| zurick a întrebat:

Întrebare pentru atei.
Nup, nu e vreo încercare de manipulare, de altfel sunt agnostică și nu-mi pasă în ce crezi sau nu crezi atât timp cât ești om.
Întrebarea mea e de ce unii atei scriu numele lui Dumnezeu cu literă mică, sunt curioasă și eu. Adică nici personajele din cărți nu sunt reale și se scriu cu literă mare, la fel dacă aș vorbi despre zeul ăla elefant de i-am uitat numele de la hinduși sau de Allah de la mulsumani.
Mulțumesc, sunt chiar curioasă^^

8 răspunsuri:
sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Și ce dacă?

| zurick explică (pentru sadrian46):

Sunt un om curios. Mă interesează motivele din spatele acestui fapt. Așa cum am mai precizat, scopul meu nu este să conving pe nimeni de nimic.

| sadrian46 a răspuns (pentru zurick):

Ceaușescu își construise prin cultul personalității o postură de semizeu. O să găsești o personalitate asemănătoare în romanul Toamna patriarhului, caută pe net. La fel Kim Jong Un din Coreea de Nord, citește despre el, de la 3 ani deja era erou de erou.
După revo, acest mit trebuia distrus. Ca să fie distrus, anihilat, în primele zile după revo, în ziare numele lui se scria cu literă mică, ceaușescu, i se zicea ceașcă, răposatul, împușcatul, ca să se vadă că nu era zeu care nu moare ca Isus, că e muritor, și că dulce ca mierea e glonțul patriei.
La fel, dacă ești ateu ca să distrugi mitul, scrii cu literă mică. Sau ca să bagatelizezi, zici, comandantul galaxiei.
Cam asta.

| mentholinks a răspuns:

Ca sa stii si tu, Dumnezeu nu e numele lui Dumnezeu. Il scriu cu litera mica probabil ca sa-si arate convingerile.

| halogen001 a răspuns:

Probabil echivaleaza numele Dumnezeu cu minciuna, cu inselatoria si atunci considera ca e mai potrivit sa foloseasca o litera mica. Si eu sunt tentat sa scriu asa, dar din respect pentru credinciosi il scriu totusi cu litera mare pentru ca pentru ei e ceva valoros. Personajele din carti au statutul real pe care il merita si nu pot fi echivalate cu minciuna si atunci scrierea e normala cu litera mare.

| raMLesS a răspuns:

Mi-e lene sa apas shift ca sa scriu cu litera mare...

| Panamax a răspuns:

Cand ma refer la el ca la unul dintre dumnezei scriu un dumnezeu cu litera mica. Daca ma refer la el ca personaj scriu cu majuscula.Nu ma intereseaza ce rahat de viata a dus, cate crime a comis sau ce abureli scrie despre el in Biblie.

| Teffan a răspuns:

Este o forma de exprimare a razvratirii si necredintei.