La ortodocsi dumninica este prima zi a saptamanii, asa scrie in biblia Sinodala Ortodoxa.
Ortodocsii tin duminica ca asa au spus catolicii. Nu exista NICI un temei Biblic pentru a tine duminica.
Cine are îndoieli că Biserica Catolică a schimbat ziua de închinare din Sâmbăta (Sabat) în Duminica, să urmărească videoclipul acesta:
https://m.youtube.com/watch?v=-kv54nUCGjM
Biserica catolică spune despre ea că este infailibilă. Ca Papa este "Înlocuitorul Fiului lui Dumnezeu" pe pământ (latina. FILLI DEI = 666 cifre romane).
Despre cornul cel mic (puterea papală) al fiarei a patra este scris în cartea lui Daniel:
"El va rosti vorbe de hulă împotriva Celui Prea Înalt, va asupri pe sfinții Celui Prea Înalt, și se va încumeta să schimbe vremile și legea..."
Hula împotriva lui Dumnezeu nu se referă la o înjurătură; ci este o injurie la adresa lui Dumnezeu când cineva își acordă capacități care I Se cuvin doar lui Dumnezeu.
Este și atunci când cineva va schimba Legea lui Dumnezeu. Nu este de ajuns că se autointitulează înlocuitorul Fiului lui Dumnezeu, dar pe deasupra va asupri pe sfinții lui Dumnezeu și va schimba Legea lui Dumnezeu. A schimbat porunca a patra care vorbește în mod expres despre ziua lui Dumnezeu. Pretextul este ziua învierii Domnului Hristos; dar este doar un pretext, pentru că Dumnezeu nu Își schimbă cele 10 porunci care reprezintă temelia guvernării Sale.
Si pe Noul Pământ locuitorii universului se vor închina lui Dumnezeu: ". În fiecare lună nouă și în fiecare Sabat, va veni orice făptură să se închine înaintea Mea, -zice Domnul." (Isaia.66:22)
Indiferent de gândirea noastră, de judecata si alegerile pe care le facem, nu avem o altă cale: ori cu Dumnezeu, ori împotriva Sa.
Apostolul Pavel nu vorbește despre schimbarea zilei de odihnă. Contextul se referă la alte zile de sărbătoare ale evreilor. Dar Sabatul este Sabat, și el nu pune la îndoială porunca lui Dumnezeu.
Când omul va iubi pe Dumnezeu, va iubi nu doar Sabatul, ci și toate poruncile Sale. Numai în felul acesta putem să ne cercetă și să ne cercetăm și să vedem dacă suntem închinători, credincioși lui Dumnezeu: atunci când Îl iubim. Fără dragoste, păzirea Sabatului sau alte porunci nu sunt decât o formă de evlavie, o închinare, o închipuire omenească ce n-are legătură nici cu Dumnezeu nici cu poruncile Sale, nici cu dragostea față de Dumnezeu, nici cu adevărata odihnă (nu ziua) pe care omul o capătă atunci când se încrede în Dumnezeu.
In crestinism duminica este cinstita pentru ca in aceasta zi a avut CEL MAI IMPORTANT EVENIMENT din istorie, INVIEREA. A mai fost apoi si COBORAREA DUHULUI SFANT.
Crestinii se adunau in prima zi a saptamanii. Iudaismul in a saptea zi. Ce respectam in fond, iudaismul sau crestinismul?
PENTRU TOTI cei ce cred in Domnul Isus Hristos avem DECLARATIA (predica) de pe muntele fericirii unde Hristos SPUNE:
Matei 5, 17. Sã nu credeti cã am venit sã stric Legea sau Proorocii; am venit nu sã stric, ci sã împlinesc.
18. Cãci adevãrat vã spun, câtã vreme nu vor trece cerul si pãmântul, nu va trece o iotã sau o frânturã de slovã din Lege, înainte ca sã se fi întâmplat toate lucrurile.
Iar cei ce nu respecta ce a spus Domnul Isus vor avea parte de CONSECINTE:
Matei 5, 19. Asa cã, oricine va strica una din cele mai mici din aceste PORUNCI si va învãta pe oameni asa, va fi chemat cel mai mic în Împãrãtia cerurilor; dar oricine le va pãzi, si va învãta pe altii sã le pãzeascã, va fi chemat mare în Împãrãtia cerurilor.
P.S. cand a venit Hristos pe pamant iudaismul exista de mii de ani, Domnul Hristos a INFIINTAT crestinismul dar LEGEA NU a fost desfiintata conform DECLARATIEI lui Dumnezeu.
Te contrazice textul:
Evrei 8, 6-13
"Acum însă, Arhiereul nostru a dobândit o slujire cu atât mai osebită, cu cât este şi Mijlocitorul unui testament mai bun, ca unul care este întemeiat pe mai bune făgăduinţe."...
Şi zicând: «nou», Domnul a învechit pe cel dintâi. Iar ce se învecheşte şi îmbătrâneşte, aproape este de pieire.
Căci dacă (testamentul) cel dintâi ar fi fost fără de prihană, nu s-ar mai fi căutat loc pentru al doilea;
Şi zicând: «nou», Domnul a învechit pe cel dintâi. Iar ce se învecheşte şi îmbătrâneşte, aproape este de pieire"
Citeste si tu Textus Receptus si nu mai cita texte gresit traduse sau intr-un limbaj ARHAIC la care nu intelegi sensul din care AJUNGE daca voi posta Matei8, 10
Hebrews 8:10 ὅτι aὕτη ἡ διaθήκη ἣν διaθήσομaι τῷ οἴκῳ ἰσρaὴλ μετὰ τὰς ἡμέρaς ἐκείνaς λέγει κύριος διδοὺς νόμους μου εἰς τὴν διάνοιaν aὐτῶν κaὶ ἐπὶ κaρδίaς aὐτῶν ἐπιγράψω aὐτούς κaὶ ἔσομaι aὐτοῖς εἰς θεὸν κaὶ aὐτοὶ ἔσοντaί μοι εἰς λaόν
Dar uite traducerea caruia tu i-ai deturnat sensul cu voie sau fara voie:
Matei 8
8: 6 Dar acum el a obținut o lucrare mai bună, cu cât și el este mijlocitorul unui legământ mai bun, care a fost întemeiat pe promisiuni mai bune.
8: 7 Căci, dacă primul legământ ar fi fost fără vină, nu ar fi trebuit să fie căutat loc pentru al doilea.
8: 8 El a zis:,, Iată, vin zile, zice Domnul, cînd voi face un nou legămînt cu casa lui Israel și cu casa lui Iuda,
8: 9 Nu după legămîntul pe care l-am făcut cu părinții lor, în ziua cînd i-am luat de mînă ca să -i scot din țara Egiptului; pentru că nu au continuat în legământul meu și nu le-am văzut, spune Domnul.
8:10 Căci acesta este legământul pe care-l voi face cu casa lui Israel după acele zile, zice Domnul; Voi pune legile Mele în mintea lor și le voi scrie în inima lor; și voi fi pentru ei un Dumnezeu și ei vor fi pentru mine un popor;
Deci sa ne lamurim LEGAMANT nu este EGAL cu LEGEA celor 10 Porunci unde scrie de ziua de inchinare.
Marcu 14, 24. Si le-a zis: "Acesta este sângele Meu, sângele legãmântului cel nou care se varsã pentru multi.
LUCA 22, 20. Tot astfel, dupã ce au mâncat, a luat paharul si li l-a dat, zicând: "Acest pahar este legãmântul cel nou fãcut în sângele Meu, care se varsã pentru voi."
Evident ca Legamantul NU ESTE acelasi lucru cu LEGEA.
SANGELE lui Dumnezeu te curata de PACATE pe cand LEGEA arata CARE sunt PACATELE.
Luca 1, 72. Astfel Îsi aratã El îndurarea fatã de pãrintii nostri, si Îsi aduce aminte de legãmântul Lui cel sfânt,
73. potrivit jurãmântului prin care Se jurase pãrintelui nostru Avraam,
74. cã, dupã ce ne va izbãvi din mâna vrãjmasilor nostri, ne va îngãdui sã-I slujim fãrã fricã,
75. trãind înaintea Lui în sfintenie si neprihãnire, în toate zilele vietii noastre.
Primul LEGAMANT nu are nici o legatura cu LEGEA dupa cum zice LUCA.
Fapte 3, 25. Voi sunteti fiii proorocilor si ai legãmântului, pe care l-a fãcut Dumnezeu cu pãrintii nostri, când a zis lui Avraam: "Toate neamurile pãmântului vor fi binecuvântate în sãmânta ta."
Si pot continua cat vrei, Biblia NU MA CONTRAZICE ci doar intelegerea ta gresita.
Sâmbăta a fost până la învierea lui Hristos din ziua Dumincii. Sâmbăta e a Vechiului Testament doar pentru poporul evreu, iar Duminica e a Noului Testament, pentru toți oamenii creștini din toată lumea.
Crestinii si-au insusit textele evreilor, dar tin duminica zi de odihna, chiar daca evreii au tinut mii de ani sambata.
Sa nu uitam ca Iisus s-a nascut evreu, si a zis ca nu se va schimba nimic din Lege.
Duminica a fost decretata zi de odihna de imparatul Constantin in anul 321 pe 7 martie, in cinstea zeului Soare.
„În ziua venerabilă a Soarelui", a ordonat el, „să se odihnească magistrații și oamenii care locuiesc în orașe și să se închidă toate atelierele. În țară, totuși, persoanele angajate în agricultură își pot continua în mod liber și în mod legal activitățile, deoarece se întâmplă adesea ca o altă zi să nu fie potrivită pentru însămânțarea cerealelor sau plantarea viței de vie; ca să nu neglijeze momentul potrivit pentru astfel de lucruri".
Nu toti crestinii s-au conformat edictului, dar iata ca dupa 1697 de ani prostimea tine duminica fara sa stie de ce.A fost doar o mutare politica a lui Costica.
Deoarece creștinii nu sunt sub legea mozaică.
Ex. 31:16, 17: „Fiii lui Israel să ţină sabatul, sărbătorindu-l în toate generaţiile lor.
Sabatul le-a fost dat evreilor.
Rom. 10:4: „Cristos este sfârşitul Legii, pentru ca oricine manifestă credinţă să dobândească dreptatea". (Ţinerea sabatului făcea parte din această Lege. Dumnezeu a abolit această Lege prin Cristos. Dreptatea noastră înaintea lui Dumnezeu depinde de credinţa în Cristos, nu de faptul de a ţine un sabat săptămânal.) (Vezi şi Galateni 4:9–11; Efeseni 2:13–16.)
Col. 2:13–16: „[Dumnezeu] ne-a iertat cu bunăvoinţă toate greşelile şi a şters documentul scris de mână care consta din decrete şi care era împotriva noastră... Nimeni deci să nu vă judece cu privire la mâncare şi la băutură sau cu privire la vreo sărbătoare, la ţinerea lunii noi sau a unui sabat".
În Coloseni 2:16-17 apostolul Pavel declară: "Nimeni, deci, să nu va judece cu privire la mâncare sau băutură sau cu privire la o zi de sărbatoare, cu privire la o lună nouă sau cu privire la o zi de Sabat, care sunt umbra lucrurilor viitoare, dar trupul este al lui Hristos". În mod asemănător, Romani 14:5 afirmă: "Unul socoteşte o zi mai pe sus decât alta; pentru altul, toate zilele sunt la fel. Fiecare să fie deplin încredinţat în mintea lui". Aceste versete explică faptul că pentru creştini respectarea Sabatului este o chestiune de libertate spirituală şi nu o poruncă de la Dumnezeu. Respectarea Sabatului este un subiect cu privire la care Cuvântul lui Dumnezeu ne învaţă să nu ne judecăm unii pe alţii. Respectarea Sabatului este o chestiune despre care fiecare creştin trebuie să fie convins pe deplin în inima lui.
Domnul Iisus Hristos nu a vrut niciodata ca noi sa ne certam si sa ne judecam pentru sabat, a spus ca trebuie fiecare sa tina o zi de odihna, cei mai multi preoti sambata si duminica sunt extrem de solicitati, si tin sabatul lunea. Nu are importanta cand este ziua de odihna, ci doar sa ne facem timp pentru o zi de odihna, Pavel explica foarte clar.
Explicatie mai pe larg. urmareste video te rog.
https://www.youtube.com/watch?v=mIZyLPx2iV8
" Nu are importanta cand este ziua de odihna, ci doar sa ne facem timp pentru o zi de odihna, Pavel explica foarte clar. Explicatie mai pe larg. urmareste video te rog."
Geneza 2, 3. Dumnezeu a binecuvântat ziua a saptea si a sfintit-o, pentru cã în ziua aceasta S-a odihnit de toatã lucrarea Lui, pe care o zidise si o fãcuse.
CATE si CARE ZILE a BINECUVANTAT Dumnezeu? UNA SINGURA, ziua a saptea, SAMBATA. In rest toate sunt de la DRACU inclusiv cei DOI din interviul tau.
PORUNCA A PATRA Exodul 20, \
8. Adu-ti aminte de ziua de odihnã, ca s-o sfintesti.
9. Sã lucrezi sase zile, si sã-ti faci lucrul tãu.
10. Dar ziua a saptea este ziua de odihnã închinatã Domnului, Dumnezeului tãu: sã nu faci nici o lucrare în ea, nici tu, nici fiul tãu, nici fiica ta, nici robul tãu, nici roaba ta, nici vita ta, nici strãinul care este în casa ta.
ZIUA DE ODIHNA, nu zilele de odihna, DOAR UNA SINGURA.
Danut, Domnul Iisus Hristos spune sa traim in pace si sa nu facem pe fratele nostru sa se mahneasca din pricina unui sabat, o mancare, o luna noua, care sunt umbra lucrurilor viitoare, eu mi-am exprimat punctul de vedere, daca tu esti incredintat ca sabatul se tine doar sambata, eu nu te judec, slava Domnului pentru toate, iti respect alegerea si teoria, o zi frumoasa in continuare.
Domnul Hristos s-a inchinat doar sambata iar Biblia spune ca si la sfarsitul care vine in curand sa ne rugam pentru a tine adevarata zi de odihna, SABATUL.
La Evrei capitolul 4, 1-12 ortodocșii au un argument pentru a ține Duminica ca ziua a 7 a săptămâni.
1 Să ne temem, deci, ca nu cumva, câtă vreme ni se lasă făgăduinţa să intrăm în odihna Lui, să pară că a rămas pe urmă cineva dintre voi.
2. Pentru că şi nouă ni s-a binevestit ca şi acelora, dar cuvântul propovăduirii nu le-a fost lor de folos, nefiind unit cu credinţa la cei care l-au auzit.
3. Pe când noi, fiindcă am crezut, intrăm în odihnă, precum s-a zis: "M-am jurat întru mânia Mea: nu vor intra întru odihna Mea", măcar că lucrurile erau săvârşite de la întemeierea lumii.
4. Căci undeva, despre ziua a şaptea, a zis astfel: "Şi S-a odihnit Dumnezeu în ziua a şaptea de toate lucrurile Sale".
5. Şi în acelaşi loc, zice iarăşi: "Nu vor intra întru odihna Mea!".
6. Deci, de vreme ce rămâne ca unii să intre în odihnă, iar aceia cărora mai dinainte li s-a binevestit, pentru nesupunerea lor, n-au intrat,
7. Dumnezeu hotărăşte din nou o zi, astăzi rostind prin gura lui David, după atâta vreme, precum s-a zis mai sus: "Dacă veţi auzi astăzi glasul Lui, nu învârtoşaţi inimile voastre".
8. Căci dacă Iosua le-ar fi adus odihnă, Dumnezeu n-ar mai fi vorbit, după acestea, de o altă zi de odihnă.
9. Drept aceea, s-a lăsat altă sărbătoare de odihnă poporului lui Dumnezeu.
10. Pentru că cine a intrat în odihna lui Dumnezeu s-a odihnit şi el de lucrurile lui, precum Dumnezeu de ale Sale.
11. Să ne silim, deci, ca să intrăm în acea odihnă, ca nimeni să nu cadă în aceeaşi pildă a neascultării,
12. Căci cuvântul lui Dumnezeu e viu şi lucrător şi mai ascuţit decât orice sabie cu două tăişuri, şi pătrunde până la despărţitura sufletului şi duhului, dintre încheieturi şi măduvă, şi destoinic este să judece simţirile şi cugetările inimii,
Total eronat.
In Biblia lui Cornilescu scrie :
"El hotărăşte din nou o zi: „astăzi" – zicând, în David, după atâta vreme, cum s-a spus mai sus: „Astăzi, dacă auziţi glasul Lui, nu vă împietriţi inimile!"
Ceea ce inseamna ca Dumnezeu a hotarat o noua zi, ZIUA IN CARE AM AUZIT GLASUL LUI. Cand spune "glasul Lui" se refera la invatatua trimisa crestinilor prin Fiul Sau Iisus.
Deoarece diferenta dintre Biblia scrisa de Cornilescu si Biblia Ortodoxa este mare, am cautat in prima traducere a Bibliei Ortodoxe in lb. romana, cea din anul 1680 si acolo scrie asa :
"iaras pre oarecare zi randuieste : "Astazi", intru David zicand, dupa atata vreme, dupa cum sau grait: " Astazi de veti asculta glasul Lui nu intariti inimile voastre!"
Prin urmare, traducerea lui Cornilescu este cea buna.
Cred că principala problemă e câtă autoritate cred oamenii că are Biblia. Mai degrabă decât a înțelege ce e scris.
Îți ia cam 5 minute să verifici adevărul ăsta și să vezi că după Biblie, duminica e prima zi și sâmbăta a șaptea. Dar asta e doar începutul: apoi ai de rezolvat toate conflictele care apar în mintea ta și în relația cu oamenii din jur, de care s-ar putea să fii legat tare de tot.
Cred că subiectul ăsta va deveni în timp din ce în ce mai discutat. Și mulți oameni vor lua hotărâri aici. Marea bătălie e între „un așa zice omul" (că poți să ții ce zi vrei, că nu contează cum începi numărătoarea) și „un așa zice Dumnezeu" (scrie să păzești sâmbăta, fără alte explicații, fie accepți că e o autoritate divină aici, fie arunci la o parte toată Biblia).
Dacă studiezi profeția biblică și istoria vei descoperi că vocea celui care „se va încumeta să schimbe vremurile și legea" (Daniel 7:25) este vocea care a pretins de-a lungul timpului că are autoritate mai mare decât Dumnezeu. Este vocea care fie prin cuvinte măgulitoare, fie prin persecuții sângeroase caută să aibă controlul asupra omenirii. Să se ridice creștinii care iau Biblia în serios și focurile persecuției vor fi aprinse din nou în mod inevitabil. Nimic nu produce mai multă revoltă decât un om care credincios lui Dumnezeu ia Scriptura în serios. De câte ori există un Abel, Cain va vrea să-l ucidă.
Pare a fi unul dintre cele mai neimportante subiecte, dar - din punctul meu de vedere - aici se va da o adevărată bătălie la nivel mondial. Până atunci sunt doar luptele mici care apar de câte ori o persoană hotărăște că ce spune Dumnezeu are valoare în viața lui personală mai mult decât ce zice familia, preotul sau împăratul.
Fiecare carte "sfanta" are alta varianta, la fel ca fiecare religie. Pentru unii, prima zi este Luni. Pentru ortodocsi este duminica, pentru evrei sambata.
Nu exista nicio carte "sfanta", ca atare poti considera ce zi vrei, cand vrei!
Rizztheseballs6969 întreabă: