Vezi "sa nu legi botul boului care treiera". Atat in Vechiul cat si in Noul Testament.
Oamenii au facut o meserie din a fi preoti si doar cu asta se ocupa respectivii si trebuie sa traiasca si ei din ceva. Daca nu-ti convine nu apela la biserica, preot.
Da, asa este, dar poate stii ca ca se asteapta sa le dai ceva, si nu putin. Iti vine greu sa stai sa isi bata Sfintia sa joc de tine, si pana la urma tot sa te faca sa dai. Sau sa isi bata joc ca ai dat putin. Iar la tara cere taxa de intretinere a bisericii din urma, daca omul a avut restante mari. Degeaba vrei sa dai suma obisnuita, nu ti-o ia. El vrea taxa din urma. Daca persoana nu a platit toata viata, cere suma aia. Refuza inmormantarea, a fost un caz acum cateva zile.
Nici zecuiala nu e obligatorie. O grămadă sunt cei care nu dau la biserică, de asemenea, dintre cei care dau, puțini dau 10% din venituri. Fiecare e liber să dea cât vrea, nu te dă nimeni afară dacă nu dai 10% din venituri. Procentul de 10% a fost ales simbolic din Vechiul Testament.
Cei care nu dau se expun disonantei cognitive, toata ziua li se predica ca trebuie sa dea zeciuiala, iar asta e in contradictie cu ce fac, asa ca ajung sa dea sume mari. O suma enorma, 10% din venitul net, nu poate fi simbolica; ar fi gasit un alt simbol, daca asta le era grija. De ce sa te dea afara, e mult mai util sa lase sa actioneze disonanta cognitiva. E si un mod de manipulare foarte eficient, un om care a bagat in biserica mii de euro, nu va recunoaste usor ca s-a inselat.
Da, depinde de denominatie si de biserica; Baptistii afirma explicit si la vedere ca nu cer zeciuiala, Penticostalii la fel de clar ca zeciuiala este obligatorie. In evul mediu, biserica Catolica avea baza scripturala pentru zeciuiala, dar nu au vrut sa ia atata, nu era practic chiar, pentru ca oamenii nu aveau cum sa dispuna de 10% din venit. I-au spus zeciuiala, dar au calculat-o mult mai jos, pe la 1, 6%. Solutii se gasesc. Exemplul dat de tine (fie spus cu tot respectul) lucreaza in favoarea argumentului meu. Oamenilor li se spune sa dea cat vor, dar au fost expusi mult timp si la doctrina zeciuielii, inclusiv prin literatuara crestina, prin faptul ca zeciuiala pare biblica, etc. A tot crescut disonanta intre ce cred si ce fac, pana au ajuns sa dea zeciuiala chiar fara sa le ceara pastorul lor, sau chiar denominatia lur. Doar stii ca pocaitii formeaza in fapt o singura cultura.
Nu prea ai nimerit... Eu frecventez biserica penticostală, dar zeciuiala nu e obligatorie, și la fel e la mai multe biserici.
Nu judec nici pe cei ce dau puțin, nici pe cei ce dau mult, fiecare să dea cât hotărăște, cu bucurie, după cum zice Biblia.
Cred că sunt cazuri particulare, nu e la mod general ce spui tu.
Depinde mult de biserica. Totusi, sa nu se predice la tine zeciuiala, asta ma mira foarte mult. Te cred, dar ma mir. Iar cei care dau zeciuiala la voi, e clar ca au ascultat predici in alta parte, au citit carti, posibil teleevanghelistii americani s-ai fi influentat mult. I tamplarea face sa cunosc ceva din scena penticostala, si din scena carismatica din Bucuresti. Ce legaturi mecanice am vazut facute intre zeciuiala si mantuire, nici nu ti-ar veni sa crezi.
RAY întreabă: