Atat cat imi este credinta de reala si inca nu ajunge. Fac parte dintr-o religie in care Biserica si slujbasi ei NU primesc absolut NIMIC de la STAT ci numai de la enoriasi.
5 ron, atat a costat calendarul ortodox pe anul 2020, eu nu sunt impotriva celor care doneaza bani, sunt bani lor treaba lor, deci mai bine ar fi sa ofere unui om sarac de mancare decat sa doneze pentru vila unui preot, iisus nu a spus asta
In cazul meu, care merg in fiecare sarbatoare... ar insemna undeva intre 250 si 300 ron pentru tot anul! Intra aici inclusiv vizitele pastorale ale parintelui in parohie). Tin sa precizez ca nu merg la o singura parohie, deci aceasta suma se imparte... Nu sunt de felul meu strans la punga dar, ajungand uneori dupa perioda in care se ofera "liturghie" (cam la inceputul slujbei) nu-l mai deranjez pe parintele cu acest "detaliu" si ma rezum doar la lumanari. Ei bine, pe intreg anul suma data pe cartile cumparate (la cele din domeniu ma refer- cele de spiritualitate) e ceva mai mare. Dar acolo e alta socoteala.
Ca sa fiu sincer, si cu ocazia intrebarii tale imi dau acum seama, suma data celor care strang bani pe strada (inclusiv cei "acreditati" cu mape de trimiteri si diagnostice medicale, sau asociatii de voluntariat care strang bani pentru copii/ persoane cu diferite probleme grave) e considerabil mai mare decat "hobbyul" la care face referire intrebarea ta.
Si marea lor majoritate merg spre lumanari. Suma respectiva nu este deci un profit curat.
"Nu sunt de felul meu strans la punga dar, ajungand uneori dupa perioda in care se ofera "liturghie" (cam la inceputul slujbei) nu-l mai deranjez pe parintele cu acest "detaliu" si ma rezum doar la lumanari."
Uite, mai aflam ceva. Liturghiile le platesc fraierii degeaba, nu au nici un beneficiu de fapt. Daca nu ar fi asa, tu un mare ortodox ai fi primul care sa dea liturghie. La fel si cu moastele, daca ar avea vreo valoare, sigur nu le-ai rata. Cand iti spuneam ca sunt tampenii, aveai de comentat, dar se pare ca esti complet de acord si cu asta.
"Ei bine, pe intreg anul suma data pe cartile cumparate (la cele din domeniu ma refer- cele de spiritualitate) e ceva mai mare. Dar acolo e alta socoteala."
Nu e deloc alta socoteala. Sunt tot bani platiti pentru hobby-ul tau.
Iata cum se pot intelege lucruri eronate printr-o gresita interpretare sau... printr-o proasta exprimare (din partea mea) "Acest detaliu" la care am facut trimitere se refera la leul pe care il poate oferi cineva atunci cand "da Liturghie". La partea financiara care se intampla sa fie asociata "momentului" dar momentul respectiv in sine nu reprezinta un simplu detaliu. Este momentul oferirii de pomelnice in privinta rugaciunilor care se fac pentru cei vii sau pentru cei morti.
POMENIREA la SFANTA LITURGHIE este cea mai puternica rugaciune. Iti recomand sa faci acest lucru. Paguboasa (oarecum) este aceasta asociere cu ofranda care se aduce. Ea ramane un "detaliu". Ea poate sa si lipseasca (oferirea acelui leu amarat). ESENTIALA este (eu aveam subanteles -dar greseala mea ca nu am specificat la ce ma refer in prima instanta) POMENIREA la LITURGHIE. Rugaciunea acea comuna.
Dumnezeu pretinde o zecime din venit. Cine are posibilitate poate cheltui cat dorește. Ex. Bill Gates, Becali etc.
In jur de 45-500 doar trebuie anti-magic field
iar daca vrei un magical fuel pentru barbarian rage dai acolo 300 lei si o pupatura, doar sti ca noi astia crestini avem voie sa injuram ca doar ne sunt iertate pacatele.
problema este ca ne costa mult la sorcerer's ateism resistance.
Eu zic sa ne limitam la realitate. Deci fara lucruri imaginare.
Păi eu de realitate vorbesc.
Lasă-l. Omul e un real ideolog, nu e de ajuns ca opoziția să aibă o poziție eronată, mai trebuie și să fie ipocriți.
Deci după cum ar zice el nu doar că "cred în spiriduși" dar de fapt ei te mint ca să îți ia banii.
O întrebare și pentru tine, că să o legăm precedenta ta întrebare, tu cât contribui în mod direct (adică nu prin taxe și impozite plătite) la cercetarea științifică și medicală?
"...tu cât contribui în mod direct (adică nu prin taxe și impozite plătite) la cercetarea științifică și medicală?"
Si eu, ca si oricine, de cate ori cumperi ceva, fie ca este o masina, un laptop, medicamente, o carte de specialitate, diverse servicii, etc, de fapt contribui la astea. Nu (doar) prin taxe si impozite, ci prin profitul obtinut de companiile respective, din care o parte merge in cercetare.
Un procent foarte mic merge în cercetare. Majoritatea merge spre marketing, management și alte tâmpeni. Iar multă cercetare spre soluții reale nu e în sectorul privat. Adică de ce ar vindeca ei o bolă--să-i găsească un leac sau un vaccin--când te pot trata de ea, chiar și mai bine să te trateze o viață întreagă, nu câștigă un profit mai mare așa? Sau un alt exemplu e al electronicelor făcute expres ca să se uzeze (fizic ori moral; termeni economici) peste 2-3 ani ca să cumperi altele. Oare e chiar așa de profitabil progresul științific?
Dacă chiar ești interesat în progres, ar trebui să te interesezi cine/ce organizație face cu adevărat cercetare și să le donezi lor bani.
Iar ce observi dumneata legat de religie, nu e deloc particular ei. Pur și simplu, capitalismul se extinde și încearcă să facă bani din tot ce poate, chiar și din chestiuni religioase/spirituale care n-ar trebui să aibă nicio legătură cu asta.
"Majoritatea merge spre marketing, management și alte tâmpeni."
Nu sunt deloc tampenii.
"Iar multă cercetare spre soluții reale nu e în sectorul privat. Adică de ce ar vindeca ei o bolă--să-i găsească un leac sau un vaccin--când te pot trata de ea, chiar și mai bine să te trateze o viață întreagă, nu câștigă un profit mai mare așa?"
Nu stau lucrurile chiar asa, dar pana la urma si tratamentul ala e tot rezultatul cercetarii. Fara el, mori.
"Sau un alt exemplu e al electronicelor făcute expres ca să se uzeze (fizic ori moral; termeni economici) peste 2-3 ani ca să cumperi altele."
Nu te opreste nimeni sa conduci un Moskvitch din `60 sau sa te uiti la un televizor alb-negru daca esti impotriva tehnologiei moderne, sau pur si simplu nu-ti place. O faci?
"Pur și simplu, capitalismul se extinde și încearcă să facă bani din tot ce poate, chiar și din chestiuni religioase/spirituale care n-ar trebui să aibă nicio legătură cu asta."
Religia fara capacitatea de a produce bani, influenta, putere, dispare. De altfel istoria arata clar ca o religie care n-a mai indeplinit aceste cerinte, a disparut. Si cu ea dispare si produsul vandut, respectiv credinta promovata de ea. Nu capitalismul a inventat asta.
"Nu stau lucrurile chiar asa, dar pana la urma si tratamentul ala e tot rezultatul cercetarii. Fara el, mori"
Ba cam e. Ca dovadă, cel mai mare avans în combaterea cancerului la plămâni n-a fost făcut de companii farmaceutice, ci de Cuba o țară socialistă, mai exact ClimaVax-EGF. Unde vreau să ajung e că progresul ar fi făcut mult mai rapid într-un alt context decât cel capitalist.
"Nu te opreste nimeni sa conduci un Moskvitch din `60 sau sa te uiti la un televizor alb-negru daca esti impotriva tehnologiei moderne, sau pur si simplu nu-ti place. O faci?"
Tu quoque! Nu mă plâng, ci îți spun că produsele respective nu sunt făcute cu ideea de a avansa tehnologia. Ce avans e ăla când ceva e făcut expres că să se strice?
"Religia fara capacitatea de a produce bani, influenta, putere, dispare. De altfel istoria arata clar ca o religie care n-a mai indeplinit aceste cerinte, a disparut. Si cu ea dispare si produsul vandut, respectiv credinta promovata de ea. Nu capitalismul a inventat asta."
Există o grămadă de religii care nu au făcut asta și încă există că Toism sau Jainism, pentru că "când" o filosofie de viață care răspunde unor întrebări filosofice naturale omului. Dar din nou n-ai prins ideea. Toate vânzările de icoane și mega-pelerinajele la moaște sunt accentuate de Capitalism, religia trebuie să devină profitabilă...
"Ca dovadă, cel mai mare avans în combaterea cancerului la plămâni n-a fost făcut de companii farmaceutice, ci de Cuba o țară socialistă, mai exact ClimaVax-EGF."
Doar ca celelalte un milion de tratamente pentru diverse afectiuni nu au originea in Cuba. In situatia asta, e de preferat sistemul cubanez?!
"Ce avans e ăla când ceva e făcut expres că să se strice?"
Nu ai de ce produce ceva ce rezista 20 de ani daca stii ca oricum in 5 ani va fi aruncat si inlocuit cu ceva mai bun.
Ar creste costurile si ar fi un dezavantaj si pentru client. Adica ai cumpara un produs scump, facut sa tina 20 de ani, pe care il arunci dupa 5. Are sens? Nu prea.
""Există o grămadă de religii care nu au făcut asta și încă există că Toism sau Jainism, pentru că "când" o filosofie de viață care răspunde unor întrebări filosofice naturale omului."
Culmea e ca exemplele date de tine se incadreaza foarte putin in definitia religiei. In plus, taoismul afirma clar ca trebuie sa judeci lucrurile in functie de circumstante. Cu alte cuvinte, etica e relativa si se adapteaza situatiei. In esenta e o, hai sa-i spunem religie, adaptabila, bazata pe interesul de moment. E logic sa supravietuiesti in felul asta. Iar jainismul e o grupare redusa numeric, care e greu s-o definesti religie. Nu-i dau sanse de supravietuire pe termen lung.
Si mai e o particularitate a lor. Nu implica spiridusi. Prezenta spiridusilor face in general produsul mai vandabil, dar si mai vulnerabil. Oricand exista riscul sa-si dea seama clientii ca sunt de fapt facaturi.
"Doar ca celelalte un milion de tratamente pentru diverse afectiuni nu au originea in Cuba. In situatia asta, e de preferat sistemul cubanez?!"
Păi Cuba e mică insuliță aflată sub un embargo american de decenii, ca să nu mai spun că dezvoltarea științifică acolo nu e la fel de veche ca în alte locuri. Deci e clar că țările cu o istorie mai lungă în dezvoltare, mai multe resurse și care nu sunt izolate de embargouri au mai multe realizări, dar totuși cea mai eficientă metodă de a combate cancerul la plămâni și unii din cei mai buni bine pregătiți doctori provin din Cuba, o țară marginalizată.
Dar astea sunt chestiuni de tangență. Unde vreau să ajung e că unele din cele mai mari realizări s-au făcut în afara capitalismului și fără a fi motivate de profit. Uite și niște exemple: primul vaccin, a fost realizat de Pasteur și distribuit gratuit, el obținând 0 profit; primele navete spațiale au fost realizate de URSS, ei fiind primii care au trimis atât primul animal cât și om în spațiu; Aka-47 cea mai eficientă armă, a fost creată tot în URSS; internetul, a fost o creație a armatei americane, fiind precedate de un sistem similar, tot în URSS. Nu știu tu poți da exemple de 4 avansuri majore realizate în domeniul privat.
"Nu ai de ce produce ceva ce rezista 20 de ani daca stii ca oricum in 5 ani va fi aruncat si inlocuit cu ceva mai bun.
Ar creste costurile si ar fi un dezavantaj si pentru client. Adica ai cumpara un produs scump, facut sa tina 20 de ani, pe care il arunci dupa 5. Are sens? Nu prea."
Păi, nu știu cum îți imaginezi tu progresul, dar el poate fi făcut și în pași mari la distanțe de 20 de ani, nu numai așa în pași de furnică la 2-3 ani. Hai să fim serioși ce mari diferențe sunt între Samsung s8 și s9? E un progres așa minuscul. Mai ales că avem instituții centralizate în care produsele sunt făcute să dureze: domeniul militar; ar fi hilar dacă tancurile ar fi făcute ca telefoanele
Ceea ce spui tu de taoism nu e chiar așa, are credințe supranaturale: cei 8 nemuritori (și hai să-i spunem metafizică sau credințe supranaturale, că altfel "spiriduși" sună prea mult a om de paie ). Și nu e chiar așa de adaptabilă, nu poți face orice și să-i spui taoism; întotdeauna trebuie să urmezi calea universului (tao/dao).
"Unde vreau să ajung e că unele din cele mai mari realizări s-au făcut în afara capitalismului și fără a fi motivate de profit. Uite și niște exemple: primul vaccin, a fost realizat de Pasteur și distribuit gratuit, el obținând 0 profit; primele navete spațiale au fost realizate de URSS, ei fiind primii care au trimis atât primul animal cât și om în spațiu; Aka-47 cea mai eficientă armă, a fost creată tot în URSS; internetul, a fost o creație a armatei americane, fiind precedate de un sistem similar, tot în URSS."
In afara de vaccinul lui Pasteur, despre care mi-e lene sa caut sa vad exact circumstantele si ce e legenda si ce nu, restul sunt produse concepute si dezvoltate in scopuri pecuniare si de putere/influenta.
Apropo de AK-47, nu e cea mai eficienta sau mai performanta. Nici pe departe. In schimb este o arma cu costuri de fabricatie mici, intretinere usoara si care poate fi folosita de orice prost fara pregatire prea multa. In ce priveste precizia, manevrabilitatea si eficienta e departe de alte arme de tipul ei.
"...produsele sunt făcute să dureze: domeniul militar; ar fi hilar dacă tancurile ar fi făcute ca telefoanele"
Nu se schimba tancul des, dar echipamentele de pe el si conexe, destul de des.
"Păi, nu știu cum îți imaginezi tu progresul, dar el poate fi făcut și în pași mari la distanțe de 20 de ani, nu numai așa în pași de furnică la 2-3 ani."
E hilar ce spui. Deci daca se inventeaza ceva trebuie tinut in asteptare doi, cinci sau douazeci de ani. Ce logica are?
"sunt produse concepute si dezvoltate in scopuri pecuniare si de putere/influenta."
După cum spuneam, "Unde vreau să ajung e că unele din cele mai mari realizări s-au făcut în afara capitalismului și fără a fi motivate de profit". Heringii ăștia roșii sunt intenționați?
"Nu se schimba tancul des, dar echipamentele de pe el si conexe, destul de des."
Nu se schimbă pentru că se sparg ușor sau pentru că se duce bateria încorporată, că electronicele de pe piațã. Aici lucrurile sunt schimbate în funcție de progres sau uzura morală naturală.
"Deci daca se inventeaza ceva trebuie tinut in asteptare doi, cinci sau douazeci de ani. Ce logica are?"
Numerele astea sunt arbitrare. Să se elibereze când se inventează ceva major. Te întreb iar, ce diferență majoră este între Samsung galaxy S8 și S9? Sau orice alte iterații consecutive de telefoane.
Eu nu consider credinta sau religia un hobby. Muzica, pictura, sportul etc pot fi considerate hobby-uri. Eu nu achizitionez obiecte de cult, nu practic diferite ritualuri, nu ma duc la manastiri, nu pup poala popii si nu pup moaste. Din cand in cand imi mai cumpar cate o carte, ma duc la biserica si ajut saraci. Ajut saracii atunci cand pot. Mai dau bani la biserica, dar nu sume mari. Nu am calculat cat cheltui pe luna. Probabil intre 50 si 150 de lei. Oricum, cheltui mult mai putin decat unul care nu e religios si care isi distruge sanatatea cu tutun, alcool, droguri etc. Apoi cheltuie mergand la petreceri, distractii. Dupa ce si-a distrus sanatatea, va trebui sa cheltuie pe medicamente, spitalizari, operatii etc, ca sa-si recapete sanatatea. Daca printre "hobby-urile" lui se gasesc si femeile, atunci nu-i este destul un singur salar.
"Mai dau bani la biserica, dar nu sume mari. Nu am calculat cat cheltui pe luna. Probabil intre 50 si 150 de lei. Oricum, cheltui mult mai putin decat unul care nu e religios si care isi distruge sanatatea cu tutun, alcool, droguri etc."
Uite un raspuns concret. Deci cam 100 de lei pe luna.
Referitor la alte hobby-uri, e ciudat ca multi din cei care le au, il au si pe asta al tau. Ele nu se exclud in nici un caz.
Pe de alta parte, e ciudat ca unul ca tine, care considera credinta si sustinerea ei un lucru maret si o datorie, cheltuie mult mai putini bani pe asta decat unul pe alcool, de exemplu. Concluzia ar fi ca pentru tine credinta e mai putin valoroasa decat doua sticle de vodka, atata timp cat investesti in ea mai putin decat un bautor de alcool...
"...ma duc la biserica si ajut saraci."
De fapt in 99% din cazuri voi ajutati prostii si putorile pe care le mai si induceti ideea ca merge si asa prin "ajutorul" vostru.
De fapt in 99% din cazuri voi ajutati prostii si putorile pe care le mai si induceti ideea ca merge si asa prin "ajutorul" vostru.
Sa fiu mai exact. Eu vreau sa ajut copiii din familiile sarace, nu adultii. Nu ma intereseaza ce fac sau nu fac adultii. Copiii lor nu au vreo vina pentru ca s-au nascut in astfel de familii. Am vazut copii care se dau iarna desculti pe gheata. Am vazut copii dezbracati complet care se joaca in noroi. Sunt "case " care au folii de plastic in loc de geam. Iarna, in astfel de "case" e la fel de cald ca si afara. Nu dau bani adultilor. Dau copiilor lor incaltaminte, haine etc Daca un astfel de copil primeste o jucarie, spune "wow". Incaltamintea sau hainele nu sunt noi. Totul e folosit dar in stare buna. Daca am alimente, le duc si alimente.
Concluzia ar fi ca pentru tine credinta e mai putin valoroasa decat doua sticle de vodka, atata timp cat investesti in ea mai putin decat un bautor de alcool...
Eu nu consum alcool. Credinta nu se cumpara cu bani. Credinta nu poate fi comparata cu doua sticle de vodka.
"Eu vreau sa ajut copiii din familiile sarace, nu adultii. Nu ma intereseaza ce fac sau nu fac adultii."
N-ar fi mai bine sa imparti adultilor prezervative si sa le explici cum se folosesc?
"Eu nu consum alcool. Credinta nu se cumpara cu bani. Credinta nu poate fi comparata cu doua sticle de vodka."
Ba da, credinta o cumperi, daca nu ar exista organizatii si persoane interesate sa ti-o vanda, nu ar mai fi pe piata. Sau daca ar fi, ar fi ceva de genul superstitiei cu "vineri 13", sau altceva de felul asta.
anonim_4396 întreabă:
angelia27 întreabă: