plus nu? Pai albina aduna ceara, da nu face si lamanari saraca.

| VelaJohnny a răspuns:

Trebuie respectati ca preoti daca-si fac treaba de preoti, nu doar pentru simplul fapt ca poarta haine preotesti. Apoi, Isus nu a facut nimic pentru bani, ci dimpotriva, le-a dat altora din ce a avut el, a impartit hrana de exemplu. De ce nu fac si preotii acest lucru, sa sprijine oamenii, nu sa fie ei sprijiniti de oameni, daca tot scrie pe site-ul ala ca Isus a intemeiat preotia? Au salarii foarte mari de la stat, desi nu fac mare lucru decat sa tina de cateva ori pe saptamana, slujbe de cateva ore, plus ca statul sustine ordoxia cu fonduri. De ce pretind bani de la oameni, dar nu dau bon pe acei bani? Vezi, nu pot fi de acord ca ei respecta intru-totul indrumarile lasate de Isus, circula o multime de bani neverificati prin buzunarele preotilor, si nu da nici-unul socoteala pentru ei. Isus nu a scris nicaieri „sa luati bani de la oameni pentru serviciile aduse lor" ci a spus „fara plata ati primit, fara plata sa dati" (Matei 10:8). De ce nu dau lumanarile pe gratis oamenilor? Sau inmormantari pe gratis? Daca isi fac sarcinile pe care le au sub raspundere contra-cost, inseamna ca e un simplu loc de munca, o meserie sa fi preot, nu altceva. Daca ar face dupa cum a invatat Isus sa se faca, atunci da. Poate generalizez, dar nu mi-a fost dat sa aud sau sa vad o biserica al carei preot sa nu ceara nimic pe lumanari, sau pe serviciile aduse oamenilor. Or fi astfel de preoti, dar din experienta mea ma indoiesc, inca nu am auzit sau cunoscut.

Inseamna ca nu ai trait destul ca sa afli. poate de acum? poate niciodata? cine stie? lumanari gratis? viata ti-a fost data in dar, ti se pare scump?

| VelaJohnny a răspuns (pentru anonim_4396):

Ce legatura are lumanarea cu viata?

| CinevaAnonimă explică (pentru VelaJohnny):

Cred ca Jorplalul a avut in vedere faptul ca tu ai spus mai sus,, De ce nu dau lumanarile pe gratis oamenilor?'' si ti-a raspuns cu:,, viata ti-a fost data in dar, ti se pare scump?'' deoarece tu esti impotriva la citiva lei acolo, pentru luminari, dar nu esti impotriva faptului ca ai primit viat pe gratis.

Dar ce legatura are lumanarea cu viata mea de sunt puse in aceeasi balanta? Viata am primit-o in dar, sa-mi fie data si lumanarea in dar atunci, pentru ca nu am platit vreun leu ca sa ma nasc, daca tot vorbim de asta. Insa nu vad legatura, reprezinta acea lumanare aprinsa viata mea sau? Si daca da, de unde vine invatatura sau traditia asta?

Pai are.ca si lumanarea arde la fel ca viata pana sa termina. Tata lui bula a ales ca nas pentru ficiorusau pe cucoana moarte, fiindca intalnindu-se cu cinstea si cu dreptatea, le-a cam dat cu tifla fiindca nu erau Drepte cu toata lumea.Si intr-o zi luandul cumatrasa la o plimbare, il duce intr-un camp plin cu lumanari.Ce e aici cumatra? Astea sant zilele oamenilor.Si a cui e aia mare de acolo? pai e a finului meu, fiul tau.Da aia miiiiica miiiica ce de abia palpaie? Apai cumetre aia e a ta, si tocmai ma pregateam sa te anunt sa te pregatesti, asa asa ca santem cumetri.Vaaai de mine, da nu sa poate cumatra, sa iei din aia mare si sa mai pui un pic la mine? nu sa poaaaate cumetre, nu m-ai ales tu cea mai dreapta dintr toti? Deci vezi tu e o poveste da lumanarea are legatura cu viata si cu moartea.Cine are lumina, sa o ridice suuuuus, si intunerecul se va risipi de la sine.Asa e si cu cunostinta despre tainele universului,, daca ai lumina, luminezi si pe ceilalti, dar daca tu esti in bezna, ceilalti sant la fel.Banii.Baaaaniii sant un mod, dar nu un scop.Ce e mai placut? sa ai bani in intunerec ori sa fii in lumina, chiar daca nu ai bani? ce e mai valoroasa? lumanarea, ori lumina ei? ce e mai benefic? lumina cunostintei de Dumnezeu? ori bezna pacatului si a mortii?