Posibil, dar sa nu uitam ca Dumnezeu controleaza comertul. In Apocalipsa scrie clar cat trebuie sa fie o masura de grau.
In primul rand nu, nu cred ca Iisus e impotriva afacerilor. Nu e nimic gresit sau imoral in a avea o afacere prin care castigi bani pentru familia ta. Imoral este atunci cand bogatia devine idolul si dumnezeul tau. De exemplu in vechiul testament Iacob, Isaac si multe alte personaje care erau drepte in ochii lui Dumnezeu faceau afaceri. Cumparau si vindeau animale si aveau turme numeroase. Diferenta este ca nu au facut din averea lor un idol. Dumnezeu nu a creat nimic rau. Banii nu sunt rai in sinea lor. Nimic nu e rau in sinea lui. Raul este doar pervertirea a ceea ce e bun. Iisus nu s-a suparat pe vanzatorii din templu pentru ca faceau afaceri, ci s-a suparat pe ei ca faceau afaceri intr-un loc sfant, in casa Tatalui Sau. E ca si cum ai creste animale in casa lui Dumnezeu. Hristos a spus ca e mai usor sa treaca o camila prin urechile acului decat sa ajunga un bogat in Imparatia lui Dumnezeu pentru ca atunci cand acumulezi avere exista pericolul sa te lasi dus de val si sa incepi sa vezi averea ca pe un idol.
Nu, nu este împotriva afacerilor. Situațiile a care tu ai facut referire, unele, sunt ilustrari. parabole, si s-a folosit de ele pentru ai învăța pe oameni adevăruri importante.
Am putea spune că Isus este împotriva practicilor necinstite, si a lăcomiei
Eu nu cred că să faci afaceri este rău în sine. Poate fi făcut din motive rele sau cu scopuri rele dar nu este din start un lucru rău. Cât despre episodul cu schimbătorii de bani din templu problema lui Isus acolo nu era faptul că se făceau vânzări și cumpărări. El era deranjat de faptul că făceau asta în templu care este "o casă de rugăciune' și nu o piață. Biblia spune că să lucrăm cu mâinile noastre, să avem pentru noi și să avem să dăm și altora (Efeseni 4:28).