Cica omul este ceva dat naiba de complex de creat, si desi a inceput inainte sa faca animalele, a terminat abia dupa. Plus ca nici nu i-a iesit tocmai cum dorea. Cica God a vrut sa faca omul perfect, dar i-a iesit ignorant, prost, nerecunoscator si vanitos. Unde mai pui ca a aparut acum mai nou si o subspecie de atei, care nu ca ar avea ei ceva in cap, dar cica e cool sa faci pe ateul.
Pana la urma, daca un zeu ar fi creat omul,. dai la pariu ca l-ar durea la basca daca tu ai crede sau nu ca el exista?
Nu e nici o neconcordanţă. Citeşte mai cu atenţie. Ajutorul promis nuera reprezentat de animale. Dumnezeu urma să o facă drept "ajutor" pe Eva...
Avem aceeasi logica?
În cazul dat, nu. Omul a fost creat o singură dată, chiar dacă întâmplarea este relatată de două sau mai multe ori.
Înțeleg că în capitolul 1 avem pe scurt și cronologic redate faptele, iar în capitolul 2 se revine cu detalii. Începând cu versetul 18 e vorba despre crearea femeii, versetele 19-20 fiind o intercalare - o explicație a problemei lui Adam: deși existau multe ființe create niciuna nu-i putea fi pereche potrivită, deci era singur.
Deci, nu înțelegem că Eva a fost creată mai întâi și apoi animalele, ci aflăm că Eva a fost creată din cauză că Adam nu-și putea găsi ajutor potrivit în regnul animal.
Putem căuta și o explicație mai stufoasă, dar nu cred că e cazul.
Interesanta dilema Creatorului, care a produs o fiinta umana de sex masculin, dupa biologia masculina pe care o folosise tot El in cazul speciilor perechi de animale, dar a fost nevoit sa ii perinde toata zoosfera prin fata pentru a realiza ca acesta are nevoie de un partener uman de sex opus. Ai crede ca povestea e scrisa prin retrodictie, cu rolul de a explica societatii evreiesti de la inceputul primului mileniu i. d. Hr. patriarhatul social si importanta familiei .
Nu sefe, aceasta e o greseala a cronologiei faptelor facuta de cei care au scris geneza, ar fi culmea ca, creatorul sa-si de-a seama ulterior creerii perechilor de animale ca si lui Adam ii trebuie pereche.
"ar fi culmea"... nu subestima zeul crestin, la el totul e posibil
"la el totul e posibil"
Corect.
Pai la fel cum "si-a adus aminte", la fel a uitat si de partenera lu' Adam.
X - Na ba, incerac-o p'asta.
Y -
X - Stai ba, tu esti "om" deci ai nevoie de ceva mai "special".
dupa 6 incercari...
X - Gata, am reusit, sunt un geniu. Iti place? Daca si acum zici ca nu te trimit in iad.
Y - Perfect sa-mi trag palme (da puteai face mai bine).
X - Ai zis ceva?
Y - Nu nenea!
X - Bun.
And that's the way the cookie crumbles.
Mai, nu stiu... s-ar putea ca actul de Creatie al Domnului sa fie independent de vectorul timpului, deci "inainte" si "dupa" e posibil sa nu fie decat niste termeni alesi de catre cel ce a scris in "cuvinte omenesti" Geneza pentru a ilustra, hence, sa nu aiba absolut nicio importanta ordinea ordinea evenimentelor, fenomenologic vorbind, cand vine vorba de un act divin, zic eu.