| мιнαɛℓα36 a întrebat:

Imi puteti da exemplu de inventii crestine? Exista?

Exemplu:

http://looktv.ro/tonik-show/video/tonik-show-gps-ul-cres tinului

Răspuns Câştigător
| danut a răspuns:

Intrebarea a fost usor tendentioasa dar exista si asemenea inventii (care apartin unor religii). Clopotul, toaca si crucea nu sunt inventii crestine ci pagane. Sunt de acord ca nu sunt inventii crestine, musulmane, braahmane, etc. dar daca "omu" vrea ceva nu poti sa nu-i oferi ce a cerut, din fericire exista si asemenea inventii ce aprtin strict de o religie, cult (vezi cele enumerate dar in speta sunt enorm de multe).

34 răspunsuri:
| Arthur a răspuns:

Între prost gust şi bun gust, egal dacă este vorba de o tentă umoristică, este o linie subţire.
Dacă era postată la Trivia ai fi avut o scuză. Dar o să-ţi răspund totuşi la modul serios : una dintre invenţiile creştine este tiparniţa ( şi altele bineînţeles ).
Ateii au inventat printre altele credinţa în necredinţă şi evoluţia involutivă.

| мιнαɛℓα36 explică (pentru Arthur):

Desi cu tenta umoristica de prost gust, astept raspunsuri serioase!
Trebuia precizat in intrebare, poate! happy
Am postat link-ul pentru ca am considerat ca merita vazut, totusi...
Clar este un pamflet si trebuie tratat ca atare!

| Arthur a răspuns (pentru мιнαɛℓα36):

Categoria Religie după mine este o rubrică destul de serioasă, sau aşa ar trebui să fie. Au şi credincioşii destule bancuri cu SF. Petru, cu Dumnezeu, chiar şi marele Ion Creangă are ceva deocheat legat de această problemă dar cu părere de rău îţi spun că nu au fost postate niciodată în publicaţii religioase care trebuie să se ocupe la modul serios de aceste lucruri.
Ştiu că voi aţi prefera să fie Religie - Pamflet sau Pamflet - Religie dar deocamdată este scris clar Religie, indiferent de dorinţa unora.

| AtelierDeReparatUseriTPUdefecti a răspuns (pentru Arthur):

Da, tiparnita, si odata cu ea si-au dat foc singuri la baraca laughing
Pen'ca o mie de ani de Inchizitie inainte tocmai reusise sa faca uitate cam toate marile descoperiri pre-crestine, pe considerente ca omul analfabet se manipuleaza mai usor prin arta oratorica latina, neinteleasa de prostime, decat prin arta tiparita intr-o limba locala, ce poate deveni la indemana tuturor laughing
Apropo, cum vine chestia cu ateii si "evolutia involutiva"?!?! Nu a fost asta "meritul" fundamentalistilor, de orice religie vor fi fost ei?! Sau vrei sa insinuezi ca Renasterea este meritul crestinilor dogmatici? rolling on the floor
E pur si muove, my templar friend!

| Dumnezău a răspuns:

Terapia de soc. Ce altceva ar fi toate penitentele si pedepsele inventariate prin VT si Evul Mediu, daca nu terapie de soc?

PS : LOOK TV e de porc. M-am uitat odata acolo 10 minute si simteam ca-mi explodeaza cerebelul.

| Hombre a răspuns:

Nicio inventie, crestinismul e o dogma si atat, inventiile sunt opera geniului uman indiferent ca e crestin, ateu, musulman, tigan, negru, mormon, lesbiana sau homosexual.

| AtelierDeReparatUseriTPUdefecti a răspuns (pentru Hombre):

Nu sunt 100% de acord. Dogma creeaza tipare. Barocul e un tipar. Modul de constructie al bisericilor ortodoxe, cu bolta si avon, e un tipar. Minaretele mulsumane sunt un tipar. Nu neaparat toate inventiile sunt geniale, unele sunt si copii de fond ale unor cerinte dogmatice, folosite in scopuri religioase. Sau simbolurile si motivele pictate / sculptate, tot efecte ale dogmei sunt. Intr-adevar, geniul artistului face diferenta, dar sunt destule inventii facute, sa zic asa, la cerere... Clientul nostru, stapanul nostru, mno!

| Hombre a răspuns (pentru AtelierDeReparatUseriTPUdefecti):

Sefe ai gaura in barca si te scufunzi, ce spui tu sunt curente artistice, inventia in sine nu se identifica cu un clopot in plus sau minaretă, o constructie cu frize si cornişe s-au fără, acestea sunt elemente complementare. Inventia in sine un tot, petru ca nu poti sa spui ca ai inventat arcul cu sagerti daca ai doar "coarda" facuta din vene de bou.

| AtelierDeReparatUseriTPUdefecti a răspuns (pentru Hombre):

Mda, poate nu m-am explicat eu coerent laughing
Vroiam sa zic ca geniul unora se trage din trairea spirituala la momentul creatiei respective. Daca el considera ca Dumnezeu l-a inspirat atunci, probabil ca pentru el asa si este. Ca era o persoana geniala oricum, de a inventat chestia respectiva, nu contest! Dar e suficient sa privesti lucrarile lui Michelangelo sau Da Vinci si ai sa realizezi ca fara acest "Duh Sfant" care l-a inspirat, opera lui ar fi fost alta. Daca Leonardo ar fi trait azi, in mod cert era ateu, reinventa elicopterul-drona pentru armata USA si picta eventual tavane de hoteluri prin Dubai laughing

| мιнαɛℓα36 explică (pentru AtelierDeReparatUseriTPUdefecti):

Atentie, exista teorii cum ca ambii, atat Michelangelo, cat si Da Vinci, ar fi fost atei!hee hee
Au ales sa picteze teme religioase din cauza situatiei materiale precare.
Bineinteles, sunt doar teorii!

| Hombre a răspuns (pentru AtelierDeReparatUseriTPUdefecti):

Sefe poti sa spui de EmaS ca are "duh sfant" in ea ca in afara de baliverne altceva nu spune, insa cand e vorba de geniali de Da Vicnci si Michelangelo chiar daca traiau in epoca pietrei tot isi lasau amprenta prin pesteri si aveam animale frumos reprezentate. Daca vrei o inovatie in pictura religioasa aceasta a fost facuta de Giotto di Bondone, el a fost primul care a introdus perspectiva in scenele religioase, pana la el toate personajele erau reprezentate intr-un singur plan. Dar este considerat si predecesorul artei moderne. Daca Da Vinci traia in secolul trecut era rivalul lui Thomas Edison.

| danut a răspuns:

Da, iti pot da cateva "inventii" crestine moderne: Primul reactor nuclear folosit in domeniu medical, transplantul inimii, fulgii de porumb, etc, etc. sunt inventii folosite la nivel mondial si recunoscute ca fiind ale unei Biserici crestine neoprotestante. Nu-i spun numele pentru a nu face prozeletism dar daca doreste cineva in mod deosebit sa vada ii pot oferii filme de la Discovery care spun si arata cele declarate.

| мιнαɛℓα36 explică (pentru danut):

Interesant raspunsul tau! happy
Prima data am crezut ca glumesti, mai apoi am zis sa verific totusi!
Citez:
" Dr. Kellogg a descoperit fulgii de porumb utilizand sfaturile Scripturii, el insusi fiind un adept si sustinator al mancarii sanatoase asa cum este ea descrisa in Biblie. Pentru cei care nu stiu dr. Kellog a facut parte din Biserica Adventista de Ziua a Saptea pana in anul 1906. "
(am dat numele Bisericii, de ce nu...)
Poti pune link-ul de la Discovery!
Multumesc!

| danut a răspuns (pentru мιнαɛℓα36):

"Poti pune link-ul de la Discovery!"
Imi are rau dar nu stiu link-urile dar am inregistrari facute de la TV.

| Hombre a răspuns (pentru danut):

Mai Danut, "inovatile" crestine sunt clopotul, toaca, crucea si celelalte elemente folosite in ritulal. Inventiile sunt facute de geniul uman indiferent de apartenenta religioasa. Este absurd sa spui."inventii crestine", inventii islamice, invetii budiste etc.

| danut a răspuns (pentru Hombre):

Intrebarea a fost usor tendentioasa dar exista si asemenea inventii (care apartin unor religii). Clopotul, toaca si crucea nu sunt inventii crestine ci pagane. Sunt de acord ca nu sunt inventii crestine, musulmane, braahmane, etc. dar daca "omu" vrea ceva nu poti sa nu-i oferi ce a cerut, din fericire exista si asemenea inventii ce aprtin strict de o religie, cult (vezi cele enumerate dar in speta sunt enorm de multe).

NOname
| NOname a răspuns:

O, da! Există.
Oribilele metode de tortură din perioada inchiziţiei.
http://www.click.ro/......13706.html

| Exilee a răspuns:

Http://sanduandronic.wordpress.com/2013/01/22/oameni-de-stiinta/

Mari oameni de stiinta crestini.

Dar de unde asemenea mentalitati intre crrestini si atei? O inventie ateista cunosti? Iti spun ca de cate ori particip la intruniri in fizica, nu detectez nici macar o URMA de invidie, de dispret intre cei credinciosi/necredinciosi.

| мιнαɛℓα36 explică (pentru Exilee):

Cred ca nu ai inteles intrebarea! happy

| мιнαɛℓα36 explică (pentru Exilee):

Băncile

"Când credincioşii italieni au păşit în clădirile nou-nouţe ce erau clădite în Roma şi cândgrecii au păşit în cele din Constantinopol, ei au văzut că nu aveau pe ce să se aşeze. Italienii aucărat înăuntru nişte lespezi de lemn cu trei picioare fără spătar şi au stat jos! Pe de altă parte, când creştinii din Constantinopole au intrat în clădirile acelea nou-nouţe, s-aîntâmplat ceva ciudat. Cineva a cerut ca din respect pentru Christos toată lumea să stea înpicioare. (Nu este cunoscut numele celui, care a cerut lucrul acesta ciudat). Nu se stă jos. Fărăbănci. Să se stea în picioare! Efectul? Nici astăzi bisericile ortodoxe nu au locuri pentruşezut… în ciuda faptului că ritualul lor duminical durează două ore! Până în ziua de astăzi, einu au bănci şi abia au nişte ferestre pe ici pe colo. Nu este de mirare că devotata BisericăOrtodoxă nu s-a extins ca cea Romano-Catolică! "

http://artzar.wordpress.com/2007/09/22/top-inventii-crestine-in-biserica/

| Exilee a răspuns (pentru мιнαɛℓα36):

Crestinismul inseamna arta, stiinta si bineinteles religie. Cele 3 lucruri care nu ar putea sa-i displaca vreunui om.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Rugaciunea inimii ori isihasta cum i se mai spune.treptele urcarii spre cer.dai vointa ei putere.sant nu inventii.ci realizari crestine ziditoare de suflet si credinta, si metode de vietuire ingereasca in trup.dar nu ai cum pricepe asa ceva.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Pentru cei cu pareri preconcepute dar neiformati sufisient. Inchizitia, nu era crestinismul.era un organ de represiune cam cum era securitatea in comunism. politia politica nu era comunism.inchizitia avea un rol pe care si l-a depasit cu mult iesind in afara bisericii si credintei in Domnul iubirii si iertarii.

| NOname a răspuns (pentru anonim_4396):

Acele torturi şi crime au fost săvârşite în numele religiei, în numele Dumnezeului biblic şi nu poţi contesta acest lucru. Este un fact.

Că de multe ori au fost şi interesele personale sau politice la mijloc, da, de acord, dar la bază mereu a stat religia, mai exact, creştinismul.

| anonim_4396 a răspuns (pentru NOname):

Totusi,este in total contradictie cu doctrinele crestine, cel putin, daca te uiti in NT vezi ca e mare diferenta intre inchizitie si ceia ce Isus predica.

| NOname a răspuns (pentru anonim_4396):

Noul Testament, Vechiul Testament...sunt doar detalii şi interpretări personale.
Ideea este că la baza inchiziţiei au stat convingerile religioase ale unor creştini din acea vreme. Aşa înţelegeau ei dreptatea divină Dumnezeului biblic.
Fitilul care le menţinea flacăra dorinţei de a tortura şi de a ucide era religia lor.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Noname? mai studiaza puiule.mai syudiaza.e usor de dat din gura.maigreu sa aduni inapoi ce a iesit gresit din gura.deci se cade gura sa stea mai mult inchisa si urechile descise decat invers.mai incearca.esti pe drumul cel bun.dar totusi departe de lumina.

| Buresbista123 a răspuns:

Lool daca nu e umoristica, e o intrebare fara sens si putin triviala, cred ca daca stai si te gandesti de a lungul timpului oamenii fiind majoritar religiosi. e clar ca au inventat foarte multe lucruri, poate chiar si adevaratul gps-))

| C0nstantin a răspuns:

Toate instrumentele de tortura dezovltate pe perioada Inchizitiei. Inca nici in prezent nu s-au descoperit instrumente atata de eficiente de tortura.

| Calininio a răspuns:

Nu, normal ca nu-ti putem da. In timp ce oamenii inteligenti inventau lucruri importante pentru omenire, crestinii erau ocupati sa-i omoare.

| AtelierDeReparatUseriTPUdefecti a răspuns:

Tot stilul baroc este crestin, ursulet verde! Bolta in ogiva, chestii, trestii. Armura de cavaler a lui Arthur, galera venetiana, goeleta lui Coulomb, muscheta (tunul nu, ala e chinez!), crestinii din evul mediu aveau o pasiune fenomenala in a inventa lucruri noi, mai ales in domeniul razboiului, ca deh! Eretici erau multi... big grin

| мιнαɛℓα36 explică (pentru AtelierDeReparatUseriTPUdefecti):

Dragul meu atelier! Cred ca sunt unul dintre userii defecti pe care ii mentionezi! big grin
Am pus o intrebare total eronat formulata. Nu e nici serioasa, cum vor unii, nici umoristica, cum pare. Nici triviala, nicicum...Nu se intelege un drac!
Bine ca v-ati uitat la video, totusi...
Am plecat!
Vin sa ma repari!hee hee

| codrut a răspuns:

O inventie crestina? Dumnezo.