| Zosima123 a întrebat:

Întrebare pentru ortodocși.
"Șmecherii cocalari de 2 bani", ateii, protestanții și Neo-protestantii să se abțină de la comentarii stupide și fără sens!
MULȚUMESC!

Frați Ortodocși, bănuiesc că unii dintre voi mai aveți candele cu ulei. Și candela după un timp mai trebuie spălată, ștearsă, etc. Voi ce faceți cu uleiul rămas? Îl refolosiți?
De exemplu la mine un fitil ține 24h, atât doar că în același timp mai trebuie sa adaug puțin ulei in candelă.
Însă întrebarea este: ce facem cu ulei rămas? E cam ars... Nu mai este "curat", ca in sticla. Îl refolosesc sau?

Răspuns Câştigător
| Alexandra_Ilie_1992 a răspuns:

Am găsit acest răspuns dat de un preot pe un site ortodox, poate iti va fi de folos.

"Există multe variante însă mă voi opri numai la două dintre ele, pentru faptul că, deși candela este importantă pentru viața noastră duhovnicească, totuși modul în care se curăță ea nu este esențial pentru mântuirea noastră. Sunt altele mult, mult mai importante!

Dar, pentru că evlavia ne îndeamnă să avem și față de acesta o atitudine cuviincioasă, iată cum am auzit/ văzut că procedează unii sau alții:

1. Uleiul din candelă se lasă să se consume cât mai mult. Dacă se folosesc fitile cu plute va fi mai simplu pentru că, după un timp vor ajunge pe fundul candelei și nu va mai rămâne decât foarte puțin ulei. Se curăță candela cu un șervețel care apoi se arde. Candela se spală și se pune alt ulei în ea.

2. Dacă nu se poate lăsa uleiul să se consume cât mai mult, atunci uleiul din candela se poate turna într-un loc curat după care se spală/ curăță candela."

3 răspunsuri:
| Ineys a răspuns:

Prajesc o sfanta friptura in el.

| Panamax a răspuns:

Eu am candela electronica WIFI cu led, se conecteaza la telefon.
A mai evoluat tehnologia de pe vremea Mantuitorului.