| oprescudorin11 a întrebat:

In cine aveti mai mare incredere, in psihologi sau in preoti. Nuantati, explicati ceea ce simtiti!
Exista o contradictie intre aceste institutii? (statul versus sau nu bisericii).

Răspuns Câştigător
| Staind a răspuns:

Are. Daca ii spui preotului ca esti "deznadajduit" iti spune sa te rogi. Sa crezi. Sa tii post. Sa citesti 17 acatiste. Sa mergi la 30 de slujbe. Si alte pu|i din astea. Ma rog, eu le consider asa. Poate pe altii ii ajuta. Daca e asa, ma bucur pentru ei.
Pe mine, ca om care are o problema, care sa zicem ca ma aduce aproape de disperare, nu ma ajuta ceea ce-mi sugereaza preotul sa fac. Vreau ceva mai concret. Asa ca as inclina spre psiholog. Care e adevarat, iti arata evidentul, pe care esti prea chior sa-l observi, pe bani. Nu zic ca nu exista uscaturi si-n domeniul psihologilor, care doar iti dau impresia ca te ajuta.
Sa nu intelegi ca am vreo problema cu credinciosii sau ceva de genul, chiar e treaba lor ce fac.
Nu stiu daca exista vreo contradictie. Ar putea.

119 răspunsuri:
| Staind a răspuns:

In pisalog. Ma scuteste de "roga-te si ai incredere in Dumnezeu".

| oprescudorin11 explică (pentru Staind):

Ce legatura are? Dumnezeu este 'serverul general".El interzice, de acolo esti 'Setat " si tu! Nu ai ce face, cat de haeker te-ai crede, ca o dai apoi in bara!

| oprescudorin11 explică (pentru Staind):

Sau iti place 'psihologul' : daca e fata frumoasa?
Eu intrebam serios!

| oprescudorin11 explică (pentru Staind):

Pana acum inteleg ca nu ai gasit nici preotul nici psihologul pe gustul tau. Dar ca psihologului ii dai banu' si iti spune ce vrei sa auzi!

| Staind a răspuns (pentru oprescudorin11):

Preot nu am cautat niciodata, din motive evidente. Psiholog n-am avut nevoie. Nu stiu daca-i la fel de evident.
Preotului ii dai banu', si nici macar nu-ti spune ce vrei sa auzi.

| Staind a răspuns (pentru oprescudorin11):

In fine. Fiecare are placebo-ul lui preferat. N-ar avea sens o discutie lunga pe tema asta. Argumentele pro/contra ar fi eterne.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Când am fost ultima oară la psiholog, m-a întrebat dacă m-am ''îndepărtat de biserică,, --am răspuns-- mi-a spus că ar trebui să merg, să mă rog la Dumnezeu etc. M-a deranjat ceea ce mi-a spus. N-a fost motiv să nu mai merg la el, am plecat de la liceul în care preda și era psiholog.
Dar chiar dacă a spus acea chestie, s-a implicat foarte mult pentru mine, m-a ajutat, mi-a recomandat medici pentru problemele de sănătate, mi-a dat sfaturi și multe altele, pe care un preot nu le putea face, doar să îmi țină predicile lui de..., în fine.
Da, aș alege un psiholog, consider că este de mai mult ajutor decât un preot.
Psihologul care m-a ajutat, nu numai că și-a făcut treaba ci s-a implicat și emoțional, eram un al doilea copil pentru ea, să zicem.

| Fatamuntilor a răspuns:

Un preot bun poate tine loc si de psiholog.Dar astia sunt tot mai putini, si de acceia oamenii si-au pierdut increderea in Biserica!
Pe de alta parte pshiologul are pregatire /experinta in a lucra cu oamenii, in timp ce preotul are har! Desi ambii lucreaza cu oamenii!

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru Fatamuntilor):

"Un preot bun poate tine loc si de psiholog"... nu poate.

"ambii lucreaza cu oamenii"... e o difernta uriasa intre ce fac ei.

"pshiologul are pregatire"... pregatirea respectiva nu tine doar de lucratul cu oameni. E o treaba mai complicata. Sigur, popa te asculta daca ai o problema dar nu poate sa-ti zica mare lucru.

Asta cu popa si psihologul e ca homeopatia si medicina. Hai totusi sa nu le amestecam si sa nu pretindem ca homeopatia (popa) poate sa faca ce face medicina (psihologul).

| MistretulPufos a răspuns:

Niciunul

Răspuns utilizator avertizat
| Oana92 a răspuns:

De ce trebuie sa ii punem pe picior de egalitate si sa alegem obligatoriu intre ei? Nu se poate merge la amandoi?

Preotul (unul adevarat) iti ofera un sfat, te asculta si eventual iti face o rugaciune care e posibil sa iti ofere un confort psihologic.

Psihologul nu iti da sfaturi! Asta in primul rand! Psihologul te ghideaza in autocunoastere si in gasirea de solutii adecvate. Nu iti spune ce vrei sa auzi si nu te asculta pe bani.

Intre cele doua institutii ar trebui sa existe o colaborare. Pentru ca se pot completa! Dar e nevoie de mai mult decat o rugaciune in multe cazuri. Un preot nu va rezolva cazurile de patologie, nu va restabili armonia intr-un cuplu in care fiecare trage in alta directie (pentru ca poate pentru cuplul respectiv divortul e solutia, iar preotul le va spune ca asta e pacat), nu va imbunatati viata unui copil cu nevoi speciale.

Da, un preot poate ajuta, dar pastrand paralele data de un alt user, cea cu medicamentele homeopate, situatia ar sta asa: e nevoie de un tratament medicamentos (psihologul) si nu strica sa apelezi la produse naturiste pentru ajutor (preotul). Nu te vei vindeca de depresie cu valeriana, dar e posibil sa te ajute daca pe langa valeriana faci si terapie si eventual iei si tratamentwinking

Si da, stiu ca vei gasi ceva de comentat. Si stiu ca am zis ca nu mai raspund la nicio intrebare pusa de tine, dar chiar ma plictisesc foarte tare laughing

| oprescudorin11 explică (pentru Staind):

Asa ma gandeam si eu.

| oprescudorin11 explică (pentru anonim_4396):

Deci conteaza OMUL si nu Institutia pe care o reprezinta!

| oprescudorin11 explică (pentru remus1007):

Religia e o traditie (deci are vechime si rezultate notabile), psihologul e tanar (ca traditie ) face experimente.

| oprescudorin11 explică (pentru Oana92):

In ce sa constea colaborarea? Sa invete fiecare din profesia celuilalt?
Apoi, chiar am o neantelegere in privinta casatoriilor!
Pana in inceputul sec.XX, erau foarte rare divorturile, adulterurile : la fel!
Acum casatoria este ca si spalatul ciorapilor.
Copiii sunt mai disperati, oamenii par la fel.
Asta cum o mai comentezi?

| oprescudorin11 explică (pentru MistretulPufos):

Niciunul in ziua de azi sau in general vorbind?

| oprescudorin11 explică (pentru Oana92):

Si alta intrebare, ca sa-mi lamuresc gandirea psihologului:casatoria este o Institutie sau o legalizare a 'amorurilor ' pasagere?(ca sa nu ma exprim mai urat, ca ma suspenda!).

| oprescudorin11 explică (pentru Oana92):

In al treilea rand (si promit sa nu te mai cicalesc), daca oamenii ar avea Responsabilitatea casatoriei(asa cum era conform traditiei crestine si altele), s-ar mai casatori si divorta oamenii cu aceeasi frecventa ca acum?
In privinta 'userului ', acolo nu ai inteles sau ai citit in graba: acel distins domn confunda homeopatia cu actiunea preotului!

| Oana92 a răspuns (pentru oprescudorin11):

Nu sa invete fiecare din profesia celuilalt, ci sa lucreze impreuna cu acelasi caz! Asa cum un psihiatru face echipa cu un psiholog! Eu am vazut un ONG unde aveau angajat si psiholog si preot si acolo unde beneficiarul dorea, cei doi lucrau impreuna.

Divorturile erau rare pentru ca in principa casatoriile erau aranjate, divortul era o rusine, femeile nu aveau drepturi si de voie, de nevoie ramaneau alaturi de niste barbati betivi/violenti/curvari.

Nu iti inteleg teoria, vrei sa spui ca ce, ca psihologia e de vina pentru divorturi? Cand un cuplu divorteaza dupa ce a facut terapie inseamna ca in acel moment, pentru ei, acest lucru era cel mai bun. Biserica nu accepta asta si acest lucru e un minus pentru ei. Daca oamenii nu mai sunt fericiti impreuna e firesc sa o ia pe drumuri separate.

Disperarea oamenilor e din nou, o treaba de context. Problemele sunt altele acum, iar mersul la psiholog nu e obligatoriu. Daca ei continua sa fie disperati si dupa terapie inseamna ca nu au facut ce trebuia sau ca psihologul nu era bun(apropo, si psihologul e om!) Si oamenii pot sa ramana disperati si dupa ce merg la preot, deci...

Casatoria e o alegere. Ce e institutie sau legalizare a amorului e fix tot aia. Exista oameni care vor sa se casatoreasca si oameni care nu vor sa o faca. Oameni pentru care asta e ceva ce isi doresc si in cadrul careia functioneaza si oameni pentru care nu e valabil. Restul e filozofie!

Userul respectiv spunea ca medicul alopat=psiholog, preotul=homeopat si ca mai bine mergi la unul alopat(adica la psiholog) decat la unul homeopat (adica preot). Iar eu am spus ca ei ar trebui sa se completeze pentru rezultate maxime!

| oprescudorin11 explică (pentru Oana92):

Nici prin minte nu mi-a trecut sa spun ca este vina psihologului ca fiind cauza cresterii ingrijoratoare a ratei divorturilor si bolilor psihologice( nu confund cu cele psihice, care au radacini mai adanci).
Userul a facut o comparatie 'draguta', asta ma face sa-mi pun intrebarea daca nu psihologii traiesc de pe urma unei 'democratii ' consfintite de o legislatie anti -traditie.Ca rezultatele 'liberalizarii' fara discernamant si fara noima, nu merg rapid spre dezastru!
E adevarat, sunt batran, am avut sansa sa traiesc intr-o familie ideala.O mama nefeminista, care atunci cand tatal meu ma batea cu cruzime (uneori), intervenea diplomatic, se ruga de tatal meu sa ma lase in pace! Si NICIODATA nu mi-au facut scene in fata mea, niciodata nu i-am simtit ca se iseala, nici maica-mea nu era feminista, nici taica-meu nu o suduia sau sa o agreseze! Timp de 65 de ani pana a murit prima! Nici macar nu stiu daca credeau sau nu in Dumnezeu! astea erau chestii intime! Sa vorbeasca de divort! Era interzis cuvantul asta in casa! Nu erau bolnavi, medicamentele erau intr-un dulapior si le refreshau, la expirare fara sa le foloseasca!
Ma uit la voi! Si ma uluiesc! Ma refer la generatia voastra.Sunteti foarte necajiti! S-a schimbat lumea, nu e vina voastra!
Filozofia am inceput sa o inteleg, desi o stiam teoretic, cand am vazut pe multi din voi.
Casatoria NU E O alegere! La care sa te mai poti razgandi!
De ea depind generatii viitoare!
Este o OBLIGATIE si o Responsabilitate PE VIATA!(asa zice traditia).

| suffarstar a răspuns:

Ambii sunt masini.

| oprescudorin11 explică (pentru suffarstar):

Majoritatea? E adevarat ca multi isi castiga existenta nepotrivit, pe necazul oamenilor. Dar nu as generaliza.

| Filip23 a răspuns:

Cand ascult un om ca Bartolomeu Anania, Staretul Tadei, Teofil Paraian, Staretul Iosif de la Athos, parca timpul se opreste putin.
Si ma ajuta, acum cand toti se plang ca "s-a scurtat", s-a comprimat, a crescut frecventa Schumann...

Parca simt ca descopar ceva autentic, acum cand totul este fake.

| Oana92 a răspuns (pentru oprescudorin11):

Traditia asta e expirata. Nici nu esti obligat sa te casatoresti, nici sa ramai intr-o casatorie in care nu esti fericit. Si nici sa faci un copil nu e o obligatie. Nu suntem toti la fel! Iar uiti ca traim totusi in democratie, nu mai suntem in comunism sa ne zica ceausescu cati copii sa facem! Asta ca sa nu mai zic ca mai bine de jumatate din populatia Romaniei nici nu ar merita dreptul de a face un copil...

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru Oana92):

Aparent voi vorbiti si despre mine. De ce nu folositi numele?

"pentru rezultate maxime"... doar ca asa ceva e o idiotenie.

"e nevoie de un tratament medicamentos (psihologul) si nu strica sa apelezi la produse naturiste pentru ajutor (preotul)"... ba da, strica. In primul rand, produsul homeopat nu te ajuta. E doar un efect placebo (asta in cazul in care esti suficient de norocos). Sigur, sunt cazuri care trec datorita efectului placebo dar asta nu inseamna ca trebuie sa inlocuim psihologul sau sa zicem ca este egal cu un preot. Pe langa asta, produsul homeopat nu doar ca e o pierdere de vreme dar te si poate ucide prin faptul ca nu functioneaza iar ca un bonus, pe langa faptul ca nu functioneaza, mai pierzi si bani pe un produs inutil (se aplica si in cazul preotului).

Nu ai ce sa completezi deoarece domeniile de activitate sunt exagerat de diferite. Dupa cum am zis, tu poti sa te minti si sa zici "homeopatia(popa) functioneaza" si in 1% din cazuri sa chiar functioneze dar hai totusi sa nu pretindem ca homeopatia(popa) si medicina(psihologul) se pot completa. Una e o pierdere de vreme cu o sansa de vindecare extrem de mica datorata efectului placebo iar alta e un domeniu care chiar functioneaza.

Daca ai o problema, mergi la psiholog iar dupa ce esti vindecat, ca un ipocrit poti sa mergi la preot si sa zici ca zeul respectiv te-a ajutat.

Daca alegi sa mergi la preot si sa zici ca popa e egal cu psihologul sau ca cei 2 trebuie / pot sa se completeze, roaga-te sa dai de un preot cu putina inteligenta care sa iti spuna sa mergi la un psiholog nu sa discuti cu el.

| Oana92 a răspuns (pentru anonim_4396):

De ce am vorbi despre tine? La faza asta m-ai pierdut big grin

Eu cred si in medicina naturista, ca adjuvant. Si in calitate de (aproape) psiholog si om credincios cred ca un preot poate ajuta. Nu cred ca doar preotul poate vindeca, asa cum sunt convinsa ca ritualurile de exorcizare nu vindeca schizofrenia. Dar pentru un credincios deprimat de exemplu, s-ar putea ca pe langa tratament si terapie sa il ajute si sfatul unui preot. Pentru conforul lui psihologic macar.

Reciteste raspunsul meu si vei vedea ca nu am spus ca preotul vindeca ci ca cei doi se pot completa! happy

| Oana92 a răspuns (pentru anonim_4396):

Acum am vazut ca tu ai scris raspunsul cu homeopatia, nu am observat oh go on

| oprescudorin11 explică (pentru Filip23):

Cred ca avansezi foarte mult discutia. Daca s-a constatat ca undele ALPHA ar da starea de referinta, iar aceasta stare se modifica in timp, ar putea explica cel putin EXCELENT diferenta intre generatii! Crezi ca asta poate crea disfunctiile si la aceeasi generatie, nemaiexistand coincidenta intre ce stiai si ce-ti apare, mai tarziu drept o neconcordanta a perceptiilor, la o viata mai lunga?
https://youtu.be/p8WRGZ4ef04
https://indrumarpsihologic.wordpress.com/2012/10/02/undele-creierului/

| oprescudorin11 explică (pentru anonim_4396):

Ti-as sugera ca efectul Placebo are un efect de doua ori mai slab decat efectul Nocebo.Desi nu as idenifica Placebo cu homeopatia si nici Nocebo cu tehnica preotului care te invata ca uneori gresesti si te sperie cu ce ai putea pati.(daca la asta te-ai gandit).