| Anonimul674 a întrebat:

Imi poate spune si mie cineva care este raportul dintre om si vinitate?

7 răspunsuri:
| MMihai a răspuns:

Vinitate?==ce este aia vinitate?
divinitate
http://dexonline.ro/definitie/divinitate
DIVINITÁTE, divinități, s. f. 1. Ființă imaginară cu însușiri supranaturale, socotită drept cârmuitoare a lumii; Dumnezeu, zeu. 2. Esență divină; dumnezeire.
DIVINITÁTE s.f. 1. Ființă socotită de cei mistici drept creatoare și cârmuitoare a lumii; Dumnezeu, zeu. 2. Esență, natură divină. [Cf. lat. divinitas, fr. divinité].
DIVINITÁTE ~ăți f. 1) (în concepțiile religioase) Forță supranaturală creatoare și cârmuitoare a lumii; Dumnezeu; demiurg. 2) Natură, caracter dumnezeiesc; dumnezeire
http://ro.wikipedia.org/wiki/Divinitate
Un zeu (la feminin zeiță) este o entitate supranaturală, imaginară, care este adorată sau respectată de către oameni. Această credință în zei, stă la baza religiei de azi, și a apărut ca o necesitate de "explicație" și "protecție" în fața unor fenomene a căror proces de formare și desfășurare, fiind crezute în lumea antică, sunt dirijate în mod absolut de forțe supranaturale.
http://ro.wikipedia.org/......afic%C4%83
Creștinism

Dumnezeu, (Sfântul) Dumnezeu, (Sfânta și nedivizata) Trinitate, cel Trei-în-unul
Dumnezeu Tatăl, Prima persoană a Sfintei Treimi
Dumnezeu Fiul, A doua persoană a Sfintei Treimi, Iisus Hristos, Mântuitorul, singurul Fiu al lui Dumnezeu, Fiu al Tatălui, (Sfântului) Logos/cuvânt, Dumnezeu
Dumnezeul Sfântul Duh/Spirit, A treia persoană a Sfintei Treimi
(Lucifer, Diavolul - nu este zeu, ci un arhanghel căzut)
http://ro.wikipedia.org/wiki/List%C4%83_de_zei_geto-daci
Panteonul geto-dacic
Religia geto-dacilor (tracii nordici) a fost caracterizată de Jean Coman, R.Pettazzon, E.Rohde, S. Paliga ca fiind monoteistă. V. Pârvan a considerat-o henoteistâ in jurul zeității supreme Zalmoxis [1][2]
V. Pârvan, S. Paliga și alții susțin că numele Gebeleizis (care este menționat numai de Herodotus și asta intr-o manieră clară ca fiind un alt nume dat aceluiași zeu Zalmoxis) era numai un epitet al lui Zalmoxis (folosit de geto-dacii de la sud de Dunăre)
Zalmoxis - zeul suprem din panteonul geto-dacic, zeul tărâmului de dincolo, al morților și al viilor, reprezentând lumea subterană și viața de după moarte.
Gebeleizis - sau Nebeleizis, zeul fulgerului, tunetului, ploii. Era reprezentat ca un bărbat chipeș, uneori cu barbă. Fulgerele și tunetele erau manifestările sale.
Bendis - zeiță din zona dunăreană, probabil o zeiță a Lunii, a pădurilor și a farmecelor, zeița dragostei și a maternității.
Derzelas - zeul traco-dac al sănătății, cu trăsături grecești, e numit și "Zeul cel Mare". (specif ariei dunărene)
Dionysos - zeul trac și grec al vegetației, al pomiculturii, al vinului, al extazului și fertilității, denumit la romani și Bacchus. (in privinta lui Dionysos, Vasile Pârvan este categoric ca nefiind specific geto-dacilor, mai corect spus a tracilor de la nord de munții Haemus) [1]
Kotys - zeița-mamă în mitologia traco-dacă.
Pleistoros -zeul războiului.
Sabazios - avea atributul htonic al șarpelui, fiind în același timp patronul solar al cailor, este numele frigian dat de greci unui zeu venerat la traci ca "Eliberatorul" de anotimpul rece. (Vasile Pârvan susține că nici cultul phrigian al lui Sabazios nu era practicat de tracii de la nord de muntii Haemus) [1]
Semele - o zeitate phrigiană care apare și în mitologia greacă
Seirenes
Silenus / Sylvanus (apare dupa cucerirea romană)
Mitologie geto-tracă
Sarmizegetusa, capitala statului dac, a fost totodată sanctuar, centru spiritual, necropolă și altar al zeului soare.
Kogaionon - numele muntelui sfânt al geților în peștera căruia s-a retras Zalmoxis.
Lupul - simbol al inteligenței, dreptății și nesupunerii, apare foarte des în viața dacilor.

După ce ți-am zis ce înseamnă divinitate încearcă să îți răspunzi singur că întrebarea asta ar putea să fie temă la materia religie și nu se fac teme pe tpu.ro.

| danay72 a răspuns:

Omul poate fi in relatii stranse cu Creatorul nostru daca studiaza Biblia si aplica ceea ce invata. Iacov4:8

| anonimg a răspuns:

Raportul dintre om si divinitate este acesta:
" Dumnezeu a facut pe om dupa chipul Sau, l-a facut dupa chipul lui Dumnezeu; parte barbateasca si parte femeiasca i-a facut." (Geneza1:27)

| HueyFreeman a răspuns:

Unul este realitate, iar celalalt imaginatie.

| Someonewhoappreciatelife a răspuns:

Dacă ai vrut să scrii "dintre om şi divinitate", atunci Biblia arată că deşi în comparaţie cu imensul univers suntem neînsemnaţi, dacă ascultăm de îndrumarea lui Dumnezeu şi manifestăm credinţă, El ne consideră ca fiind prietenii lui. Despre Avraam, un slujitor a lui Dumnezeu din vechime, Biblia spune: "Avraam a crezut în Dumnezeu, iar lucrul acesta i s-a socotit ca dreptate" şi a ajuns să fie numit „prietenul lui Dumnezeu"

| 7Dany a răspuns:

Raport in privinta a ce? relatie? putere? altceva?

| Anonimul674 explică:

Divinitate