In Biblie nu este scris de traditie ci de credinta. Nici nu sunt pomenite icoanele, astea sunt ceva impuse de bisericile ortodoxe, sau de religia ortodoxa. la fe cum exista oameni care se roaga la Sf Nectarie pentru sanatate, unde scrie in Biblie de sf nectarie si de ce il privesc ortodocsii ca pe un mijlocitor cand singurul mijlocitor e Isus? Probabil in viziunea celor ortodocsi moastele si sfintii reprezinta oamenii sfinti care au facut minuni in viata lor si care ar merita sa fie preaslaviti pentru o eternitate, dar nu e asa. Exista niste daruri care sunt mentionare si in Biblie: darul prorociei, darul vorbirii in limbi, darul talmacirii viselor etc. De exemplu o persoana care are darul prorociei se poate ruga pentru tine si poate sa iti spuna unele lucruri despre viitorul tau, ceea ce ii arata Isus, iar tu sa observi chiar ca se intampla acele lucruri(asta se petrece in bisericile de pocaiti) iar pentru un ortodox sa se intample asa ceva s-ar numi "sfant". Dar in Biblie scrie "Fi-ti sfinti caci Eu sunt sfant" iar toti Copiii Lui sunt sfinti. Sfintii acestia pe care ii preamaresc unii oameni reprezinta doar niste oameni care si-au trait viata in deplina concordanta cu Dumnezeu, si asta e tot, dar o poate face oricine. Cat despre colive nu ma pot pronunta, nu apartin de ortodoxism si nu cunosc aceasta manifestare.
Din contra, gasim ca botezul este marturia unui cuget curat si ca este conditionat de credinta.Mai intai trebuie sa crezi si apoi sa te botezi.(Marcu 16:16). Traditia este contra voii lui Dumnezeu.Traditia, este cea care instituie cultul icoanelor sau inchinarea la sfinti, botezul la copiii mici.,, Să nu ai alţi dumnezeu afară de Mine. Să nu-ţi faci chip cioplit, nici vreo înfăţişare a lucrurilor care sunt sus în ceruri, sau jos pe pământ, sau în apele mai de jos de cât pământul. Să nu te închini lor, şi să nu le slujeşti; căci Eu, Domnul, Dumnezeul tău, sunt un Dumnezeu gelos, care pedepsesc nelegiuirea părinţilor în copii până la al treilea şi la al patrulea neam al celor ce Mă urăsc, şi Mă îndur până la al miile neam de cei ce Mă iubesc şi păzesc poruncile Mele. (Exodul 20:3-6),,
Ortodocsii nu au treaba cu exodul, sectantii si evreii da
Copiii lui Dumnezeu au treaba cu Cuvantul lui Dumnezeu, tu habar nu ai.Nici nu il cunosti si cu atat mai putin il pui in practica.
De aceea am venit acum de la biserica
Adica eu sunt copilul lui Dumnezeu, eu nu stiu cum sectantii sunt atoatestiutori si daca-i intrebi ceva raspund altceva, se eschiveaza tot timpul
A,am uitat ca tu pui traditia inaintea Cuvantului.
Tot n-ai spus din ce secta te tragi, dar dupa cum ii aperi pe penticostali, oricum sectantii sunt copii diavolului si nu ai lui Dumnezeu,
Din cuvintele tale vei fi salvat si din cuvintele tale vei fi osandit. Se vede dupa rautatea si ura care te stapanesc a cui fiu esti.
Nu cred ca sectantii sunt atotstiutori si nu inteleg de ce daca cineva nu este ortodox ii spunem ca este sectant. De ce nu esti tu sectant? Crezi ca cine nu este ortodox este copilul diavolului, asa cum ai zis? Daca esti asa credincios, inseamna ca stii ca nu-i frumos ce faci si ce zici. Acesta este un site unde putem schimba informatii si fara sa ne jignim, nu crezi?
Cea mai proasta gluma
Sunt cuvintele Scripturii.
Ihi asa zici tu, scriptura ta
Din cuvintele tale vei fi salvat si tot din ele vei fi osandit. Tine bine minte ce iti spun, ca intr-o zi iti vor fi de marturie la Judecata!
Te-a numit Dumnezeu pe tine despartitor de capre si oi?
Dim ce secta esti?
Din respect pentru oamenii de aici, te rog sa inveti sa scrii ca sa se poata intelege!
In Biblie, ce carte, capitol si verset se spune sa ne botezam copiii mici, sa ne inchinam la icoane, pomeni si colive la morti, sa pupam moastele la sfinti si sa tin traditia?==nu cred că scrie așa ceva în biblie.
Buna intrebarea.
Raspunsul: niciunde! Biblia nu promoveaza asemenea practici.
Ce de religie stii, ma impresionezi
Ironia nu-si are rostul
Eu nu vorbesc de la mine, argumentele mele sunt bazate pe biblie. Este ceva ce ti se pare ca am gresit?
Tot gresesti, argumentele mele sunt in biblie
Nu cunosc asa bine biblia, dar nu cred ca scrie asa ceva isus -botez 30 de ani, primele 2 porunci = sa nu isi faci chip cioplit =venerarea sfintilor, pupat moaste, icoane
Marcu 16,16 "Cine va crede şi se va boteza se va mântui. Iar cine nu, se va osândi".
În Marcu 16, 16, apostolul nu se referă la modul obişnuit în care să-şi boteze familiile copiii. Prioritatea era la început RĂSPÂNDIREA CREŞTINISMULUI. La acest fel de botez se referă evanghelistul, la cel care urma SĂ ASIGURE RĂSPÂNDIREA CREŞTINISMULUI. La început când nu exista nici o comunitate creştină, apostolii nu îndrăzneau să se gândească la vremuri în care toate familiile să fie creştine.
La început, când lumea nu era creştină, era normal ca iniţierea în creştinism să vizeze convingerea oamenilor maturi, botezarea lor mai întâi. Cu ei a început totul, era normal. Când apostolii vizitau o comunitate pâgână, nu începeau pur şi simplu să le boteze pruncii şi apoi să le dea bună ziua. La început au fost vizaţi părtinţii, mai apoi şi copiii- nu exista nici o interdicţie în acest sens!
Domnule milan9 Ai citat Marcu 16, 16 "Cine va crede şi se va boteza se va mântui. Iar cine nu, se va osândi". Este o regula in acest verset, intai sa creada si apoi sa se botese. Cred ca ar trebui sa ne intoarcem la Izvor, vom bea apa mai curata. Tu vrei sa zgandar in gunoaie sa ma hranesc cu parerile oamenilor. eu vreau ceva consistent: Unde scrie in Biblie, punct. Eu nu vreau o invatatura care sa contrazica Biblia.
Matei 15:3 Drept răspuns, El le-a zis: „Dar voi de ce călcaţi porunca lui Dumnezeu în folosul datinei voastre?
Am fost Ortodox, aceste anomalii, si pareri omenesti m-au facut sa ma gansesc mai seios la viata mea spirituala.
Despre icoane. Ferestre, unde scrie asta? Prostii, te hranesti cu paie si cu vant. Ce spune Isaia 44 si Ieremia 10. Biserica Ortodoxa doar spune ca Biblia este Cartea de capatai a Bisericii dar nu este asa.
Unde e logica draga prieten?
Ai scris ceva clar, adica un citat din biblie si acolo spune clar cit se poate de limpede daca citesti cu atentie."cine va crede si se va boteza". Deci atentie cine va CREDE.Si tu crezi ca un nou nascut crede in ceva? Eu ma cam indoiesc de asta.Un nou nascut nu are cum sa creada si sa se boteze.Deci din start fraza asta se aplica celor care gindesc si stiu sigur ce vor sa faca. Celor care pot sa aleaga.Asa ca las-o mai moale cu povestile ca nu erau aia multi ca stiu si eu ce alte basme.Scrie clar cine va crede? Scrie atunci nu aicum sa aplicichestia asta la nou nascuti sau copii mici.Chestiile astea sint bagate debiserica ortodoxa si catolica, nicidecum nu vine de la Dzeu sau de la Isus.Nu stiu de ce tot persistati sa fie ca voi, sa fie asa cum voi interpretati cind scrie clar cine va crede.Dar na acum fiecare cit poate duce.
În mod logic, dacă pentru acest dar al lui Dumnezeu –harul primit la botez (privit ca dar şi nicidecum ca povară) ar avea nevoie de consimţământul copilului, atunci cu atât mai mult OMULUI AR TREBUI SĂ I SE SOLICITE CONSIMŢĂMÂNTUL şi în privinţa unui alt dar primit de la Dumnezeu: VIAŢA. Ar fi trebuit poate ca şi Dumnezeu să obţină acordul liberului nostru arbitru: dacă vrem să ne naştem sau nu... dacă suntem de acord cu primirea darului sacru al vieţii sau poate că nu... Sunt unii care vor să-L tragă pe Dumnezeu la răspundere pentru darurile Sale? Dar acest lucru este absurd.
Atât în cazul darului vieţii cât şi în cazul darului harului sfânt, Dumnezeu consideră aceste daruri absolut necesare dezvoltării copilului ca persoană, ca suflet, pentru a putea vorbi ulterior de un liber arbitru, de o voinţă liberă, care, are mai întâi nevoie de formare!
Creştinii CINSTESC icoanele ca "ferestre" ce trimit spre lumea spirituală, şi nu se închină acestora pentru că ele nu primesc personalitate proprie!
TOATE CULTELE FOLOSESC IMAGINEA!
Toţi sectanţii au cel puţin 70 % din cultul "reprezentărilor"! Fiecare cult, cu mai multă sau mai puţină ipocrizie disimulată fac referire doar la Biserică cu acuzaţii false referitoare la icoane, dar nu pentru că nu înţeleg problema! 70% din acele acuzaţii false, se întorc chiar împotriva lor!
De ce spun că au şi ei cel puţin 70 % din cultul "reprezentărilor"? Pentru că în fiecare cult creştin exploatează excesiv FUNCŢIA DE REPREZENTAREA A IMAGINII!
„Imagini" ale lui Hristos şi ale sfinţilor, apar în cărţi, reviste, biblii cu imagini, pliante, filme, postere, etc., iar aceste "imagini" sunt însoţite cel puţin de un "gând" de respect! Ei când le reprezintă peste tot, reprezintă idoli? La fel, în Biserică, icoanele sunt însoţite doar de un "gând" de cinstire, respect, şi legătură cu persoana reală!
Icoana nu primeşte "personalitate proprie", ea are doar „funcţia" de a „reprezenta" o persoană reală (care există în realitate, în afara icoanei), are funcţia de a aminti persoana reprezentată, aşa cum cărţile, bibliile şi revistele şi filmele oricărui cult amintesc de persoanele biblice! Gândul de respect sau cinstire care însoţeşte privirea icoanei se îndreaptă spre personele respective, cu existenţă reală!
Cinstirea icoanelor este doar o formă de respect, care, trece dincolo de imagine, spre persoana reală (aşa cum raza de lumină trece dincolo de FEREASTA transparentă) şi ajunge acolo unde trebuie să ajungă!
Au închinătorii în minte în primul rând persoana reprezentată de chip sau consideră unele chipuri superioare altora?
Atitudinea închinătorilor constituie un factor important care trebuie luat în considerare. De ce? Deoarece deosebirea principală dintre un „chip" şi un „idol" constă în utilizarea care i se dă chipului respectiv.
În faţa a două reprezentări ale aceleiaşi persoane, atribuie închinătorul o importanţă mai mare uneia decât celeilalte? Dacă da, închinătorul dovedeşte că apreciază mai mult chipul decât persoana. De ce merg unii oameni în pelerinaj, uneori la mare distanţă, pentru a se închina în anumite locuri sfinte? Oare nu chipului respectiv îi sunt atribuite puteri miraculoase? De exemplu, iată ce afirmă canonicul Yves Delaporte în cartea sa Les Trois Notre-Dame de la Cathédrale de Chartres cu privire la chipul Mariei din catedrala din Chartres, Franţa: „Aceste chipuri, adică sculpturi, picturi sau vitralii, nu se bucură de aceeaşi faimă... Numai trei dintre ele sunt cu adevărat obiecte de închinare. Doamna Noastră din Criptă, Doamna Noastră de pe Coloană şi Doamna noastră de pe «Belle Verriere»". Dar, dacă închinătorii s-ar gândi în primul rând la persoană, nu la chip, atunci oricare dintre chipuri ar trebui să fie la fel de bun ca celelalte, nu-i aşa?
Deosebirea principală dintre un „chip" şi un „idol" constă în legătura pe care o are cu Dumnezeul creştin, cu religia creştină. Astfel, zeităţi antice precum Baal, Afrodita, Apollon, Iştar, sau contemporane: Ganesh, Kali, Buddha, sunt idoli doar pentru că reprezintă o CONCURENŢĂ la adresa DIVINITĂŢII REALE, şi a CREDINŢEI ADEVĂRATE.
Aceştia sunt idoli doar pentru Îl ÎNLOCUIESC TOTAL PE DUMNEZEU, nu din alte motive!
Obiectele care sugerau măreţia lui Dumnezeu, făceau trimitere la El, nu au fost niciodată văzute ca idoli: Chivotul Legământului, realizarea HERUVIMIILOR DIN AUR porunciţi de Dumnezeu, simbolul crucii, reprezentări murale de personae sau scene biblice…
NICI UNUL dintre versetele care iau în considerare botezul, sau vorbesc despre botez NU AFIRMĂ şi nici NU SUGEREAZĂ că primii creştini nu îşi botezau copii, că ar fi comis această barbarie.
A accepta o astfel de interdicţie pentru copii, (în timp ce în Sfanta Scriptură NU SCRIE NICĂIERI că ei NU S-AR FI BOTEZAT) reprezintă un grav abuz asupra învăţăturilor Bisericii creştine, cea de 2000 de ani nu a lăsat pe nimeni în afara harului primit în dar:
Origene ( 185 - 254 d.Hr!) spune: „Biserica a primit de la apostoli tradiţia de a împărtăşi şi pruncilor botezul"
Irineu de Lyon (130-202!): "Iisus a venit să mântuiască prin Sine pe toţi, adică pe cei ce se renasc printr-însul pentru Dumnezeu: pe copii pe tineri şi pe bătrâni"
A fi mantuit nu inseamna neaparat a fi botezat ( exemplu : talharul de pe cruce ). Prima mentionare a botezului copiilor mici este abia in anul 253. Am cautat ceea ce ai scris tu de la Origene insa nu am gasit o sursa demna de incredere. Cu privire la ceea ce scrie Irineu iti dau doar un verset : Căci cu inima se crede spre dreptate, iar cu gura se mărturiseşte spre mântuire. Romani 10, 10. Si cred ca ii vorba de gura "personala" nu a altora. Si inca o treaba vreau sa te intreb : crezi ca de 2000 de ani toti cei botezati fiind copii mici au mers in viata vesnica?
Cinstirea moaştelor nu presupune "puparea" lor, ci doar gândul de respect care însoţeşte bucuria apropierii de sfântul respectiv.
Această minimă cinstire umană NU SE CONFUNDĂ CU atitudinea faţă de DIVINITATE, închinarea specială adusă numai lui Dumnezeu!
Creştinii apostolici, cei din timpul apostolilor, VENERAU SFINŢII, STRÂNGEAU OSEMINTELE LOR ŞI LE CINSTEAU (unul dintre exemple este cel al actului martiric al Sf. Mucenic Ignatie, decedat între 98 – 117 în care se menţionează grija şi cinstea purtată de comunitatea creştină acestor martiri şi sfinţi)
Una dintre mărturiile cele mai vechi despre cinstirea şi prăznuirea sfintelor moaşte (începutul secolului al doilea creştin), ne-o dă epistola Bisericii din Smirna, în legătură cu martiriul Sfântului Policarp (ÎNAINTE DE ANUL 166! ):
„Noi am strâns osemintele lui ca un odor mai scump decât aurul şi decât pitrele scumpe şi le-am aşezat unde se cuvine; aici ne vom aduna cu bucurie şi Domnul ne va da nouă să sărbătorim ziua naşterii sale celei martirice, spre amintirea biruinţelor sale şi spre întărirea altor luptători".
Atitudinea de cinstire faţă de osemintele drepţilor este prezentat chiar şi în Vechiul Testament :
- "Apoi a murit Elisei şi l-au îngropat, iar în anul următor au intrat în ţară cete de moabiţi. Dar iată, odată când îngropau un mort, s-a întâmplat ca cei ce-l îngropau să vadă una din aceste cete şi speriindu-se au aruncat mortul în mormântul lui Elisei. Căzând acela s-a atins de oasele lui Elisei şi a înviat şi s-a sculat pe picioarele sale" (IV.Regi 13,20-22).
- Astfel, cu evlavie şi cinste a fost dus în Canaan trupul lui Iacov patriarhul de către fiul său Iosif şi de către fraţii lui (Facere 50, 1-14). După cum Moise a dus şi el la ieşirea din Egipt, cu aceeaşi veneraţie trupul lui Iosif: "Atunci a luat Moise cu sine oasele lui Iosif "…(Ieşire 13, 19).
- Despre regele Iosia se spune că a restaurat cinstirea Legii. Acesta, venind la mormântul omului lui Dumnezeu, a poruncit pentru el să păstreze oasele lui şi oasele proorocului care venise din Samaria" (IV.Regi 23,16-18). De aceea zice Psalmistul: "Domnul păzeşte toate oasele lor, niciunul din ele nu se va zdrobi (Ps. 33, 19)
Ce spui despre acele pasaje din Biblie Leviticul 21:1 Domnul i-a zis lui Moise: „Vorbeşte preoţilor, fiilor lui Aaron, şi spune-le: „Un preot să nu se atingă de un mort din poporul său, ca să nu se facă necurat;
Ce contine coltul fetei de masa din altarele bisericii Ortodoxe?
Oasele unui mort.
Conform acestui verset cum sunt preotii?
Interpretarea aceasta este cel putin tendenţioasă. Evreii aveau sute şi sute de reguli PE CARE CREŞTINII NU TREBUIE SĂ LE MAI RESPECTE.
Ce relevanţă are ceea ce spui tu? Te foloseşti de orice şiretlic şi silogism fals doar pentru a lovi în Biserică. Comportament tipic, de manual...
În Marcu 16, 16, apostolul nu se referă la modul obişnuit în care să-şi boteze familiile copiii. Prioritatea era la început RĂSPÂNDIREA CREŞTINISMULUI. La acest fel de botez "misionar" se referă evanghelistul, la cel care urma SĂ ASIGURE pentru început RĂSPÂNDIREA CREŞTINISMULUI (este prezentată aici o situaţie excepţională).
Marcu 16, 16 se află în legătură cu MISIUNEA ÎNCREŞTINĂRII ("Mergeţi în toată lumea şi propovăduiţi Evanghelia la toată făptura." (Marcu16, 15) şi mai apoi cu cea a botezului.
Marcu 16,16 nu prezintă nicidecum o inderdicţie de vârstă, şi asta se vede din ansamblul Scripturii, în care vedem practicându-se botezul pentru diferite categorii de vârstă fără să fie pusă în discuţie vârsta.
- I Corinteni 1, 16: "Am botezat şi casa lui Ştefana; afară de aceştia nu ştiu să mai fi botezat pe altcineva." Prin expresia "casa lui Ştefana", Apostolul Pavel nu exclude pe nimeni din familia respectivă. În nici un caz pe copii.
La început, când lumea nu era creştină, era normal ca iniţierea în creştinism să vizeze convingerea oamenilor maturi, botezarea lor mai întâi. Cu ei începea totul, era normal. Când apostolii vizitau o comunitate pâgână, nu începeau pur şi simplu să le boteze pruncii şi apoi să-i întrebe de părinţi. La început au fost vizaţi părtinţii, mai apoi copiii- nu exista nici o interdicţie în acest sens!
La început, când nu exista nici o comunitate creştină, apostolii nu îndrăzneau să se gândească la vremuri în care toate familiile să fie creştine.
POTI TE ROG sa nu mai dai raspunsurile DIN BIBLIE si sa le gandesti tu?!
Ştiţi ce se afla deasupra deasupra Chivotului Legii şi DEASUPRA CELOR ZECE PORUNCI? Se aflau STATUILE (sau "CHIPURILE CIOPLITE") ale HERUVIMILOR, şi asta char la porunca lui Dumnezeu!
Asta ce înseamnă? Că porunca a II-a se înţelegea doar în anumite contexte! Contexte care ţin de religie (poruncă dată evreilor!), contexte care ţin de timpul istoric (dată acum 3800 de ani!), contexte care ţineau de ELIMINAREA CONCURENŢEI (a falselor zeităţi păgâne care Îl concurau pe Dumnezeu), nicidecum de eliminarea obiectelor de cult, din moment ce evreii aveau obiecte de cult…
Şi câte confuzii se nasc din IGNORANŢĂ şi din eludarea contextelor istorice. Aproape 40000 de secte au luat naştere doar pe această cale, a "SFINTEI IGNORANŢE"…
Ma voi folosi de orice oportunitate sa demasc un fals. Nu ati dat nici macar un verset din Biblie ca sa argumentati ce am cerut eu. Unii au spus ca Biblia Cornilescu nu este buna. Zii din aia Ortodoxa. Vreau versete si capitole. Copii botezati, ca traditia este buna, faci icoane si sa te inchini la ele, moaste.
Uite ce spune Biblia:
2 Timotei 3:13 Dar oamenii răi şi înşelători vor merge din rău în mai rău, vor amăgi pe alţii, şi se vor amăgi şi pe ei înşişi. 14 Tu să rămâi în lucrurile pe care le-ai învăţat şi de care eşti deplin încredinţat, căci ştii de la cine le-ai învăţat: 15 din pruncie cunoşti Sfintele Scripturi, care pot să-ţi dea înţelepciunea care duce la mântuire, prin credinţa în Hristos Isus. 16 Toată Scriptura este însuflată de Dumnezeu şi de folos ca să înveţe, să mustre, să îndrepte, să dea înţelepciune în neprihănire, 17 pentru ca omul lui Dumnezeu să fie desăvârşit şi cu totul destoinic pentru orice lucrare bună. 2 Timotei 4:1 Te rog ferbinte, înaintea lui Dumnezeu şi înaintea lui Hristos Isus, care are să judece viii şi morţii, şi pentru arătarea şi Împărăţia Sa: 2 propovăduieşte Cuvântul, stăruieşte asupra lui la timp şi ne la timp, mustră, ceartă, îndeamnă cu toată blândeţea şi învăţătura. 3 Căci va veni vremea când oamenii nu vor putea să sufere învăţătura sănătoasă; ci îi vor gîdila urechile să audă lucruri plăcute, şi îşi vor da învăţători după poftele lor. 4 Îşi vor întoarce urechea de la adevăr, şi se vor îndrepta spre istorisiri închipuite. 5 Dar tu fii treaz în toate lucrurile, rabdă suferinţele, fă lucrul unui evanghelist, şi împlineşte-ţi bine slujba.
Ce intelegi din acest text? Nici nu trebuie interpretat. Trebuie doar sa-l crezi si sa-l aplici.
Bun citat ai dat, dar nu ştii la ce se referă! ("lucruri plăcute", "istorisiri închipuite.")
Cum altfel crezi că s-a ajuns astăzi la 40000 de secte? Nu trei, nu zece, ci 40000! Pentru sfâşierea CONTINUĂ a trupului Bisericii şi a modului de viaţă al primelor secole creştine, veţi da socoteală! Hristos îşi va cere de la voi Bioserica Sa!
"Căci va veni vremea când oamenii nu vor putea să sufere învăţătura sănătoasă; ci îi vor gîdila urechile să audă lucruri plăcute, şi îşi vor da învăţători după poftele lor." II Timotei 4, 3
"Îşi vor întoarce urechea de la adevăr, şi se vor îndrepta spre istorisiri închipuite." II Timotei 4, 4
"Dar tu fii treaz în toate lucrurile, rabdă suferinţele, fă lucrul unui evanghelist, şi împlineşte-ţi bine slujba." II Timotei 4, 5
Scriptura nu este tocmai o carte ușor de înțeles și accesibilă oricui. Din acest motiv există astăzi vreo 40.000 de versiuni greșite de interpretare a ei, 40.000 de versiuni de culte de inspiraţie creştină (din moment ce mesajul lui Dumnezeu nu poate fi decât unul singur, lipsit de contradicții).
Dacă vreuna din cele 40000 de secte are curiozităţi legate de viaţa primelor comunităţi apostolice (printre care folosirea simbolului crucii, a icoanelor – murale la început-, a cinstirii martirilor şi respectului faţă de trupul lor, a botezului copiilor, etc.) poate atunci cu BUNĂVOINŢĂ să se intereseze, să pună mâna să citească…
De răspuns la întrebări, ei trebuie să răspundă primii! Cum au cutezat să lase calea UNICITĂŢI BISERICII NOULUI TESTAMENT şi să apuce pe aceea a SFÂŞIERII TRUPULUI BISERICII ÎN APROAPE 40000 DE SECTE?
Ce răspuns au de dat 40000 de aşa-zise "biserici" în faţa Fiului lui Dumnezeu pentru această nesăbuinţă, din moment ce Hristos Dumnezeu a insistat că Biserica Sa este Una Singură?
"4inel", sau "patrinel",
Ştiai că orga, instrumentele musicale, băncile din casa de rugăciune şi alte "adaosuri" reprezintă un păcat "strigător la cer"? Unde întâlneşti aceste lucruri în Scriptură? Dă-mi un singur verset!
Ca să nu mai vorbim de avione, tramvaie, maxi, şi alte "invenţii" pe care cultul tău îndrăzneşte să le folosească "la greu", deşi nu pot da NICI MĂCAR UN VERSET din Scriptură!
Dar să ne întoarcem la cor, orchestră, orgă şi toate celelate care fac parte din arsenalul "caselor de adunare". Cum îndrăzniţi măcar să priviţi spre aşa ceva fără să aveţi un minim verset de bun simţ în Biblie care să vorbescă despre toate acestea…
Ia analizează puţin situaţia şi renunţă tu la toate acestea , sau, mai bine "scoatem bârna din ochi", lăsăm ipocrizia la o parte, aducem în prim plan discernământul, lăsăm Scripturii aria de învăţături pe care "a apucat" să o cuprindă (Scriptura fiind incompletă – o colecţie accidentală de scrieri autentice ale apostolilor întocmită, reunită, de episcopii Bisericii),
şi lăsăm Bisericii ceea ce este al ei: Scriptura, pentru că epistolele Scripturii au fost adunate în perimetrul Bisericii(!)
Mai draga milan9, Cand in biserica ortodoxa se spune despre moaste sau icoane ori botez la copiii mici, pomeni si toate cele, astea nu sunt istorisiri inchipuite sau lucruri placute, pentru Ortodocsi. Le-a poruncit Dumnezeu in Biblie? Nu cumva v-ati dat invatatori dipa poftele voastre? Eu nu voi altera niciodata Biblia pentru capriciile ortodoxiei.
Te rog sa te duci pe Youtube si vezi marturia unor preoti ortodocsi care s-au pocait de aceasta erezie. Vezi marturia lui Ioan Nekita fost paroh si secretar al BOR pe vremea lui Teoctist, marturia fostului preot Cristian Florea Daniel. si multi altii, ai sa-i vezi acolo.
Asculta cu atentie marturia lor si trage o concluzie.
Şi la care "adevăr" din cele 40000 de secte, pardon, de "variante" de "adevăr" (că doar există 40000 de adevăruri dacă nu ştiai), la care deci s-a dus acea oaie rătăcită din Biserică, acel "popă" de care zici? Pentru că există preoţi (care cinstesc Biserica lui Hristos), dar există din păcate şi "popi" (cai care apar prin ziare) - care sunt duşmanii din interior ai Bisericii, cei mai mari, singurii...
Voi cita aceste versete din Biblia Ortodoxa.
Psalmi 150:3 Lăudaţi-L pe El în glas de trâmbiţă; lăudaţi-L pe El în psaltire şi în alăută. 4 Lăudaţi-L pe El în timpane şi în horă; lăudaţi-L pe El în strune şi organe. 5 Lăudaţi-L pe El în chimvale bine răsunătoare; lăudaţi-L pe El în chimvale de strigare. 6 Toată suflarea să laude pe Domnul!
Psalmi 81:2 Cântaţi psalmi şi bateţi din timpane; cântaţi dulce din psaltire şi din alăută!
1 Cronici 13:8 David însă şi toţi Israeliţii jucau înaintea lui Dumnezeu cât puteau cu cântări din gură, din chitară, din psaltirion, din timpane şi ţimbale şi din trâmbiţe;
As dori sa enumeri instrumentele pe care le vezi in aceste versete.
Instrumente de suflat, instrumente cu corzi, instrumente de percutie. Poate ti se pare curios ca in Ps 150 cu vers 4 spune acolo de ceva orga?
Daca in Biblia ortodoxa spune ca trebuie sa-L laud pe Dumnezeu cu aceste instrumente de ce sa nu o fac?
Dragul meu, cifra aceea este doar in capul tau, Biblia este una singura.
Hai sa-ti mai dau un argument. Cred ca vei recunoaste ca Biblia in original a fost scrisa in Ebraica si in Greaca, Vechiul si Noul Testament. Biblia aceea pe care o ai tu, ortodoxa sau catolica ori protestanta in cate variante vrei tu, nu sunt altceva decat copii. Tu cuinosti Greaca si Ebraica? Daca ai cunoaste-o ar fi mai simplu ca te-ai duce direct la scrierile originale. Daca nu cunosti acea limba trebuie musai sa folosesti aceste traduceri. Tu nu poti sa vi la mine sa-mi spui ca biblia ortodoxa este originala. Este doar o copie. Cat de fidela este textului original ramane de vazut. Eu sunt mai necredincios asa de felul meu si nu cred chiar orice dar am invatat sa fac studiu prin comparatie. Iau o biblie ortodoxa, una catolica, una protestanta, sau alta limba de circulatie internationala si studiez.
Popii aia nu sunt niste nulitati, usor innegrim pe cei din jur, asculta-i ca poate vei invata din greselile lor.
Sa nu-mi spui ca se refera la "organe interne" ca. poate o orga din aia cu foale, are ceva pedale jos care baga aer comprimat. Eu am cantat la o astfel de orga. As vrea sa nu subestimezi cultura biblica, aveau destula tehnologie si pe vremea aceea. Dregul meu, este biblia ortodoxa, nici pe asta nu o crezi?
Eu am fost dragut cu tine si ti-am dat aceste argumente pe care tu nu te-ai fi sinchisit sa le cauti singur.
Cred ca de acum in colo vei accepta si nu-i vei mai judeca pe cei care canta si se manifesta in biserica intr-un mod diferit de tine.
„--Ştiţi ce se afla deasupra deasupra Chivotului Legii şi DEASUPRA CELOR ZECE PORUNCI? Se aflau STATUILE (sau "CHIPURILE CIOPLITE") ale HERUVIMILOR, şi asta char la porunca lui Dumnezeu!„-- Diferența dintre idol și imagini, tablou, statue... idolului i se aduce închinare. Evreii nu se închinau laheruvimii de pe chivot
Cei care cinstesc icoanele au în minte PERSOANA cu existenţă reală reprezentată acolo, ŞI ÎN NICI UN CAZ MATERIA. Nu li se aduce nicidecum închinare, ci sunt doar cinstite.
Dacă "închinare" înseamnă "divinaţie" – "raportare, recunoaştere a divinului", atunci trebuie în mod necesar semnalată o greşeală: de-a lungul timpului s-a făcut o confuzie (doar) SEMANTICĂ între CINSTIRE şi ÎNCHINARE, confundându-se cele două.
Greşeala este doar a confuziei de "termeni", nicidecum de "subiect". Un creştin orthodox nu a făcut niciodată confuzie de subiect între Dumnezeu şi sfinţi, între Divinitate şi obiecte de cult, etc… Acest lucru este valabil până şi pentru cea mai simplă bătrână de la ţară. Dumnezeu nu este confundat! Suntem creştini, ****!
Nimeni nu poate sfasia Biserica lui Hristos! Biserica lui Hristos a fost, este si va fi tot biserica si portile locuintei mortilor nu o vor birui, cu atat mai putin alte lucruri. Biserica lui Hristos este Biserica lui Hristos si nu este cea ortodoxa, nici cea neoprotestanta si nici a altor secte/culte ( cum vreti sa le ziceti ). Ea este cea in care Hristos lucreaza si traieste!
"Unde scrie in Biblie despre sfanta traditie?" Tradiţie=PREDANIE, iar predanie este într-adevăr un nume care nu creează confuzii de polisemie.
Iată doar câteva citate biblice despre Predanie (sensul actual al "Sf. Tradiţii"):
1). -II Tesaloniceni 2, 15:,, Deci, dar, fratilor, staţi neclintiţi şi tineţi predaniile pe care le-aţi învăţat, fie prin cuvint, fie prin epistola noastra." (şi alte învăţături, suplimentare faţă de cele trimise prin epistolă, prin scrisoare)
2). -Ioan 20, 30: "Deci si alte multe minuni a facut Iisus inaintea ucenicilor Sai, care nu sunt scrise in cartea aceasta." ( Sf. Traditie, Predanie)
3). -I Corinteni 11, 2:,, Fraţilor vă laud că în toate va aduceţi aminte de mine şi ţineţi predaniile aşa cum vi le-am dat"
4). -Faptele Apostolilor 2, 42,, Şi stăruiau în învăţătura apostolilor şi în împărtăşire, în frângerea pâinii şi în rugăciuni."
5). -II Petru 3, 2:,, Ca să vă aduceţi aminte de cuvintele cele mai înainte grăite de sfinţii prooroci şi de porunca Domnului şi Mântuitorului dată prin apostolii voştri."
6). -Filipeni 4, 9:,, Cele ce aţi învăţat si ati primit si ati auzit şi ati văzut la mine, acestea să le faceţi, şi Dumnezeul păcii va fi cu voi."
7). -II Tesaloniceni 3, 6:,, Fraţilor, va poruncim în numele Domnului nostru Iisus Hristos, să vă feriţi de orice frate care umblă fără de rânduială şi nu după predania pe care aţi primit-o de la noi."
8). -II Timotei 1, 13:,, Ţine dreptarul cuvintelor sănătoase pe care le-ai auzit de la mine, cu credinţă şi cu iubirea ce este în Hristos Iisus."
9). -Ioan 21, 25:,, Dar sunt şi alte multe lucruri pe care le-a facut Iisus şi care, daca s-ar fi scris cu de-amanuntul, cred ca lumea aceasta n-ar cuprinde cărţile ce s-ar fi scris. Amin."
10). -II Timotei 2, 2:,, Şi cele ce ai auzit de la mine, cu mulţi martori de faţă, acestea le încredinţează la oameni credincioşi, care vor fi destoinici să înveţe şi pe alţii."
Oricare dintre reprezentările iconografice ale unui sfânt este "la fel de bună ca şi celelalte"! Dar în acelaşi timp, au existat de-a lungul timpului, şi există în continuare, unele icoane prin care s-au săvârşit minuni şi pe care Dumnezeu le-a ales după a Sa ştiinţă. El este Cel care a ales icoanele, după cum tot El este Cel care a transmis harul vindecării şi posibilitatea minunii…
Posibilitatea realizării unei minuni este confirmată de Dumnezeu pe parcursul întregii Scripturi. Au existat de multe ori situaţii inedite prin care s-au petrecut minunile. Una dintre ele este şi cea din Vechiul Testament legată de proorocul Elisei:
"Apoi a murit Elisei şi l-au îngropat, iar în anul următor au intrat în ţară cete de moabiţi. Dar iată, odată când îngropau un mort, s-a întâmplat ca cei ce-l îngropau să vadă una din aceste cete şi speriindu-se au aruncat mortul în mormântul lui Elisei. Căzând acela s-a atins de oasele lui Elisei şi a înviat şi s-a sculat pe picioarele sale" ( IV.Regi13,20-22).
"Au existat de multe ori situaţii inedite prin care s-au petrecut minunile. Una dintre ele este şi cea din Vechiul Testament despre proorocul Elisei:
"Apoi a murit Elisei şi l-au îngropat, iar în anul următor au intrat în ţară cete de moabiţi. Dar iată, odată când îngropau un mort, s-a întâmplat ca cei ce-l îngropau să vadă una din aceste cete şi speriindu-se au aruncat mortul în mormântul lui Elisei. Căzând acela s-a atins de oasele lui Elisei şi a înviat şi s-a sculat pe picioarele sale" ( IV.Regi13,20-22).
Dovadă practică a faptului că trupul Sfântului este o prelungire a personalității Sale, care continuă să facă minuni deși s-a mutat la Domnul întrucât se află în vecinătatea luminii Dumnezeiești.
Sf.TRADITIE = "PREDANIE" (termen biblic foarte des întâlnit)!
Nicăieri în biblie nu întâlnim pretenţia că Scriptura ar fi cumva completă, că nu a mai rămas nimic în afara ei, în sfera "PREDANIEI". Dimpotriva, chiar în mai multe cazuri, Biblia recunoaşte CA NU ESTE COMPLETĂ... CONŢINE REVELAŢIE DIVINĂ dar NU EXHAUSTIVĂ!
1. Nicăieri în biblie nu există pretenţia că ea este exhaustivă, că ar fi cumva un manual complet, că ar prezenta toate aspectele vieţii creştine apostolice. Şi asta pentru că celelalte aspecte au rămas consemnate în ceea ce Biblia numeşte "PREDANIE", ce conţine prezentarea vieţii Bisericii APOSTOLICE păstrate în mod neschimbat până astăzi - ca marcă a autenticităţii şi unicităţii ei.
2. Nici o epistolă nu şi-a propus să devină un manual complet, un set organizat şi unic de reguli!
Exceptând evangheliile (care prezintă doar momentele precedente naşterii creştinismului), Biblia este doar o scriere accidentală, alcătuită din epistole reunite, epistole adresate anumitor comunităţi cu scopul unic de a rezolva doar ANUMITE PROBLEME apărute între "corespondenţe".
3. Biblia, Scriptura este născută în INTERIORUL Bisericii aşa cum s-a păstrat ea neschimbată până astăzi, Biserica Ortodoxă în Răsărit, şi cea Catolică (cu unele inovaţii apărute în 1054) în Apus.
Dacă cineva nu recunoaşte existenţa Bisericii, confirmate insistent de Hristos în tot Noul Testament, atunci nu are ABSOLUT NICI UN MOTIV să respecte Scriptura – apărută în Biserică şi apărată de erezii de-a lungul celor două milenii creştine. Eretici precum Martin Luther, care au încercat să scoată epistole întregi din Biblie, ar fi trunchiat-o "selectiv" potrivit intereselor şi interpretărilor sutelor de mii de grupăriri sectante în continuă creştere…
E nevoie de noţiuni elementare despre creştinism ca să poţi înţelege fără erori eretice (precum cele care au sfâşiat creştinismul în zeci de mii de secte) conţinutul şi mesajul Scripturii Bisericii!
Ai uitat sa-mi spui din ce secta te tragi, in legatura cu intrebarea ta e una ilogica, inseamna ca tu ai citit 3 versete si marsezi pe ele si dai funda celui care iti maguleste nestirea
Nicaieri in Biblie nu vei gasi o porunca pentru botezul copiilor mici, inchinarea la icoane, pomeni, sau colive pentru morti. Putatul moastelor sau traditia nici atat. Uita-te la userul ortodox de mai sus, care a raspuns in 5 pagini fara sa dea nici un singur verset punctual pe ceea ce ai cerut tu.
In biblie nu scrie ca este obligatoriu sa botezam copiii inca de mici si de pomeni, colivi...
Nu scrie nici unde de asa ceva! Aceste traditii au fost mostenite dinaintea lui Isus iar cultul ortodox si catolic au tinut foarte mult de acele traditii
Nu scrie in biblie sa ne inchinam la icoane doar trebuie sa avem credinta in Domnul Dzu
sa ne punem credinta si increderea in Domnul Isus Hristos el este singurul nostru salvator
IUBESC PE DOMNUL CACI EL AUDE GLASUL MEU, CERERILE MELE.
DA EL SI-A PLECAT URECHEA SPRE MINE DE ACEEA IL VOI CHEMA TOATA VIATA MEA
psa 116:1, 2
OctavianDanielMaria întreabă: