| Curious233532 a întrebat:

Lamuruti-ma, nu stiu ce sa cred. Este permis divortul la ortodocsi?

Răspuns Câştigător
| Jardelin a răspuns:

Ma deranjeaza faptul ca nu scapi nici o ocazie de a persifla credinta Ortodoxa si pe ortodocsi. Poate ca ar fi bine sa fii mai rezervata atunci cind vrei sa faci aprecieri despre Ortodoxie pentru ca nu apartii acestui cult, nu stii dogma cultului si de fiecare data gresesti.

Pentru luminarea ta iti spun ca nu, NU este permis divortul in cultul ortodox decit in trei situatii:

1. In caz de infidelitate
2. In cazul in care unul dintre soti alege sa se retraga intr-o manastire (calugarie)
3. In cazul in care partenerul adera la alt cult religios

In toate cele trei cazuri de mai sus se admite divortul si implicit recasatorirea, iar in plus se mai admite recasatorirea, asa cum ai spus si tu, in caz de deces al partenerului.

Poate de intrebi de ce totusi preotii ortodocsi accepta sa oficieze cununii stiind ca unul sau ambii miri care se prezinta in fata altarului au mai fost casatoriti anterior si au divortat dar nefiind intr-una din situatiile enumerate mai sus. Raspunsul este foarte simplu: unul dintre motive este pentru a evita astfel pacatul desfrinarii stiindu-se ca relatiile sexuale in afara casatoriei sint pacat. Alt motiv este pentru legaliza, suda si a binecuvinta o relatie sufleteasca dintre doi oameni si de a "incadra" aceasta relatie sub forma unei familii. Si mai sint si alte motive legate de copii, etc., etc. pe care nu le mai enumar acum.

18 răspunsuri:
| danay72 a răspuns:

Isus a zis ca singurul motiv de divort scriptural, cu dreptul de a se recasatori, este adulterul.

| Trolli a răspuns:

Nu, nu e permis! Trebuie sa stai casatorit cu o persoana pe care nu o mai iubesti. Eventual sa suporti batai, certuri, jigniri, si sa il intelegi pe partener/partenera daca te inseala. Dar in niciun caz nu poti divorta.

| milan9 a răspuns:

Este un esec fara indoiala. Un pacat daca vrei, al celui care a generat motivele de divort, infidelitatea spre exemplu...
Sf. Scriptura afirma ca desfranarea, infidelitatea ESTE din pacate o cauza justificata a divortului. Echilibrul ontologic al celui inselat (tradat) este
afectat.
Asta nu arata decat GRAVITATEA DESFRANARII, atat inainte decasatorie cat si dupa...

| sublime89 a răspuns:

Daca divorteaza atatia, presupun ca e permis.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Prea esti curios.

| pet555 a răspuns:

Biblia spune ca Dumnezeu uraste despartirea in casatorie. Prin casatorie cei doi devin un trup, si ce a impreunat Dumnezeu omul sa nu desparta. Este permis divortul doar in caz de adulter, si recasatorirea e permisa doar daca unul a murit.
In schimb... ortodocsii, au voie! Nu au treaba, schimba imediat.
Ma rog, unii dintre ei, poate nu e voie de fapt, si daca e asa, imi cer scuze.

| pet555 a răspuns (pentru Jardelin):

E prima data cand spun ceva in felul asta de ortodocsi. Dar daca te uiti la raspunsurile mele, vei vedea ca nu atac in mod direct credinta ortodoxa. Stiu ca acum am facut-o, de asta mi-am cerut scuze cand am raspuns. Eventual uneori comentez asupra unor aspecte ale credintei, dar nu atac ortodocsii in felul acesta. Totusi, nu inteleg. Adica evitati pacatul desfranarii sa puneti in loc recasatorirea dupa divort? Daca au divortat oamenii, treaba lor. Sa aiba ei grija sa nu comita acel pacat, asta nu e un motiv sa fie recasatoriti, dat fiind ca au divortat nemotivat. Crezi ca este mai rau pacatul acela sau celalalt? Sunt la fel. Din nou, imi pare rau ca am generalizat, nu obisnuiesc sa ma leg de religia sau cultul cuiva.

| Jardelin a răspuns (pentru pet555):

"Totusi, nu inteleg. Adica evitati pacatul desfranarii sa puneti in loc recasatorirea dupa divort?"

Da, tocmai am spus. O a doua casatorie (chiar daca prima s-a desfacut fara acordul bisericii) este de preferat in locul singuratatii sau a convietuirii in doi fara binecuvintare. Nu stiu ce virsta si ce statut ai, dar cred ca stii sau intuiesti ca un adult singur este supus ispitelor indiferent de cit de mult sau putin merge la biserica si indiferent cit de credincios este. Diavolul unelteste, iar cei mai credinciosi si necazuti au cel mai mult de luptat cu el.

Au fost cazuri de oameni singuri, rivnitori in Dumnezeu, care dupa multi ani de curăţie si de infrinare au cedat si au pacatuit in desfrinare. Scopul bisericii nu este de a persecuta oamenii interzicindu-le o a doua casatorie pe motiv ca prima casatorie nu s-a desfacut potrivit canoanelor! O asemenea atitudine cred ca ar indeparta credinciosii de la Biserica si ar incuraja concubinajul (fenomen larg raspindit in lumea catolica unde se obtine extrem de greu binecuvintarea pentru a doua casatorie). Iubirea si unirea sufletelor in cadrul unei familii cu binecuvintare in Taina Casatoriei este un mare cistig si pentru societate, si pentru biserica, si pentru soti.

Noi nu putem spune asa cum ai spus tu: "Daca au divortat oamenii, treaba lor. Sa aiba ei grija sa nu comita acel pacat, asta nu e un motiv sa fie recasatoriti, dat fiind ca au divortat nemotivat." O atitudine inteleapta din partea bisericii in aceasta cehestiune ii tine pe oameni departe de desfriu, dindu-le incredere si putere sa depaseasca in doi mai usor problemele vietii.

| iurii75 a răspuns (pentru Jardelin):

Ai enumerat trei motiv pentru recăsătorire, dar biblic este doar primul.
Pentru ceva asemănător i-a mustrat Isus pe farisei, că lăsau la o parte cuvântul lui Dumnezeu de dragul tradiţiilor. E o încercare de a ocoli porunca clară.

| Jardelin a răspuns (pentru iurii75):

Bine, cum spui tu!

| pet555 a răspuns (pentru Jardelin):

Da, tocmai am spus. O a doua casatorie (chiar daca prima s-a desfacut fara acordul bisericii) este de preferat in locul singuratatii sau a convietuirii in doi fara binecuvintare. Nu stiu ce virsta si ce statut ai, dar cred ca stii sau intuiesti ca un adult singur este supus ispitelor indiferent de cit de mult sau putin merge la biserica si indiferent cit de credincios este. Diavolul unelteste, iar cei mai credinciosi si necazuti au cel mai mult de luptat cu el."
Bine ca inca nu casatoriti homosexualii, ca tot se vorbeste despre ei aici, ca sa nu traiasca in pacat. Am auzit ca in alte tari toate bisericile supuse statului sunt obligate sa faca astfel de casatorii.

| milan9 a răspuns (pentru pet555):

Poate vorbesti de falsele "biserici", de culte protestante ajunse la cateva zeci de mii de feluri ca numar.

Nu vei auzi niciodata despre Biserica Catolica sau despre cea Ortodoxa ca ar incuviinta casatorii intre pederasti.
Unii ar putea crede ca tu chiar nu stiau acest lucru, dar eu te banuiesc insa de altceva. Fals si uz de fals... happy

| pet555 a răspuns (pentru milan9):

Eu doar spuneam ce e in alte tari. Nici bisericile protestante, cu oameni normali la cap nu ar face asa ceva. Tu ma acuzi de fals si uz de fals, eu te acuz ca abuzezi de vorbele mele pentru a scoate din ele ce nici nu am spuswinking Eu doar spuneam ce e in alte tari. Si dadeam un exemplu, adica daca tot se casatoresc oamenii si divorteaza, chiar daca se numesc ortodocsi desi nu sunt, doar ca sa se evite pacatul. Pai cum ar fi daca din acelasi motiv s-ar casatori si homosexuali? Nu am insinuar nimic.

| milan9 a răspuns (pentru milan9):

Ce se intampla cu o evreica daca primea "carte de despartire"? Simplu. Se putea casatori din nou. Dar asta nu inseamna ca divortul ar fi ceva natural sau firecs.
Este un esec fara indoiala. Un pacat daca vrei, al celui care a generat motivele de divort, infidelitatea spre exemplu...
Sf. Scriptura afirma ca desfranarea, infidelitatea ESTE din pacate o cauza justificata a divortului. Echilibrul ontologic al celui inselat (tradat) este
afectat.
Asta nu arata decat GRAVITATEA DESFRANARII, atat inainte decasatorie cat si dupa...

| Voidwithin a răspuns (pentru Jardelin):

De ce sa nu fie voie sa adere la alt cult religios?
Asta deja e prea de tot, si daca e catolic sau protestant?

| milan9 a răspuns (pentru Voidwithin):

Nu este vorba de nici o aderare, ci doar de legitimitatea biblica a divortului in caz de desfranare!

| Jardelin a răspuns (pentru pet555):

Ma deranjeaza faptul ca nu scapi nici o ocazie de a persifla credinta Ortodoxa si pe ortodocsi. Poate ca ar fi bine sa fii mai rezervata atunci cind vrei sa faci aprecieri despre Ortodoxie pentru ca nu apartii acestui cult, nu stii dogma cultului si de fiecare data gresesti.

Pentru luminarea ta iti spun ca nu, NU este permis divortul in cultul ortodox decit in trei situatii:

1. In caz de infidelitate
2. In cazul in care unul dintre soti alege sa se retraga intr-o manastire (calugarie)
3. In cazul in care partenerul adera la alt cult religios

In toate cele trei cazuri de mai sus se admite divortul si implicit recasatorirea, iar in plus se mai admite recasatorirea, asa cum ai spus si tu, in caz de deces al partenerului.

Poate de intrebi de ce totusi preotii ortodocsi accepta sa oficieze cununii stiind ca unul sau ambii miri care se prezinta in fata altarului au mai fost casatoriti anterior si au divortat dar nefiind intr-una din situatiile enumerate mai sus. Raspunsul este foarte simplu: unul dintre motive este pentru a evita astfel pacatul desfrinarii stiindu-se ca relatiile sexuale in afara casatoriei sint pacat. Alt motiv este pentru legaliza, suda si a binecuvinta o relatie sufleteasca dintre doi oameni si de a "incadra" aceasta relatie sub forma unei familii. Si mai sint si alte motive legate de copii, etc., etc. pe care nu le mai enumar acum.

| Hng123 a răspuns:

O poti face dar asta nu inseamna ca esti in continuare pe lista celor ce merg in rai. Sunt niste reguli (stupide ce-i drept)care ne impiedica sa traim dupa propriile dorinte.

| StefyKantaretzul16 a răspuns:

De catre biserica, NU!
Nici macar nu exista o slujba de divort, divortul la notar fiind nimic in fata Domnului:"Cele ce Dumnezeu a legat, omul sa nu desparta!"(Rugaciune din slujba Cununiei).Cei ce "divorteaza" si se "recasatoresc" cu altii se aleg cu 2 sotii sau cu 2 soti inaintea Domnului, lucru strict interzis de catre Dumnezeu!