Intrebare de nota 10. Si fara funda!
Unii se iubesc pe sine in sensul rau prin mandrie, egoism, inaltare de sine; altii se urasc pe ei insisi. Putini sunt cei care traiesc in echilibru si nu se vad nici mai prejos si nici mai presus de altii.
Cine isi iubeste semenii este o dovada ca el se iubeste pe sine asa cum trebuie, in sensul bun lasat de Dumnezeu.
Dar cine isi uraste semenii se uraste si pe sine insus.
Dar lasă tu pe "unii", pe cei "puțini" si pe "alții". Lasă si "dovezile" de ură sau iubire.
Aici trebuie sa spui EXACT, ceea ce faci TU când te iubesti pe tine! Concluzia este că exact același lucru ar trebui, conform poruncii, sa-l faci apropiaților de tine... iar asta, in multe cazuri, nu se potrivește! sună nașpa si imposibil!
Eu unu am grijă să fiu îngrijit.E drept că percepția e relativă și se refera la un șablon social, dar asta nu înseamnă că o persoană nonconformistă nu este îngrijită.
Chestia asta se referă la respectul față de celălalt, deși e scris cu un alt sens.
Eu nu ma iubesc deci nu-mi iubesc nici aproapele, doar daca este vreo fata care imi place. Important e ca respect aceasta porunca in sensul ca nu tin la mine mai mult decat la altii.
Destul de simplu când nu faci nimic.
Atunci, ca idee, care este diferența dintre "a-ți iubi aproapele!" si "a nu-i face rău aproapelui!"?
Eu consider ca sunt foarte putini care chiar isi iubesc aproapele. Consider un lucru bun ca daca nu-l iubesti macar sa nu le faci rau. Oricum daca citesti in Biblie vezi ca nimicirea intregului Pamant e hotarata atat in vechiul cat si in noul testament. In noul, soarta majoritatii e mai grava. Asa ca prefer sa nu mai imi bat mult capul fiindca e greu sa faci parte din minoritatea aleasa de Dumnezeu, daca chiar exista.
Aici nu este vorba de cei " putini ce își iubesc aproapele" ci este vorba de tine. Iar în cazul în care nu-ți iubești aproapele atunci măcar lasă niște "feluri" in care tu ai putea sa "îți iubești aproapele ca pe tine"! Ce i-ai face?
Pai nu stiu. Banuiesc ca Isus s-a referit mai mult la a ajuta aproapele la nevoie si necaz aratand astfel ca il iubesti. Eu personal nu prea am cum sa ajut pe nimeni fiindca nici pe mine nu prea ma pot ajuta fiind cu moralul aproape la pamant si dorindu-mi nu de putine ori sa se sfarseasca totul.
Iisus a spus :
"Ioan 13:34 Vă dau o poruncă nouă: să vă iubiţi unii pe alţii; cum v-am iubit Eu, aşa să vă iubiţi şi voi unii pe alţii.
Ioan 15:12 Aceasta este porunca Mea: să vă iubiţi unii pe alţii, cum v-am iubit Eu.
Ioan 15:17 Vă poruncesc aceste lucruri, ca să vă iubiţi unii pe alţii.
1 Tesaloniceni 4:9 Cât despre dragostea frăţească, n-aveţi nevoie să vă scriem; căci voi singuri aţi fost învăţaţi de Dumnezeu să vă iubiţi unii pe alţii,"
Nu noi suntem unitatea de masura pentru iubire ci Iisus. Unii dintre noi se urasc pe ei insisi, asta inseamna ca asa trebuie sa "iubeasca" si pe ceilalti?
La intrebarea "Dar tu cum te iubești (îngrijești) pe tine însuți?" pot spune ca daca iubesti pe cei din jur, este normal ca sa te prezinti in mijlocul lor ingrijit si sa ai o abordare civilizata in relatia cu ei (ca sa nu spun crestina)
"daca iubesti pe cei din jur, este normal ca sa te prezinti in mijlocul lor ingrijit si sa ai o abordare civilizata"
Asta înseamnă ca atunci când vezi un nespalat pe cap, tu te-ai întoarce acasă sa îți iei șamponul, apoi iei apă caldă in ceva si mergi de îl speli pe cap "ca pe tine"? sau dacă un alt aproape de al tău ar avea abordări necivilizate tu ar trebui sa îl articulezi (o palmă, sau un pumn, sau o mana sucită, etc) ca sa se comporte civilizat (si sa nu se obișnuiască altfel)?
Păi uite așa!
Pe mine nu mă interesează exemple din cărți, nici despre "unii" și care se urăsc; deci 90% din răspunsul tău este inutil și de nediscutat. Întrebarea este exact despre ceea ce faci tu... asta în cazul în care știi sa te explici?
(fi sigur ca din partea mea discuția rămâne deschisa, în sensul ca nimeni nu este vinovat de "prostiile" pe care le înțelege câtă vreme tu nu ești capabil sau nu te obosești sa te clarifici)
"Daca te interesează numai ce gândești tu, nu mai discuta cu nimeni" - tu te auzi ce vorbești?
Întrebarea este exact despre ceea ce faci tu concret? — nu este vorba nici despre localizarea "poruncii", nici despre versete cu neeplicatii, nu este vorba nici despre ceea ce gândesc eu.
"iubește pe aproape ca pe tine" deci ce este ACEL CEVA ce ți-ai făcut ție si i-ai făcut si aproapelui tău? Capisci?
"Sa stii ca si tu stii ce stii "... te dai totstiutor? sau citești in stele? sau in orez? probabil vrei să pari vreun d-zeu, cu astfel de informări! Ei bine...n-ai ghicit! Nu aici este locul sa te dai in figuri! Este la mintea găinii ca "a știi sa pui o intrebare" nu înseamnă a "citi cărți"! Așa că mai încearcă! Adică mai incearcă sa răspunzi la întrebările ce ți se pun, să ți-o reamintesc: noi suntem prosti ca nu te înțelegem sau tu esti geniu pustiu deoarece nu te explici?
Nu era nimic de inteles decat ca Iisus a spus (nu eu) ca noi sa ne iubim asa cum a iubit el pe apostoli nu asa cum fiecare se iubeste pe el insusi. Am dat citate ca sa nu creada cineva ca spun de la mine, sau ca ma dau atotstiutor sau ca citesc in stele. NU! eu citesc in Evanghelie si discut despre asta deoarece aici se discuta despre asa ceva
Trebuie să înţelegi faptul că atâta timp cât tu nu te iubeşti pe tine, nu ai cum să-i iubeşti sincer nici pe ceilalţi.
Dacă nu poţi să te iubeşti pe tine însuţi, nu îi poţi iubi nici pe ceilalţi. Iubirea începe cu tine.
"tu nu te iubeşti pe tine, nu ai cum să-i iubeşti sincer nici pe ceilalţi." -exact așa! doar ca exact așa spun toți din toate religiile (intr-un fel sau altul: "ceea ce ție nu îți place fă-i altuia!", pardon, era: "altuia nu-i face!"). Deci, implicațiile si consecințele sunt arhiștiute și lălăite non-stop, dar când este să vorbim exact de modul cum cineva se poate "iubi pe sine" se pare că nimeni nu știe nimic.
reformulez, rupând întrebarea in doua părți, si in prima parte explică: "Cum te iubesti tu pe tine?" (ce faci? ce trebuie să urmărești să se întâmple ca să poți zice că te iubești pe tine? la ce esti atent? etc)
Învaţă să te iubeşti pe tine însăţi!
Uite cam asa-Fii bland si bun si rabdator cu tine.
Fii rabdator cu tine pe masura ce modul in care gandesti ti se schimba. Poarta-te cu tine insuti asa cum te-ai purta cu cineva pe care il iubesti cu adevarat.
Iubeste-ti si partile negative
Constientizeaza ca le-ai creat pentru a-ti indeplini o nevoie. Insa acum poti gasi modalitati noi, pozitive pentru a-ti indeplini acele nevoi. Asa ca elibereaza-te cu dragoste de vechile patternuri negative.
"Uite cam asa-Fii bland si bun si rabdator cu tine."
Iisus parcă spune exact contrariul: "dacă ochiul tău drept, te face sa păcătuiești, scoate-l si aruncă-l in haznă, este mai bine sa moara un mădular decât tot corpul"
definiția ta "a iubirii" este copiată de la budiști ( ăia nu ar omorâ nici măcar un țânțar). Iisus îndeamnă la multe "neplăceri": rugăciune, post... iar astea sunt chestii ce nu poți sa le ceri de la altii (apropiați) deoarece o zi in plus de post poate să însemne moarte sigură.
Cât despre "paternurile negative" cam știm unde vrei să bați (furt, tâlhărie, crimă, depravare) unde ...fiecare făptaș se autoconsolează si autoiartă din motiv că nu are de ales, popii dacă află si nu te dau la poliție, îți aplica ei pedepse in mătănii de 5-10 ani dacă nu si mai mult. Iar aici dacă vrei sa ierți pe cel ce ai aflat că ți-a făcut ție rău, iarăși este ușor, doar ca se numește caz penal, deci probabil ai aflat de la cei ce l-au prins si tot ei il pedepsesc in locul tău... polițiștii.
Deșii aceasta are un caz unde se poate aplica acea "recurență" : Fă altuia precum ție! Deci, un răufăcător nu vrea sa fie prins si pedepsit, si deci, dacă acesta descoperă un alt răufăcător si nu îl spune poliției, deși in acest caz s-ar numi ca este complice, totuși poți sa zici ca îl iubește exact ca pe sine însuși! Mie cazul acesta nu prea îmi convine deoarece aici nu exista nicio diferența între "a iubi" si "a tăcea ca mutul". (Tăcerea se poate datora fricii cum că răufăcătorul va ieși o data de la bulău si apoi se va răzbuna.)
Dacă te iubeşti pe tine păzeşi poruncile, n-ai de ce sa-ti scoti ochiul drep!
Si daca ochiul tau te face sa cazi in pacat, scoate-l; este mai bine pentru tine sa intri in Imparatia lui Dumnezeu numai cu un ochi, decat sa ai doi ochi, si sa fii aruncat in focul gheenei.
Să nu răstălmacim biblia după pofta inimi noasre!
Isus descrie profunzimea dragostei Sale faţă de noi: „Cum M-a iubit pe Mine Tatăl, aşa v-am iubit şi Eu pe voi. Rămâneţi în dragostea Mea. Dacă păziţi poruncile Mele, veţi rămânea în dragostea Mea, după cum şi Eu am păzit poruncile Tatălui Meu, şi rămân în dragostea Lui. V-am spus aceste lucruri, pentru ca bucuria Mea să rămână în voi, şi bucuria voastră să fie deplină" (Ioan 19:9-11). El ne iubeşte indiferent de circumstanţe – chiar şi atunci când nu ne supunem voii Sale. Dar dacă Îl ascultăm, vom trăi în dragostea Lui şi ne vom bucura de ea.
Relaţia cu Dumnezeu nu se aseamănă cu nici una dintre celelalte relaţii pe care le-ai avut până acum. Modul în care Dumnezeu te iubeşte este unic. Dragostea Sa este necondiţionată (nu se întemeiază pe îndeplinirea unor condiţii). Dumnezeu te iubeşte pentru simplul fapt că El te iubeşte.
„Dragostea lui Dumnezeu faţă de noi s-a arătat prin faptul că Dumnezeu a trimis în lume pe singurul Său Fiu, ca noi să trăim prin El. Şi dragostea stă nu în faptul că noi am iubit pe Dumnezeu, ci în faptul că El ne-a iubit pe noi..." (1 Ioan 4:9, 10)
El nu te iubeşte datorită performanţelor tale. Nimic din ceea ce ai putea face tu nu Îl poate determina pe Dumnezeu să te iubească mai mult decât El deja te iubeşte – şi nu este nimic care să-L determine să te iubească mai puţin. El te iubeşte chiar mai mult decât te iubeşti tu însuţi.
Daca-ti spun,... te va izbi fericirea si intelegerea suprema? Ce treaba ai tu cum se ingrijesc cei din jur?
Ce ar fi sa citești de doua ori o intrebare înainte de a răspunde (cu alte întrebări)?
Aici nu este vorba despre "cum se îngrijesc cei din jur" ci despre "aspectele in care te poți îngriji de altcineva intr-un mod identic cu felul in care tu te îngrijești pe tine"
"Eu am grijă sa nu dau faliment si, exact contrariul, mă bucur când un concurent falimenteaza. Dacă aș zice ca nu m-as bucura as fi in contradicție cu mine: deoarece eu nu ma pot grijii de mine si in același timp să mă îngrijesc și de cineva care vrea să mă falimenteze!
(comparatia asta nu prea are nimic in comun, dar neluate in considerare unele elemente se ajunge exact la astfel de contradicții. așa că, dacă mai răspunzi, ce ar fi sa ma izbești cu răspunsuri in loc de întrebări?)
Ce-ar fi sa nu mai fi atat de evaziv, cautand atentie cu orice pret?
Daca doresti dezbatere la tema, posteaza fara "bigudiuri". Esti cumva angajat BOR si nu m-am prins, sau care-i faza? P.S. Ai si tu treaba cu religia, cum am eu cu manipularea genetica. Bici mic...
Intrebarea este simpla! doua rânduri!
"Iubește pe aproapele tău ca pe tine însuți!"
Dar tu cum te iubești (îngrijești) pe tine însuți?
... unde vezi tu "bigudiuri"?
Dacă răspunzi, este bine. Dacă nu raspunzi, iarăși este bine.
Dar să mă iei la întrebări :
-cum că de ce mă interesează? ei bine, exact pe aceste site mai sunt încă câteva de milioane de întrebători... care te așteaptă pe tine sa le răspunzi cu: "Ce te interesează?"
- sau să ma declari evaziv când întreb un singur lucru! oare nu esti tu cel împrăștiat? si dezorientat? ...de parcă ai venit cu barca.
- sau poate vrei să îmi vezi fluturașul de salariu... si nu sti cum sa-l ceri?
Deci, eu nu știu cum ai nimerit aici domnule Comedie dar sigur tu esti cel căruia ii trebuie atenție.
NGheorghe întreabă:
DeProfundis99 întreabă: