anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Luca 22:17-20
Domnul Isus a luat paharul de l-a dat ucenicilor să îl împartă între ei, apoi a luat pâinea de a frânt-o spunând că reprezintă trupul Său ce se dă pentru ei și să se facă lucrul acesta spre pomenirea Sa ȘI IARĂȘI a luat paharul, de data aceasta spunând că reprezintă legământul cel nou.
Este o diferență între Evanghelii, în Marcu, de exemplu, spune că a luat pâinea și apoi paharul legământului, nimic de un pahar dinainte. De ce?
Ce s-a întâmplat în Luca 22:17 de fapt?

44 răspunsuri:
| CostinAlamariu a răspuns:

Nu stiu ce Biblie ai citit tu, dar niciunde nu zice ca "reprezinta". Hristos a zis destul de clar: Aceasta paine ESTE trupul meu si acest vin ESTE sangele meu. E o diferenta destul de mare intre "este" si doar "reprezinta".

| anonim_4396 explică (pentru CostinAlamariu):

Tocmai L-ai făcut pe Domnul nostru Isus Hristos o pâine înfiptă-n cruce? Tu realizezi ce lucru prost ai spus?
Nu că este trupul Său ci trupul Său care se frânge.
I spune-mi, cum dai tu un exemplu cu un lucru solid pentru o acțiune? Deșteptule.
Când a frânt pâinea ce a spus? Să o facem spre pomenirea Sa, nu? Nu a spus să-L batem și să-L omorâm în fiecare zi(vezi și Evrei 6 aici). Numai ortodocșii pot interpreta atât de prost Biblia.
Ia zi, când a apărut "reprezenta" în dicționarul nostru și ce se folosea și încă se mai folosește în locul său? Îți zic eu: verbul a fi. Dar tu ascultă de părintele tău că știe el mai bine decât Dumnezeu.

| danut a răspuns (pentru anonim_4396):

Matei 26,
26. Pe când mâncau ei, Isus a luat o pâine, si, dupã ce a binecuvântat, a frânt-o, si a dat-o ucenicilor, zicând: "Luati, mâncati; acesta este trupul Meu."
27. Apoi a luat un pahar, si, dupã ce a multumit lui Dumnezeu, li l-a dat, zicând: "Beti toti din el;
28. cãci acesta este sângele Meu, sângele legãmântului cel nou, care se varsã pentru multi, spre iertarea pãcatelor.
Biblia Cornilescu, Biblia Sinodal Ortodoxa,

| CostinAlamariu a răspuns (pentru anonim_4396):

Desteptul pamantului care esti. Ai citit cumva Biblia?
"Și luând pâinea, mulțumind, a frânt și le-a dat, zicând: „Acesta este Trupul Meu, cel ce se dă pentru voi; aceasta să faceți întru pomenirea Mea!"

Acum spune-mi te rog unde scrie cuvantul "reprezinta"? Nu e nici macar o "interpretare" pentru ca scrie negru pe alb. "Este".
Si nu ma lua cu "nu a existat cuvantul reprezinta" pentru ca asta e o minciuna. Atat limba greaca cat si ebraica cat si romana aveau un cuvant cu sensul de "reprezinta" care in acest pasaj NU a fost folosit, dupa cum bine vezi cu amandoi ochii tai.
Pentru cineva care se lauda cu Sola Scriptura e cam nebiblic sa faci astfel de adaugiri nefondate.
Si spre cultura ta generala (care lipseste cu desavarsire) nu doar ortodocsii cred in realitatea biblica a transformarii painii si vinului in adevaratul trup si adevaratul sange al Mantuitorului. Si catolicii cred in asta.

| anonim_4396 explică (pentru CostinAlamariu):

laughing și Biserica ortodoxă nu are nici o legătură cu cea catolică?

Sensul ăla de care zici tu se folosește și cu verbul a fi, crede-mă.
Zi și ce cuvânt se folosea înainte de "reprezintă" în română, nu doar abera, la fel și cu cel în greaca veche dacă vrei să te și cred.

Iar trupul Domnului nostru Isus Hristos nu a fost făcut din pâine ci din carne, crede-mă.
Apropo de "Ai citit cumva Biblia?", ia zi ce ingrediente a avut acea pâine pe care a rupt-o Domnul Isus și ce reprezintă fiecare că doar nu crezi că Dumnezeu a rupt o pâine oarecare mai spunând că este și trupul Său ce se frânge pentru omenire.

| TamplaruAnisoara a răspuns:

Luca nu a fost unul din cei 12 prezenți la cina. In Evanghelia sa cap.1/3 spune: "am găsit si eu cu cale, prea alesule Teofile, după ce am făcut cercetări cu de amăruntul asupra tuturor acestor lucruri de la obârșia lor, sa ti le scriu in sir unele după altele, ca sa poți cunoaște astfel temeinicia invataturilor, pe care le-ai primit prin viu grai".
Marcu si Matei posibil fiind prezenți la cina, afirmațiile lor se potrivesc.

| mentholinks a răspuns (pentru TamplaruAnisoara):

Nimeni din cei ce au scris nu au fost prezenti la cina. Ucenicii nici nu stiau sa citeasca dapai sa scrie. Toate Evangheliile canonice au fost extrase dintr-o singura sursa si un pic modificate ca sa fie 4 si nu una si sa para mai credibil.

| anonim_4396 explică (pentru mentholinks):

În neștiința ta ai dat un răspuns ce are un gram de adevăr, felicitări. Încă puțin și poate înțelegem un verset întreg. laughing

| anonim_4396 explică (pentru TamplaruAnisoara):

Măi, Luca știa perfect sărbătorile și tradițiile deși era un doctor grec. Se pare că ar fi fost doctorul personal al lui Pavel.

| danut a răspuns (pentru mentholinks):

"Nimeni din cei ce au scris nu au fost prezenti la cina."
Trei din patru au fost prezenti, Matei, vamesul, Marcu si Ioan ucenicul cal mai tanar. Matei a fost vames, unul cu studii foarte mari la acea vreme, Petru avea firme de pescuit deci neaparata trebuia sa aiba scoala dar toti erau farisei, deci cu studii pe care tu nu le vei face niciodata Toti stiau sa citeasca in ebraica lucru pe care il faceau in Sinagogi. La acea vreme in Israel se vorbea curent aramaica dar Tora era scrisa in ebraica. Numai de aici ti-ai da seama cat de incult poti fi, niciodata nu le vei ajunge nici la genunchi Apostolilor.

| anonim_4396 explică (pentru danut):

Tu ce părere ai despre treaba cu două pahare sau cu același pahar dat de două ori din Luca 22? Aceeași cu a Anișoarei?

| TamplaruAnisoara a răspuns (pentru mentholinks):

Uiți ca evrei erau poporul lui Dumnezeu? Dumnezeu nu își alegea un popor leneș si incult cum crezi tu. Dumnezeu este un Dumnezeu al orânduielii si nu al neorânduielii. Iar poporul Sau trebuia sa se deosebească de celelalte popoare numite neamuri prin faptul ca era un popor înțelept. Iar înțelepții sunt dornici sa studieze, chiar daca intelepciunea este o binecuvântare de la Dumnezeu.

In Luca 22 se repeta ACELASI EVENIMENT de doua ori pentru asigurarea pentru urmasi a indeplinirii lui DAR in a DOUA EVIDENTIERE apare si FAPTA lui IUDA, de aceia Luca repeta EVENIMENTUL in doua relatari. Textele NU SUNT citite cum trebuie pentru intelegerea lor ci cel care a pus intrebarea a FRAGMENTAT TEXTUL intentionat pentru a induce ilaritate sau din necunostiinta evenimentelor. PRIMA evidentiere a evenimentului: Luca 22, versetele 14. Când a sosit ceasul, Isus a sezut la masã cu cei doisprezece apostoli.
15. El le-a zis: "Am dorit mult sã mãnânc Pastele acestea cu voi înainte de patima Mea;
16. cãci vã spun, cã de acum încolo, nu le voi mai mânca, pânã la împlinirea lor în Împãrãtia lui Dumnezeu."
17. Si a luat un pahar, a multumit lui Dumnezeu, si a zis: "Luati paharul acesta, si împãrtiti-l între voi;
18. pentru cã vã spun cã nu voi mai bea de acum încolo din rodul vitei, pânã când va veni Împãrãtia lui Dumnezeu."
A DOUA EVIDENTIERE a evenimentului: CU FAPTA lui IUDA: Luca 22, 19. Apoi a luat pâine si, dupã ce a multumit lui Dumnezeu, a frânt-o, si le-a dat-o, zicând: "Acesta este trupul Meu, care se dã pentru voi; sã faceti lucrul acesta spre pomenirea Mea."
20. Tot astfel, dupã ce au mâncat, a luat paharul si li l-a dat, zicând: "Acest pahar este legãmântul cel nou fãcut în sângele Meu, care se varsã pentru voi."
21. "Dar iatã cã mâna vânzãtorului Meu este cu Mine la masa aceasta.
Daca citesti CUM TREBUIE si nu scoti un TEXT din Context, totul e foarte clar.

"Daca citesti CUM TREBUIE si nu scoti un TEXT din Context, totul e foarte clar." realizezi că tocmai tu ai făcut asta, nu?

De asta spun că este important să înțelegem sărbătorile și tradiția evreilor, poporului lui Dumnezeu:
Pe masa de paște sunt 4 pahare(/cupe) pentru a le aduce în permanent aminte evreilor ce s-a întâmplat la ieșirea din Egipt.
Cele 4 cupe se bazează pe cele 4 sentințe din Exod 6:6, 7.
1. "Eu sunt Domnul: Eu vă voi izbăvi din muncile cu care vă apasă egiptenii" atribuindu-se prima cupă, cupa sanctificării.
2. "Vă voi izbăvi din robia lor" atribuindu-se a doua cupă, cupa eliberării.
3. "Vă voi scăpa cu braț întins și cu mari judecăți" atribuindu-se a treia cupă, cupa răscumpărării cu care Domnul Isus a făcut și legământul.
4. "Vă voi lua ca popor al meu" atribuindu-se a patra cupă, cupa restaurării.

Desigur că lucrul acesta are o simbolistică pentru noi toți:
Domnul ne-a sfințit(pus deoparte pentru El) prin eliberarea de păcat ce s-a făcut răscumpărându-ne pentru Împărăția veșnică.

Deci da, Luca a scris bine ce a scris, doar că a menționat și paharul anterior spre deosebire de ceilalți pentru a arăta precizia cu care s-a ținut masa de paște și să înțelegem că este chiar cupa răscumpărării pentru că El, Domnul nostru Isus Hristos, a venit să ne răscumpere.

Aberezi GRAV privind ceva cupe. Spui numai aiureli nesustinute de TEXT Biblic. UNDE scrie in Biblie de cele PATRU cupe? TEXTUL Biblic te rog, nu aiurelile care iti bantuie capusorul.

Ți-am dat referința Biblică.
Ceea ce trebuie să fie pe masa de paște a evreilor scrie într-o carte extra-Biblică. Degeaba îți scriu în ebraică așa că îți spun cum se citește aproximativ ca atunci când auzi de ea să știi ce fel de carte este: Hagada. Toate lucrurile ce trebuiau făcute la nivel de minut în sărbători și tradiții sfinte sunt scrise în cartea respectivă.
Poate te întrebi de ce nu scrie și în Biblie cât să stea azima în cuptor sau cum să se facă oul de Paști. Asta pentru că sărbătorile sunt ale evreilor, iar Biblia este perfectă pentru toată lumea, nu doar pentru evrei(noi nu trebuie să sărbătorim Paștele ci învierea Domnului Isus, de exemplu).

"Ceea ce trebuie să fie pe masa de paște a evreilor scrie într-o carte extra-Biblică. Nu sunt interesat de ceva extra Biblic. Traditiile sunt de la DRACU asa cum a spus Hristos. Te rog DOAR ce scrie in Biblie. Eu sunt din acela care are la baza DOAR Biblia. Sola Scriptura, in rest nu sunt interesat si nici nu comentez.

Vezi că și aceea este o Carte sfântă dată strict poporului Israel de către Dumnezeu prin Moise, așa că ai grijă. Este dată pentru ca evreii să știe EXACT ce au de făcut pentru ca totul să fie perfect pe placul lui Dumnezeu(nu legeni oricum darul, nu suni din trâmbiță oricum, nu din orice trâmbiță, nu pui orice fel de ingredient în azimă, nu ai orice lucru pe masa de Paște ș.a., detalii ce nu sunt în Biblie pentru că nu sunt relevante pentru a le face noi, dar foarte importante: ghici Cine le-a dat toate aceste detalii).

Dreptul lor, eu nu sunt evreu.

Nu ești evreu dar ar trebui să știi lucrurile astea pentru a nu mai fi mințit sau pentru a nu mai minți pe alții: "In Luca 22 se repeta ACELASI EVENIMENT de doua ori pentru asigurarea pentru urmasi a indeplinirii lui DAR in a DOUA EVIDENTIERE apare si FAPTA lui IUDA, de aceia Luca repeta EVENIMENTUL in doua relatari."

Nu poti amesteca doua lucruri total diferite, evreii au fost pana la Cruce, crestinii dupa. In Luca ssunt doua relatari diferite, eu nu mint, scrie in Biblie. In prima relatare este descris evenimentul, in a doua FAPTA lui Iuda in decursul evenimentului. Vrei accepti, nu vrei dreptul tau dar nu amesteca chesti NEBIBLICE cu cele Biblice. Carti evreesti sunt si de vrajitorie, Cabala. trebuie sa le amestecu cu Biblia? Satanism curat.

Ba ai mințit pentru că ceea ce ai spus nu este adevărat.

DE ce nu me adevarat, ca asa vrei tu? Eu scriu DOAR ce spune Biblia, parerea TA e ZEROI.

Luca nu a scris același eveniment de două ori. A scris și de cupa ce se ia anterior cupei răscumpărării.

De unde sti, textul arata altceva numai daca nu esti lipsit de gandire poti sustine ceva de CE NU SCRIE in Biblie. Si gata, daca NU VI CU un text Biblic privind X cupe poti inceta subiectul ca depasesti buna intelegere si bunul simt.

Cele 4 cupe se bazează pe cele 4 sentințe din Exod 6:6, 7.
1. "Eu sunt Domnul: Eu vă voi izbăvi din muncile cu care vă apasă egiptenii" atribuindu-se prima cupă, cupa sanctificării.
2. "Vă voi izbăvi din robia lor" atribuindu-se a doua cupă, cupa eliberării.
3. "Vă voi scăpa cu braț întins și cu mari judecăți" atribuindu-se a treia cupă, cupa răscumpărării cu care Domnul Isus a făcut și legământul.
4. "Vă voi lua ca popor al meu" atribuindu-se a patra cupă, cupa restaurării.
winking

Apropo, nu știu de ce am impresia că tu nu înțelegi de ce evreii aveau sărbători date de către Dumnezeu și tradiții extrem de stricte.

"Cele 4 cupe se bazează pe cele 4 sentințe din Exod 6:6, 7. "
EXODUL 6, 6. De aceea, spune copiilor lui Israel: "Eu sunt Domnul: Eu vã voi izbãvi din muncile cu care vã apasã Egiptenii, vã voi izbãvi din robia lor, si vã voi scãpa cu brat întins si cu mari judecãti.
7. Vã voi lua ca popor al Meu, Eu voi fi Dumnezeul vostru, si veti cunoaste cã Eu, Domnul, Dumnezeul vostru, vã izbãvesc de muncile cu care vã apasã Egiptenii.
UNDE SCRIE CE SPUI TU? Ai probleme cu cititul? Unde sunt cupele tale din Exodul? Eu cred ca ai halucinatii cand citesti.
Pentru confirmare uite versiunea King James:
Exodus Chapter 6, Wherefore say unto the children of Israel, I am the LORD, and I will bring you out from under the burdens of the Egyptians, and I will rid you out of their bondage, and I will redeem you with a stretched out arm, and with great judgments:
7 And I will take you to me for a people, and I will be to you a God: and ye shall know that I am the LORD your God, which bringeth you out from under the burdens of the Egyptians.
SI TRADUCEREA IN ROMANA:
De aceea spuneți copiilor lui Israel: Eu sunt DOMNUL și vă voi scoate din sub povara egiptenilor și vă voi scăpa de robie și vă voi răscumpăra cu un braț întins și cu mari judecăți:
7 Și te voi duce la mine pentru un popor și voi fi pentru tine un Dumnezeu; și vei ști că Eu sunt DOMNUL Dumnezeul tău, care te scoate din povara egiptenilor.
UNDE SUNT CUPELE?

Unde sunt ierburile amare? Care sunt acelea? Dar restul lucrurilor de pe masă? Of, că greu ești de cap.

Unde sunt PAHARELE ca ierburile amare si mielul NU SE PUN IN CUPE sau pahare. Ierburile amare care amintea de robia EVREILOR SI MIELUL pascal care amintea de SACRIFICIUL lui Isus deoarece asa cum scrie in Daniel VREMEA evreilor ca popor SA TERMINAT cand l-au UCIS pe Dumnezeu la CRUCE iar mielul pascal care IL REPREZENTA pe HRISTOS sa INDEPLINIT la CRUCE. De aceia aceste simboluri au fost eliminate din Cina Domnului. TOTUSI unde sunt PAHARELE?

Care sunt ierburile?
Unde este oul copt și de ce se face?
Câte pâini sunt, din ce ingrediente sunt făcute, ce reprezintă și care este ordinea în care se mănâncă?
Cu se stă la masă?
Unde scrie toate acestea în Biblie? Deșteptule...

Ie rburile sunt dpdv Biblic: IERBURI AMARE, Painile sdi mielul pascal scrie in acelasi loc cum se fac si cum se sta la masa scrie acolo.
Exodul 12, 5. Sã fie un miel fãrã cusur, de parte bãrbãteascã, de un an; veti putea sã luati un miel sau un ied.
6. Sã-l pãstrati pânã în ziua a patrusprezecea a lunii acesteia; si toatã adunarea lui Israel sã-l junghie seara.
7. Sã ia din sângele lui, si sã ungã amândoi stâlpii usii si pragul de sus al caselor unde îi vor mânca.
8. Carnea s-o mãnânce chiar în noaptea aceea, friptã la foc; si anume s-o mãnânce cu azimi si cu verdeturi amare.
9. Sã nu-l mâncati crud sau fiert în apã; ci sã fie fript la foc: atât capul, cât si picioarele si mãruntaiele.
10. Sã nu lãsati nimic din el pânã a doua zi dimineata, si, dacã va rãmâne ceva din el pe a doua zi dimineata, sã-l ardeti în foc.
11. Când îl veti mânca, sã aveti mijlocul încins, încãltãmintele în picioare, si toiagul în mânã, si sã-l mâncati în grabã, cãci sunt Pastele Domnului.
Aici scie in Biblie, totul DAR NIMIC despre cele PATRU PAHARE.

Care sunt ierburile amare?
Câte pâini sunt la masa de Paște, ce ingrediente au, în ce ordine se mănâncă și ce reprezintă?
Unde scrie de oul copt și ce reprezintă?
Cum se stă la masă? Unde stă cel mai învârstă sau învățătorul și unde stă cel mai tânăr?
Unde scrie de brațul Domnului la masa de paște?

Unde scrie toate acestea?

"Care sunt ierburile amare?"
Stai in orient sa le sti? Uite, anghinarea este foarte amara de exemplu, cu ce te ajuta asta?
"Câte pâini sunt la masa de Paște,"
Cate ai nevoie.
"ce ingrediente "
Azimile se fac din apa si faina.
" în ce ordine se mănâncă "
Cum termina unul incepe urmatorul.
"Unde scrie de oul copt și ce reprezintă?"
Trebuie neaparat ou de strut belit.
"Cum se stă la masă"
In functie de forma mesei.
"Unde scrie toate acestea?"
Din capusuorul tau bolnav.

'"ce ingrediente "
Azimile se fac din apa si faina.'
Ție ți s-ar potrivi Matei 5:13, mai ales ultima parte.

Bravo, rămâi arogant în neștiința ta și împarte mai departe interpretările tale nefondate mai multor naivi, sunt sigur că vei fi răsplătit bine pentru asta. Bună Biserică este aia din care faci parte de a dezvoltat un așa intelect nemaivăzut.

Nu, azimile se fac din făină, apă, untdelemn și sare. Până și aceste 4 ingrediente împarte înseamnă ceva important, dar sigur că tu nu știi lucrurile importante ci mai important este să te minți singur că știi a interpreta Biblia. Iar pâinile erau 3 și-i reprezentau fie pe Avraam, Isaac și Iacov, fie pe Dumnezeu Tatăl, Dumnezeu Fiul și Dumnezeu Duhul Sfânt și tot timpul se începea cu cea din mijloc(având un simbol evident).

Bravo, ți-ai arătat respectul față de o sărbătoare a lui Dumnezeu prin acest frumos răspuns.
Să înțeleg că nu ești creștin având în vedere bătaia de joc pe care tocmai ai făcut-o referitoare la una dintre cele mai sfinte adunări întemeiată de către Dumnezeu?

11"Bravo, ți-ai arătat respectul față de o sărbătoare a lui Dumnezeu prin acest frumos răspuns."
CARE SARBATOARE?

| Panamax a răspuns:

Crestinii au furat din religia lui Mithra
-ziua de nastere 25 decembrie
-împărăţia de 1000 de ani a lui Mithra (şi Sybilla avea preconizată tot o împărăţie de 1000 de ani!)
-Judecata de Apoi şi moştenirea împărăţiei cerurilor de către cei drepţi, alături de Mithra
-împărtăşania cu pâinea şi vinul lui Mithra. Pe pâinea lui Mithra era desenată o cruce!
-botezul prin scufundare
-iertarea păcatelor
şi multe altele.

| anonim_4396 explică (pentru Panamax):

Citește cartea Daniel, vezi cine a fost el și vei înțelege de ce multe religii seamănă cu mozaismul. Iar evreii, fiii lui Avraam au fost sub stăpânire de multe ori.

| Panamax a răspuns (pentru anonim_4396):

Evreii nici macar nu-l considera profet pe Daniel.
Cercetatorii Bibliei sunt de acord ca textul Daniel a fost scris mult mai tarziu pein sec II ien de niste anonimi.
Ca idee:

Cartea lui Daniel (Daniel 5:1-31), carte în care potrivirea cu realitatea istorică nu joacă un rol important,[22] povestește despre pedepsirea „divină" a lui Belșațar. Acesta este pedepsit, după ce o mână fără corp apare la banchetul la care el bea din cupe de aur furate din templul Ierusalimului de către tatăl său, regele Nabucodonosor al II-lea (în realitate Nabonid)[23] și îi scrie un mesaj pe perete („Mene - tekel - u-farsin"[24]) prin care îi anunță moartea iminentă. Conform Bibliei, Belșațar este ucis peste puțin timp, în somn, de perși.

În realitate el nu a fost rege,[23] ci doar prinț moștenitor, nu a mai ajuns să fie rege deoarece tatăl său Nabonid a fost detronat de către Cirus al II-lea cel Mare, care a ocupat Babilonul.[25] Nabonid a fost capturat iar viața sa a fost cruțată, dar nu se cunoaște nimic despre soarta lui Belșațar.[26]

Deci baliverne fara numar.

Da, s-au inventat baliverne fără număr născute din necunoaștere, ignoranță sau împotrivire a creștinismului.
Depinde de tine dacă rămâi în bula ta păcătoasă sau vii smerit la Domnul Isus pocăindu-te și făcând sens vieții tale, iar Dumnezeu îți va descoperi lucrurile fără îndoială așa cum a făcut-o cu mine.

Nu evreii au luat de la alții ci alții au luat de la evrei. Când vezi cât de devotați sunt oamenii ăia pentru Dumnezeul lor, tu ca împărat egoist ce i-ai cucerit ce faci? Îți faci propriul dumnezeu asemănător pentru că la asta e bun egoistul, la copiere crezând că o face mai bine.

In Tanachul evreiesc scrierile despre Daniel sunt in capitolul Ketubim adica scrieri nu la Neviim unde sunt toti profetii.
Sunt chestii elementare pe care un mare cunoscator ca tine trebuia sa le stie.

Stai liniștit. laughing
De aceea te-am și pus să citești Cartea Daniel, ai încredere în Biblie.
Sunt alte lucruri mai grave făcute de ei. Ai auzit că ignoră cea mai importantă parte a Bibliei, Evanghelia? Cred că partea asta este cu mult mai importantă decât cea a recunoașterii lui Daniel. Resping și Isaia 53, știai? Ei spuneau că acest capitol este scris de către cineva cu scopuri rele într-un anumit timp, pagubă că s-au găsit scrieri mult mai vechi ce cuprindeau și Isaia 53. laughing
Ba chiar tot pe când au tradus meticulos în evreiește Septuaginta au făcut și Talmudul pentru a face NT irelevant(pe lângă multe alte scopuri bune pentru noi de altfel).

Biblia crestinilor are o parte furata de la evrei numita VT si una inventata NT.
Cartea Isaia a fost scrisa de 3 anonimi in decursul a 250 de ani.
Mai informeaza-te inainte sa spui tampenii.

"Cartea Isaia a fost scrisa de 3 anonimi in decursul a 250 de ani." laughing Tu ai idee câte lucruri trebuie să știi pentru a afirma așa ceva? Păi știi tu limbă ebraică pentru a înțelege ce scrie? Știi tu paleografie? Știi tu grafologie? Știi tu istoria zonei în care s-au găsit scrierile? Apropo de "Mai informeaza-te inainte sa spui tampenii."

Exista profesori universitari, cercetatori i care se ocupa cu studierea istoriei si a textelor sacre, trebuie sa cauti informatiile.Imi vine greu sa cred ca inca exista specimene care se cred mari crestini care n-au auzit de Proto-Isaia, Deutero-Isaia si Trito-Isaia.
Dai cu Doamne Doamne inainte ca doar atat poti.Mai esti si fudul, vorba proverbului.