| malvinacroft a întrebat:

Intrebare pentru oamenii de stiinta de aici: care e motivul pentru care aveti incredere 100% in stiinta? Intreb asta pentru ca:

1. Stiinta nu spune NICIODATA ca ea detine Adevarul, (niciun om de stiinta care se respecta nu ar spune asta) ci propune modele - modele care sunt mereu modificate, completate, eliminate si inlocuite cu altele, dar nu sunt niciodata finale. Luati de exemplu modelul atomului, cum s-a schimbat el in timp, si faptul ca pana in ziua de azi, nu a fost vazut la microscop decat sub forma de balonas (adica nici vorba de electroni, neutroni etc, atomul pare a fi o unitate indivizibila, cum spuneau grecii).

2. Stiinta insasi spune ca la baza lumii noastre sta principiul incertitudinii. Fizica poate masura multe lucruri, dar nu le poate masura pe cele de esenta. Electronul e cand particula, cand unda, in functie de observator. Medicii inca se mira, in ziua de azi, ca un pacient bolnav terminal se vindeca fara explicatii si un om sanatos cade pe strada si moare, si jumatate din boli sunt considerate "idiopatice" adica nu li se cunoaste cauza.

Cei care vreti dovezi stiintifice ca Dumnezeu exista: El exista IN principiul de incertitudine, se gaseste in efectul observatorului si in bolile si vindecarile fara explicatie medicala.

56 răspunsuri:
| FreeLord957 a răspuns:

Dumnezeu nu exista! De unde stiti voi ca dumnezeu exista? Mai degraba cred in stiinta decat sa stau ca prostu sa ma rog la un tablou de pe perete.

| malvinacroft explică (pentru FreeLord957):

Eu am intrebat cu totul altceva: DE CE credeti in stiinta? Un raspuns de genul : "cred in stiinta pentru ca asa e bine", nu constituie un raspuns.

| mentholinks a răspuns:

Pentru ca stiinta are rezultate dar sa stii ca sunt si multi oameni de stiinta care cred intr-un Dumnezeu dar nu neaparat YHWH.

NOname
| NOname a răspuns:

Ai vrea tu...

| RAY a răspuns:

Si fantomele cu care stau de vorba acuma crede-ma ca sunt tot acolo in acel principiu de incertitudine, stiinta se baseaza pe dovezii clare, religia pe nimic pe basme, si asa crestini nu exista ce atata o lungesc demonstrati voi ca sunteti crestini apoi ne gandim si noi ateii ca exista dumnezeu asa ce sa spunem, voi credeti doar din interes atat

| malvinacroft explică (pentru mentholinks):

Corect, vorbim de Dumnezeu. Stiinta are rezultate - si religia are rezultate. Aici nu se poate face diferenta. Stiinta are rezultate in corp, religia in psihic.

| malvinacroft explică (pentru RAY):

Serios? Care e explicatia clara, fara echivoc, stiintifica, la faptul ca daca exista un observator, electronul e particula, si daca nu exista observator, electronul e unda?

| KodrutZ a răspuns:

In aceeasi proportie exista si zina maseluta, mos craciun, sau efectul placebo. Felicitari, tocmai ai postat citamai intrebarea fara a intreba, practic, nimic. Stiinta, de regula, cerceteaza. Religia limiteaza.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Ce-mi plac astia ca voi care incercati sa spuneti ca zeul vostru este egal cu X sau Y (in cazul de fata, cu stiinta).

O diferenta uriasa intre stiinta si zei este ca stiinta chiar ofera niste raspunsuri pe cand zeii nu.

TOT TIMPUL cand raspunsul la diverse intrebari a fost "zeii astia au facut", acel raspuns a fost inlocuit de cel corect, cel oferit de stiinta.

"Stiinta nu spune NICIODATA ca ea detine Adevarul"... si uite din acest motiv, stiinta e superioara religiilor. Daca X ofera un raspuns, raspunsul acela este testat iar daca nu poate sa fie dovedit sau daca este dovedit ca fiind gresit, este aruncat la cos.

Religia si zeii nu sunt asa. Tot timpul "zeii astia" sunt raspunsul si chiar daca stim ca nu este asa si chiar daca nu exista nici cea mai mica dovada pentru asa ceva, "specialii" pretind ca acel raspuns este valid. Aceste raspunsuri penibile sunt bazate doar pe favoritism si ignoranta.

"un pacient bolnav terminal se vindeca fara explicatii"... asa si?

"jumatate din boli sunt considerate "idiopatice""... esti sigura de asta?

"dovezi stiintifice ca Dumnezeu exista"... si prin acele "dovezi" ai dat iar un fail. Bravo. Continua sa arati cat de penibile iti sunt argumentele.

"in bolile si vindecarile fara explicatie medicala"... FAIL. Asta e pur si simplu tampita.

Tu cu exceptia favoritismului si a ignorantei ai sau nu dovezi pe bune?

Apropo, cauta pe guagal : God OF The Gaps.

Tocmai ai comis aceasta eroare. Bravo.

| Inferno a răspuns:

"Stiinta insasi spune ca la baza lumii noastre sta principiul incertitudinii."

Care este un principiu din fizica ce spune ca nu putem cunoaste atat impulsul unei particule cat si pozitia sa, respectiv ca nu putem cunoaste atat energia pe care o are o particula, cat si durata ei de "viata".


Ori asta dragul meu nu are nicio legatura cu ce credeai tu ca ar spune.

Asa e cand interpretezi concepte din fizica dupa numele pe care il au.

P.S: Si "inseparabilitatea cuantica" inseamna ca dragostea nu poate fi invinsa, si ca la nivel cuantic ne uneste. Dap. Epic Fail.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru FreeLord957):

Pai nu te pune nimeni blegule sa faci asa ceva. poti spune rugaciunea inimii, dar poti sa nu o spui ca o spune inima ta cu orice bataie si stmahul tau de cate ori ti-e foame, si mintea ta de cate ori ti-e greu, ori esti bolnav.si toate astea fara sa ai tu habar ca se intampla.deci in privinta asta nu excelezi in destepaciune fii pe pace, e mai desteapta baba leana de la tara care se roaga la o icoana, fiindca e mai blanda si mai rabdatoare decat tine, iar rabdarea e o virtute trudila daca ai habar ce e virtutea.

| Mădă0611 a răspuns:

Ai habar cat de mica e planeta noastra in comparatie cu intreg universul? Si cat de mic esti tu in comparatie cu planeta Pamant? Daca ai avea macar o mica banuiala ai intelege de ce incertitudinea e mai de acceptat decat certitudinea.

Care dumnezeu exista?

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

"Cei care vreti dovezi stiintifice ca Dumnezeu exista: El exista IN principiul de incertitudine, se gaseste in efectul observatorului si in bolile si vindecarile fara explicatie medicala."

inteleg, deci dumnezeu asta ajuta pe cine vrea, nu da 2 bani pe copii sau oamenii care sufera in general. Bravo, esti o spalata pe creier la fel ca restul

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru Mădă0611):

Ala "adevarat", Dar care? Ca sunt 100 laughing

| Mădă0611 a răspuns (pentru anonim_4396):

O suta de sute, sau cum?

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru Mădă0611):

Cam asa ceva laughing

| drutzix a răspuns:

1.Faptul ca stiinta nu are aroganta sa spuna ca stie totul o face buna. Stiinta se auto-corecteaza, lucru pe care nu il poti face atunci cand sustii ca detii adevarul suprem.
"atomul pare a fi o unitate indivizibila" -fisiunea nucleara te cam contrazice.
Am incredere in stiinta pentru ca functioneaza, da e posibil sa gresim in anumite ipoteze dar ce este minunat la stiinta este ca se auto-corecteaza, daca, de exemplu, maine am gasi dovezi ca teoria evolutiei este gresita atunci aceasta ar pica imediat si cel care a desoperit dovada ar primi premiul Nobel.
2.Te referi la principiul incertitudinii a lui Heisenberg? Ala se refera la particule subatomice nu la entitati supranaturale.
Electronul (si celelalte particule asemanatoare elementare) se comporta ca unde pana cand le stabilesti pozitia nu se schimba ele dupa cum bate vantul.

In fine, intregul tau argument este unul din ignoranta si este o greseala logica. Ex: Nu stim ceva rezulta ca Dumnezeu. Dumnezeul lacunelor.

Am incredere in stiinta pentru ca functioneaza. Datorita stiintei putem comunica pe acest site.

Daca tot esti asa de pornit sa arunci cu noroi in stiinta spune te rog o descoperire facuta cu ajutorul religiei?
Ce putere predictiva are religia?

| drutzix a răspuns (pentru anonim_4396):

Nope, ce a scris aici e un apel la ignoranta, cred ca l-am citit pe site-ul asta de 50 de ori.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru drutzix):

Meh... ambele variante sunt (aproape) la fel deci nu prea conteaza ce termen folosesti.

"dovezi stiintifice ca Dumnezeu exista: [...] se gaseste in [...] vindecarile fara explicatie medicala"

Vindecarile "miraculoase" nu au o explicatie deci zeul meu a facut asta.

"l-am citit pe site-ul asta de 50 de ori"... nu te contrazic laughing

| drutzix a răspuns (pentru anonim_4396):

Nu te contraziceam. Raspundeam in locul lui la intrebarea din comentariul tau: "Tu cu exceptia favoritismului si a ignorantei ai sau nu dovezi pe bune?" laughing.
A facut apel la ignoranta si la si bagat pe zeul lui prin gauri laughing

| Dorugar a răspuns (pentru malvinacroft):

In stiinta NU se crede! Stiinta este facuta pentru a o cunoaste, a o invata si a o folosi!

| Dorugar a răspuns (pentru mentholinks):

Sa stii ca sunt si multi oameni de stiinta care cred in Real Madrid, dar asta nici pe departe nu inseamna ca ei au ajuns oameni de stiinta din cauza ca cred in Real Madrid! In concluzie ...nu e important ceea ce crezi, dar este foarte important ceea ce STII!

| costis a răspuns:

Vaz ca au aparut ceva. oameni de stiinta...

| Dorugar a răspuns (pentru malvinacroft):

Da si religia are rezultate in faptul ca prosteste oamenii in timp ce stiinta ii face mai destepti!
Nu am vazut niciodata un bolnav psihic sa fie vindecat de religie dar vad ca bolnavii psihici nu sunt internati la biserica ci in spitale in care se practica tratamente stiintifice si nu religioase. oare din ce cauza? Nu ti-ai pus intrebarea?

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru drutzix):

"pe zeul lui "... vezi ca-i fata. Face urat daca-i zici baiat.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru Mădă0611):

"Care dumnezeu exista? "... o sa bage idiotenia cu "e acelasi pentru toti" chiar daca i-am demonstrat de mai multe ori ca o asemenea afirmatie este absurda si gresita deci la intrebarea asta, asteapta un "nu conteaza, e acelasi pentru toti" sau ceva de genul.

| malvinacroft explică (pentru Inferno):

Principiul de incertitudine spune, daca stii sa il intelegi, ca stiinta nu poate MASURA lucrurile care stau la baza realitatii noastre: si impulsul si pozitia. Caci particula sta la baza realitatii, nu sa zic, oua si gaina. Stii, de asta e nevoie si sa meditezi asupra a ceea ce inveti, nu numai sa inveti ca papagalul, formule si teoreme. In cazul asta, stiinta nu valoreaza mai mult decat orice alta dogma.

| malvinacroft explică (pentru drutzix):

Pai pentru un om de stiinta esti cam in urma: "stiinta" asta a ta nebuloasa studiaza deja de ceva timp efectul rugaciunii in criminalitate si in boli, efectul crucii in structura moleculei, si rezultatele sunt cam surprinzatoare. Si da, daca vrei sa ma intrebi, am vazut eu cu ochii mei studiile si rezultatele, nu sunt doar articole de pe net de povesti.

Eu vorbeam despre cu totul altceva - ceva ce am senzatia ca nu stii - si anume daca pui un observator, electronul se comporta ca particula, daca scoti obervatorul, electronul se comporta ca unda. Nu are treaba cu stabilirea pozitiei sau cu masurarea- aia era altceva.

Si credinta functioneaza: stiu destui psihologi care rezolva cazuri de nevroze cu rugaciuni, masluri etc. Singura problema e ca "stiinta" nu a inteles inca CUM sau CUM DE credinta functioneaza.

Repet pentru a mia oara: genetica a fost fondata de un calugar, care nu a gasit asa incompatibila stiinta cu existenta lui Dumnezeu. Ce sa zic, poate avea o minte mai deschisa. Poate credinta ii facuse o minte mai deschisa decat a unor asa-zisi "oameni de stiinta", mai bine spus poate "oameni de prejudecata". happy

| malvinacroft explică (pentru drutzix):

L-ai citit de 50 de ori si tot nu ai inteles nimic. Eu zic ca Dumnezeu trebuie studiat daca vrei sa Il intelegi. Tu spui ca nu trebuie studiat pentru ca "de la sine inteles" ca nu exista. Nu stiu care din noi indeamna la ignoranta. Oricum, dupa toate definitiile, tu esti total ignorant in privinta credintei si asta nu e interpretabil. Pur si simplu nu stii nimic despre acest lucru dar iti e foarte usor sa vorbesti despre el. Or, asa ceva e clar "stiintific": sa vorbesti despre un lucru pe care nu il cunosti. Deloc. laughing)

| Inferno a răspuns (pentru malvinacroft):

Asa si? Se gaseste Dumnezeu in impulsul si pozitia particulelor subatomice?
Daca da, incearca spitalul 9.
Daca nu, e irelevant.

Mecanica clasica se descurca foarte bine la explicarea realitatii macroscopice. Deci chiar daca la nivel micro nu stim, la nivel macro putem prezice foarte bine fenomenele ce au loc.

Insa tu ai venit cu un rationament FALS care spune ca din moment ce universul cuantic e guvernat de inceritudine, atunci si universul macroscopic trebuie sa fie la fel. E FALS.