La cât de tendenţios eşti, tu nu poţi fi altceva decât un membru dintr-o sectă...
Ce este rau din pd v religios sau din oricare alt punct de vedere daca el face parte dintr-un alt cult religios?
Problema deschisa de el spre dezbatere oricum nu sugereaza ca nu ar fi ortodox
Exista o categorie de ortodocsi care sustin ca ortodoxia este singura credinta adevarata aducand ca argument faptul ca termenul "ortodox" inseamna "adevarat"
Imi place ca folosesti termenul de "secta". hai sa iti dau o veste, si ortodixismul este o secta, cauta in dictionar ce inseamna secta si vb mai tarziu
Anterior anului xyzt,
nu se știa de microbi,
viruși șamd
și despre cum se răspândesc
diverse boli!
Biserica creștină,
( Biserica unde majoritatea popilor sunt atei!
Eu știu că se duceau la seminar și apoi la teologie, numai cei incapabili să priceapă : matematică, fizică și chimie,
dar ei,
tot atei erau. )
nu s-a acomodat,
unor realități medicale.
Pe lângă implicaţiile religioase, pe care nu o să le comentez acum, este neigienic şi periculos pentru sănătate.
HIV nu se ia de pe obiecte sau tacamuri. Informeaza-te inainte sa sustii asemenea prostii.
Sarutarea unei icoane este un gest spiritual, daca nu reusesti sa-l intelegi, nu il judeca. Accepta-ti propriile limite.
"Sarutarea unei icoane este un gest spiritual, "
Sarutarea unei icoane este in primul rand o actiune fizica, palpabila. si pericolul infectarii cu diverse bacterii sau virusi este unul real (intr-adevar, nu si HIV)
Metoda de a folosi aceeasi lingurita pentru impartasania cu vin, ar putea fi inlocuita simplu folosind paharute de unica folosinta, unele parohii procedand in acest mod
Revenind la sarutarea de icoane: aici depinde si de educatia fiecarui individ, referitor la conceptul de sarut. Daca el crede ca doar sarutul francez este eficace, e clar ca acel om nu are nici in clin nici in maneca cu adevaratele valori crestine
Bine punctat.
Caracterul sau in sine, este o problema.
De ce il doare pe el de ceva ce nu-i place? De ce sa judece fara a cunoaste, si fara a avea o dovada clara? De ce si de ce? Pentru ca asa-i romanul construit, pe judeca si critica de mic.
Cinstirea icoanelor este un gest de evlavie, de respect faţă de sfinţi.
Nu este obligatorie pentru mântuire "puparea" icoanelor, ci este un gest de respect cu o anumită simbolistică, precum o anumită valoare are şi "sărutarea frăţească" sau părintească, fără ca aceasta din urmă să devină vreo "închinare".
Atunci când apare, acesta este un gest care vine în virtutea dorinţei sau a cinstirii pe care un credincios o are faţă de memoria unui sfânt, a unui anumit model de sfinţenie...
Este şi cazul celor care au urmat în mod deplin pe modelul nostru desăvârşit: Mântuitorul Iisus Hristos - Fiul lui Dumnezeu Întrupat…
La cât de tendenţios te arăţi, tu eşti cumva pus doar pe aruncat cu noroi?
Haha! eram sigur c-o sa fiu considerat sectant, cam asa reactionez si eu....sunt ortodox dar pot cinsti o icoana sau un sfant si fara al lua la pupat!
Dupa cum am zis e doar parerea mea si am vrut sa aflu si opinia altora, si cand vrei sa afli o opinie pui o intrebare nu te documentezi!
Iar chestia cu bolile n-as fi atat de sigur, si daca se intampla se cauta cauza in alta parte....cine ar putea invinui o icoana!
Relian, te lași manipulat extrem de uşor de astfel de idei absurde, pentru că, e bine de știut, că nu ai cum să intri în contact direct cu aceste oseminte nici dacă ai dori acest lucru...
Unele dintre cele expuse (pentru cinstire, ca într-un mic "muzeu" de inspiraţie spirituală) fiind închise ermetic într-o cutiuţă din tablă, pentru ca apoi deasupra să fie protejate iarăşi cu sticlă.
Deci nu există pericol de contaminare involuntară cu sfinţenie fără voia credinciosului…
În privinţa igienei, cel puţin teoretic, riscuri există chiar şi dacă înaintea unui credincios care se apropie de obiect a existat chiar şi o singură persoană...
Riscul unei îmbolnăviri este limitat de faptul că aceste obiecte se dezinfectează periodic de mai multe ori pe zi.
Este de bun simţ faptul că sărutarea lor nu este obligatorie, acesta fiind doar unul dintre gesturile de manifestare a unei consideraţii umane.
Ca să nu mai spunem că şi simplul gând de respect este tot o formă de manifestarea a cinstirii memoriei unui sfânt...
Asteapta... si opiniile noastre; ce dracusor te-a indemnat sa pui asa o intrebare idioata?
Daca ar fi vreo sfanta de 1, 90 cu vreo 100 de kg, cred ca as mozoli ceva la ea, si cu siguranta mas inchina
Nu as sta pe ganduri
Insa sa ma inchin la o poza imbracata si urata pe deasupra, mi se pare pur nasol, se duce de rapa tot nu imi pot imagina nimic decat compatimire pentru cei ce ling acele ciolane de morti (" moaste ") si cei ce isi ia limba cu acele poze
Nu e bine să te lași manipulat aşa uşor de astfel de idei absurde, pentru că, e bine de știut, că nu ai cum să intri în contact direct cu aceste oseminte nici dacă ai dori acest lucru...
Unele dintre cele expuse (pentru cinstire, ca într-un mic "muzeu" de inspiraţie spirituală) fiind închise ermetic într-o cutiuţă din tablă, pentru ca apoi deasupra să fie protejate iarăşi cu sticlă.
Deci nu există pericol de contaminare involuntară cu sfinţenie fără voia credinciosului…
Este de bun simţ faptul că sărutarea lor nu este obligatorie, acesta fiind doar unul dintre gesturile de manifestare a unei consideraţii umane.
Ca să nu mai spunem că şi simplul gând de respect este tot o formă de manifestarea a cinstirii memoriei unui sfânt...
Hiv se ia printr-un contact mult mai apropiat decat pupatul(sau lingerea).
Totusi, tuberculoza, gripa, gripa avira si alte tampenii de genu' nu fac aceasta exceptie.
Astept sa imi dai si mie linkul prin care demonstrezi ca un microgram de saliva poate transmite HIV, Hep, si alte alea.
Greu de tot daca ai ajuns sa vezi chestiile asa simplist. Vei fi fericit, doar tine-te departe de icoane si biserica.
Este o mica diferenta cand cineva este criticat pentru ca face o actiune care poate implica un risc (orice ce fel de risc) ridicat si atunci cand este criticat pentru ca si-a tatuat un penis pe fata.
Este frumos sa crezi ca traiesti intr-o utopie, dar cateodata este bine sa te mai si trezesti.
Bai eu nu sunt ortodoxa si nu imi este rusine, din contra sunt foarte mandra Pai ce pot sa zic? Sunt de aceeasi parere ca tine, pe langa puparea icoanelor mai i-au "cina"sau cum se zice la ei cu aceeasi lingura, pai sa beau eu vinul dupa toata lumea? Eu nu beau nici dupa mama si tata...
Asemenea şi paharul după Cină, zicând: Acest pahar este Legea cea nouă întru sângele Meu. Aceasta să faceţi ori de câte ori veţi bea, spre pomenirea Mea.
Am mai vazut oameni care poarta creierul degeaba pe cap dar ca tine nu exista.
Mda, vad ca parerile sunt impartite, ba chiar unii isi spun punctul de vedere apeland si la jigniri, dupa cum am mai zis sunt ortodox si nu am pus aceasta intrebare ca un atac la religie...dar daca pentru unii credinta inseamna puparea icoanelor si dupa aia rautate cat se poate, e problema lor.
Eu prefer sa nu le iau la ''lins'' si nici sa pup mana popilor dar sa ma abtin de la alte pacate mult mai grave, si nici nu cred ca respectul sau admiratia pentru cineva se poate dovedi printr pupatul icoanelor.
Iar cat despre boli, sa nu-mi spuneti ca dupa ce 2-3000 mii de oameni isi lasa saliva pe o icoana cu marimea de 30-40 cm nu exista riscul imbolnaviri.