| Florazul15 a întrebat:

Iisus l-a considerat pe Iuda prietenul sau inainte ca acesta sa il tradeze?

31 răspunsuri:
| bookofknowledge a răspuns:

Isus nu a considerat pe nimeni inamic, amintesteti ca pana si dupa tradare Iuda a plans, Isus inca la considerat prieten. Isus la cina a zis ca cineva il va trada inainte ca el sa o faca si nici nu i-a spus numele. Dar aici este vorba despre faptul ca lucrurile trebuiau sa se intample(Isus trebuia sa fie vandut, pentru ca oamenii sa fie salvati prin moartea sa) oamenii l au rastignit pe Isus si el a zis doar, iartai ca ei nu stiu ce fac, el a considerat toata lumea prietena, si a lasat lumea sa l omoare doar pentru ai salva.

| Florazul15 explică (pentru bookofknowledge):

Crezi ca l a durut mult tradarea lui Iuda? A plans din cauza ca a fost tradat?

Iisus i-a considerat prieteni chiar si pe Caiafa si pe faisei?

| bookofknowledge a răspuns (pentru Florazul15):

Stii vorba aceea sa nu urasti pacatosul, uraste pacatul, Dumnezeu in biblie a scos poporul Israel din Egipt, apoi cand ia vazut ca se plang, faceau alti Dumnezei au inceput si pedepsele.
Isus cand a vazut oamenii ce faceau in templu:a inceput sa ia biciul sa i scoata afara.
Biblia spune chiar familia se vor destrama din pricina cuvantului.
Pentru Dumnezeu viata de pe pamant nu conteaza si sunt un nimic(o secunda dureaza 100 de ani), si de asta pentru el chinul si vaiul de pe pamant sunt trecatoare, Omul traieste outin si paleste repede.
Pe deasupra rar e folosit iadul in biblie deoarece nu e motivul de intrare in cer, Ai citit ce inseamna frica de Dumnezeu?(este definitia temerii de a face ceva necugetat in fata lui, nu este teama de puterea lui, este teama de a pacatuii), oamenii nu vor merge in cer daca se lupta ca sa nu intre in iad, cerul este facut pentru oamenii care lupta din dragostea pentru Dumnezeu.
Asa trebuie sa fie orice crestin: sa accepte pe oricine dar sa vrea sa schimbe pe oricine(nu este voie ura, sunt unii care urasc persoanele gay in loc sa incerce sa le schimbe, sau criminalii)
Un crestin nu are voie sa poarte ura pe om(dar va fi intotdeuna deranjat de ceea ce fac oamenii).

| bookofknowledge a răspuns (pentru bookofknowledge):

Sau mincinosi, sau avari sau... lista e foarte mare

Dar Iisus nu se zice ca era bland, cum a putut sa biciuiasca niste oameni? Nu putea sa le spuna oare cu frumosul? Ce a rezol vat ca a folosit biciul, ca oricum ei s-au intors la obiceiurile lor? Aici nu imi pare un dumnezeu plin de iubire

Confuzi iubitor cu bland(un tata poate fi iubitor si dur, sa nu uitam asta, dar poate fi si un om bland de pe strada care stie sa vorbeasca ca fure de la oameni, bland nu inseamna bun), si nu oamenii de pe atunci nu erau chiar exemple care sa asculte, iti amintesti de momentul in biblie in care a fost distrusa Sodoma si Gomora? Oamenii din toata cetatea cand au auzit de oamenii care au ajuns acolo au vrut sa se napusteasca asupra lor, Lot a vrut sa le dea fiicele ca sa i lase in pace. Oamnii nu erau calmi, erau foarte rai.Mai ales in trecut, in biblie scrie ca poporul a cerut sa moara Isus.Nu te gandi ca toti oamenii erau buni, sa nu uitam de acea femeie care a mintit cand a auzit ca Iosif nu vrea sa se spurce cu ia, si la bagat la inchisoare. Poate nu faceau trade simplu in templu, cine stie ce mestesuguri faceau si pacaleau oamenii, cei care faceau asta pe vremea aceea stiau sa prifite dupa orice. In zilele noastre oamenii par mai pasnici.

Bland poate fi bun sau rau, dur poate fi la fel, cu toate ca un om bland va fi mai des bun, nu inseamna ca exista o regula anume (aparentele inseala)

Eu le vad cam ca sinonime. Si in plus cum era bun daca a atacat saracii oameni, de aia au ajuns si sa il urasca asa fariseii....pentru ca a dat cu biciul in ei...Ma mir ca nu l-au arestat pe loc

Nu scrie nicaieri ca el a biciuit o persoana, este de 5 ori mai posibil sa fi biciut peretii sau la intmplare ca sa i impinga spre exterior, mai ales deoarece biciul era din funii, era facut doar sa i sperie.
Si oricum chiar daca ar fi adevarat, nu de asta l au arestat, nu ai citit deloc biblia? ei lo ar arestat pentru ca a spus ca e fiul lui Dumnezeu(multe versete l or atacat cu probleme imposibile: or trimis o femeie care s-a culcat cu mai multi, l or intrebat ce lege ar trebui sa asculte(de unde crezi ca vine dati Cezarului ce i al cezarului, si lui Dumnezeu ce i al lui Dumnezeu). Poporul evreu nu la urat pana cand era momentul cand era sa fie omorat, deoarece ei si or pus ideea ca el ii va salva, de fiecare data in biblie cand apare el poporul se ingramadeste si astepta sa asculte, sa fie vindecati, etc. Dar cand era prins, ei s or gandit ca nu se poate ca el sa fie cel trimis deoarece va muri, si or decis sa huiduie(ei vroiau un imparat care sa i scoate de sub puterea romana). El a facut o gramada de minuni, a urcat pe un magar, deoarece vroia sa arate umilinta, niciodata nu i-a pasat de bani, sa nu uitam de versetul cu pestii, sa nu uitam de orbul care a primit vedere. Si saracii oameni daca tu spui asa?
Isus nu a inceput sa dea cu bibiul,
Isus a intrat le-a spus:„Casa Mea, casă de rugăciune se va chema, iar voi o faceți peșteră de tâlhari!" le-a rasturnat mesele si a facut biciul din funii(doar incerca sa i dea afara), el a zis
Dărâmați templul acesta și în trei zile îl voi ridica
iudeii au zis:În patruzeci și șase de ani a fost zidit templul acesta, și tu îl vei ridica în trei zile
Nu au fost facuti talhari fara motiv, pe vremea aceea oamenii vindeau totul la suprapret ca sa si faca traiul, vindeau pe unde era profitul mai mare. etc.

Eu am crezut ca a biciuit persoane. In plus,nu cred ca nu il interesau banii,se autoinvita la masa la prieteni (ex. Matei),plus ca a lasat-o pe Maria sa ii toarne parfum scump pe picioare, de aia s-a si suparat Iuda, pentru ca pe o parte Iisus le spunea discipolilor sa dea totul la saraci, si pe de alta parte el nu a facut asta, a acceptat darul Mariei chiar daca era scump

Apropo,crezi ca isi respecta mama?

Matei 26 de la :7 s-a apropiat de El o femeie cu un vas de alabastru cu mir foarte scump; şi, pe când sta El la masă, ea a turnat mirul pe capul Lui. 8 Ucenicilor le-a fost necaz, când au văzut lucrul acesta, şi au zis: „Ce rost are risipa aceasta? 9 Mirul acesta s-ar fi putut vinde foarte scump, şi banii să se dea săracilor." 10 Când a auzit Isus, le-a zis: „De ce faceţi supărare femeii? Ea a făcut un lucru frumos faţă de Mine. 11 Pentru că pe săraci îi aveţi totdeauna cu voi, dar pe Mine nu Mă aveţi totdeauna. 12 Dacă a turnat acest mir pe trupul Meu, ea a făcut lucrul acesta în vederea pregătirii Mele pentru îngropare. 13 Adevărat vă spun că, oriunde va fi propovăduită Evanghelia aceasta, în toată lumea, se va spune şi ce a făcut femeia aceasta, spre pomenirea ei."
In acest verset o femeie vine la Isus si ii toarna alabastru, o intrebare de ce crezi ca apare suparare femeii? Isus probabil a primit un dar si a vrut sa accepte bucuria femeii. Daca primesti ceva de la cineva, il dai la altii sau il tii ca sa arati cat iti pasa?
Plus in versete scrie pregatire pentru ingropare, stia de mult ca va muri. chiar urmatorea parte este cu vanzarea si cina cea de taina.
Sau daca crezi ca a vrut sa se bucure de mir penrtru cateva clipe? O persoana care sa plimbat pe magarus din propria inititiva?

AI vreun verset care sa zica contrariul? sau de ce aduci asta in discutie?

O numea femeie, si la nunta cand a transformat apa in vin si pe cruce cand i-a incredinta-o lui Ioan. Ti se pare normal ca un copil sa isi numeasca mama asa?

Si referitor la ce ai spus mai sus poate ai dreptate, da de ce ti se pare ceva rusinos sa te plimbi pe un magar?

Nu este vorba ca era rusinos, nu era deloc, problema este alta: incercam sa subliniez ca mergea pe un animal simplu desi(era folosit destul de mult la purtat poverile), si ma gandeam mai degraba ca un rege ar fi folosit un animal mai maiestos (cai de exemplu), imediat cand se plimba pe acolo oamenii l au acceptat ca rege si si au aruncat hainele si au aruncat si cu frunze.
uite un alt verset zaharia 9:9
Saltă* de veselie, fiica Sionului! Strigă de bucurie, fiica Ierusalimului! Iată** că Împăratul tău vine la tine; El este neprihănit şi biruitor, smerit şi călare pe un măgar, pe un mânz, pe mânzul unei măgăriţe.
smerit tradus inseamna umil, modest, etc. nu am vrut sa spun rusinos ci modest.

Si pe mama lui de ce o numea femeie?

Noi comentam despre obiceiuri din anul apropiat de 0. Nu se comportau la fel oamenii acum 2000 ani cum se comporta acum, chiar daca se traducere in femeie, de unde sa stim noi la cine se folosea femeie pe atunci. Nu trebuie sa te iei dupa modul in care vorbeau oamenii, la cate generatii sunt distanta, este ceva in gen sa se planga cei din trecut pentru ca exista mos craciun. Amntesteti multi ani in urma oamenii traiau in evul mediu si cum traiu si acel mod de viata nu este cel mai rau, in perioada antica unde sunt povestile istorice despre Greci, Romani, etc. viata era si mai rea ei aveau o mortalitate la 40 de ani cand acum mortalitatea e la 70 80. Nu am raspuns exact, la aceasta intrebare, dar posibil ca oamenii din acea perioada sa fi vorbit asa, ar trebui un text istoric nemodificat ca referinta.

Pe scurt habar nu am. Poate avea un tic. Poate fi orice, poti pune vreo 100 de variante aici.

Nu vreau sa ma iau de argumentul tau dar voiam doar sa subliniez ca nu stim nimic despre modul in care vorbeau atunci, si poate unele cuvinte in biblie poate se traduc si alte moduri?

La ce tic te referi?

Inteleg. Deci crezi ca isi iubea mama chiar daca o numea asa?

Sunt oameni care isi arata dragostea in moduri ciudate din timiditate sau nu stiu cum sa o arate. Si sunt oameni care desi spun cuvinte frumoase nu arata nimic. Nu stim niciodata ce e in inima altuia.

Asta inseamna Da

Asta asa este!

Iisus era timid?

Nu stiu, dar probabil sunt unele persoane care stiu personalitatea sa doar din textele biblice. Asta ar trebui sa intrebi pe altcineva.

Tu o stii numai din textele biblice?

Prea multe teorii strica, mai ales ca daca ma duc dupa stiri de pe net scrise o sa vad 1000 de rezultate posibile. Unii zic ca era alb altii mai inchis(a doua o cred si eu, dar nu mi pasa de culoarea pielii), unii zic ca avea parul scurt altii lung etc. Majoritatea textelor au fost scrise la sute de ani dupa moartea sa, ceea ce am gasit pe net printre carti au cateva sute de ani diferenta si vrobeste despre sotia lui Isus, sute de ani per putin, si nu este singura lucrare falsa,
Am gasit ceva pe Youtube care scria ca:lucrarile istorice de majoritatea cazurilor fie se indreapta in o parte invngatoare inspre cea invinsa, si este rescrisa pentru ca ea sa le dea bine, daca mergem de aceea istoricii aleg o tabara neutra ca sa i ajute cu textele sa identifice ceea ce e adevarat, si mai caute si alte texte care scriu despre acelasi lucru, cam aproape tot timpul o sa fie ceva schimbat, problema este ca nu prea ai ce gasi care sa fie in acelasi ani. Oricum pana si biblie e o traducere a altei biblii mai vechi, dar momentan e tot ce avem.

Întrebări similare