Sunt doar cinci diferențe care au dus la Marea Schisma, despărțirea dintre cele doua biserici.
Sunt ceva mai multe decat 5 si cu timpul s-au tot multiplicat
Eu stiu ca, ca doctrina, sunt fix cinci. Ca dogme, pot fi sute, unele chiar si doar in cadrul ortodoxiei. Sa facem diferenta intre doctrina si dogma.
Și care ar fi diferenta intre doctrina și dogmă după tine?
Doctrina tine de adevărul intrinsec. E adevărul pus în principiu. Dogma tine mai mult de latura practica a aplicarii adevarului, si de aceea pot exista diferente chiar si intre biserici ale aceleiași confesiuni. Tu te-ai referit la dogme, si, da ele se pot multiplica in timp. Doctrina insa rămîne mereu aceeasi. Adevărul absolut e imuabil.
1. filioque: Ei zic ca Duhul Sfant purcede si de la Tatal si de la Fiul. Aceasta greseala dogmatica este cea mai grea. Sfantul evanghelist Ioan spune ca Duhul Sfant purcede de la Tatal si este trimis in lume prin Fiul. (Ioan)
2. suprematia papala: Papa este considerat de ei capul suprem al Bisericii crestine, adica loctiitorul lui Hristos pe pamant! Mai mare decat toti patriarhii! Ceea ce n-a facut Biserica Universala. Mandrie draceasca. Papa se numeste urmasul Sfantului Petru!
3. infaibilitatea papala: Ei zic ca Papa nu poate gresi ca om, in materie de credinta, cand predica el ceea ce iarasi este o dogma noua, fara acoperire.
4. purgatoriul: Ei zic ca intre Rai si iad ar fi un foc mare unde sta sufletul cateva sute de ani si se curata, apoi se duce in Rai. Nu scrie in Sfanta Scriptura asa ceva; nu-i prevazuta nicaieri aceasta invatatura.
5. azimile: Ei nu slujesc cu paine dospita, ci cu azime, ca evreii
6. imaculata conceptie: Ei zic ca Maica Domnului ar fi nascuta de la Duhul Sfant. Nu-i adevarat. Este nascuta in chip firesc din dumnezeiestii Parinti, Ioachim si Ana, ca rod al rugaciunii.
7. substantialitatea: La sfintirea Sfintelor Daruri catolicii nu fac rugaciunea de invocare a Sfantului Duh, cum facem noi la Sfanta Epicleza. Ei zic ca Darurile se sfintesc singure, cand se zice: Luati mancati... si celelalte. Nu au rugaciunea de pogorare a Duhului Sfant, peste Daruri
8. celibatul preotilor: Preotii catolici nu se casatoresc. Sunt celibatari, impotriva Sinoadelor ecumenice care au hotarat ca preotii de mir sa aiba familie
9. indulgente papale: Alta ratacire. Catolicii considera ca sfintii lor au prea multe fapte bune, n-au ce face cu ele, le da papei, iar el vinde aceste merite prisositoare spre iertarea pacatelor oamenilor care nu au destule fapte bune
10. mirungerea: Catolicii nu miruiesc copii imediat dupa Botez, ci la sapte-opt ani si numai arhiereii ii miruiesc.
Noi avem liturghiile constantinopolitane ale Sfantului Vasile cel Mare, Grigore Dialogul si Sfantul Ioan Gura de Aur, iar catolicii au liturghia romana si cea ambroziana
Dintre cele două Biserici (Ortodoxă şi Catolică) ce se suprapun peste istoria creștinismului, cea care a făcut pasul în "lateral", cea care a adus schimbări și a inovaţii (lipsite de baze biblice), este Biserica Romano-Catolică. Ea adus schimbarea și "mărul discordiei" înainte de Schisma din 1054.
Anul 1054 este intr-un fel anul ei oficial de diferentiere, facand prima modificare fata de ceea ce a lasat Biserica apostolica.
In timpul slujbelor ortodocșii stau în picioare ca sa fie cu 30 cm mai aproape de Dumnezeu și sa execute jertfa statului în picioare știut fiind faptul ca zeul atotputernic și iubitor adora jertfele și în plus are mai puțin de coborât pentru a atinge enoriașii. Dumnezeul ortodox e mult mai fericit și mai satisfăcut când vede enoriașii in ortostatism.
Zeul catolic e mai puțin pretențios în ceea ce privește poziția enoriașilor în timpul slujbei și prin urmare catolicii stau în bănci pentru a fi mai relaxați.
La fel ca in orice alta parte a lumii. Teologia diferă și comuniunea. Catolicii sunt in comuniune cu papa, iar ortodocșii în comuniune cu Biserica Sarba, Rusa, Greacă, etc.
Diferente intre catolici si ortodocsi:
1. Catolicii au primatul papal
2. Catolicii au adaosul Filioqve in textul Crezului.
3. Catolicii folosesc azima (paine nedospita) pentru impartasanie.
Ortodocsii nu au aceste chestii.
Da, sunt! La fel ca pe tot globul. Dacă vrei să afli mai multe, citește despre "Filioque" și Punctele Florentine.
laviniabeluska11 întreabă: