| catalino200 a întrebat:

In opinia ta, ce a fost inainte :Sfanta Scriptura sau Sfanta Traditie? Va rog sa argumenta-ti raspunsul cu explicatii complete.

11 răspunsuri:
| danut a răspuns:

Istoric, prima carte din Biblie a fost scrisa de Moise cu cca 1500 de ani inainte de Isus Hristos. Traditia crestina apare o data cu amestecul obiceiurilor PAGANE in credinta crestina, evident dupa aparitia scrieri Noului Testament. Istoric, primele "paganisme" isi fac apritia pe la anul 150e.n., dar dominant isi fac loc o data cu interventia (cu interese evident politice) al lui Constantin pe la anii 300.

| milan9 a răspuns:

Nu exista in Biserica influente sau obiceiuri păgâne! nu au existat niciodata...
Se poate lua fiecare element în parte si se poate constata asta.

| milan9 a răspuns:

Scriptura a aparut in spatiul Bisericii, al Predaniei (Traditiei) Bisericii.

Sf. Predania ("Tradiţie" neschimbată ) a generat Scriptura şi nu invers. Dacă "Tradiţia neschimbată" nu le oferă încredere unora dintre persoane atunci nici Biblia nu ar trebui să le ofere încredere. Aceeasi Biserica le-a facut consemnat pe amandoua incepand cu aceeasi perioada.

Până la apariția scrisă a Evangheliei lui Matei, Vestea cea Bună a fost propovăduită din aproape în aproape prin tradiţia orală, termenul biblic păstrat pentru acel mod oral fiind "predanie"="tradiţie".

| milan9 a răspuns:

Ca fapt divers, Biblia nu vorbeşte despre "Biblie", dar în schimb vorbeşte despre cuvantul PREDANIE, care inseamna "TRADIŢIA ORALĂ"! Mântuitorul Hristos nu vorbeşte despre Biblie pentru că Biblia nu era scrisă (urma să se scrie în decursul primului secol, şi să se unifice în cel imediat următor…)

Sf. Predanie (Tradiţie) A ADUNAT, a explicat şi a apărat SCRIPTURA prin scrierile sale vechi de 2000 de ani aparţinând primilor episcopi ai Bisericii.

| milan9 a răspuns:

Catedra de lingvistică si literatură română de la facultaţile de litere nu cunosc originea exacta a cuvantului "Craciun". Exista insa doar supozitii.
Acest sinonim popular folosit pentru denumirea uneia dintre cele mai mari sarbatori e adevarat ca are o mai mica relevanta. Eu personal il cam ocolesc. Denumirea corecta si crestina 100% pe care o foloseste Biserica este aceea de NASTEREA DOMNULUI.

| milan9 a răspuns:

Spuneam că nu exista în Biserică influente sau obiceiuri păgâne. Şi nici nu au existat vreodată...
Se poate lua fiecare element în parte si se poate constata asta.

Faptul că semnificaţiile creştine şi data de cinstire au înlocuit în totalitate şi au desfiintat in totalitate vechile semnificatii ce existau inainte de crestinism- asta este deja altceva.

Cand un lider incompetent este inlocuit cu unul competent, potrivit, cel nou venit, cel care l-a substituit pe precedentul nu este vinovat pentru greselile aceluia, si nici postul sau functia respectiva nu este vinovata pentru erorile umane...

| milan9 a răspuns:

Data in sine nu reprezinta o importanta prea mare. Foarte multe sarbatori crestine nu se tin la data la care a avut loc evenimentul. Importantă este doar dedicarea si consacrarea unei date pentru acel eveniment ca un pretext de rugaciune si aducere aminte.

Data in sine nu are ea un efect special, altfel s-ar ajunge la superstitia ca simpla coincidenta de dată ar rezolva ceva... happy

| Maxim96 a răspuns:

Traditia e mai inainte de Scriptura.Biblia i-si are izvorul din Tradidie.Pana a fi scrisa prima carte din Biblie(de Moise) cum auzeau oamenii de Dumnezeu? Sigura ca prin viu grai!

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Sa argumentez? E deja stiuta datarea ultimei carti care formeaza sfanta traditie. Aceasta se numeste Dogmatica si a fost scrisa cu 700 de ani dupa moartea lui Isus. Deci logic, care a fost prima? Traditia crestina e semi-pagana in timp ce Biblia nu are nici macar o influenta pagana. Sfanta traditie e o mizerie.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Exista. Studiaza originile craciunului. Din ce sarbatoare pagana se trag obiceiurile si datarea. Ce sarbatori pagane chiar recunoscute de crestini sunt. Informeaza-te nu mai umbla cu minciuni si cu prostii pe aici ca devii stresant la cat minti.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Dar ce se serbeaza de craciun? Nu "Die Natalis Solis Invicti"? Domnule mincinos nu asta se serbeaza de craciun? Sarbatoarea zeului Mithra.
De asemenea ce simbolizeaza bradul? Se pare că tradiţia bradului de Crăciun a fost instaurată pentru prima dată în Germania, cu aproape 1.000 de ani în urmă, când, Sfântul Boniface, care a convertit germanii la creştinism, a trecut pe lângă un grup de păgâni care venerau un stejar. Supărat de gestul acestora, Sf. Boniface a tăiat stejarul, iar în locul acestuia s-a înălţat un brăduţ. Uimit, Sfântul a luat micul pom ca un semn de credinţă în puterea lui Dumnezeu.
Originea bradului de Craciun inaintea erei crestine, cand copaci sau numai ramurile acestora erau folosite pentru ceremoniale. Egiptenii, de exemplu, isi aduceau in casa ramuri de palmier, pentru a sarbatori solstitiul de iarna, considerat cea mai scurta zi din an, vazandu-le drept simbol al triumfului vietii asupra mortii. Se spune ca primii locuitori ai Peninsulei Scandinave obisnuiau de asemenea sa omagieze bradul, in timp ce druizii aveau în casele lor ramuri de plante perene, considerate sfinte şi care simbolizau viata eterna. Cei superstitiosi isi atarnau ramuri de plante deasupra usilor, in scopul de a le proteja casele de vrajitoare, fantome sau spirite rele.
Astea nu sunt origini pagane mincinosule. Deasemenea sunt foarte multe obiceirui pagane dar nu stau acum. Doar ti-am demonstrat ca minti cu nerusinare.