Este un lucru esenţial faptul că sfintei cruci i se acordă doar "CINSTIRE" ca obiect simbolic de cult şi "NU ÎNCHINARE" (nu divinaţie)! Are doar valoare simbolică şi harică, este doar obiecte de cult...
Evreii nu se "temeau" de sutele de feluri de obiecte de cult adoptate la cererea lui Dumnezeu...
Deşi cinstirea obiectelor de cult mai este numită uneori "închinare", aceasta nu e decât o confuzie cauzată de polisemia termenului, foarte gravă sub aspect lingvistic, terminologic. Confuzie explicată probabil prin faptul că acest termen provine din latinescul lat."inclinare" – înclinare.
Ori ştim foarte bine că NE ÎNCLINĂM în sute de moduri diferite, spre a arăta în general politeţea sau respectul, dar nu în toate aceste sute de cazuri divinizăm pe cei din faţa noastră. Astfel, nu ne divinizăm nici părinţii, nici bunicii, nici profesorii, etc…
În Scriptură nu apare niciunde versete în care să ne îndemne să venerăm crucea sau să ne închinăm înaintea ei!
Versetele pe care le găsim în Scriptură despre cruce, se referă la faptul că şi noi odată cu rastginirea lui Hristos trebuie să ne răstignim firea pământească!
De ce este crucea lui Hristos un motiv de laudă pentru Pavel?
Pe vremea lui Pavel, crucea nu era un lucru cu care să te lauzi, ci un lucru vrednic de dispreţ. Iudeii considerau ofensatoare ideea unui Mesia răstignit, iar romanilor, răstignirea le stârnea o repulsie atât de mare, încât nu era inclusă între sancţiunile potrivite pentru un cetăţean roman.
Cum a schimbat crucea lui Hristos modul lui Pavel de a se raporta la lume? Gal. 6, 14; Rom. 6, 1-6; 12,1-8; FiI. 3, 8.
Crucea lui Hristos schimbă totul în viaţa credinciosului. Ea ne determină să ne reevaluăm concepţia despre noi înşine şi modul în care ne raportăm la lume. Lumea – acest veac rău cu tot ce presupune el (1 Ioan 2, 16) – I se împotriveşte lui Dumnezeu. Noi am murit odată cu Hristos şi, prin urmare, lumea nu mai exercită asupra noastră acea putere care ne înrobea. Vechea viaţă pe care o trăiam odată pentru lume nu mai există. Pavel aseamănă despărţirea credinciosului de lume cu moartea faţă de ea.
Galateni 2:20 Am fost răstignit împreună cu Hristos, şi trăiesc… dar nu mai trăiesc eu, ci Hristos trăieşte în mine. Şi viaţa, pe care o trăiesc acum în trup, o trăiesc în credinţa în Fiul lui Dumnezeu care m-a iubit şi S-a dat pe Sine însuşi pentru mine.
Galateni 5:24 Cei ce sunt ai lui Hristos Isus şi-au răstignit firea pământească împreună cu patimile şi poftele ei.
Fiecare creştin are de purtat o cruce aici pe pământ!
Şi eu cunosc multe persoane care au ieşit din ortodoxie citind Biblia şi văzând versetele în care Dumnezeu ne interzice în a ne face reprezentări omeneşti şi a ne închina înaintea lor.
Şi multe alte obiceiuri şi tradiţii care se trag din păgânism!
Ciudat cum tu aceste versete nu le vezi, doar ceea ce îţi convine ţie vezi, însă nici pe acelea nu le înţelegi
In primul rand nu ne inchinam cu toti la zeul tau
2, 5 mld se inchia la iisus crestini
1, 3 se inchina la alah
cateva milioane la iahve asta e zeul tribial iahve sunt mai multe denumiri si religii
din 7 miliarde doar voi 2, 5 mld va inchinati la iisus restul nu, asa ca nu spune ca toate se inchina la zeul tau, din astia 2, 5 mld nu stiu cati sunt crestini adevarati si cati cu numele in Romania daca 2 la suta cu adevarat
În mod logic, Dumnezeu a păstrat în raport cu umanitatea o singură cale de transmitere a învăţăturilor, sfaturilor, legilor, DOAR O SINGURĂ CALE.
Deoarece altfel, ar trebui să luăm în considerare o contradicţie flagrantă în cadrul mesajului lui Dumnezeu faţă de oameni, o contradicţie în însăşi esenţa divinităţii, dat fiind faptul că există zeci de mii de culte şi credinţe total diferite, având fiecare învăţături care le exclud pe celelalte! Numai creştinismul are vreo 39000 de versiuni!
Dar această contradicţie este de neconceput, iar Hristos Fiul lui Dumnezeu a insistat şi subliniat în tot Noul Testament că Biserica Sa este una singura.
Referitor la versetul despre sfanta cruce, nu stiu la care anume te referi...
1). "Căci cuvântul Crucii, pentru cei ce pier, este nebunie; iar pentru noi, cei ce ne mântuim, este puterea lui Dumnezeu."- I Corinteni 1, 18;
2). -Matei 24, 30:,, Atunci se va arăta pe cer semnul Fiului Omului şi vor plânge toate neamurile pământului şi vor vedea pe Fiul Omului venind pe norii cerului, cu putere şi cu slavă multă."
3). -Fapte 15, 23:,, Scriind prin mâinile lor acestea: Apostolii şi preoţii şi fraţii, fraţilor dintre neamuri, care sunt în Antiohia şi în Siria şi în Cilicia, salutare! ".
4). -Filipeni 3.18:,,Căci mulţi despre care v-am vorbit adeseori, iar acum vă spun şi plângând, se
poartă ca duşmani ai crucii lui Hristos."
5). -I Corinteni 1, 17:,, Căci Hristos... m-a trimis să binevestesc, dar nu cu inţelepciunea cuvântului, ca să nu rămână zadarnică crucea lui Hristos."
6). -Efeseni 2, 16:,, Şi să-i împace cu Dumnezeu pe amândoi, uniţi într-un trup, prin cruce, omorând prin ea vrăjmăşia."
7). -Coloseni 2, 14:,, ştergând zapisul ce era asupra noastra, care ne era potrivnic cu randuielile lui şi l-a luat din mijloc, pironindu-l pe cruce."
8). -Galateni 6, 12:,, Câţi vor să placă în trup aceia vă silesc să vă tăiaţi împrejur, numai ca să nu fie prigoniţi pentru crucea luiHristos."
9). -Galateni 6, 14:,, Iar mie, să nu-mi fie a mă lăuda, decat numai în crucea Domnului nostru Iisus
Hristos, prin care lumea este răstignită pentru mine, şi eu pentru lume!"
10). -Coloseni 1.20:,,Şi printr-Însul toate cu Sine să le împace, fie cele de pe pământ, fie cele din ceruri, făcând pace prin El, prin sângele crucii Sale.",
11). -Coloseni 2, 15:,, Dezbrăcând (de putere) începătoriile şi stăpâniile, le-a dat de ocară în văzul tuturor, biruind asupra lor prin cruce."
12). -Marcu 8, 34:,, Si chemând la Sine multimea, impreuna cu ucenicii Sai le-a zis: Oricine voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea si să-Mi urmeze Mie."(Sf. Cruce)
13). -Apocalipsa 9, 4:,, Şi li s-a poruncit să nu vatăme iarba pământului şi nici o verdeaţă şi nici un
copac, fără numai pe oamenii care nu au pecetea lui Dumnezeu pe frunţile lor." (,, tau" - semnul Sf. Cruce- acelaşi întâlnit şi în Vechiul Testament);
14). "Şi zicea către toţi: Dacă voieşte cineva să vină după Mine, să se lepede de sine, să-şi ia crucea în fiecare zi şi să-Mi urmeze Mie"- Luca 9, 23;
15). "Şi cel ce nu-şi poartă crucea sa şi nu vine după Mine nu poate să fie ucenicul Meu." Luca 14, 27;
Etc...
Nu reprezentarile omenesti sunt interzise:
Dumnezeu defineşte "idolul"- doar ca fiind o entitate fictivă (falsă) CE NU ARE NICI O LEGĂTURĂ CU EL!
Contextul temerii faţă de idoli are în vedere DOAR "CONCURENŢA", cea care Îl înlocuia pe Dumnezeu!
Iată dovada:
Deasupra Chivotului unde erau CELE ZECE PORUNCI se aflau chiar statuile (sau "CHIPURILE CIOPLITE") HERUVIMILOR, şi asta chair la porunca lui Dumnezeu!
Asta ce înseamnă? Că porunca a II-a se înţelegea DOAR IN ANUMITE CONTEXTE!
Contexte care ţineau de eliminarea unei CONCURENŢE: evreii Îl uitau pe Dumnezeu si alergau după zei falsi.
Tot la fel nici "codul penal" nu este de vină pentru că unii infractori nu respectă "codul penal"!
Nici CREŞTINISMUL nu este de vină pentru că unii "creştini" nu respectă CREŞTINISMUL.
Pe de altă parte, un "fiu al Bisericii"- (un simplu credincios) care încalcă reguli, reprezintă ALTCEVA decat BISERICA!
"Creştinii" se reprezintă doar pe ei înşişi. Asta datorită LIBERTĂŢII lor de a respecta învăţăturile Bisericii, sau de a le călca în picioare (aşa cum vedem din păcate uneori). Din acest motiv, ei nu sunt relevanţi decât PENTRU EI ÎNŞIŞI, nu şi pentru Biserică, tocmai pentru că prin trădare S-AU DEZIS DE BISERICĂ!
DOAR DACĂ ei respectă întru totul învăţăturile sfinte ale Bisericii lui Hristos, atunci se poate spune că reprezintă cu cinste Biserica!
- Iar despre Unicitatea Bisericii vorbeşte întreg Noul Testament : Efeseni 4, 13; Fapte 20, 28; I Corinteni 3, 11; Ioan 17, 22; Matei 16, 18; Efeseni 4, 4-6; I Corinteni 1, 12-13; Evrei 3, 14; Matei 18, 17, etc...
"să păstraţi Biserica (sg.) lui Dumnezeu, pe care a câştigat-o cu însuşi sângele Său." - Fapte 20, 28
Stai putin. "Fiecare religie se inchina unui singur d-zeu". De unde ai venit cu asta? Tu la ce religii te referi aici? Ori te referi la diferitele forme de crestinism, ori la toate religiile lumii.
Diferitele asezari umane din asezarile geografice variate au interpretat in modul lor propriu fenomenele naturale, atribuindu-le entitatilor. De aici numerosii zei, de aici multitudinea de religii.
Salut
Isus Cristos a vorbit despre o singură formă de închinare adevărată (Matei 7:13, 14)
De ce sunt asa de multe, de fapt ele sunt un tot =fals, adica SATAN este cel care sta in spatele lor, sunt modalitati diferite de -a induce omul in eroare si de al indeparta de adevaratul dumnezeu care este IUBIRE, si doreste iubire si intre slujitorii sai. NU doreste ura, tradare, violenta, asuprire, imoralitate, droguri, dohan, betii, crime, si alte mojicii pe care le practica unii dintre enoriasii multelor forme de inchinare, care pretind ca i se inchina lui Dumnezeu. Dar inchinarea adevarata este potrivit BIBLIEI, doar una singura, care azi infaptuieste vointa lui Dumnezeu pe pamant. Daca vrei detalii ia in considerare raspunsul lui SEMPREINVOLo 30.
Chiar si religiile care sunt mai vechi decat crestinismul sunt false (ex. hinduismul) sau religiile ce au ideologii ce promoveaza valorile morale(budismul)?
Nu e corect sa discriminam celelalte religii, dar avand in vedere ca Dumnezeu zice in Biblie ca accepta doar una singura((Efeseni 4:5) Este un singur Domn, o singură credinţă, un singur botez) este important sa descoperim care este aceasta.
La fel cum pentru a intelege care bani sant adevarati sau falsi, nu te apuci sa studiezi toti banii falsi ci doar caracteristicile celor adevarati, tot la fel nu trebuie sa ne pierdem timpul pentru a intelege toate religiile lumii.
In biblie sant prezentate care sant caracteristicile crstinilor aprobati de Dumnezeu:
1.Religia adevarata isi bazeaza in totalitate invataturile pe Biblie si nu pe traditii mostenite((2 Timotei 3:16; Marcu7:7)
În rugăciunea pe care i-a adresat-o lui Dumnezeu, Isus a spus: „Le-am dezvăluit numele tău oamenilor pe care mi i-ai dat din lume" (Ioan 17:6). El a afirmat: „Lui Iehova, Dumnezeul tău, să te închini şi numai pentru el să îndeplineşti un serviciu sacru" (Mat. 4:10). V-a învăţat religia pe care o practicaţi că trebuie ‘să vă închinaţi lui Iehova’?
Dumnezeu dezaprobă categoric religia formală (Is. 1:15–17). Religia adevărată susţine normele Bibliei în ce priveşte moralitatea şi limbajul şi nu cedează în faţa tendinţelor larg răspândite (1 Cor. 5:9–13; Ef. 5:3–5). Membrii ei reflectă roadele spiritului lui Dumnezeu în viaţa lor (Gal. 5:22, 23
Se iubesc membrii ei cu adevărat unii pe alţii? Isus a zis: „Prin aceasta vor şti toţi că sunteţi discipolii mei: dacă aveţi iubire între voi" (Ioan 13:35). O astfel de iubire învinge barierele rasiale, sociale şi naţionale, unindu-i pe oameni într-o adevărată fraternitate
Depun membrii ei mărturie despre Regatul lui Dumnezeu? Isus a prezis: „Această veste bună despre regat va fi predicată pe tot pământul locuit ca mărturie pentru toate naţiunile. Şi atunci va veni sfârşitul" (Mat. 24:14). Care religie proclamă Regatul lui Dumnezeu ca speranţă a omenirii în loc să-i îndemne pe oameni să se bizuie pe guvernele umane pentru soluţionarea problemelor lor?
Ghici care-o fi?
Dar daca ma inchin fara sa fac vreo cotizatie catre martori, am vreo sansa?
Pentru acuatia referitoare la "traditii", nu te lăsa înşelat. Cuvantul "obiceiuri" sau "traditii" se poate referi atât la "obiceiurile corecte ale crestinilor" cât şi la cele greşite ale grecilor spre exemplu.
Iată, doar cateva locuri în care este vorba de obiceiurile corecte ale creştinilor:
- Fapte 16, 21 - in care romanii pagani spunau despre crestini ca au anumite "OBICEIURI".
- "Nu vă lăsaţi înşelaţi. Tovărăşiile rele strică OBICEIURILE bune." I Corinteni 15, 33 etc…
Un loc în care cuvântul "obicei" este folosit critic este următorul:
"Fără să părăsim Biserica noastră, precum le este OBICEIUL UNORA, ci îndemnători făcându-ne, cu atât mai mult, cu cât vedeţi că se apropie ziua aceea." Evrei 10, 25
- Despre Unicitatea Bisericii vorbeşte întreg Noul Testament : Efeseni 4, 13; Fapte 20, 28; I Corinteni 3, 11; Ioan 17, 22; Matei 16, 18; Efeseni 4, 4-6; I Corinteni 1, 12-13; Evrei 3, 14; Matei 18, 17, etc...
"Seriozitatea" afirmaţiilor Sale privind unicitatea sunt în legătură cu faptul că şi-a dat viaţa pentru ea:
"să păstraţi Biserica (sg.) lui Dumnezeu, pe care a câştigat-o cu însuşi sângele Său." - Fapte 20, 28
Martorii nu cer ca popa bani la nastere, botez, moarte si la fiecare sarbatoare.A. uitasem, si atunci cand vine popa sa stropeasca si sa murdareasca zugraveala din casa.Aici nu se cer bani.Deci...raspuns gresit de data asta
Nu crezi că sectele plătitoare de zeciuială mai bine nici nu ar face referire actul de a primi bani, mai ales cand acestia sunt la ei solicitati prin "zeciuiala"?
Această zeciuială (directă sau sub formă de "donaţii") este miza pentru care sectele îşi adună prozeliţi. Ce s-ar face fără ei? Cine ar mai plăti "donaţiile"- a zecea parte din tot venitul lunar?
Mântuitorul nu a susţinut zeciuiala cu care jegmănesc sectele, dar i-a încurajat în mai multe ocazii pe apostoli să primeasca ceea ce li se va da, pentru că "vrednic este lucrătorul pentru plata sa".
Vrei sa spui ca nu cer numai la nastere si la moarte, ci in fiecare luna o parte din salariu.
Eu sunt ortodox si nu imi cere nimeni vreo suma fixa lunar.
Atunci,ca ortodox, ar trebui sa recunosti, ca desii nu vine sa iti ceara in fiecare luna te rupe la bani cand da peste tine o nastere, botez, moarte ...Asta o stiu toti deci sa nu ne ascundem dupa deget
Isus a zis:fara plata a-ti primit, fara plata sa dati.Dar ei probabil nu au citit versetul asta.Si sa nu uitam ca ei sant platiti de catre stat.Si tot ei sant cei care au case peste tot si cele mai tario masini
Chiar nu ma rupe deloc. La inmormantare la taica-meu am dat 60 lei la preoti, fara sa imi ceara ei. Ma rupe taxa de la cimitir de 90lei pe an.
Eu sunt ortodox practicant, si pot sa iti spun ca nu ma afecteaza lumanarea pe care o cumpar. Nici sumele pe care le dai de cateva ori in viata, la cununie etc.
Ce e de retinut, la ortodocsi nu e obligatorie nici o plata lunara.
Pai aia de la cimitir, anuala, merge la primarie nu la preot.
Iar cele de la inmormantare si cununie, de cate ori le platim?
Insa omul se vaita, de parca ar plati el, desi nu prea stie despre ce este vorba, mai bine ne-ar spune despre zeciuala lunara pe care o da el.
Dacă cineva percepe în prezent zeciueli - e problema lor şi rătăcirea lor, zeciuiala era pentru israeliţi. (la martori nu se percepe zeciuială)
Dacă cineva percepe taxe pentru servicii religioase (mai ales exagerate deseori la unii), iarăşi e problema şi răspunderea lor. (în cazul acesta ştii mai bine dacă există aşa ceva în ortodoxie)
Biblia arată modalitatea corectă - 2 corinteni 9:. 7 Fiecare să facă aşa cum a hotărât în inima lui, nu cu părere de rău, nici din constrângere, fiindcă Dumnezeu îl iubeşte pe cel ce dă cu bucurie.
Da, sunt foarte multe religii si pana si cei ce nu nu cred in Dumnezeu cred ca nu cred in asta nu cred ca ai inteles ce vreau sa zic dar si aceia cred in ceva. Poate niciuna nu e corecta, Iisus nu ne spune de o anumita religie el vrea doar sa fim langa el si sa credem indiferent de ce religie avem.
Toate aceste religii se inchina la acelasi Dumnezeu dar cu alte denumiri. Unii spun ca Iisus nu a fost Maintoitor si nu-stiu-cine. Altii spun ca Fecioara Maria este lipsita de importanta si nu se numeste Sfanta. Tu poti sa te rogi la ce Sfant vrei tu, important e sa o faci. Te poti ruga in ce mod vrei tu, important e sa o faci. Caci poti gasi calea dreapta si fara spovedanie sau impartasire. Totul tine de tine si vointa ta.
Nu-ti mai dau versetul ca ti l-au dat ceilalti : ).
DeProfundis99 întreabă: