Evident ca e mai important sa iti iubesti semenii, aproapele, sa ii ajuti decat sa mergi la biserica.Eu,de exemplu, ma rog, cred in Dumnezeu si incerc sa duc o viata morala dar nu imi place sa merg la biserica..nu ma atrage si nu ma simt bine..nu cred ca mersul la biserica trebuie sa fie ca mersul la scoa.a, munca, liceu, facultate...conteaza ce e inauntrul suletului tau, caracterul, viata ta si nu de cate ori mergi la biserica...Sincer nu cred ca Dumnezeu sta sa contabilizeze mersul nostru la biserica, numarul crucilor si etc ci cauta sufletul, caracterul si faptele bune, empatia.e trist ca unii se duc la biserica, se inghesuiesc si se imbrancesc pentru o sticla de aghiasma si pentru sarutat moaste..si dupa ce ajung acasa unii incep sa injure, sa se comporte urat sau chiar si in biserica sunt unii care te analizeaza de la un cap la altul, barfesc Cand vezi babele si mosii care se imbrancesc chiar si la Inviere sa ia lumina si apoi se duc sa isi umple stomacul ca deh au tinut post si acum trebuie sa ne infruptam..si cel mai gprau este ca oamenii te judeca si in biserica si in afara bisericii, judecata semenilor e omniprezenta peste tot..Cand doar Dumnezeu trebuie sa judece sau magistratii pentru cazurile penaldeci eu mai bine stau acasa decat sa ma duc la biserica.Pot fi un om moral si fara sa merg la biserica.
Dupa cum am mai spus, mari probleme cu intelegerea atunci cand pleci cu idei preconcepute si lipsa de studiu, scoala primara. Mersul la biserica GENEREAZA iubirea NECONDITIONATA fata de aproapele rezultand facerea de bine. Cei ce fac (?) bine fara implicarea religiosului o fac din interese personale. Omul NU este bun prin natura sa deci un factor extern trebuie sa actioneze pentru a scoate mila in evidenta, Dumnezeu in aceasta speta.
Biblia arata clar ca,, credinta fara fapte este moarta.,, Iacov2:26.O persoana care nu manifesta iubire de semeni, nu poate spune ca aplica ceea ce invata.Iar 1Ioan4:20,21 spune :,, 20 Dacă cineva spune: „Eu îl iubesc pe Dumnezeu", dar îşi urăşte fratele, este un mincinos. Fiindcă cine nu-şi iubeşte fratele, pe care l-a văzut, nu-l poate iubi pe Dumnezeu, pe care nu l-a văzut. 21 Şi avem de la el porunca aceasta: cine-l iubeşte pe Dumnezeu să-şi iubească şi fratele.,,
Nu prea vad sa existe legatura intre cele lucruri descrise de tine!
Un bun crestin, care merge la biserica are compasiune pentru semenii sai.
Nu neapărat și asta vezi și la biserică când se calcă babe în picioare.
Tu de ce mergi la biserica? Iti iubesti semneii?
Nu e bine (si corect)sa generalizezi!
Nu am generalizat deloc. Am spus că sunt unii care merg la biserică dar nu au acea empatie pentru cei din jur, ceea ce e complet clar. Serios oameni buni, mie mi se pare o întrebare foarte simplu de înțeles.
Iubire faţă de semeni.
"Să iubeşti pe aproapele tău ca pe tine însuţi"".
" Credeți că biserica are o parte atât de importantă a înălțării voastre spirituale? Dacă da cât de importantă?"- Nu ştiu să-ţi răspund la asta, încă nu am găsit o "biserică" în care să simt ceva.
Mersul la biserica are rolul de a ne tine treji in privinta iubirii.A dezvoltarii si inaltarii spirituale, a evolutiei sub aspectul nuantarii si intrarii in profunzimea iubirii.
Asta pentru cine se duce la biserica in acest scop si nu ca sa aiba parte de socializare in alte scopuri.
Aceasta categorie de oameni in mod sigur, si in viata sociala va fi, discret, empatic si iubitor.
Dar sunt si oameni care au o mai mare putere, atat de rar, incat pot sa nu se duca la biserica si o simt ce s-ar zice acolo. Poate o categorie de pusnici.
mersul la biserica
tu nu vezi ca in biblie scrie sa-l iubesti pe dumnezeu in primul rand, iar familia/prietenii/orice alte persoane sa fie pe locul 2?
Și de unde ai dedus că Dumnezeu înseamnă biserică?
pai la biserica ma rog lui dumnezeu
merg la biserica sa ma rog lui in loc sa imi ajut aproapele
nu mai fa observatii tampite cand stii oricum la ce ma refer
Iubirea fata de semeni..sincer imi place sa citesc din Biblie sa ma rog insa la biserica nu prea merg..ma doare sa vad oameni care merg la biserica sa se curete si apoi cand ies incep sa injure.
Iubirea fata de semeni este lucrul cel mai important.
Bisericile sunt inutile dupa parerea mea.
1 Evident ca mersul la biserica este mai important decat iubirea de oameni, pentru ca vedem ca exista atata iubire crestina...ca pina si cainele te iubeste si empatizeza cu tine mai mult ca un crestin.
3 Da evident, fara biserica si fara religie nu ai avea posibilitatea sa accezi la inalta spirituala de a deveni o oaie smerita si buna de muls.
4 Atat de importanta cat are nevoie o societate condusa de cleptocrati, de niste oi smerite astfel incat sa poata fura mai cu spor si in liniste
Ce propui dumneata este o falsa dilema: ori mergem la biserica, ori ne iubim semenii.
Cand de fapt un om poate sa mearga si la biserica si isi poate iubi si aproapele, dupa porunca divina.
Mai si generalizezi: daca or fi unii care doar se duc la biserica si nu au "compasiune fata de cei din jur", oare toti care se duc la biserica sunt lipsiti de compasiune?
Inca o data se dovedeste ca unii atei care se pretind logici si rationali, sunt de fapt campioni ai erorilor de judecata.
Eroarea e la tine, nu am spus niciodată că toți sunt lipsiți de compasiune dar m-am referit doar la unele persoane și de aici vine și întrebarea mea. App nu-s ateu.
Pentru ortodocsi nu are importanta nici una, nici alta, ca si asa sunt ortodocsi doar cu numele.
De exemplu, in alte culte, rugaciunea se face colectiv, nu te duci la biserica ca sa se roage un popa toata slujba.
Plus ca, exista pastori sau mai multi frati care predica si pur si simplu deslusesc lucruri grele din biblie sau evanghelie. Deci mersul la biserica e si el important pentru a cunoaste mai bine iubirea asta fata de semeni.
Empatia asta se mai si dobandeste, nu e chiar innascuta. Animalele au un grad redus de empatie. Empatia umana este cu adevarat uimitoare in multe cazuri sociale.
Ia da-ne si noua exemple de oameni pe care-i stii ca merg la biserica dar n-au empatie fata de cei din jur. Fiindca vei mai fi acuzat de generalizare mult si bine.
Poate vecinul care sta cu tine-n bloc a mers la biserica si a invatat ca nu orice om merita empatie.
Cel putin, din punct de vedere logic, ar trebui sa stii ca nu toata lumea e demna de empatie, nu neaparat ca nu e capabila.
De exemplu, mie, personal, multi oameni imi starnesc mila, dar nu am cu ce sa-i ajut, fiindca trebuie sa se ajute chiar singuri sa-si depaseasca conditia mizerabila in care se afla. N-ai cum sa-i ajuti pe unii cand scopul lor e sa te vada pe tine mai rau, asa fiind fericiti. O situatie bolnava in societate de altfel.
Nu poti spune cum este mai bine, fiindca depinde de situatia fiecarui om. Nu exista un adevar universal despre acea categorie de oameni care merge la biserica si nu e marinimoasa cu toata lumea.
Eu am ales sa am empatie fata de un fost coleg de la facultate care repetase anul final a nu stiu cata oara, ultima data ramasese sa-si faca licenta, dar era praf si pulbere. Era o situatie disperata. Si a gasit in mine singurul fraier care sa-si dedice din timp pentru a-l ajuta pe el cu lucrarea. Nici macar un multumesc sincer n-a urmat apoi, ci foarte fad. Mai avem un amic comun si-mi spune ca atunci cand le propun sa mai iesim prin oras la un film cica ii deranjez programul desi sta acasa toata ziua frecand menta, ca ceh eu nu stiu decat seara sa ies (fiindca atunci pot).
In loc sa se inchine la mine ca nu-si lua licenta nici la pullivara acum ma cam dispretuieste in felul lui bizar.
Si normal ca celalalt care il barfeste imi zice chestiile astea si ma face sa ma simt foarte prost si imi zice ca am fost un fraier ca l-am ajutat. Nici macar recunoscator nu e. Pentru cine sa te implici?
Crezi ca data viitoare voi mai fi asa saritor pentru altii la ananghie? He, he, vezi sa nu.
Nu confunda crestinii cu supusii unor rituaaluri adica acei credinciosi inraiti care tin post negru chiar dac sunt bolnavi.Eu sunt crestin dar f rar merg la biserica. Compasiunea si empatia o am permanent, o am din educatia data de parinti si nu de biserica.
Nu, nu cred ca biserica joaca vreun rol in inaltarea mea spirituala ci pur si simplu singur ma inalt spiritual, fara nicio legatura cu biserica.
"care tin post negru chiar dac sunt bolnavi"
Bolnavi dar traiesc mai mult decat cei sanatosi.
Vai de viata lor.De regula toti suntem bolnavi, fiecare are cateceva.
Raspuns pentru un habarnaut; toate astea sa le faceti si pe celelalte sa le lasati nefacute.toate sant bune, dara nu toate zodesc, si sa-ti iubesti aproapele ca pe tine insati.caci daca va iubiti numai apropiatii nu asa fac si neamurile? dar voi iubitiva si dusmanii si rugati-va pentru ei, caci santeti fii ai luminii.ai priceput mai blegia care intrebi crestinii dar nu ne spui si; CE ESTI TU?
Până la urmă e treaba mea. Eu am pus doar o întrebare la care așteptam doar un răspuns civilizat.
NU GAGIULE.nu ai pus o intrebare fiindca aveai nevoie de un raspuns.Ai pus o intrebare PENTRU CRESTINI.da ateii ce au? nu-s dastul da dastepti?
Atei nu pentru că era logic ce vor răspunde. Am pus întrebarea ca să aflu răspunsurile și în loc să vorbești aiurea mai bine o faci cu folos.
Sunt categorii si categorii de credinciosi...CREDINTA (personal,nu stiu sigur ce inseamna),dar banuiesc ca AR TREBUI in PRIMUL RAND sa insemne BUNATATE!
Unele persoane sunt doar RELIGIOASE adica asculta predica despre bunatate dar nu aplica bunatatea!
Empatie?
Biblia condamna pacatosul la iad VESNIC si MOARTE!
... exista si iertare si acceptare insa de cele mai multe ori crestinul si religiosul sunt una si aceleasi persoane!
Ce vreau sa spun :
Ei SPUN/SUSTIN ca sunt BUNI, IERTATORI, ACCEPTA PACATOSUL fara sa-l judece daca acesta doreste sa se schimbe, AU EMPATIE, DRAGOSTE si alte calitatti demne de a fi numiti CRESTINI INSA NUO DOVEDESC PRIN FAPTE!
...si aici ne dam seama care-i credinciosul si care-i religiosul
CracanelTrasPrintrunInel întreabă: