| KoreanGirl a întrebat:

În ce constă budismul?

Răspuns Câştigător
| ΟρθόδοξηΠίστη a răspuns:

Budismul este mai mult o filozofie orientala decat o religie. Ea apartine de religia dharmica alături de hinduism și de jainism, păstrând o puternică influență a elementelor constituente ale acestor două religii. Mai este numit și „Buddha Dharma", ceea ce înseamnă în limbile sanscrită și pali (limbile textelor antice budiste) „învățăturile Celui Luminat".
Budismul are 3 caracteristici principale :

impermanența (skt. anitya pal. anicca)
non-sinele (skt. Anātman pal. anatta),
insatisfacția (skt. duhkha pal. dukkha) sau durerea.
De altfel are 4 adevaruri nobile si 8 brate, care se impart in mai multe categorii :

Sila este educația cea mai morală, stilul de viață ascetic, simplist, abținerea de la comiterea faptelor nepotrivite. "Sila" conține trei izvoare.

Samadhi această cale "dezvoltă controlul asupra minții". Din această categorie fac parte trei căi.

Si, Prajñā nu poate fi altceva decât "înțelepciunea care purifică mintea". În această categorie sunt cuprinse ultimele două brațe ale căii sacre.

De fapt, budismul se bazeaza pe "trezirea din ignoranta" si la relatia cu realitatea.

Din pacate, budistii, nu cred ca si noi, si nu urmaresc (in totalitate) apropierea de Dumnezeu, de stadiul de Sfintenie, de indepartarea a pacatului (deoarece in budism termenul te divin este confuz), si totodata nu cred marturisesc Invierea cea de a apoi (crezand intr-o reincarnare).
Putem spune chiar caci budismul a preinchipuit Crestinismul pana a S-a intrupat Hristos, la anticipat (pe o scara de 20-25/30%)

| Thunderstruck a răspuns (pentru ΟρθόδοξηΠίστη):

Se putea sa nu aduci in vorba religia ta?

| ΟρθόδοξηΠίστη a răspuns (pentru Thunderstruck):

Vrei si un tricou d'ala de comentezi, nu? Ia zi : un raspuns, o sansa la tricoaș! nu conteaza daca scriu aberatii/ma iau de altii/sunt un troll, nu e asa?

In orice caz, un om are o singura religie in care trebuie sa creada. Iar pentru cultura ta generala (nu a ta, tu nu ai), trebuie sa cunosti mai multe ca sa le compari din punct de vedere doctrinar, istoric, etc si in final sa vezi care e cea mai corecta, inteleapta, adevarata, etc.

| Thunderstruck a răspuns (pentru ΟρθόδοξηΠίστη):

Ma doare in cur de tricoul ala, cred ca am 20 de raspunsuri azi si ala cu cele mai multe are 120.Nu stiu de unde ai dedus ca n-am cultura generala, dar zici si tu, asa te invata Hristos. Fata a intrebat in ce consta budismul, nu ti-a zis sa-i faci o comparatie cu crestinismul.

| CryChristiAN a răspuns (pentru ΟρθόδοξηΠίστη):

Dar oare budistii au o sansa la mantuire daca nu cred in Domnul Iisus si Fecioara Maria si alti sfinti?

| ΟρθόδοξηΠίστη a răspuns (pentru CryChristiAN):

Asta numai Dumnezeu poate sti si numai Dumnezeu hotareste. Daca au respins crestisnismul se poate sa nu. Insa daca nu au auzit (mai putin probabil) de crestinism, cu Mila si Indurarea lui Dumnezeu, vor fi Judecati dupa legile morale ale vietii, daca le-au respectat (adica nu au furat, nu au fost rai, etc.) vor putea intrare in Rai.

27 răspunsuri:
| Încrucişătorul a răspuns:

N-ar fi trebuit sa stii din moment ce esti coreena?

Fie: in principiu, sa-ti gasesti iluminarea proprie.



`

| KoreanGirl explică (pentru Încrucişătorul):

Aş vrea eu să fiu coreeană, dar nu sunt! Mulţumesc oricum confused

| RAY a răspuns:

Nu avem nevoie de multe filozofi astea is pierdere de timp,avem nevoie de stiinta,banii,sanatate,iubire, tu crezi ca aia bogati visau,filozofia e fantezie curata,unele citate sunt bune, isi dau unu

nu trai in trecut, nu visa la viitor, si concetreazati mintea in prezent, din trecut sa inveti greselile facute ca pe viitor sa nu le repeti

| PαtнwαуTσBℓιѕѕ a răspuns:

In religie falsa.

| Zenicide a răspuns (pentru PαtнwαуTσBℓιѕѕ):

Nu este o religie, este vorba de descopeririea sinelui, cunoastere si disciplina.

| PαtнwαуTσBℓιѕѕ a răspuns (pentru Zenicide):

Lumea o percepe ca pe o religie.

| tom190 a răspuns (pentru PαtнwαуTσBℓιѕѕ):

Da ma fmm cu numele tau de complex de inferioritate, daca e o religie falsa, sau daca se roaga la Budha de la nastere pana moarte, prin faptul ca s-au nascut in china vor ajunge in iad?

| PαtнwαуTσBℓιѕѕ a răspuns (pentru tom190):

Dupa Dumnnezeu DA. Nu esti fericit ca te-ai nascut intr-o tara crestina, despre ce nume de inferioritate vorbesti suflet drag, eu m-am nascut sa slujesc Lui Dumnezeu si voua.

| PαtнwαуTσBℓιѕѕ a răspuns (pentru tom190):

14 Evanghelia aceasta a Împărăţiei va fi propovăduită în toată lumea, ca să slujească de mărturie tuturor neamurilor. Atunci va veni sfârşitul.

Deci daca au stiut de Iisus si nu s-au pocait ajung in iazul de foc si pucioasa la Judecata.
Sfarsitul va veni cand toti vor auzi de Isus, si nu vor avea motiv sau scuza ca nu au auzit de El sa se pocaiasca.

| tom190 a răspuns (pentru PαtнwαуTσBℓιѕѕ):

Da mai fratica, dar cu cei de vina un om ca el a invatat alta religie decat tine, si el nu te va accepta,
Ti-ai imaginat sa stergeti restul religiilor de pe planeta?
E aberatie, ma contrazic, nu sunt de acord,
Punete tu in situatia ca vine la tine un Hindus si iti zice ca Iehova ii fals si sa te inchini la Brahman!
Pentru mine ca ateu sunteti toti la fel, ca hindus sau crestin... o organizatie profita de pe tine!

| PαtнwαуTσBℓιѕѕ a răspuns (pentru tom190):

Inteleg perfect, dar noi suntem oameni, Dumnezeu e Dumnezeu, omul se naste si incearca sa isi caute rostu in viata, altii cred ca au provenit dintr-un big bang altii cred in stiinta, astea sunt deceptii (de la tatal minciunii), trebuie sa accepte pe Isus ( CALEA ADEVARUL SI VIATA), alta sansa nu are nimeni, Salvarea e de a lui Iisus, El salveaza. timpul s-a despartit, inainte dupa Hristos.
uite-te in jur, cine poate crea o creatura asa minunata ca OMUL?
Deci ei vor auzi de Isus, daca nu vor accepta atunci eu ce sa le fac?
Cel rau deceptioneaza omul sa creada ca nu exista Dumnezeu.
Sau si pe cei alesi ii deceptioneaza.
Si cel rau avea mandrie, tocmai de aceea a fost aruncat din Rai.
Ce carte sau religie are un asa Salvator ca Isus care e Viu si astazi?
Intelegi ca e grav, aici vorbim de ETERNITATE.
Navarre imi pare rau sa te contrazic. Biblia afirma cu 700-800 de ani INAINTE de Cristos care este forma pamantului. citeste isaia 40:22
iar oamenii numai la 1500 DUPA Cristos au aflat! ce parere ai?
Omul provoacă mânia lui Dumnezeu prin nerecunoştinţa lui faţă de Creator ca şi prin diversele sale surogate religioase (vers. 20-23). Problema nu este deci numai dacă există sau nu Dumnezeu, ci în egală măsură cui îi slujeşte omul, pe cine glorifică cu viaţa lui.

În Vechiul Testament găsim lungi pasaje ce fac o serioasă critică la adresa religiei. Profeţi cum ar fi de exemplu Habacuc, îşi bat joc de oamenii care mai întâi îşi cioplesc cu mâna lor imaginea unui idol şi apoi i se închină: "La ce ar putea folosi un chip cioplit pe care-I ciopleşte lucrătorul? La ce ar putea folosi un chip turnat care învaţă pe oameni minciuni, pentru ca lucrătorul care l-a făcut să-şi pună încrederea in el, pe când el făureşte numai idoli muţi? Vai de cel ce zice lemnului: `Scoală-te!' şi unei pietre mute: `Trezeşte-te!' Poate ea să dea învăţătură? Iată că este împodobită cu aur şi argint, dar în ea nu este un duh care s-o însufleţească" (Habacuc 2:18-19).

Isaia scrie: "Toţi cei ce fac idoli sunt deşertăciune şi cele mai frumoase lucrări ale lor nu slujesc la nimic" (44, 9). Cuvântul ebraic folosit în Vechiul Testament pentru "idol" înseamnă, tradus literal, "nulitate"; idolii nu sunt decât lemn, pietre sau animale - ceva creat, care, în principiu, îi este inferior omului.

Totuşi acest lucru uneori nu se mai observă. Goana după practici religioase înlocuitoare, conştiinţa propriei vinovăţii pot fi atât de mari şi de greşit îndrumate, încât oamenii îngenunchează la picioarele chipurilor cioplite de ei înşişi şi imploră mântuirea. Isaia descrie astfel lucrurile: "Cu ce mai rămâne (din copac), face un dumnezeu, idolul lui. Îngenunchează înaintea lui, i se închină, îl cheamă şi strigă: Mântuieşte-mă, căci tu eşti dumnezeul meu!" (44:16-17).

Dumnezeilor făcuţi de mâna omenească Ieremia le pune în faţă pe Creatorul viu şi invizibil al universului: "Dar Domnul este Dumnezeu cu adevărat, este un Dumnezeu viu şi un Împărat veşnic... El a făcut pământul prin puterea Lui, a întemeiat lumea prin înţelepciunea Lui, a întins cerurile prin priceperea Lui" (Ieremia 10, 10 şi 12).

În Noul Testament stă scris cum Pavel îşi susţine reflecţiile sale şi în controversele directe cu reprezentanţii altor religii (vezi Faptele Apostolilor 14 şi 17). În renumita cuvântare ateniană, în faţa întregii adunării de filozofi de vază, el argumentează: "Dumnezeul care a făcut lumea şi tot ce este în ea, este Domn al cerului şi al pământului, nu locuieşte în temple făcute de mâini, nici nu este slujit de mâini omeneşti, ca şi când ar avea nevoie de ceva, El care dă tuturor viaţă, suflare şi toate" (Faptele Apostolilor 17:24-25). Noi oamenii n-ar trebui să socotim că "ceea ce este dumnezeiesc este asemenea aurului sau argintului sau pietrei cioplite cu meşteşugul şi născocirea omului" (vers. 29).

Cercetătorul german în domeniul religiilor Thomas Schirrmacher comentează: "Omul are nevoie de religii, fie ele teiste sau ateiste, fie ele celebre sau mascate, pentru a putea suprima adevărul că există un Creator care îi cere socoteală pentru viaţa sa. Omul îşi creează o religie care pare a fi mai convenabilă decât a-L slăvi şi sluji pe Creator. El îşi creează dumnezeii săi, în loc să recunoască faptul că el însuşi a fost creat de Dumnezeu şi este răspunzător faţă de El".

Sfânta Scriptură conţine o critică temeinică la adresa religiilor. Încercările de armonizare a diverselor religii, pentru a ajunge la unitatea lor, sunt posibile, din punct de vedere creştin, abia atunci când Biblia îşi pierde însemnătatea ei ca îndreptar divin pentru învăţătură şi viaţă.

Orice om trebuie să se confrunte cu existenţa Creatorului. Problema existenţei lui Dumnezeu n-o poate trata nimeni numai de la distanţă; ea atinge în mod personal pe fiecare şi cere un răspuns.

Încă de la începutul Epistolei sale către romani, Pavel sintetizează în câteva cuvinte: "...ca unii care au schimbat adevărul lui Dumnezeu în minciună şi sau închinat şi au slujit creaturii în locul Creatorului, Cel care este binecuvântat în veci!" (1, 25). Ciudat, nu? Întâi apostolul vorbeşte despre oameni care nu-L slăvesc pe Dumnezeu, apoi îşi încheie fraza cu o preamărire la adresa Creatorului! El poate face acest lucru doar fiindcă are iertarea prin Isus Cristos. Din acest motiv el îi este nespus de recunoscător lui Dumnezeu şi îi poate sluji şi preamări. Pavel priveşte la lucrurile invizibile, fiindcă tot ceea ce este vizibil este şi mărginit în timp; cele invizibile însă sunt veşnice.

Cui îi sunt eu deci recunoscător? Pe cine onorez cu viaţa mea? Acestea sunt întrebările cu adevărat decisive şi răspunsul la ele determină destinul nostru pentru vecie.

| RainboyDash a răspuns:

E o religie pracitcata in China, Japonia si Korea, in principal. Oamenii se roaga la Buda.

| Zenicide a răspuns (pentru RainboyDash):

Oamenii nu se roaga la "Buda". Buddha nu e un zeu, este un om care a atins iluminarea, de asta se numeste si "Cel Trezit".

@KoreanGirl In prezent budismul se imparte in doua grupuri majore Theravada si Mahayana. Theravada inseamna invatatura batranilor sau invataturile vechi, acestia urmeaza invataturile lui Buddha dar nu venereaza nici un zeu. Buddha nu credea si nu a mentionat un creator, el zice ca intrebarea nici nu merita sa fie pusa, sau e o intrebare stupida, asadar acest element lipseste in Theravada.

Mahayana este putin diferit. Acesta adopta divinitati din alte religii precum cele din daoism si sintoism. Unii adepti Mahayana il venereaza si pe Buddha.

| RainboyDash a răspuns (pentru Zenicide):

Oricum e o religie falsa.

| Zenicide a răspuns (pentru RainboyDash):

Din punctul tau de vedere probabil. Oricum nu este o religie, iar "sectele" si gruparile budiste care cred in divinitati sunt diferiti de crestinism. In general se pune accentul pe disciplina si cunaostere nu pe divinitate.

| Thunderstruck a răspuns (pentru RainboyDash):

Exact, e o religie falsa, exact ca toate celelalte.

| RainboyDash a răspuns (pentru Thunderstruck):

Eu cred in Dumnezeu... dar nu vreau sa incep o cearta intre un crestin si un ateu

| ΟρθόδοξηΠίστη a răspuns (pentru RainboyDash):

Gresit. Ei ii doar respecta invatatura lui Budha, nu i se roaga, el a fost doar un invatator, nu il asemana cu Invatatorul Invatatorilor, Iisus.

| BrokenArrow a răspuns:

Din cate tin minte de la orele de istorie, budhismul consta in (evident) venerarea lui Budha si alegerea caii de mijloc la fel ca si acesta. Povestea spune ca Budha era un print rasfatat care se lafaia, practic, in bogatii. Daca nu ma insel, il chema Sidharta Gautama. Desi obisnuit ca totul sa ii fie oferit pe o tava de argint cu incrustatii de diamant, Budha nu era satisfacut de acest stil de viata. Asa ca, din nefericire pentru el, a trecut la cealalta extrema. S-a instrainat de palat, continuandu-si existenta in jungla, traind ca un animal. Negasind fericire nici in acest mod de viata, s-a hotarat sa aleaga calea de mijloc. cica a ajuns la clarviziune... Budhismul, deci, este o cale de a asigura individului fericrea. Prin meditatie, Budha a ajuns la concluzia ca fericirea este amenintata de violenta, dragostea de avere, frica, atasamentul de alte persoane asa ca a propus ca pentru a atinge fericirea trebuie sa iti suspenzi dorintele, violenta, sa fi nepasator si sa practici meditatia.
Budhismul s-a raspandit in India (unde a pierdut in fata hinduismului) si China ( a pierdut in fata confucianismului). In ciuda "pierderilor" in fata altori religii, budhismul rezista astazi in Japonia, sub forma religiei zent si in Tibet sub forma lamaismului.
In concluzie, am fost foarte atenta la orele de istorie, deoarece ma pasioneaza istoria religiilor. Sper ca te-am ajutat.

Răspuns utilizator avertizat
| BoMbOnIkRoOzSiDuLcE a răspuns:

Cauta pe google

| KoreanGirl explică:

Mulţumesc mult pentru răspunsuri! Se pare că am stârnit nişte dispute cu privire la orientarea religioasă. Fiecare, după părerea mea, are dreptul să îşi practice credinţa fără a fi criticat sau discriminat. Este o lume liberă. Fie suntem creştini, atei sau mai ştiu eu de ce alte religii nu contează. Este egalitate. Acum nu trebuie să jicnim religiile altor popoare numindu-le false pentru că nu suntem de aceaşi părere.
M-aţi ajutat foarte mult să înţeleg budismul. Mulţumesc!

Întrebări similare