In Vechiul Testament. Iacov (Israel) a avut patru neveste. Sper sa-mi dea si mie Dumnezeu mai multe in viata viitoare daca nu mi-a dat niciuna in viata asta.
Ti-a dat una sigur, refuzi tu s-o primesti.
Din pacate dupa moarte sufletul se purifica apoi moare pentru eternitate
Solomon a fost cel mai intelept om care a trait vreodata si avea 700 de neveste si 300 de tiitoare.
Daca facea o data pe zi, venea randul cam o data la 3 ani. Misto, nu?
Prin secolul 19 fusese legala si la ordinea zilei in statul Utah. Era practicata de mormoni.
Cred ca inca mai e legala (cumva) in unele state din America, practicata de mormoni!
Iti dai seama ca se inchid ochii in privinta unor oameni cu "stare", relatii, traditie etc dar cel putin wiki spune formal ca e ilegala peste tot in US
Majoritatea relațiilor biblice sunt poligame: Lameh a avut 2 sotii, Esau 3, Iacob 2, David multe soții, Solomon vreo 700 de soții și vreo 300 de concubine( astea fiind numai femeile străine, deci putem concluziona că a avut mult mai multe femei decât atât). Plus mai erau și concubinele, plus sclavele soțiilor lor, la care bărbații aveau dreptul pentru că aveau dreptul la toate proprietățile soțiilor lor, dar să lăsăm asta la o parte pentru că nimeni important din biblie nu face asta, exceptând-ul pe *** Avraam. Alte forme de căsătorie biblică includ capturarea virginelor ca pradă de război și păstrarea lor ca sclave sexuale, coordonată de bunul Dumnezeu Numeri 31:15-18, Deuteronomul 10-14 și căsătoria dintre un violator și victima lui Deuteronomul 22:28-29 Cam așa ar arăta căsătoria dacă ne-am lua după Biblie.
In V. Testament nu prea se vorbeste despre poligamie, institutie intalnita mai mult la cei din afara lui Israel. In Cartea Genezei 1, 26 dumnezeu binecuvinteaza casatoria dintre un barbat si o femeie (dupa legea firii). In V. T. era prevazuta casatoria de levirat Geneza 38, 8 : fratele trebuia sa ia de sotie pe vaduva fratelui sau. Barbatul totusi decidea in privinta sotiei lui, putea sa o repudieze, sa-i dea carte de despartire si-si putea lua alta sotie, femeia fiind neegala cu barbatul (inferioara), situati intalnita si astasi in Orient. Problema este mult mai larga puteti cauta bibliografie de specialitate in ac. sens. Toate cele bune.
Primul caz de poligamie/bigamie din Biblie a fost cel al lui Lameh din Genesa 4.19: „Lameh și-a luat două neveste." Câțiva bărbați proeminenți din Vechiul Testament au fost poligami. Avraam, Iacov, David, Solomon și alții au avut mai multe neveste. În 2 Samuel 12.8, Dumnezeu, vorbind prin profetul Natan, a spus că dacă nevestele lui David și țiitoarele nu ar fi fost îndeajuns, i-ar fi dat chiar mai multe. Solomon a avut 700 de neveste și 300 de țiitoare (neveste cu un statut mai coborât), potrivit cu 1 Împărați 11.3. Ce trebuie să facem cu aceste cazuri de poligamie din Vechiul Testament? Sunt trei întrebări la care trebuie dat răspuns: 1) De ce a îngăduit Dumnezeu poligamia în Vechiul Testament? 2) În ce fel privește Dumnezeu poligamia astăzi? 3) De ce s-au schimbat lucrurile?
1) De ce a îngăduit Dumnezeu poligamia în Vechiul Testament? Biblia nu spune în mod specific de ce a îngăduit Dumnezeu poligamia. În vreme ce putem face anumite presupuneri cu privire la tăcerea lui Dumnezeu, există câțiva factori-cheie de luat în considerare. Mai întâi, întotdeauna în lume au existat mai multe femei decât bărbați. Statisticile actuale arată că aproximativ 50.5 la sută din populația lumii sunt femei, bărbații fiind doar 49.5 procente. Preluând aceleași procente în timpurile antice și multiplicate cu milioane de oameni, ar fi cu zeci de mii de femei mai multe decât bărbați. În al doilea rând, războiul din vechime era extrem de brutal, cu o rată incredibil de ridicată de decese. Acest lucru trebuie că a avut ca rezultat un procent și mai mare de femei, comparativ cu bărbații. În al treilea rând, datorită societăților patriarhale, era aproape imposibil ca o femeie nemăritată să se întrețină singură. Femeile erau adesea needucate și fără pregătire. Femeile se bazau pe tați, pe frați și pe soți pentru întreținere și protecție. Femeile nemăritate erau adesea supuse prostituției și sclaviei. Diferența semnificativă dintre numărul de femei și de bărbați ar fi lăsat foarte multe femei într-o situație de nedorit.
Astfel, se pare că Dumnezeu a permis poligamia pentru a proteja și a întreține femeile care nu ar fi putut altfel găsi un soț. Un bărbat lua mai multe soții și servea drept câștigător al pâinii și protector pentru fiecare dintre ele. În timp ce, categoric, nu era ideal, trăirea într-o locuință poligamă era mai bună decât alternativa prostituției, a sclaviei sau a foametei. Pe lângă factorul de protecție/întreținere, poligamia permitea o expansiune mai rapidă a umanității, îndeplinind porunca lui Dumnezeu: „creșteți și înmulțiți-vă; răspândiți-vă pe pământ" (Genesa 9.7). Bărbații sunt în stare să lase mai multe femei însărcinate în aceeași perioadă, făcând ca omenirea să sporească mai rapid, decât în cazul în care fiecare bărbat ar procrea un singur copil pe an.