Ei erau o armată, presupun ca nu aveau care cât avea armata oponenții. Si repet. Cum au trecut de carele de luptă ca sa ajunga la munte, plus ca acele care erau nimic pe lângă zeul iudeu, care era cu ei.
Nu cred ca aveau care raportat la nr de oponenti, dar e de ajuns câteva care sa schimbe situatia într-un război.
Aceia de pe munte nu aveau care de lupta!?
Ce sa faca cu carele pe munte?
Plus ca era si zeul iudeu cu ei.
Pe câmpie erau carele cu caii lor...
Deci daca tu zici ca asta nu reprezintă un avantaj strategic in razboi atunci invata arta războiului.
Pentru zeul iudeu nu. Si ce cautau carele pe munte? Avantaj daca sunt multe, nu cateva care.
Zeul lor iese din ecuație, nu ca nu ar exista in ecuatie doar ca nu poate interveni altcum.
Cum sa nu intervina? Si ce mai cauta acolo?
Păi stii tu cate care erau?
Poate erau cat scrie aici:
https://www.biblegateway.com/passage/?search=Judecatori+4%3A3&version=RMNN
Si ti-am zis ca carele nu erau pe munte, pentru că muntele era cucerit de tribul lui Iuda. LoL
Si cum l-au cucerit? Ca doar aveau care de lupta. Cum au trecut de care.
El stie mai bine ce cauta, dar in mod sigur nu cauta sa bată pe cei din câmpie.
Aici e buba,. Cum au ajuns pe munte, ca doar erau care de lupta in campie.
A, pai tribul din câmpie nu avea legătură cu tribul de pe munte, ei erau separați de aceștia, aveau tribul lor mai jos de munte.
Unde scrie ca erau separati?
Https://www.biblegateway.com/passage/?search=Iosua+17%3A15&version=RMNN
Compara cu:
Https://www.biblegateway.com/passage/?search=Iosua+17%3A16&version=RMNN
Alta carte? Stii ca se poate corecta, nu?
Si nu erau tot cananiti si fereziţi?
''Fiii lui Iosif au zis: „Muntele nu ne va ajunge, şi toţi canaaniţii care locuiesc în vale, cei ce sunt la Bet-Şean şi în satele lui şi cei ce sunt în valea lui Izreel au care de fier." 17 Iosua a zis casei lui Iosif, lui Efraim şi lui Manase: „Voi sunteţi un popor mare la număr şi puterea voastră este mare, nu veţi avea un singur sorţ. 18 Ci veţi avea muntele, căci veţi tăia pădurea şi ieşirile ei vor fi ale voastre, şi veţi izgoni pe canaaniţi, cu toate carele lor de fier şi cu toată tăria. ''. Mersi pentru asta. Deci cum nu u putut sa-i bata pe cei din campie?
Păi biblia e toată cartea, de ce nu as da referinte din toate cărțile ei?
M-ai întrebat dacă cei de pe munte sunt separați de cei din câmpie, nu daca folosesc o carte pentru a o completa pe cealalalta.
Cum ar fi sa elimin geneza si sa incep cu apocalipsa?
Separati= alt popor.
Deci Iosua e inaintea la judecatori? Ia sa ma uit.
Nu, ferezitii si refaimitii locuiau pe munte, iar in campie locuiau canaanitii.
Cândva canaanitii locuiau si ei pe munte, dar au fost doborâti de Israel cu Aaron in frunte si doborâti până jos pe munte.
Da, asa e, e mai in fata. Dar tot trebuia sa-i bata
Dap, Iosua e înainte de judecători.
Vezi ca in titlu zice ca ii bate pe ferezitii si pe Cannaniti.
Dar nu i-a batut atunci pe cei de pe munte mi se pare, ci spune când se vor face un popor mai mare sa se largeasca si pe munte si jos de pe munte.
Nu i-a batut pentru ca aveau care de fier. Asa scrie in judecatori.
Nu, ti-am mai spus că cei de pe munte nu aveau care, nu scrie nicăieri ca aveau ferezitii si refaimitii care, ci doar tribul canaanit, bine, cea mai rămas din el.
Nu ai zis tu ca cannanitii erau in campie?
Ba da, doar ca eu am vorbit de cei de pe munte(ferezitii si refaimitii), pe care nu i-a batut in Iosua, ci in Judecători.
Iar tu ai zis ca nu i-a batut pe acestia pentru că aveau care de fier, am inteles eu bine?
Asa scrie in Judecatori ''19Domnul* a fost cu Iuda; şi Iuda a pus stăpânire pe munte, dar n-a putut să izgonească pe locuitorii din câmpie, pentru că aveau care** de fier.''
Link-ul tau ar trebui sa te lămurească, prin faptul că statul Israel era ocupat in mare parte de canaaniti, fereziti si refaimiti, si o buna parte din canaaniti aveau ocupate si locurile din câmpie, care de altfel erau bine întărite cu care si cai.
Pe acelea nu le-au ocupat evreii...
Scrie clar ca i-a batut pe canaaniţi şi fereziţi, Asta in titlu
Omule, https://prnt.sc/10mx111
Pai i-au batut pana pe munte, acolo unde locuiau ferezitii si refaimitii, dar nu s-au mai riscat si jos de pe munte, acolo unde locuiau alți canaaniti.
Scrie clar ca jos mai locuiau si alți canaaniti, ori tara unde "curge lapte si miere" era ocupată in proportie de 80% de canaaniti pana sa vina Iosua si neamul lui.
Nu, am gresit eu acolo, de fapt canaanitii nu au locuit muntele, ci ferezitii si refaimitii, asa cum scrie la carte, ei au locuit oriunde in Israel dar nu pe muntele acela.
Unde scrie ''alti'' https://www.biblegateway.com/passage/?search=Iosua+17&version=RMNN
Prin "alti" m-am referit la alte cetati ale poporului canaanit:
https://www.biblegateway.com/passage/?search=Iosua+17%3A12&version=RMNN
Si aici intra si câmpia de jos a muntelui acela.
Omule, nu o mai intoarce
Mai omule, scrie acolo ca muntele e locuit de fereziti si refaimiti?
Da.
Scrie ca câmpia e locuită de Canaaniti?
Scrie.
Scrie ca Evreii au batut pe Canaanitii care locuiau Israelul împreună cu fereziti si refaimitii care locuiau muntele acela?
Scrie.
Atunci unde o întorc?
Si in titlu scrie ca i-a batut si pe Cannaniti.
Si in text scrie ca nu au putut ca aveau care de fier.
Păi i-au batut tara si s-au pus în ea, dar crezi ca nu au mai rămas cetăți pe margine?
Moise a tras doar traseul pe care trebuia cucerit...
Nu cred ca a fost asta motivul, ca aveau care de fier, ci pentru că era(Israel) un popor mic la numar si nu voia Dumnezeu sa scadă în câmpie.
Judecatori 1:19 ''Domnul* a fost cu Iuda; şi Iuda a pus stăpânire pe munte, dar n-a putut să izgonească pe locuitorii din câmpie, pentru că aveau care** de fier.''
Omule, zeul iudeu era cu ei. Sau vrei sa zici ca zeul iudeu a stat si doar s-a uitat?
Am zis ca eu nu cred, adică e parerea mea, deci o parere subiectiva, si de ce zic asta, pentru că nu ofera mai multe detalii care sa ma ajute daca au încercat macar sa faca război cu acestia.
"N-a putut...pentru ca aveau care de fier" nu ma ajuta sa aflu mai multe.
Si daca era cu ei ce?
Crezi ca tata God pocneste din degete si oamenii cad la pământ?
De ce mai exista viruși, bacterii, cutremure daca poate face asta?
Si de ce scrie in titlu ca i-a batut si pe cannaniti?
Sa luam alte cazuri in care zeul iudeu i-a ajutat.
Stii macar ce tara a cucerit Iosua cu neamul lui?
Sa luam.
Te las pe tine sa iei.
Nu discut despre tarile cucerite.
Exemplu: Cele 10 urgii.
Păi toate tarile(cetatile)cucerite de Iosua sunt cele de care ma întrebi când spui: "Si de ce scrie in titlu ca i-a batut si pe Canaaniti?"
Canaanit era împrăștiat peste tot prin tara.
Prost exemplu ai dat.
Deja e sah-mat pentru tine.
Omule. Ia tot contextul. Nu i-a putut bate pe cei din campie ca aveau care de fier, la aia se referea in titlu.
Prost exemplu? Ala nu era ajutor?
Nu, în titlu se referea doar la Canaaniti care stapaneau toata tara Israel, cei de pe margine e un alt subiect neabătut de noi si de ei.
Era ajutor dar unul natural, nu supranatural.
Deci zeul iudeu nu poate face ceva supernatural? https://biblia.resursecrestine.ro/judecatorii
Ce e supranatural din ce scrie acolo? Nu vad nimic supra.
Linkul era replica la asta ''Nu, în titlu se referea doar la Canaaniti care stapaneau toata tara Israel, cei de pe margine e un alt subiect neabătut de noi si de ei.''
Păi da, titlul se refera la cucerirea țării canaanului, iar mai jos de titlu, care poate fi numit si subtitlu, se refera la o rămășița a Canaanitilor care nu a fost nimicita din cauza unor fieratanii.
Ce e asa greu de inteles?
Nu, nu. Mai citeste odata. Titlu e penttru ce urmeaza. Era gata sa fac un pleonasm ''Ce urmeaza inainte''
Da dle, e adevarat, dar Iosua i-a batut pe Canaaniti si i-a izgonit din tara lor, ce au mai rămas au fost cei cu feare, care pentru mine e un subtitlu.
E parea ta personala, o ai doar tu.
La ce se refera prin "Care de fier"?
Căruța de fier (trasa de cai).
In mod special cei de etnie roma inca mai merg cu trăsuri de astea in sec 21.
Si cum de nu i-a biruit? Ca nu le putea face nimic căruțele.
Https://images.app.goo.gl/byntxVH2NBvn36E58
Cam asa arata o căruță de fier pe vremea aia.
Pai nu carutele, dar cei care se foloseau de ele, pentru ca aveau un avantaj in lupta.
Si acestea erau o problemă pentru zeul iudeu, ca doar era cu ei. nici pentru ei singuri nu era problemă această căruță.
Si cum au pus stăpânire pe munte? Ca doar erau aia cu căruțele in câmpie.
O sa caut sa vad cand au fost inventate aceste căruțe pentru turnee de lupte
OctavianDanielMaria întreabă:
OctavianDanielMaria întreabă:
RAY întreabă:
kaynmaincallme întreabă:
Îţi mulţumim pentru răspuns!
Înainte de a confirma te rugăm să mai petreci 20 de secunde revizuindu-l. Din dorinţa de a avea o comunitate cât mai utilă şi cât mai plăcută te rugăm ca răspunsurile tale să respecte 3 reguli minimale:
- o exprimare corectă gramatical (toate propoziţiile încep cu litere mari şi se termină cu semne de punctuaţie, fără prescurtări de tipul "nush", "acm", "adik" şi fără dezacorduri flagrante).
- ne amuzăm, dar nu ne batem joc de ceilalţi;
- să lăsăm obscenităţile pentru cei mai puţin inteligenţi;
Îţi mulţumim din suflet pentru dedicarea şi implicarea ta
Comunitatea TPU
ATENŢIE! Postarea repetată de întrebări/răspunsuri ce încalcă regulamentul TPU va duce la suspendarea sau chiar la anularea contului.
Nu ai scris un răspuns pentru această întrebare, aşa că nu avem conţinut pe care să-l publicăm
Te rugăm să aştepţi ca răspunsul tău să fie trimis spre publicare.
În răspunsul pe care vrei să îl postezi au fost găsite greşeli de scriere. Ele au fost corectate automat şi le poţi vedea marcate mai jos
ATENŢIE! Ai multe greşeli de scriere în postare. Dacă vei continua în acelaşi stil, contul tău va fi suspendat sau anulat
Eşti pe cale să postezi un mesaj care poate încuraja pirateria şi distribuţia ilegală de materiale pe internet. Legea nr. 8 din 1996, privind dreptul de autor şi drepturile conexe, a fost modificată semnificativ prin Legea nr. 285 din 2004, prin OUG nr. 123 din 2005, precum şi prin Legea nr. 329 din 2006, iar tu ai putea să te afli în situaţia de a le încălca acum.
În ipoteza unei acţiuni pe cale legală, TPU.ro este obligat să furnizeze IP-ul tău (18.119.132.236) şi restul datelor de identificare şi informaţiilor despre tine.
Eşti sigur că doreşti să postezi acest mesaj şi îţi asumi toate riscurile?
Nu poţi posta acest răspuns pentru că linkul pe care l-ai inclus este suspicios, iar pe TPU pirateria nu este încurajată.
Te rugăm să nu faci referire la site-uri aflate în ilegalitate şi să nu postezi linkuri spre materiale postate pe internet fără respectarea drepturilor de autor (programe, jocuri, filme sau muzică piratată)
Răspunsurile ce conţin cuvinte de genul pot fi postate doar la întrebări din categoria Dragoste şi Sex
95% din întrebările de pe TPU au primit cel puţin un răspuns