CE SPUNE BIBLIA DESPRE RUGĂCIUNILE SFINŢILOR ÎNAINTEA DIVINITĂȚII?
- „Şi a venit un alt înger şi a stat la altar, având cădelniţă de aur, şi i s-a dat lui tămâie multă, ca s-o aducă împreună cu RUGĂCIUNILE TUTUROR SFINŢILOR, pe altarul de aur dinaintea tronului. Şi fumul tămâiei s-a suit, din mâna îngerului, înaintea lui Dumnezeu, împreună cu rugăciunile sfinţilor." (Apocalipsa, VIII, 3-4)
- „În numele lui Hristos, aşadar, ne înfăţişăm ca MIJLOCITORI, ca şi cum Însuşi Dumnezeu v-ar îndemna prin noi. Vă rugăm, în numele lui Hristos, împăcaţi-vă cu Dumnezeu!" (II Corinteni, 5, 20)
- „Şi a venit un alt înger şi a stat la altar, având cădelniţă de aur, şi i s-a dat lui tămâie multă, ca s-o aducă împreună cu RUGĂCIUNILE TUTUROR SFINŢILOR, pe altarul de aur dinaintea tronului. Şi fumul tămâiei s-a suit, din mâna îngerului, înaintea lui Dumnezeu, împreună cu rugăciunile sfinţilor." (Apocalipsa, VIII, 3-4)
- "Şi când a luat cartea, cele patru fiinţe şi cei douăzeci şi patru de bătrâni au căzut înaintea Mielului, având fiecare alăută şi cupe de aur pline cu tămâie care sunt RUGĂCIUNILE SFINŢILOR." Apocalipsa 5, 8...
- Iacov cap.5, 16: "şi VĂ RUGAŢI UNUL PENTRU ALTUL, ca să vă vindecaţi, că mult poate rugăciunea stăruitoare a dreptului." (Trebuie menţionat că drepţii din cer nu sunt oameni morţi! Ei "trăiesc" în imediata apropierea a lui Dumnezeu şi se pot ruga Lui, asemeni îndemnului apostolului Iacov!)
- Alte citate asemănătoare: (Coloseni, IV, 12), (Coloseni, I, 9),. (Apocalipsa, V, 8), etc.
- "Vă îmbrăţişează Epafras, care este dintre voi, rob al lui Iisus Hristos, pururea LUPTÂND PENTRU VOI ÎN RUGĂCIUNILE SALE, ca să staţi desăvârşiţi şi plini de tot ce este voinţa lui Dumnezeu." (Coloseni, IV, 12).
- „De aceea şi noi, din ziua în care am auzit aceasta, NU ÎNCETĂM SĂ NE RUGĂM PENTRU VOI şi să cerem să vă umpleţi de cunoaşterea voii Lui, întru toată înţelepciunea şi priceperea duhovnicească" (Coloseni, I, 9)
De 2000 de ani, creştinii i-au văzut pe sfinţi, pe oamenii drepţi, ca fiind persoane ale căror rugăciuni sunt ascultate de Dumnezeu.
Doar pentru Dumnezeu, deoarece singura persoana careia Biblia ne spune sa ne inchina este El. Exod20:4,5,si de fapt doar Dumnezeu e cel ce ne ajuta.
Normal ar fi la sfantul al carui nume il porti si la maica domnului
Catre Dumnezeu in mod deosebit. Sfintii nu ar trebui venerati in mod exagerat.Biblia nu mentioneaza asta, si deci in calitate de mari "crestini" ce sunteti, venerati-l pe Dumnezeu!
CE SPUNE BIBLIA DESPRE RUGĂCIUNILE ADRESATE SFINŢILOR?
Obiceiul de a adresa rugăciuni sfinţilor are la bază doctrina mijlocirii sfinţilor, susţinută de unele biserici ale creştinătăţii. După cum se afirmă într-o lucrare de referinţă, la baza acestei doctrine se află ideea că „numai o persoană merituoasă în ochii lui Dumnezeu poate să facă implorări pentru cineva aflat în nevoie" (New Catholic Encyclopedia). Astfel, cei care se roagă la sfinţi speră să obţină favoare prin intermediul lor, întrucât consideră că aceştia se bucură de o poziţie privilegiată înaintea lui Dumnezeu.
Are doctrina mijlocirii sfinţilor o bază biblică? Unii spun că în scrierile lui Pavel există dovezi în sprijinul acestei doctrine. Un exemplu în acest sens constituie cuvintele adresate de apostol creştinilor din Roma: „Vă îndemn deci, fraţilor, prin Domnul nostru Isus Cristos şi prin iubirea izvorâtă din spirit, să vă străduiţi împreună cu mine în rugăciunile voastre către Dumnezeu pentru mine" (Romani 15:30). Le cerea oare Pavel fraţilor săi creştini să mijlocească pentru el înaintea lui Dumnezeu? Nicidecum. Mai degrabă, ei ar fi trebuit să-l roage pe Pavel, un apostol al lui Cristos, să mijlocească pentru ei. Din cuvintele lui Pavel reiese că putem să-i cerem unui colaborator în credinţă să se roage lui Dumnezeu pentru noi. Însă aceasta nu înseamnă că putem să ne rugăm unei persoane despre care se crede că este în cer, ca să mijlocească pentru noi înaintea lui Dumnezeu. Pe ce ne bazăm această afirmaţie?
În Evanghelia apostolului Ioan, Isus a spus: „Eu sunt calea, adevărul şi viaţa. Nimeni nu vine la Tatăl decât prin mine" (Ioan 14:6). El a adăugat: „Orice veţi cere de la Tatăl în Numele Meu, să vă dea" (Ioan 15:16, Traducere literală nouă, 2001). Isus nu a spus că trebuie să ne rugăm lui, pentru ca apoi el să pledeze în favoarea noastră înaintea lui Dumnezeu. Dacă vrem ca rugăciunile noastre să fie ascultate, trebuie să ne rugăm lui Dumnezeu prin intermediul lui Isus.
Când discipolii l-au întrebat cum să se roage, Isus le-a răspuns: „Când vă rugaţi, să spuneţi: «Tată, să fie sfinţit numele tău»" (Luca 11:2). ‘Când ne rugăm’, trebuie să ne adresăm doar lui Dumnezeu, nu lui Isus sau altei persoane. Din aceste învăţături clare ale lui Isus înţelegem că trebuie să ne rugăm doar lui Dumnezeu prin intermediul lui Isus Cristos, nu altor mijlocitori sau sfinţi.
Rugăciunea face parte din închinarea noastră, iar faptul de a ne închina altei persoane în afară de Dumnezeu este în contradicţie cu ce spune Biblia (Ioan 4:23, 24; Revelaţia 19:9, 10). De aceea trebuie să ne rugăm doar lui Dumnezeu.
Pai in primul rand la sfintii numelui (la mine SF. Alexandra si SF. Ioan Botezatorul) apoi la sfantul care vrei sa te ajute (fiecare dupa caz ex: daca ai nevoie de sanatate SF.Nectarie,curaj Sf Gheorghe etc.)si mai ai o legatura speciala cu Sf. care ale caror moaste sau traditii sunt aproape de tine, cu atat este mai aproape cu atat poti ajunge mai des sa te rogi (Ex: la mine Sf. Filoftea)Tot ce am spus mai sus nu este o regula fiecare se inchina oricarui sf. vrea, nu conteaza atata timp cand rugaciunea este plina de dragoste, credinta si adevar. Sper ca ti-am fost de ajutor.:*
anonim_4396 întreabă:
frato întreabă: