Pai se plimba prin gradina edenului, care e problema, sunt basme evreiesti, dumnezeu este personoficare persoanelor acelor vremuri, e gelos, manios, invidios, uracios, patriot
AstalusAna de ce naiba sa se plimbe daca stie absolut totul, mai ales ca si strigat dupa ei, le cauta, desi nu prea stia
Domnul este o personificare a celui ce a creat universul. Ca să pricepem mai bine ce a făcut el, el este înfățișat ca un om. Astfel această înfățișare este o metaforă, nu trebuie luată ad literam, cuvânt cu cuvânt. Iar înainte de toate, pământul era o grădină imensă. Pe acolo se plimba Dumnezeu. Chiar așa o fi fost? Cel ce a scris Biblia, ca o carte de învățătură și înțelepciune deosebită ( deosebit, ales, egal sfânt) a găsit această imagine poetică ca să te impresioneze pe dta. Să îți inchipui, să îți imaginezi că Creatorul, după ce a creat pământul și a făcut din el o grădină minunată, seara se plimba și el prin grădina lui, tot așa cum te-ai plimba dta prin grădina ta. E o tehnică literară, poetică. Dta vrei aici adevăruri absolute ca în matematică, fizică, dovezi ca la tribunal. Este o carte simbolică, este o carte în care imaginile sunt folosite pentru a transmite sensuri, nu este reportaj de la știrile de seară, cu ce a mai făcut regina Angliei sau cum s-a încoronat acum noul împărat al Japoniei. Dta întrebi ce înseamnă, asta este important. Da, ce înseamnă, care este sensul, care este semnul, ce adevăr important au vrut să îți transmită chiar și ție acei învățați care au scris-o? Ai dreptul să întrebi, să cauți de de au scris așa, și nu au spus de exemplu că în răcoarea serii Domnul s-a dus la o crâșmă să se relaxeze după o zi de muncă grea a creației.
Domnul nu e duh? de ce sa se plimbe in racoarea serii?
Păi așa a dorit El.
Dumnezeu pana la căderea in păcat a omului vizita pe om in gradina Eden si dialoga cu el. La fel si Adam si Eva, erau bucurosi de vizita lui Dumnezeu, dar după căderea in păcat nu au mai putut sta in fata lui Dumnezeu, si s-au ascuns. La fel facem si noi, ne ascundem de Dumnezeu ori de cate ori păcătuim, crezând ca daca nu ne vede nimeni, nu ne vede nici Dumnezeu. Dar Dumnezeu vede totul, aude totul, si ne cunoaște chiar si cele mai ascunse gânduri.
Păcatul a devenit de atunci un zid de despărțire intre om si Dumnezeu, intre rugăciunea omului si Dumnezeu. Mulțumim lui Dumnezeu pentru Isus, care este mijlocitorul omului care crede in El, si Dumnezeu.