anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

In general oamenii care sunt credinciosi nu ii judeca pe atei si ii respecta. Cel putin aia pe care ii stiu eu. De ce in general ateii ii judeca pe cei care cred si nu ii respecta?
In general daca ai o convingere nu cauti validare in exterior, mai ales de la cei de o parere contrara. Dorinta asta de a-i convinge pe altii, nu e semnul lipsei de certitudine?

Răspuns Câştigător
| Hammurabi a răspuns:

Ateii par că îi judecă pe credincioși.
Dar ateii comentează pe tema asta, pentru că încearcă doar să se convingă pe ei înșiși că e corect ce gândesc. Și caută validare în exterior.

Altfel, de ce i-ar păsa unui ateu, ce gândește sau ce crede altcineva? Atâta timp cât altcineva n-are nici o treabă cu el?

| Holiday a răspuns (pentru Hammurabi):

"Atâta timp cât altcineva n-are nici o treabă cu el?"

Nu e chiar asa. Chiar daca un credincios, sa zicem, nu vine sa-ti dea in cap, sau sa iti fure ceva, misticismul reprezinta o problema pentru societate. Lucru dealtfel recunoscut chiar de crestini, dar doar cand e vorba de alte religii, sau chiar de aceeasi religie, dar alta denominatiune.

| Holiday a răspuns (pentru Hammurabi):

"Dar ateii comentează pe tema asta, pentru că încearcă doar să se convingă pe ei înșiși că e corect ce gândesc. Și caută validare în exterior."

De fapt asta este un lucru obisnuit la credinciosi. Ei au obiceiul, si chiar obligatia, de a se strange regulat pentru a discuta impreuna despre ce misto e povestea in care cred. Eventualele conferinte cu discutii ateite sunt rare, iar prezenta este voluntara Si atunci...cine are de fapt nevoie de confirmare?!

| Hammurabi a răspuns (pentru Holiday):

Dar ce treabă au unii cu alții?
Cu ce se deranjează reciproc?
Și de ce ar fi creștinismul o problemă pentru societate? De fapt, care societate? Că 85% din ea se declară creștini ortodocși.

| Holiday a răspuns (pentru Hammurabi):

"De fapt, care societate? Că 85% din ea se declară creștini ortodocși."

Daca 85% din populatie ar fi hoti, de exemplu, nu ar fi o problema? De fapt cu cat sunt mai multi, cu atat e mai rau. La fel si cu crestinismul.

"Și de ce ar fi creștinismul o problemă pentru societate?"

Deschide Biblia la orice pagina. Respecta tot ce scrie acolo timp de o luna. Daca nu ajungi la parnaie, sau la ospiciu, da un semn. E putin exagerat, nu mult, dar intelegi ideea. Cam asta sunt problemele create de crestinism si de alte grupuri care se ghideaza dupa astfel de lucruri. Nu mai vorbim de faptul ca secole la rand, daca traiai in zone cu comunitati religioase, inclusiv crestine, care reprezentau practic legea, iesirea din canoane iti putea fi chiar fatala. Si acum inca exista state, sau regiuni unde risti asta. Apoi ma intrebi de cu ce deranjeaza, sau cu ce perturba societatea?! Iar modificarea acestei stari de fapt seculare, in zonele unde nu mai exista, sau e la un nivel redus, nu e meritul crestinismului, ci al lipsei lui, sau mai exact a obligarii lui sa-si schimbe apucaturile datorita laicizarii societatii. Daca nu ma crezi, incearca ce ti-am spus la inceput. Nu mai vorbim de alte lucruri prin care, unde crestinii detin puterea politica, interfereaza grav cu altii, obligandu-i sa faca/nu faca ceva. Vezi avortul, casatoriile gay, etc.

| anonim_4396 explică (pentru Holiday):

Creștinismul propune. Daca vrei sa fii crestin alegi sa iti traiesti viata intr-un fel. Nicidecum nu obliga. Daca nu vrei sa fii crestin, treaba ta (nu tu personal, orice om). Cel puțin ăsta e crestinismul pe care l-am cunoscut eu. Ortodox.

| Hammurabi a răspuns (pentru Holiday):

Cred că exagerezi.
Îți place să crezi că trăiești într-o societate în care 85% sunt fraieri? Dacă mai aduni și catolicii și alte credințe, 95% sunt fraieri iar 5% deștepți? laughing
Creștinismul e o credință. Fiecare e liber să creadă ce vrea.
Eu pot să cred în extratereștrii. Și?
De ce l-ar freca pe altul faptul că îmi place mie să cred în extratereștrii?

Există o mulțime de preoți, călugări, și persoane în vârstă, care respectă perceptele religioase și nu sunt nici la ospiciu nici la pârnaie. Sunt persoane normale.
Poți merge pe stradă și să-i separi pe religioși de atei?

Iar ieșirea din canoane, nu omoară pe nimeni. Pe tine nu te trage nimeni de mânecă să te întrebe de ce nu ești religios.
Dar te-ar putea trage de mânecă să te întrebe de ce-ți pasă ție ce crede altul? Dar nici asta n-o face.

Creștinismul nu omoară pe nimeni. Doar spune că e păcat.
Și?
Te deranjează că nu te aplaudă când avortezi sau ți-o tragi cu un alt bărbat?
Fiecare crede ce-i place. De ce ar fi asta o problemă?
E prea strâmtă planeta ca să încăpem toți împreună cu credințele sau necredințele noastre?

| Holiday a răspuns (pentru anonim_4396):

Nu chiar. Asta se intampla doar de ceva timp. Poate nu stii, dar in Romania ultimii sclavi (la modul propriu al cuvantului sclav, sa nu te gandesti ca e vreo metafora) care au existat au fost cei ai bisericilor ortodoxe. Vorbim de jumatea secolului 19(!). Si nu au renuntat la ei pana cand statul, prin lege, i-a obligat sa-i elibereze. Crezi ca aia au ales asta? Evident, nu. Daca statul nu se rupea macar intr-o oarecare masura de misticism, si acum aveau. Nu e nicidecum meritul ortodoxiei ca nu mai sunt sclavi in Romania.

| Cynthia20 a răspuns (pentru Holiday):

Societatea occidentală la care năzuim cu toții este construită cu religia
Tu la care societate te referi?
Că societățile care nu au nimic împotriva căsătoriilor gay sau chiar a preoților gay sunt tot cele occidentale, constituite cu religia creștină.

| Holiday a răspuns (pentru Hammurabi):

"Creștinismul e o credință. Fiecare e liber să creadă ce vrea."

"Eu cred ca daca scalpez eretici crestini o sa ajung pe Vesnicele Plaiuri ale Vanatorii".
Cum iti suna asta? Fiecare poate crede ce vrea? Normal, daca crezi, trebuie sa si faci ce isi spune credinta sa faci.

"Există o mulțime de preoți, călugări, și persoane în vârstă, care respectă perceptele religioase și nu sunt nici la ospiciu nici la pârnaie. Sunt persoane normale."

De fapt absolut tot credinciosul respecta DOAR o parte din preceptele (apropo, vezi ca "percept" inseamna strangator de taxe) religioase, inclusiv aia care spui tu. Pentru a nu pati ce am spus inainte. Dar istoria a aratat ca intotdeauna exista pericolul ca unora sa le vina ideea ca vor sa respecte mai multe, iar atunci inseamna "jihadul", chiar daca e crestin. Cum dealtfel crestinii au avut multe momente negre de genul asta. Daca nu ar fi tinuti in loc de legi, s-ar repeta lucrurile.

"Iar ieșirea din canoane, nu omoară pe nimeni. Pe tine nu te trage nimeni de mânecă să te întrebe de ce nu ești religios."

Nu ma intreaba de ce nu sunt, dar de exemplu, daca as fi gay, mi-ar interzice sa ma casatoresc. Si asta doar pe fond mistic, pentru ca practic asta nu-i deranjeaza in alt mod cu nimic. Deci?!

"Creștinismul nu omoară pe nimeni. "

Crestinismul, ca si alte religii, istoric vorbind au omorat zeci de milioane de oameni. In momentele in care, cum am spus, s-au gandit unii sa respecte Biblia mai mult decat e de bun simt.

"Te deranjează că nu te aplaudă când avortezi sau ți-o tragi cu un alt bărbat?"

Nu ma deranjeaza asta. Doar ca, unde pot, ei INTERZIC asta.

"E prea strâmtă planeta ca să încăpem toți împreună cu credințele sau necredințele noastre?"

Intreaba-i pe crestini care au omorat milioane de oameni considerati "eretici". De ce crezi ca Evul Mediu Timpuriu, dominat de crestinism exacerbat, a fost cea mai neagra perioada din istoria Europei?

"Îți place să crezi că trăiești într-o societate în care 85% sunt fraieri?"

Nu. Mereu am considerat ca m-am nascut prea devreme. Dar asta e, nu dramatizez.hee hee

| Holiday a răspuns (pentru Cynthia20):

Nu crestinismul a "construit" occidentul. Dimpotriva, lucrurile se intamplau mai demult daca nu exista crestinismul. Lucrurile au inceput intr-adevar sa se miste de abia cand crestinismul a inceput sa fie eliminat "de la butoane". Ca se poate "construi" si fara crestinism, e clar, Japonia, Coreea de Sud, sunt exemple evidente.

"Că societățile care nu au nimic împotriva căsătoriilor gay sau chiar a preoților gay sunt tot cele occidentale..."

In vest, crestinismul trebuie deja sa se adapteze, ca sa nu dispara. Practic e doar un compromis pentru a supravietui. Dar e clar ca sunt incalcate canoanele.

| FilosofulDepresiv2022 a răspuns (pentru Holiday):

Esti tampit rau, omule!

| doctorandus a răspuns (pentru Hammurabi):

Cum spune un hadith: "in religie nu exista obligatii". Daca credinciosii s-ar comporta conform acestui hadith, nu cred ca ateii ar mai fi porniti impotriva credinciosilor.

49 răspunsuri:
| cristi202 a răspuns:

Bună întrebare!

| ania a răspuns:

Ateii nu respecta credinciosii pentru ca au nevoie sa se cinvinga pe ei insisi ca ceea ce cred credinciosii e demn de disptret si ca credinciosii sunt persoane incuiate si inapoiate pentru a se justifica in fata propriei constiinte ce le spune constant ca sunt pe un drum gresit de ce nu vor sa ia in calcul ce le spun credinciosii.
Dorinta de a-i convinge pe altii nu e neaparat semn de incértitidine, poate veni din indemnul constiintei care ne spune sa ii ajutam pe altii sa renunte la minciunile pe care le cred.

| Holiday a răspuns (pentru ania):

"Ateii nu respecta credinciosii pentru ca..."

De fapt, mii de ani, credinciosii nu au respectat ateii, ba nici ei intre ei nu se respecta. Tot "pentru ca..."?

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

1. În general nu se întâmplă așa.
2. Nu.

| Holiday a răspuns:

Crestinismul de fapt este construit pe un morman de cadavre. Incepand cu Isus.

| Hammurabi a răspuns (pentru Holiday):

Da, mi-e greu să înțeleg ce trabă ai tu, dacă ești ateu, cu cei care sunt religioși?
Simți că n-ai loc să trăiești de ei?
Sau te deranjează fizic cu ceva? Am zis fizic pentru că, dacă te deranjează doar psihic, înseamnă că tu ai o mare problemă.
Ai o problemă cu orice om care nu "corespunde" cu modul tău de gândire?
Exact cum spunea un vechi proverb românesc, te deranjează musca din farfuria altuia? laughing

| Holiday a răspuns (pentru Hammurabi):

"Da, mi-e greu să înțeleg..."

Te credeam putin mai inteligent. Scuze, greseala mea. Mai citeste o data, poate intelegi ceva, daca nu...asta e, soarta...hee hee

| Holiday a răspuns (pentru Hammurabi):

In plus, daca ai un hobby, in cazul vostru credinta, nu trebuie sa fie sponsorizat din banii tuturor, adica ai statului, nu e normal? Daca tie iti place pescuitul, de exemplu, te sponsorizeaza statul? Nu, iti practici hobby-ul pe banii tai, evident. Nu mai vorbim de faptul ca mizeria asta, la noi, mai e introdusa si in scoli, iar cei care predau, ce crezi, tot statul ii plateste. Pana la urma, ce cauta mizeria asta in scoala?!

| Hammurabi a răspuns (pentru Holiday):

Nu e normal pentru tine.
E hotărârea majorității. Faci parte dintr-o minoritate, te supui.
Sau emigrezi.
Sau ai decența să nu te iei de alții când nici alții nu se iau de tine.
Hobby și mizerie o numești tu. Statul nu numește credința, religia, nici hobby nici mizerie. Iar religia, se predă în școli și aici în Grecia.

Și nu te agita, că nu mi se rupe mie dacă mă crezi tu inteligent sau nu.
Dar dacă consideri că tu ești atât de inteligent, încât să vociferezi pe tema asta, într-o țară cu o populație religioasă 90%, n-ai decât. Cine crezi că te va băga în seamă?
Câțiva useri cu care te înjuri pe TPU? laughing
Distracție plăcută.

| Holiday a răspuns (pentru Hammurabi):

"Statul nu numește credința, religia, nici hobby nici mizerie."

Nici sclavia, de exemplu, acum 200 de ani nu era numita de stat "mizerie". Era o normalitate acceptata fara probleme. Deci, ce legatura are cum numeste asta statul la un moment dat?

"Iar religia, se predă în școli și aici în Grecia."

Grecia e una dintre tarile cele mai imbacsite de misticism ortodox, deci nu e de mirare.

"... încât să vociferezi pe tema asta, într-o țară cu o populație religioasă 90%"

De parca faptul ca 80% dintre romani traiesc de pe o zi pe alta ii face inteligenti, sau au vreun cuvant de spus...aceeasi treaba si cu misticismul. Pana la urma, nu procentul e important.

"Hobby și mizerie o numești tu."

Demonstreaza ca nu e. De 2000 de ani se chinuie crestinii sa faca asta, si pana la urma, singurul argument la care ajung e acelasi cu al tau: "Suntem multi!"hee hee Cred ca aia de la AUR de la voi s-au inspirat cand au iesit la miting cu placarde cu textul "Prosti, dar multi!". Ca si aia mananca misticism pe paine. In teorie, cel putin.hee hee

| Hammurabi a răspuns (pentru Holiday):

Până la urmă, care e problema ta de fapt?
De ce te deranjază că unii sunt religioși?
De ce ar fi treaba ta și nu treaba lor?

| Holiday a răspuns (pentru Hammurabi):

Iar?! Vrei sa luam discutia de la capat? Ti-am zis mai sus. Citeste ce am scris. Si repet, nu intelegi... apeleaza la un prieten.

| Hammurabi a răspuns (pentru Holiday):

Bine, man.
Luptă-te în continuare cu religia, creștinismul, morile de vânt și cu cine mai vrei tu.
E o idee extrem de isteață.
Baftă.

| Mayhem666 a răspuns:

"In general oamenii care sunt credinciosi nu ii judeca pe atei si ii respecta."

Obiectez. Nu am vazut lucrul asta dar am observat contrariul.

"De ce in general ateii ii judeca pe cei care cred si nu ii respecta?"

Si aici obiectez. Nu poate sa ne pese mai putin in ce credeti voi, dar daca ne obligati si pe noi sa credem in prostiile voastre, normal ca vom reactiona negativ.

"In general daca ai o convingere nu cauti validare in exterior, mai ales de la cei de o parere contrara."

Se cheama a fi deschis si la alte idei si a asculta si alte pareri. Se vede ca de acest concept nu ai auzit.

"Dorinta asta de a-i convinge pe altii, nu e semnul lipsei de certitudine?"

Cum ar fi daca ati aplica asta si voi si ati inceta sa ne convingeti ca zeul vostru care traieste printre norisori exista?

| anonim_4396 explică (pentru Mayhem666):

Eu nu vreau sa conving pe nimeni de nimic. E problema fiecaruia ce crede, atata timp cat nu imi impune si mie sub o forma sau alta sa ma alatur crezului sau.

| Mayhem666 a răspuns (pentru anonim_4396):

Intre raspunsul asta al tau si intrebarea initiala pe care ai pus-o, exista o mica contradictie, nu evidenta si nu directa, dar exista ceva ce indirect se contrazice intr-un fel anume, dar in fine, nu mai conteaza.

| mentholinks a răspuns:

Pentru ca ii considera mai prosti.

| halogen001 a răspuns:

Oamenii se judecă și se respectă sau nu între ei indiferent de religie.
Dacă un om știe că 2+2 = 4 și vrea să-l convingă pe altul că 2+2 = 4 nu înseamnă că are nevoie de validare sau că nu e sigur că 2+2=4.

Răspuns utilizator avertizat
| halogen001 a răspuns (pentru DracuIa):

Foarte corect. Asa este.

Răspuns utilizator avertizat
| halogen001 a răspuns (pentru DracuIa):

Exact așa este.

| StrongHeart a răspuns:

De la un crestin ortodox care ia in serios Scripturile, iti pot spune ca nu e deloc adevarat ce spui tu, atat ateii cat si credinciosii au o problema de comunicare si traiesc in conflict cu ceilalti. Vorbesc aici de aproximativ de marea majoritate. Restul de 10-20% din mireni sunt cei care chiar nu te judeca sau cei care imbraca haina monahala si se lupta cu sinele, si nu impotriva celorlalti, da, ei chiar nu au prejudecati sau macar incearca sa nu aiba si eu cred ca exista oameni care cel putin incearca sa nu-i judece pe ceilalti, dar sa fim seriosi, cati sunt aia?

| StrongHeart a răspuns (pentru StrongHeart):

Si eu fac parte din 80% si eu judec pe altii de alta orientare, cine spune ca nu are prejudecati, mai ales legat de un subiect sensibil si personal cum e credinta, minte de ingheata apele

| FilosofulDepresiv2022 a răspuns:

Spune tu mai exact cum ajungi la ospiciu daca faci ce zice in Biblie! Tu stii doar sa faci declaratii goale probabil pe baza vorbelor altora la fel de orbi cu tine!

| Holiday a răspuns (pentru FilosofulDepresiv2022):

"Spune tu mai exact cum ajungi la ospiciu..."

O gramada din asa zisele "invataturi biblice reprezinta a care legislatiile din tarile civilizate sunt pedepsite de lege. Daca se constata ca autorul sufera de afectiuni cerebrale ce il fac iresponsabil pentru faptele sale, in loc sa mearga la parnaie poate fi internat la spitalul de nebuni. Dereglarile psihice provocare si/sau agravate de misticism sunt destul de comune.

| doctorandus a răspuns (pentru FilosofulDepresiv2022):

De ex. pedeapsa cu moartea pentru adulter. Pedeapsa cu moartea pentru a munci sambata. Pedeapsa cu moartea pentru a purta imbracaminte din in si lana (ambele simultan). Pedeapsa cu moartea pentru a manca porc. Pedeapsa cu moartea pentru inchinarea la alt zeu decat Iehova. Pedeapsa cu moartea pentru atei. Pedeapsa cu moartea cu cine injura cu "dumnezeii ma-tii". Dap, astea toate sunt prescrise de Biblie.

| FilosofulDepresiv2022 a răspuns (pentru doctorandus):

Alea sunt din Vechiul Testament! Nu mai traim dupa aceste legi inca de la venirea lui Iisus! Fix de asta l-am intrebat, ca omul habar n-are ce vorbeste!

| doctorandus a răspuns (pentru FilosofulDepresiv2022):

Matei cap. 5: Legea lui Dumnezeu nu se poate schimba, iar Isus n-a incercat s-o schimbe.

Pavel, da, a schimbat Legea, dar Pavel nu e Isus. In viata reala Pavel nu l-a cunoscut pe Isus.

| UnchiulRamiz a răspuns:

Eu nu prea bag în seama ce spun ateii. Nu are cum sa nu existe un creator. Poate ca ăștia nu au dat de greu încă? Cum nici nu militez pentru un partid politic sau pro vaccin sau contra. Nu ar trebui sa ia în ras pe cei cu credință. Ateii sunt ca aia homo oarecum, numai ce cred și zic ei e corect. Se tot fastacesc pe ei cu orice prilej sa huleasca pe aia cu credință. De ce nu o fac și public? Pe net toți sunt zmei și smecheri. Ca și aia antivaccin covid sau pro, lasă omul sa creadă în ce vrea el și sa aleagă cum crede el ca e mai bine. Un homo e ca un mos libidinos, gen nu are rușine și tot propune și spune ca face, drege. Sa stea în banca lor, nu sa se tot agie și sa se bage în seama dacă nu e necesar. Sunt comunități de homo și atei

| anonim_4396 explică (pentru UnchiulRamiz):

Hmm, da bine le-ai mai zis happy

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Pentru că...nimeni nu confirmă mai mult existența lui Dumnezeu decât ateii. Că vorbesc despre El în loc să le fie indiferent.

| Mayhem666 a răspuns (pentru anonim_4396):

A vorbi despre ceva NU este egal cu a confirma existenta a acelui ceva. Si eu pot sa vorbesc despre o minciuna, dar asta nu face ca minciuna mea sa fie adevarul doar pentru ca vorbesc despre ea. Minciuna tot minciuna ramane chiar daca eu vreau sa o fac sa para adevar.
Am vazut ca ai raspuns la multe intrebari la categoria asta, si sincer sa fiu, nu am gasit pic de logica sau ratiune in raspunsurile tale. Mai mult decat raspunsuri complet banale nu le pot numi.
Si eu pot sa incep sa vorbesc despre un monstru care traieste in adancurile oceanului si este facut din spaghete si are oua in loc de ochi, dar asta nu inseamna ca acel monstru si este adevarat doar pentru ca eu vorbesc despre el, nu?
Spre exemplu, eu sunt foarte pasionat de demonologie si de informatiile gasite despre cei 72 de demoni (The 72 Kings Of Hell) din Ars Goetia: Lesser Key Of Solomon, dar asta nu inseamna ca si cred to ce scrie acolo.
Daca vrei ca macar sa pari ca ai habar despre ce vorbesti, informeaza-te mai intai, nu mai arunca asa informatii false in stanga si in dreapta pentru ca asa se raspandesc informatiile eronate si lumea incepe sa creada ca minciunile sunt adevarul. That's how religion came into being.

| andreisergiu123456789 a răspuns:

Tema propusa de tine difera de la caz la caz.
Din fericire tu ai un exemplu bun de crestini pe langa tine.Insa uite ca daca iti pun in fata anturajul meu, care cuprinde si familia, o sa afli ca exista si crestini care te judeca.Fiecare om are dreptul sa judece si fiecare judecat are dreptul sa nu i pese.

| Cynthia20 a răspuns:

În general eu văd că e altfel. Pe TPU și ateii și creștinii se contrazic ca niște oameni nebuni. laughing
Trebuie să te înveți cu treaba asta. Pe unii dintre atei îi interesează la maxim religia.

| Holiday a răspuns (pentru Cynthia20):

"Pe unii dintre atei îi interesează la maxim religia."

Nu religia, ci consecintele ei. Dar ca sa intelegi consecintele, trebuie sa cunosti cauza. De aia sunt multi atei care au notiuni mult mai aprofundate despre una, sau mai multe povesti de genul asta, decat multi dintre adeptii lor.

| Akdjncjs a răspuns:

Exact