Mar. 13:32, BC: „Cât despre ziua aceea sau ceasul acela, nu ştie nimeni: nici îngerii care sunt în cer, nici Fiul, ci numai Tatăl". (Desigur, nu aşa ar sta lucrurile dacă Tatăl, Fiul şi Spiritul sfânt ar fi egali, formând o singură Divinitate. Iar dacă Fiul nu ştia acest lucru din cauza limitelor naturii sale umane, aşa cum susţin unii, întrebarea este de ce nu ştia Spiritul Sfânt?)
Mat. 20:20–23, BC: „Mama fiilor lui Zebedei s-a apropiat de Isus... «Porunceşte», a zis ea, «ca, în împărăţia Ta, aceşti doi fii ai mei să stea unul la dreapta Ta şi altul la stânga Ta.» Şi răspunzând, Isus a zis:... «veţi bea paharul Meu, dar a sta la dreapta Mea şi la stânga Mea nu este un lucru pe care Eu să-l dau, ci este păstrat pentru aceia pentru care a fost pregătit de Tatăl Meu»". (Cât de ciudată ar fi această afirmaţie dacă, aşa cum se spune, Isus ar fi Dumnezeu! Oare şi aici a răspuns Isus numai potrivit „naturii sale umane"? Dacă Isus a fost într-adevăr, după cum spun trinitarienii, „Dumnezeu-om" — adică atât Dumnezeu, cât şi om, nu doar unul sau altul —, ar mai fi logică o asemenea explicaţie? Oare cuvintele din Matei 20:23 nu demonstrează mai degrabă că Fiul nu este egal cu Tatăl şi că Tatăl a rezervat pentru sine anumite drepturi?)
Mat. 12:31, 32, NTP: „Orice păcat şi blestem [blasfemie, NW] li se va ierta oamenilor, dar blestemul împotriva Spiritului nu va fi iertat. Dacă va spune cineva un cuvânt împotriva Fiului omului, i se va ierta; dar dacă vorbeşte cineva împotriva Spiritului Sfânt, nu i se va ierta, nici pe această lume, nici în cea viitoare". (Dacă Spiritul sfânt ar fi o persoană şi ar fi Dumnezeu, atunci acest pasaj ar contrazice categoric doctrina Trinităţii, deoarece din el reiese că Spiritul sfânt este într-un fel mai mare decât Fiul. Cuvintele lui Isus dovedesc mai degrabă că Tatăl, căruia îi aparţine „spiritul", este mai mare decât Isus, Fiul omului.)
Ioan 14:28, BC: „[Isus a zis:] Dacă M-aţi iubi, v-aţi fi bucurat că Mă duc la Tatăl, fiindcă Tatăl este mai mare decât Mine".
1 Cor. 11:3, BC: „Dar vreau să ştiţi că Hristos este Capul oricărui bărbat, că bărbatul este capul femeii şi că Dumnezeu este Capul lui Hristos". (Este limpede deci că Cristos nu este Dumnezeu şi că Dumnezeu îi este superior lui Cristos. Să ne amintim că aceste cuvinte au fost scrise în jurul anului 55 e.n., la circa 22 de ani după ce Isus se întorsese în cer. Aşadar, adevărul enunţat aici se referă la relaţiile existente între Dumnezeu şi Cristos în cer.)
1 Cor. 15:27, 28, BC: „El [Dumnezeu] «a supus totul sub picioarele Lui [Isus]». Dar când zice că totul I-a fost supus, se înţelege că afară de Cel care I-a supus totul. Şi când toate Îi vor fi supuse, atunci chiar şi Fiul Se va supune Celui care I-a supus toate, pentru ca Dumnezeu să fie totul în toţi".
Isus a zis în rugăciunea sa: „Tată,... viaţa veşnică este aceasta: să Te cunoască pe Tine, singurul Dumnezeu adevărat, şi pe Isus Hristos, pe care L-ai trimis Tu" (Ioan 17:1–3)
1 Cor. 8:5, 6, : „Chiar dacă sunt aşa numiţi «dumnezei», fie în cer, fie pe pământ, ca şi cum ar fi mulţi «dumnezei» şi mulţi «domni», totuşi pentru noi este un singur Dumnezeu: Tatăl, de la care vin toate şi pentru care trăim şi noi, şi un singur Domn: Isus Hristos, prin care sunt toate şi prin El şi noi". (Aici, Tatăl este prezentat drept ‘singurul Dumnezeu’ al creştinilor, care este diferit de Isus Cristos.)
1 Pet. 1:3, : „Binecuvântat să fie Dumnezeul şi Tatăl Domnului nostru Isus Hristos". (În repetate rânduri, chiar şi după înălţarea lui Isus la cer, Scripturile se referă la Tatăl ca la „Dumnezeul" lui Isus Cristos. În Ioan 20:17, Isus însuşi, după ce a fost înviat, îl numeşte pe Tatăl „Dumnezeul meu". Mai târziu, când se afla în cer, el a folosit din nou această expresie, aşa cum reiese din Revelaţia 3:12.
Cum comentezi aceste versete care arată cu claritate că Tatăl este superior Fiului și are autoritate asupra lui iar Isus îi este supus, de altfel exact ca un fiu față de tatăl său?
Bună!
Părerea mea este că trinitatea există.
Fiul a murit prin jertfă pe Golgota plătind plata păcatului valabilă pentru oricine cu condiția credinței, în VT cei ce păcătuiau aduceau pe altar un animal egal cu păcatul lor și îl omorau spunând că așa se va face ispășire pentru păcatele lor dar nu prin jertfa unui miel ( animal ) a putut fi omul iertat pentru că este un animal fără dumnezeire dar Mielul lui Dumnezeu care era Dumnezeu ( Ioan 1:1 ) care a luat chip de rob ( om ) și fiindcă în El se afla dumnezeire fiindcă era Dumnezeu a putut face ispășire pentru păcatele întregii lumi. Mai ales că unele culte „creștine" spun că Isus nu este Dumnezeu dar Isus a spus despre El Însuși că este Calea, Adevărul și Viața ( veșnică ) și NIMENI NU vine la TATĂL decât prin EL.
Duhul este Dumnezeu, nu o forță ci o Persoană a Sfintei Treimi fiindcă aceasta spune Biblia: Isus a spus că Duhul Sfânt „vă va descoperi lucrurile viitoare" (Ioan 16:13). Numai o fiinţă divină poate descoperi viitorul (Isaia 46:9, 10), Faptele Apostolilor 5:1-10,
cât despre Tatăl nu mai este nevoie să spun.
Despre exemplele tale din Scriptură eu spun că nu sunt luate în considerare celelalte versete care arată Divinitatea Fiului și a Duhului.
Ex.
Zic că în Biblie zice că Dumnezeu este Duh, și atunci zic că doar Duhul Sfânt este Dumnezeu, că nu zice că este și Fiu și Tată, deși toată Biblia afirmă că și Tatăl cu Fiul au divinitate supremă alături de Duhul Sfânt.
În 2 timotei 3:16, 17 se spune : Toată Scriptura este inspirată de Dumnezeu şi de folos ca să înveţe, să mustre, să îndrepte lucrurile, să disciplineze în dreptate, 17 pentru ca omul lui Dumnezeu să fie pe deplin competent, complet pregătit pentru orice lucrare bună.
Deci toată scriptura ste de la Dumnezeu și nu se contrazice. La fel și ceea ce credem trebuie să fie în armonie cu TOATĂ scriptura, nu doar cu un verset.
Ți-am prezentat citate din scripturi care contrazic ceea ce afirmi, de aceia te-am întrebat cum explici acele versete. Însă tot ce ai făcut a fost să eschivezi.
"dar Isus a spus despre El Însuși că este Calea, Adevărul și Viața ( veșnică ) și NIMENI NU vine la TATĂL decât prin EL. " - prietene, aceasta nu dovedește că Isus este egal cu Tatăl, fii serios!
" și fiindcă în El se afla dumnezeire fiindcă era Dumnezeu a putut face ispășire pentru păcatele întregii lumi" - Isus și-a dat viața umană perfectă ca răscumpărare, viața lui era echivalentă cu cea pierdută de Adam de aceia este numit și ultimul Adam. Deci viața umană perfectă, fără păcat și nu "viață dumnezeiască".
", deși toată Biblia afirmă că și Tatăl cu Fiul au divinitate supremă alături de Duhul Sfânt." - Păi prezintă-ți argumentele, reprodu versetele care afirmă aceasta dar tot odată explicăle și pe acelea care contrazic aceasta și pe care ți le-am citat. Succes.
anonim_4396 întreabă:
recedaniel3 întreabă: