| SaveTheNature a întrebat:

In ce cazuri poti ucide oameni si sa ajungi un SFANT?
Ce inseamna Sfant? Care sunt criteriile prin care poti fi declarat sfant?

Răspuns Câştigător
| William a răspuns:

Ca sa ajungi sa fii sfant nu trebuie sa ucizi deloc. Totusi acest pacat se poate ierta daca te spovedesti.

15 răspunsuri:
| EmaS a răspuns:

Avem ca exemplu pe Apostolul Pavel. Dintr-un prigonitor el insusi a ajuns un prigonit, ba chiar a murit ca un martir de dragul lui Hristos.

| EmaS a răspuns:

Apostolul Pavel si-a dat votul pentru uciderea mai multor crestini.
Fapte26:9-11,, Şi eu, ce-i drept, credeam că trebuie să fac multe lucruri împotriva Numelui lui Isus din Nazaret,
10 şi aşa am şi făcut în Ierusalim. Am aruncat în temniţă pe mulţi sfinţi, căci am primit puterea aceasta de la preoţii cei mai de seamă; şi, când erau osândiţi la moarte, îmi dădeam şi eu votul împotriva lor.,,

| Hombre a răspuns:

Simplu, in cazul lui Stefan cel care se batea cu turcii, ctitoresti vateva biserici, da-i dijma la BOR si esti asigurat sfant dupa ce mori.

| danay72 a răspuns:

Sfant inseamna pur, curat fara pata.Azi in sens absolut nimeni nu poate fi sfant, dar atunci cand aplicam normele Bibliei devenim placuti lui Dumnezeu.

| M25M a răspuns:

Zi sincer, tie nu-ti place de Fanica cel Mare si Sfant, nu? big grin

| DDCC a răspuns:

Când o faci pentru binele oamenilor precum a făcut și Ștefan cel Mare.
Alt exemplu este Robin Hood. Nu e catalogat drept Sfânt (așa cred) însă poate fi recunoscut, să zic așa.
Nu există niște criterii exacte fiindcă religia creștină nu se bazează pe niște reguli (logice) puse la punct.
Tot ce trebuie este iertarea, pocăirea.
A greși e omenește, a ierta e dumnezeiește.
Nu contează răul făcut dacă a fost făcut cu folos, dacă mă înțelegi ce vreau să zic.
http://youtu.be/RkZkekS8NQU

| ΟρθόδοξηΠίστη a răspuns (pentru DDCC):

Nu poti spune ca Robin Hood a fost sfant. Este indoielnica existenta lui. Dar in orice caz, nu asta conteaza. El nu a avut nicio legatura cu religia, cu credinta (din ce reiese), si facea un rau, furand. Daca el castiga ceva si dadea saracilor putea sa fie o fapta buna, dar cand fura, nu era asa de buna pe cum parea.

Sfinţii sunt persoane care au rămas în conştiinţa Bisericii ca unii care s-au făcut, prin împreună-lucrarea cu harul lui Dumnezeu, "fiu al Tatălui" şi "prieten al Mirelui Hristos", şi care astfel se roagă / mijloceşte pentru creştinii care-i cer ajutorul.

Sfintenia se dobandeste, cand esti mantuit, prin Har, Credinta, si fapte bune in Biserica (criterile mantuirii).
Apoi pentru a duce o viata sfanta trebuie sa ti-o petreci in rugaciune, post, si nevointa, desigur, Harul lui Dumnezeu lucrand prin el.

| DDCC a răspuns (pentru ΟρθόδοξηΠίστη):

Eu doar atât zic:
Iisus a spus că nu este om viu care să nu greșească.
Nici măcar sfinții n-au dus mereu o viață în Hristos mereu, mă gândesc aici la un Sfânt al cărui nume nu-mi vine în minte dar care se zice că de la pușcăriaș sau ucigaș (parcă) a ajuns sfânt.
La asta mă refer.
Nici sfinții n-au fost perfecți, nimeni nu-i perfect însă ne sunt un model asta e cel mai important.
Nu știu dacă m-amfăcut înțeles acum.
Eu cred în divinitate însă nu NEAPĂRAT respect ORICE regulă, conștiința îmi spune ce e bine și ce nu. Dar aici nu mă refer la cele extrem de grave.
N-AM NEVOIE SĂ-MI ZICĂ NIMENI FIECARE PAS.
Și, da este complet adevărat ce zici, vroiam doar să precizez.
În ziua de azi e atâta răutate și indiferență încât e mare lucru dacă vezi un strop de bunătate din partea celorlalți.
Deci, crezi ce vrei.
Critici?

| ΟρθόδοξηΠίστη a răspuns (pentru DDCC):

Toti gresim, dar ei sunt adevarate modele de viata spre Hristos.
E ca si cand tu nu iti mai asculti parintii pentru ca ti-ai dat seama ca si ei gresesc, si sunt niste pacatosi, si nu trebuiesc urmati.

Domnul Hristos s-a intrupat, ne-a invatat si s-a jertfit pentru noi, spre a ne izbavi de pacat. Insa, pentru ca mantuirea noastra sa fie asigurata si dupa plecarea Sa dintre noi, prin Inaltarea la cer, El a infiintat Biserica Sa (Matei XVI, 18; Fapte XX, 28) spre a ne distribui prin ea harul mantuitor. Din Biserica fac parte toti cei care cred si se boteaza in El si-l urmeza dreapta credinta.

Mantuitorul continua sa conduca Biserica in chip nevazut, pentru ce El este capul ei (Efeseni I, 22-23; Coloseni I, 18), iar crestinii madularele trupului Lui. Acestia stau intr-o stransa legatura cu Mintitorul, cat si intre ei. Caci toti crestinii care formeza Biserica stau intr-o strinsa legatura nu numai intre ei, cei vii, ci si cu cei morti. Toti formeza o comuniune vie ca un organism (Romani XIV, 8-9) si toti se ajuta intre ei. Chiar cei vii (biserica luptatoare) comunica si se ajuta cu cei morti (biserica triumfatoare) prin rugaciune. Cei vii se roaga pentru iertarea pacatelor celor morti, iar cei morti, cei bine placuti lui Dumnezeu - sfintii -se roaga, mijlocesc la Mantuitorul pentru cei vii.

Din aceasta stransa comuniune intre biserica luptatoare si cea triumfatoare si intre capul ei (Mantuitorul Hristos) avem cinstirea sfintilor.

Sfintii sunt aici oameni alesi si bineplacuti lui Dumnezeu pentru ca s-au consacrat intru totul slujirii Lui.

Din motivele aratate, crestinii ii cinstesc pe sfinti si le inalta rugaciuni. Insa, inchinarea, rugaciunea, are doua forme: inchinarea sau rugaciunea catre Dumnezeu: "Domnului Dumnezeului tau sa te inchini" (Matei IV, 10); este o inchinare desavarsita, absoluta (latrie) si pentru inchinarea sau cinstirea sfintilor este o inchinare relativa pe care o adresam sfintilor numita dulie, pentru ca ei sint fiinte marginite ca si noi. Gestul este acelasi: cind ne inchinam lui Dumnezeu si cind ne rugam sfintilor, dar sentimentul interior este altul.

Si Mantuitorul Hristos a facut deosebire intre inchinarea la Dumnezeu (Ioan IV, 21) si inchinarea marginita - care I s-a adus imparatului de catre datornicul caruia I se iertase datoria (Matei XVIII, 26).

In Biserica, noi cinstim pe sfinti pentru ca acestia au colaborat cu Dumnezeu prin harul Lui si s-au invrednicit de o viata virtuoasa.

Cinstind pe sfinti, cinstim indirect pe Dumnezeu: "Cine va primeste pe voi, pe Mine Ma primeste si cine Ma primeste pe Mine, primeste pe Cel Care M-a trimis pe Mine" (Matei X, 40). Sfintii sint numiti prieteni ai lui Dumnezeu "Voi sunteti prietenii Mei, daca faceti ceea ce va poruncesc" (Ioan XV, 14; Iacov II, 23), si casnicii Lui: "Deci dar nu mai sunteti straini si locuitori vremelnici, ci sinteti impreuna cu sfintii si casnici ai lui Dumnezeu" (Efeseni II, 19); sunt numiti judecatori ai lumii: (I Corinteni VI, 2); si in alt loc: "Adevarat zic voua ca voi cei care Mi-ati urmat Mie, la nasterea din nou a lumii cind Fiul Omului va sedea pe tronul slavei Sale, veti sedea si voi pe douasprezece tronuri, judecind cele douasprezece seminitii ale lui Israel" (Matei XIX, 28).

In al doilea rand, cinstim pe sfinti si-I invocam in rugaciunile noastre spre a ruga pe Domnul Hristos pentru pacatele si necazurile noastre. O facem aceasta pentru ca ei inca in viata fiind s-au rugat pentru semenii lor. Astfel, Sfintul Pavel, in multe din epistolele sale marturiseste ca se roaga pentru crestinii din comunitatile infiintate de el: (Filipeni I, 4; I Tesaloniceni I, 2-3; II Tesaloniceni I, 11; II Tesaloniceni I, 11; II Timotei I, 3).

Sfintii pot sa raspunda rugaciunilor noastre, caci inca din aceasta viata stiau gindurile si nevoile oamenilor si faceau minuni pentru a-I ajuta. Sfintul Petru si Pavel au savirsit astfel de minuni, inviind chiar pe unii morti. Sfintul Petru a pedepsit pe Anania si Safira, pentru ginduri mincinoase (Fapte V, 2-11), a inviat pe Tavita (Fapte IX, 40). Iar Sfintul Pavel a inviat pe Eutihie (Fapte XX, 9-11).

...

Tu iei doar ce vrei din Scriptura.
Pai daca incepi sa te indoiesti de ceva, o sa incepi sa te indoiesti de tot, chiar o sa intrebi daca exista Dumnezeu.

| DDCC a răspuns (pentru ΟρθόδοξηΠίστη):

De Dumnezeu, de existența lui nu mă îndoiesc, am motivele mele solide.
Foarte frumos vorbești despre divinitate și sfinți, îmi place.
Și cu detaliile astea am terminat discuția.
>>>>> >>>> >>> >> > FINISHED <

| HueyFreeman a răspuns:

Ti s-a cam pus pata pe Fane Babanu, nu-i asa?

| DraudeS a răspuns:

Din punct de vedere religios...un SFANT, nu ucide! De la Sfintii care-i vezi tu pe calendar nu au mai aparut Sfinti si nici nu cred ca au sa mai apara prea curand.

| AdrianBica a răspuns:

Nu cauta invataturi sfinte unde nu trebuie, poate vei de invataturi omenesti si nu va fi bine, dupa cum cred ca spune Arsenie Boca. Daca doresti atat de tare sa afli adevarul incat pui aceasta intrebare in public ma gandesc ca vei fi dornic si rabdator sa asculti ce iti voi trimite aci.
Asculta astea, pe mine m-a ajutat:
- http://www.youtube.com/watch?v=Ibimu5KikLk
- http://www.youtube.com/watch?v=6QLWq7JMhN8
- http://www.youtube.com/watch?v=-37nziRXjUs

Doamne ajuta!

| lucadaniel a răspuns:

Uite ia și citește acest articol pe care l-am găsit la o simplă căutare pe google.
http://www.crestinortodox.ro/......69619.html