anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Întrebare în special pentru atei, dar pot să răspundă și creștinii sau cei de alte credințe:

Cum stabiliți dacă un lucru este sau nu moral?
Într-o lume a relativității, cum înțelegeți voi ce este bine și ce este rău?

53 răspunsuri:
| Nemessys a răspuns:

Un lucru care este făcut de buna voie, conștient, legal, cu bun simt, care nu face rău nici mie, nici persoanelor din jurul meu din niciun punct de vedere și sa nu fie niciun risc de a ma pune pe mine sau pe alții în pericol.

| RKBlue a răspuns:

Nu e atat de greu pe cat ai putea crede.
Societatea umana a stabilit de la inceputul ei anumite lucruri ca fiind morale si altele ca fiind imorale.
Practic, noi ne bazam pe ele.
Suntem toti de acord ca furtul si omorul sunt imorale.
Sunt unele lucruri mai ambigue dar atunci trebuie sa te gandesti care pare optiunea mai buna si care nu raneste pe nimeni.

| Nemessys a răspuns:

Nu îți lua moralitatea din Biblie deoarece ma îndoiesc ca pentru tine e moral ca un bărbat sa omoare o femeie din nu știu ce motive tâmpite. happy

| Celcestietot a răspuns:

Se înțelege de la sine, asta dacă te duce capul, vorbind la general; TPU ar fi fost ultimul forum unde aș fi pus întrebarea. Tu îi întrebi așa ceva pe cei care suferă de sindromul conturilor multiple, serios laughing rolling on the floor rolling on the floor rolling on the floor?!?!

| Panamax a răspuns:

Autorii Bibliei s-au inspirat din codul lui Hammurabi cand au scris cele 10 porunci.
https://ro.wikipedia.org/wiki/Codul_lui_Hammurabi

Cat despre iubeste-ti aproapele ca pe tine insuti, era pomenita in Rig veda cu 2000 de ani inainte de nasterea lui Iisus.

| Mosotti a răspuns:

Eu inteleg ca e bine si moral orice imi place mie sau altora si nu face rau altuia, atat.
Nu am nici o cenzura sociala, nu vad videochat-ul imoral, nici prostitutia, nici fanteziile ssexuale si nimic, nu vad ca e ceva rau daca cineva le face.

La hotie deja o dam in facut rau altuia, deci e imoral.
Deci nu e nimic relativ, e concret.

| Onisim10 a răspuns:

Asta este o intrebare excelenta, dar am si eu o intrebare, la atei exista bine si rau?

| RAY a răspuns:

Prin ratiunea si empatia mostenite genetic, cele mai violente tari sunt cele nereligioase,cele mai culte,bogata sunt cele atee, China,Suedia,Norvergia,Danemarca,Germania,UK Franta,Japonia,vorbim de fapte, romani sunt morali? au tradat pe toti in istoria lor, fura, violeaza, fac crime, toata europa ne cunoaste

| RAY a răspuns (pentru Onisim10):

Sunt percepti relative, in biblie scrie sa violezi o virgina si sa o iei de nevasta si dai cv galbeni la tatal ei,nu te grabi sa spui e vt,iisus a spus eu nu am venit sa distrug vechea lege si o implinesc,biblia nu este un cod moral, se vede asta, nici islamul, nici iudaismul, nici hinduismul

| Nemessys a răspuns (pentru Onisim10):

Bineînțeles că da.

| Onisim10 a răspuns (pentru Nemessys):

Apai, voi aveti si constiinta patata daca ati facut un lucru rau?

| Nemessys a răspuns (pentru Onisim10):

,, voi "Hmm.

Eu de exemplu ma simt prost când supar sau dezamăgesc pe cineva. Fie ca e ruda, persoana apropiata sau chiar un client.

| StrongHeart a răspuns:

Ma ghidez dupa ce imi spune inima.

| danut a răspuns:

Moralitatea are la baza Legea lui Dumnezeu. Cele zece porunci.

| Onisim10 a răspuns (pentru Nemessys):

Si eu la fel sad

| Nemessys a răspuns (pentru StrongHeart):

Cum comunici tu cu inima?

| cristi202 a răspuns (pentru StrongHeart):

Trebuie ca ai o inima mare, de te poti ghida dupa ea... ☺

| StrongHeart a răspuns (pentru Nemessys):

Ma conectez la sursă ca un device electronic.

| Nemessys a răspuns (pentru StrongHeart):

Sunt doar emoții. Ești o ființă emoțională, acționezi în funcție de ceea ce simți. mai realistic vorbind -_-

| sabin89 a răspuns:

Socrate şi mai apoi Leibnitz au prezentat o dilemă: Un lucru este bun pentru că Dumnezeu spune că e bun sau Dumnezeu spune că e bun pentru că acel lucru este bun?

| StrongHeart a răspuns (pentru Nemessys):

Da,un alt fel de a spune, asa ma exprim eu.Ideea era ca de multe ori nu ai neaparat niste repere exterioare si trebuie sa te iei dupa ce simti tu ca e bine/rau.

| MaryMaria333 a răspuns:

După consecințe! Si ce s'a mai lipit pe mine de la cei 7 ani de acasa de cand eram mica.

| Ineys a răspuns:

Folosindu-ne creierul stabilim ce e bine/moral/normal, nu?

| doctorandus a răspuns:

Am studiat etica la facultatea de filosofie. Profesorul ne-a predat un curs de etica aplicata (adica filosofie analitica). Nu a spus ca Biblia e buna, nu a spus ca Biblia e rea, a predat intregul curs fara sa mentioneze Biblia.

Vezi, istoric moralitatea nu a fost inventata de iudeo-crestinatate. China si Japonia au etica, dar etica lor nu are aproape nimic de a face cu Biblia.

| CodrutElian1990 a răspuns:

In primul rand ti-ai pus intrebarea ce este morala? Dupa ce afli raspunsul vei afla si cum se stabileste ce e bine si ce e rau.

| doctorandus a răspuns (pentru Nemessys):

Biblia este un model pentru cum sa nu scrii un tratat de etica. Pentru preocuparile eticienilor contemporani Biblia este ideologie primitiva, barbara si irelevanta.

In materie de etica Biblia nu este Cartea Cartilor, ci maculatura de prost gust.

| Nemessys a răspuns (pentru Ineys):

Creier? Cine are nevoie de asa ceva cand ai suflet? daaaaa...

anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru Nemessys):

Ea întreabă "Cum stabiliți dacă un lucru este sau nu moral?
Într-o lume a relativității, cum înțelegeți voi ce este bine și ce este rău?" și tu răspunzi "care nu face rău nici mie, nici persoanelor din jurul meu".

-Ce înseamnă a trebui?
-Că trebuie!
laughing

| Nemessys a răspuns (pentru anonim_4396):

Pot sa stiu si eu ce ai vrut de fapt sa-mi transmiti cu acel comentariu?

anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru Nemessys):

"cum înțelegeți voi ce este bine și ce este rău?"
"care nu face rău nici mie, nici persoanelor din jurul meu"

Dacă nu înțelegi unde este problema...