Ellen White zice ca in cer nu se va consuma carne.Si ca cel ce dorește sa ajungă acolo va trebui sa se acomodeze cu dieta fara carne. Se mira chiar ca adventiștii il așteaptă pe Isus alergând cu cuțitul in mana după cocos prin curte.
Nu doresc decât mantuirea fiecăruia care crede dar ascultarea de Dumnezeu chiar si in acest domeniu este importanta. Templul Duhului Sfânt, adică trupul nostru, este mai sănătos cu o dieta vegetariana, si la fel si sufletul. Minte sănătoasă in trup sanatos! Si asta o spun păgânii.
Tu nu poti constata nimic, pentru ca esti cu totul in greseala. Pentru a constanta o greseala, trebuie sa ai macar un picior in adevar. Ori tu esti cu totul in greseala, iar o astfel de greseala sistematica are si o logica interna proprie.
E părerea dumnitale.Eu vorbesc nu numai din ce am inteles din Biblie ci si din experienta. De la naștere si pana am devenit vegetariana total eu am fost bolnava si trăiam cu medicamente care îmi amplificau suferinta. După ce am renunțat la proteina animala, nu mai am nimic, nu mai am nevoie de medic, si pot sa muncesc atât fizic cat si psihic fara sa obosesc.Nu răcesc, nu ma gripez, nu am probleme cu inima, nici cu tensiunea, nici de metabolism.Si cat adevăr este in Biblie! Daca nu citeam Biblia pana in ziua de astăzi as fi zăcut bolnava.In biserica adventista din care am făcut parte aveam un frate medic internist. Când a aflat ca am renunțat la proteina animala căuta sa ma lămurească sa renunț la dieta.Dar nu m-a lămurit.Eu sunt bine in schimb el a făcut infarct, 7 stenduri (îmi cer scuze daca e scris greșit) i-au fost introduse in vene. Cine are dreptate? Medicul sau Dumnezeu?
Ne intelegem ca turcii…
Eu NU am spus ca dieta vegetariana nu e buna. Eu am spus ca Dumnezeu nu-ti porunceste sa mananci vegetarian, si nici nu interzice carnea. Asta am cautat sa demonstrez. Ca Noul Testament desfiinteaza interdictiile legii vechi, inclusiv cea referitoare la carnea anumitor animale.
Dieta vegetariana nu este deci poruncita de Dumnezeu, ci este o practica ascetica. Eu la randul meu sunt mai vegetarian ca dumneata in timpul posturilor.
Nu cred ca, dpdv medical, vegetarianismul este cel mai indicat. Cred ca e mai potrivita o dieta echilibrata, care sa includa si carne. Asta o spun dpdv al sanatatii, nu al ascezei. Caci dpdv ascetic, este cel mai bine sa mananci ca pasarile (adica sa ciugulesti). Desigur, daca te simti bine mancand numai vegetarian, da-i inainte.
Citiți cartea Studiul China de dr. T.Colin Campbell si o sa va schimbați radical părerea.
Iar daca Dumnezeu accepta sa mâncam carne, accepta la fel cum accepta despărțirea soțului de sotie. Isus a spus ca datorita împietririi inimii omului a dat Moise porunca respectiva.Tot la fel, Dumnezeu nu ne interzice sa consumam carne dar nici nu ne poruncește.Insa in iubirea lui ne face cunoscut care animale se pot consuma si care nu in Levitic 11. Si din toate aceste animale sa mâncați așa dupa cum mâncați din cerb sau căprioară. Ascultați de Dumnezeu când spune lucrul acesta? Ba mai mult consumați carne chiar si din animalele interzise de Levitic 11.
Cine mananca pate e posibil sa mănânce din viermi de faina.Am auzit la radio o știre in urma cu mai bine de un an ca parlamentul UE ar fi aprobat o lege prin care se da voie sa se facă pate din viermi de faina. Celor ce vor manca astfel de delicatese le urez ofta buna!
Daca biblia ar contine parti neadevarate, atunci am putea s-o rastalmecim cu usurinta spre folosul nostru, nu zic ca e adevarata chiar daca accept asta dar chiar de ar fi neadevarata eu stiu ca fiecare va fi judecat dupa lumina primita, daca eu pazesc lumina asta pe care am primit-o macar ca ar fi intuneric, nu voi fi judecat pentru ceva ce n-am cunoscut caci daca pazesc adevarul asta de care nu sunt sigur, cu cat mai mult as pazi eu adevaratul adevar. De pilda, un om nu stia ca Sambata este sabatul, ziua de odihna, dar pazea Duminica asa cum o pazesc adventisti, acel om nu poate fi invinovatit pentru ca n-a stiut care e ziua de odihna, el a pazit lumina care i-a fost data nu ca ortodocsi sau unii din ei.
Trebuie sa-ti mai corectezi stilul narativ, pentru ca esti greu de urmarit.
De unde ai primit tu lumina?
Lumina se refera la cunoastere iar in contextul nostru am primit-o din Biblie - Cuvantul lui Dumnezeu.
Pai tocmai, ca n-ai primit-o din Biblie.
Sola Scriptura este o frazeologie protestanta. Ori tu probabil este neoprotestant. Cate biserici neoprotestante exista, fiecare pretinzand ca interpreteaza Biblia intocmai? Adica fiecare dintre acestea pretinde ca a primit lumina din Biblie. Doar ca lumina e diferita pentru fiecare.
Prin urmare, lumina asta la care te referi tine de interpretare, la fel cum Biblia tine de interpretare. Daca tu primesti o lumina, eu alta lumina, altul alta samd., care e Lumina?
Raspunsul este urmatorul: Biblia se primeste asa cum a fost primita de primii crestini, inainte de a fi Biblia. Adica prin Sfanta Traditie - pe care o are Biserica Ortodoxa.
Traditia n-are legatura cu sfintenia, Isus afirma ca aceasta desfinteaza Legea lui Dumnezeu in folosul sau. Daca ai primit lumina ca nu e bine sa furi, pazeste-o, daca ai primit lumina ca Isus a murit pentru pacatele tale pentru ca tu sa fi mantuit prin credinta in El, pazeste-o. Daca consideri Biblia un neadevar atunci te faci singur un dumnezeu care isi modeleaza propria religie moarta. A considera Biblia neadevar este una dintre cele mai bune arme cu care ataca Satan pentru a duce oamenii la nestire si pierzare vesnica.
Nu cred ca ai inteles nimic din ceea ce am scris in postarea anterioara. M-am referit direct la o problema de gnoseologie. Eu nu tin predici.
Biserica a fost inaintea Bibliei, aceasta este un fapt istoric. Biblia a fost scrisa de Biserica, singura care are dreptul a intepreta Biblia. Ori voi nu faceti parte din aceasta Biserica. Paradoxal pentru voi, ceea ce voi numiti astazi Biblie, a fost stabilit prin sinoadele ecumenice in care voi nu credeti.
Te invit sa citesti despre modul in care s-a format canonul Bibliei, despre modurile in care s-a transmis Biblia samd. Conceptia ta este ingusta, si chiar ridicola. Luati niste pozitii pe care nu le puteti apara, de aceea protestantismul si neoprotestantismul esueaza pretutindeni.
Eu, repet, nu tin predici. Am pus o intrebare simpla: cum putem cunoaste adevarata inrepretare a Bibliei? E o problema gnoseologica.
Si am dat si raspunsul: pe seama traditiei. Nu poti spune ca citind o carte, primesti lumina. Eventual iti creezi propria lumina. Pentru a primi lumina trebuie sa fie un altul care sa ti-o daruiasca. Dar cum ti-o poate darui? Doar daca tu, receptorul, asculti la cel ce-ti daruieste lumina. Deci trecem de la citire la ascultare. Iar ascultarea inseamna oralitate - adica traditie.
Te inseli, biblia a fost scrisa de oameni insuflati de Dumnezeu in perioade si locuri diferite de-a lungul a foarte multi ani. Isus a instairat crestinismul care pe acele timpuri vestea adevarul, apoi, din biserica primara s-au desrins celelalte religii fiindca fiecare intetpreta biblia in felul lui, spre folosul lui, un plan excelent de-al lui Satan pentru timpurile noastre.
Asta nu inseamna ca nu putem gasi adevarul, avandu-L pe Isus ca Prieten, Tata si Imparat, poti cunoaste suficient ca sa fi mantuit. Daca ne lasam sa interpretam biblia spre folosul nostru, ne vom rataci rau. Biblia a ajuns ca o harta careia i s-au facut multe copii de-a lungul timpului, azi ne e frica sau nu vrem sa o mai urmam pentru ca nu avem incredere, dar avem un Indrumator care o sa ne invete sa citim corect harta, cata vreme ne lasam ghidati de El nu ne vom rataci.
TeoAilerua întreabă: