E foarte greu sa eviti iluzia unui creator atat timp cat privesti lumea fara a incerca sa o si intelegi.
Desigur ca, aparent, si o campie cu iarba verde pare a avea un creator, daca privesti tabloul in ansamblu, insa aprofundand domeniul, cautand modul in care a luat nastere nu ai sa gasesti nici-un creator, oare de ce?
Cand vorbim de Dumnezeu, vorbim doar de o iluzie cognitiva. Insa orice iluzie dispare in momentul in care o analizam, in momentul in care disecam tabloul si separam elementele unele de altele.
Universul e interconectat, totul comunica. Cum se poate sa creezi un univers scindat, in care sa deconectezi legile fizicii. Adica sa intelegi universul, dar sa iei separat legile fizicii, astronomiei, chimiei etc fara sa le imbini. Nu uita, fizica cuantica nu a fost descoperita de om, ea exista continuta in legile Universului, in modul lui de existenta, dar omul doar a observat-o, a perceput-o deoarece i s-a permis. Omul doar observa ceea ce exista deja, si spune ca e stiinta si intelege tot. Nimic mai gresit. Animalele nu pot evolua singure. un peste nu a decis brusc ca vrea sa aiba aripi si sa se faca porumbel. Altceva a decis in locul lui evolutia. Cine priveste evolutia animalului fara a-l raporta la intreg, la univers, se inseala amarnic. Ca sa intelegi evolutia, trebuie conectat animalul, la mediu, mediul la clima, clima la sistemul de autoreglare planetar cu propria constiinta, propriul soft de autoreglare care se autooptimizeaza, planeta la sistemul planetar, in care fiecare planeta imprima o energie, vibratie si gravitatie celeilalte planete si se autoregleaza, sistemul planetar la soare si ciclurile lui care se modifica in functie de pozitia fata de centrul galaxiei, galaxia fata de alte galaxii si pana la urma ajungi la tot universul care conspira ca viata sa existe, mai bine zis ca sa creeze din atomi si energie, ceva care sa se autoconstientizeze, la echilibru intre micro si macrocosmos. Te-ai intrebat vreodata cine a decis sa ne aflam la distanta asta intre micro si macro, de ce ne-a dotat cu simturi, de ce ne-a programat genetic in timp ca sa se dezvolte anumite arii din creier ce permit gandirea abstracta si constiinta. Tu vezi evolutia separat, ca fiecare animal e separat unul de altul, fiecare atom e separat. Gresit. totul e interconectat. facem parte dintr-un ocean de energie si unde care ne leaga. Si da, iluzia de Dumnezeu dispare daca incerci sa intelegi prin ratiune si sa descompui in elemente si pe bucati. La fel, si notiune de om dispare daca il imparti pe bucati. Zici ca nu exista om deoarece e ilogic ca un rinichi sa poata gandi. Cand imparti pe bucati, pierzi din vedere intregul si te focusezi doar pe o bucata, care bineinteles isi pierde logica. Daca analizezi doar un rinichi, fara a intelege contextul prin care functioneaza si tot circuitul complex prin care exista, o sa spui ca nu exista om, deoarece exista doar un rinichi si din modul de functionare al acestuia ai observat ca omul nu poate exista. Dar uiti ca rinichiul e specializat pentru a elimina toxinele si nu pentru constiinta, care defineste un om. Fara constiinta nu stiam ca suntem oameni, ca suntem diferiti de animale si nu ne intrebam ce este Dumnezeu, care e rolul nostru aici, cine suntem. Analizand tot tabloul, o sa intelegi si rolul si motivul evolutiei. Doar analizand pe bucati si conectandu-le o sa intelegi totul si existenta totului care e universul. Asta o stiu si de la informatica, unde se poate intelege un sistem in mod ascendent sau descendent. Oamenii de rand inteleg Universul in mod ascendent, pun bucata cu bucata de-a lungul vietii si creeaza un scenariu despre ce cred ei ca e Dumnezeu si Unviersul. Altii, primesc darul de a intelege descendent. Cum? Prin ascensiune spirituala, experimenteaza ceva in plus fata de ceilalti, care din start ii plaseaza cu mult deasupra cunostintelor actuale stiintifice. Asta patesc oamenii de stiinta, genii, sfintii si unii oameni alesi. Diferenta dintre ei este ca geniile vor sa demonstreze ca e asa, propun si impun in mod stiintific, iar sfintii nu vor, ei se multumesc cu acea traire inalta, o propun dar nu o impun. Cu acea stare de constiinta inalta, coboara inapoi, stiu unde trebuie sa ajunga si aleg doar drumul pana acolo. ASA A DESCOPERIT budha iluminarea, Iisus Calea. Si bucatica cu bucatica, stiu de ce au nevoie ca sa poata demonstra ca exista asa ceva. Incep si ei un parcurs ascendent, conectati fiind inca la acel punct inalt unde trebuie sa ajunga cu argumentarea.
Problema cu polologhiile acestea filosofice este ca nu sunt consistente cu nimic.
Intelegem Universul ca intreg intelegandu-i mai intai partile componente, dupa le asamblam si vedem cum functioneaza intreg mecanismul.
De fapt asa functioneaza procesele cognitive, omul tot ce invata invta pe bucati si dupa-si organizeaza mental informatia acumulata pentru a crea tipare logice.
Si oricat de mult vei invata despre Dumnezeu, cunostinta despre el nu se va termina, e infinita.Eclesiasul3:11
Care dumnezeu? is fara nrr de zeii,apropo daca ti-a placut de mic stiinta de ce nu ai cercetato? ce ratiune vezi tu in biblie? crezi in dumnezeu pentru ca isi promite viata de apoi,ajutor divin te inteleg,eu nu pot patrunde in emotiile basmelor din pacate accept viata asa cum e fara zeii, supranatural, serpi vorbitori, ers pe apa, unu de 90 de ani in burta unei balene alte miracole fantastice, apropo dumnezeu asta cum a aparut din nimic? cum a putut crea totul din nimic? in loc sa fii curios tu te opresti din a gandi rational pacat
Trebuie sa intelegem ca un Dumnezeu infinit nu ar avea loc intr-un univers finit. De aceea universul acesta trebuie sa fie infinit. Si daca e infinit, cum a putea ajunge la ...infinitatea lui? Tocmai de aceea cineva spunea ca nici in veacurile vesniciei nu Il vom putea descoperi vreodata pe deplin pe Dumnezeu. El este un izvor nesecat de frumusete, bunatate si dragoste din care mintile si inimile noastre se vor umple mereu si mereu...
"..imi dau seama ca sunt tot mai prost..prin urmare, am ajuns la concluzia religiilor."
No comment.
"Ştiinţa fără religie este şchioapă, religia fără ştiinţă este oarbă." Einstein
No comment
"Dumnezeu este expresia si produsul slabiciunii umane." - A. Einstein
In scrisoare scrie: cuvantul "Dumnezeu" si asta schimba sensul replicii tale http://www.lettersofnote.com/......kness.html
Orice fizician crede in Dumnezeu, doar ca il intituleaza altfel, il imagineaza altfel, ca pe ceva ce interconecteaza tot, absolutul iar nu ca pe un mosulet din nori care arunca fulgere. Aia e superstitie mistica evreiasca. Apropo, acel om caruia einstein i-a scris era eveu, si nici eu nu sunt acord cu mentalitatea si dogma impusa de ei.:) Dumnezeu, Iubire, pace. cancel orgoliu si sa demonstrez ca am dreptate deoarece nu ajung nicaieri:)
"doar simtind transcedental vei intelege ce e Univerul, ce e dumnezeu, ce e absolutul."
Adica doar fiind subiectiv poti "intelege" acest tot? Cred ca te-ai cruci daca ai sti ce simt si inteleg unele persoane. Oare ce poate fi simtitul asta si de ce anume poate fi el produs? O fi el seful, totul depinde de el, totul e subordonat lui? Ma indoiesc!
Cauta sa intelegi nirvana si incearca sa o atingi si vei intelege ce spun acei intelepti. constiinta de obicei se identifica cu limitele corpului, deoarece de mici crestem si ne identifica mcu corpul nostru. dar daca ne=ar face transplant de cap pe alt trup am incepe sa simtim ca suntem mai inalti, avem alta perspectiva. constiinta se adapteaza la noua casa. cand se secreta DMt in pineala, are loc o detasare a constiintei de programele mentale ce o tin conectata la limitele trupului. Are loc in talamus scindarea. Apoi, constiinta se conecteazala unda divina, la iubirea cea mai inalta, pace totala, nici un gand, liniste, extaz. asta e starea pe care trebuie sa o atingem toti si apoi sa o mentinem si in plan fizic dar societatea ne invata ca asa ceva e ceva banal. nu e deloc. deoarece ratiunea e superioara emotiei doar pentru supravietuirea trupului pe cand emotia e net superioara ratiunii pentru a transcende si atinge planurile cele mai inalte de constiinta spirituala. Omul se naste pe pamant sa invete sa atinga nirvana si sa produca si in plan fizic acea vibratie, acea unda divina, dar de data asta in mod constient. ea exista in mod inconstient ca un ocean, dar asteapta de la noi sa o captam de bunavoie si constient sa o oferim celorlalti pana se umplu ulcioarele tuturor, pana ce oceanul inconstient este transformat in ocean constient. trece dintr-o forma astrala intr-o forma fizica. aici deja intervine kabbala cu explicatiile nivelelor de existenta
Esti superstitios, tot ce-ai spus sunt povesti, subiectivism. Nu vad cu ce iti poti sustine afirmatiile si cum ai facut legatura. Acea "nirvana" este descoperita sau sustinuta de vreo stiinta? Persoanele care inventeaza(povesti), speculeaza si filozofeaza pe langa nu le pot numi intelepte, dimpotriva, ele sunt inconstiente si slabe. Sa zicem ca eu voi atinge si intelege "nirvana", dar de unde voi sti eu ca constiinta imi este conectata la unda divina... si nu am luat-o razna? Sunt destule persoane care se deconecteaza de realitate, insa foarte multe dintre ele indica probleme majore(la biblica). Nirvana este o realitate proprie, subiectiva, experimentarea acelei "unde divine" va fi diferita, in functie de persoana, iar asta ar trebui sa de-a de gandit. Difera decorul si "zeul" de la persoana la persoana?! E normal? Daca toti am ajunge sa atingem acea stare, nu am fi altceva decat o lume de drogati. Subiectivismul si slabiciunile vor conduce aceasta lume. Ar fi dezastru.
Eu nu pot intelege o chestie, ceea este sustinut de argumente si dovezi este negat de foarte multe persoane, dar in schimb, ele cred si sustin povesti. Asta este o minune.
Nu esti pregatit inca sa ma intelegi. nu sunt superstitios. am citit mai multa stiinta decat ti-ai putut imagina si metafizica, spiritual ca sa pot conecta tot ce ti-am spus. si zau ca asa e. citeste geometrie sacra, kabbalah, fizica cuantica, metafizica, ocultism, spiritualitate extinsa la mai multe religii hindu, budism, ortodoxie, civilizatii stravechi maya, egipt, cymatics, stiinte cognitive, cum iti functioneaza mintea, constientul, inconstientul si subconstientul, tari extinse de constiinta, vise lucide, proiectie astral, chakre, control energie si autocontrol creier, medicina si multe altele cate am citit eu si s-ar putea sa ajungi la aceeasi concluzie. Cunoaste-te pe tine! nu arunca cu replici pline de orgoliu si superioritate, bazandu-te doar pe ce ai experimentat tu si limitand universul doar la propria ta experienta si a unor oameni de stiinta care uita ca Universul si viata e ceva sacru, ce trebuie simtit si nu inteles.
Presupun ca esti prins in exterior. esti o fire extrovertita care nu are timp sa intre in interior si sa se autoanalizeze sa observe cum functioneaza, cum se schimba de la o emotie la alta, de la o stare de constiinta la alta, cand ii intervin automatismele si programele mentale. esti prins in exterior si asta e capcana cea mai mare, deoarece devi sclavul propriei minti, nu poti intelege mai mult decat vezi sau citesti. Esti extrovertit sau ma insel?
Eu nu limitez universul la mine, eu incerc sa fiu obiectiv. Adica eu sustin si adopt informatia concreta, valabila pentru toti, si ironizez prejudecatile si speculatiile. Ceea ce zici tu nu e stiinta, nu are un suport concret, un studiu, sunt doar superstitii, speculatii si filozofie. Metafizica e doar filozofie(de doi bani), un fel de astrologie. Nu e vorba de orgoliu sau superioritate, e vorba ca nu-mi plac povestile, ele indica subiectivism si slabiciuni. Povestile nu sunt sustinute de dovezi si argumente(valabile), nu sunt "placute" de toti, insa adevarul este pentru toti(el nu se poate ataca).
Daca am nevoie de povesti citesc basme, ma uit la filme, dar cand e vorba de adevar sunt(foarte) pretentios, am nevoie de argumente si dovezi, nu de vorbe.
Ok. gata, ma las si de vibratii si de atomi si de alte prostii. revin cu picioarele pe pamant si ma apuc de facut bani. Stie tataaa! nu mai imi trebuie mie cultura, univers, spiritual si chestii elevate gen filozofie, metafizica cand mi-e stomacul gool. Ma apuc sa pun in practica ideile altora, sa vad pe a cui. cine da mai mult. sclav bine platit vreau sa fiu daca tot aleg calea asta poate ma bag in politica si sa imi permit vacante pe banii vostri. sau poate ma fac politist sa scuip in freza cetatenii blegomani si soferii. haha. am un milion de posibilitati malefice si nici una pozitiva. sa ma apuc sa schimb tara asta? da ce is nebun? daca oamenii accepta sa stea in genunchi, cine-s eu sa ii ridic, mai ales ca stau acolo pe ritm de manele gata. vechiul Eu a murit. traiasca Noul! ce psihopat pot sa fiu. care versiune iti place. cea veche sau asta Noua? atentie la starea emotionala ce ti-am creat-o ca poate a fost cu intentie. atentie la cuvintele ce le-ai memorat ca poate sunt cuvinte cheie ascunse si te programez mental. atentie la idei ca poate o sa crezi ca sunt ideile tale pete ceva vreme. asta face mass media. punct. te las si te salut, pa pa Alpha. mi-a parut bine:*
Mai, cred ca stiu unde vrei sa ajungi, insa mintea noastra limitata nu-L poate curpinde pe Cel nemarginit, Cel care ne-a creat. Este ca si cum ai face o groape de nisip astfel incat sa cuprinda un intreg ocean, desi in realitate o cantitate chiar prea mica ar fi in stare sa "umple" gropita. Asa si la noi. NOi nu putem decat sa-L simtim pe Dumnezeu, sa-L "cuprindem" prin credinta catusi de putin, deoarece repet : El este infinit.
Eu constat ca cu cat cunosc mai mult, cu atat sunt mai nefericit; nefericit ca inteleg prea putin din tot ceea ce este si ca la fiecare raspuns se mai nasc inca sapte intrebari. Probabil ca si cunoasterea are pretul ei sau ca adevarurile absolute se transimit doar prin revelatie si simtire.
Timpul e infinit, cunoasterea e infinita. unde ne grabim noi cu descoperirile astea si frustrarea asta de a cunoaste mult? de ce nu putem evolua incet, relax, in pace, liniste si nu sub stres, termene limita etc. oricum ne nastem si murim, si tot nu o sa stim. totul e infinit si noi totusi ne grabim in asa hal ca nu mai avem timp sa ne gandim la cine suntem cu adevarat. la ce foloseste atata tehnologie si orgoliu, daca oricum traim mai rau ca animalele
Asta cam asa e,dar ce facem cu cunoasterea transcedentala,cunoasterea de Dumnezeu? Eu cred ca omul trebuie mai intai sa se cunoasca pe sine. Oamenii merg la psiholog pentru ca nu isi mai inteleg sinele. Societatea noastra ne obliga sa traim pe fuga,sa ne hranim pe fuga,sa invatam pe fuga,ca la sfarsit sa realizam ca suntem goi,reci si pustii precum gheturile din Alaska.
Apoi urmeaza cunoasterea naturalului. Cunoasterea naturalului nu se poate face decat trairea in mijlocul naturii, a creatiei, a oglinzii lui Dumnezeu.
Abia apoi urmeaza cunoasterea supranaturalului, revelarea adevarurilor spirituale.
Lucrurile sunt asa de simple, si totusi, atat de complexe!
Frumos ai spus fiecare dintre noi e ceva sacru, un miracol numit constiinta.
Vorbeste doar despre tine personal si despre familia ta. Eu nu traiesc mai rau ca animalele. Si nici nu-mi doresc sa mor prost. Ce fac gurururile astea psihotice care combat egoul e: discipole, micsoreaza-ti egoul tau ca sa aiba al meu mai mult loc.
Poate tu nu traiesti mai rau dar multi romani traiesc la limita supravieturii ca animalele. pensionarii, bolnavii, orfanii, oamenii de la sate. dar tie nu iti pasa, deoarece ceea ce tu nu poti experimenta nu e relavant. e bun ego-ul si orgoliul deoarece te fac insensibil la celelalte realitati triste ce coexista. se observa orgoliul si ego-ul conducatorilor nepsasatori. si lor le merge bine si nici ei nu vor sa moara prosti, dar de ce ti-e frica de aia nu scapi. E intelept cel care stie ca nu stie nimic si nici nu o sa apuce in timpul unei vieti sa stie.
Dap, traiesti mai rau ca animalele din pricina saraciei, dar iti permiti abonament la net. Ce tragic!
Ai dreptate doctorandus. doar am glumit maria-voastra. tara asta e superba, toti oamenii huzuresc, si de atata huzurit ies in strada ca au pensii de cativa lei. ce o fi in capul lor? doar le ajunge sa isi plateasca factura la net, consumurile si impozitele si le mai raman bani sa isi cumpere fix un kg de cuie in care sa isi puna poftele.
Si ce-as putea face eu pentru ei? Bani nu dau, ca nu incurajez cersetoria pe internet. Si nici bogat nu sunt, sa zic ca infiintez o firma si ofer de munca. Cei care discuta aici au abonament la internet, calculator sau mobil, asa ca banuiesc ca daca vor avea de mancat si-n ziua urmatoare nu e grija lor cea mai mare. Poftim, daca vrei sa scapi de ego, renunta la abonamentul la internet si ofera din acesti bani hrana pentru saraci si vinde-ti calculatorul si televizorul pentru ca deja ai ajuns la concluzia ca nu se poate cunoaste nimic, asa ca e inutil sa ai acces la enciclopedii si emisiuni de stiinta, care au menirea de a oferi cunoastere. De fapt, tot demersul tau e inutil din moment ce nu stii nimic. Daca nu stii nimic, nu poti sti nici macar ca Dumnezeu poate fi simtit si nici nu poti sti cum e definit Dumnezeu.
Si nu ma contrazice ca ma apuc sa fac sondaj: care e suma medie ce le ramane romanilor de rand dupa ce achita facturile. http://adevarul.ro/......index.html
noi si bulgarii suntem capat de linie. unui cuplu cu salar mediu, de abia ii ajunge sa isi cumpere mancare pe o luna. poate esti tu vreun boss inteligent, ca te tot bagi in seama si imi comentezi aiurea, dar chiar nu vorbesc prostii. suntem un popor de oameni infometati, se fac experimente cu medicamente pe noi, cu alimente modificate genetic, insecticide, ierbicide si altele
Ce poti face? Poti incepe prin a iti schimba atitudinea fata de ceilalti si fata de realitate. Cu fiecare om care se schimba, se schimba incet incet si societatea.Degeaba imi zici ca e ok sa accept o realitate ilogica cand se observa ce se intampla in ea.Eu spun adevarul si atat, iar unii ca tine vin si ma contrazic din diverse motive. Eu invat din aceste contraziceri si pot sa evoluez. deci multumesc de conversatii
Vorbind de contradictii, e o contradictie intre faptul ca afirmi ca nu stii nimic si cel ca pretinzi ca stii ce as putea face eu pentru altii. De ce ar trebui realitatea sa fie "logica"? Dac-ai sti cati negri din Eritreea viseaza la o cariera de cioban in Romania nu ti-ai mai smulge perii din cap ca ce greu o duc romanii. Pentru negrii aia sa ai apa la robinetul din casa este super-lux, asa ca majoritatea romanilor traiesc intr-un lux exorbitant fata de cum traiesc africanii.
Unde e multa stiinta, e si multa suferinta.
Desigur omul imperfect are gandirea si capacitatea de asimilare a cunoasterii lucrurilor din univers limitata. Dar creierul uman este in asa fel conceput incat sa primeasca informatii imense, sa inmagazineze cat o biblioteca imensa din New york. Dar desi omul filosofeaza dupa capacitatea lui limitata destul de mult, totusi nu ajunge nicaieri.( Daca vrei citeste Ieremia 10 :23; Eclesiastul6:7-12 ).
Primul (până unde ne duc dovezile) care şi-a dat seama că nu ştie nimic, e Socrate.
Raţiunea, logica sunt instrumente ale cunoaşterii, însa când vine vorba de univers, nu ne limităm la ele. Doar pe baza raţiunii şi logicii, nu puteam descoperi că universul a avut un început, că un lucru poate fi în două locuri in acelaşi timp(fizica cuantică), că viteza cu care te deplasezi influenţează trecerea timpului(relativitatea), aspecte ce nu le puteam ştii doar prin raţiune şi logică, am avut nevoie de instrumente pentru a descoperi astfel de legi, ce sfidează bunul simţ uman.
Omul a evoluat apărându-se de prădătoari şi găsind surse de hrană, nu a evoluat astfel încât să cunoască instinctiv nici fizica cuantică, nici relativitatea, nici universul, dar se fac progrese în acest sens.
Nu ştiu la ce te referi prin "memoria noastră e limitată", cunoştiinţele se transmit din generaţie în generaţie, iar limita asupra ceea ce poţi cunoaşte e dată doar de tine. Desigur că se poate concepe că cineva, vreodată are sa cunoască de exemplu, toate elementele din tabelul lu` Mendeleev, însa de când eram eu în generală până acu, tot s-au adăugat elemente. Dacă era vorba să se zică, "gata, nu mai putem cunoaşte de aici", probabil numărul ea acelaşi ca atunci când a fost făcut.
Sumar, cunoaşterea omului nu e bazată doar pe raţiune şi logică, cel puţin nu cea ştiinţifică, memoria sau capacitatea omului de a raţiona e dată doar de dorinţa lui de a cunoaşte(dacă tu vrei să crezi că nu poţi ştii mai multe, te poţi opri).
Şi infinitul, e totuşi un termen convenţional, până la urmă n-ai de unde să ştii dacă exista un număr infinit de elemente, dacă există un număr infinit de stele. E posibil ca, într-un anumit punct, sa putem identifica fără probleme toate elementele, toate stelele prezente/trecute şi viitoare. Singura chestie, că s-ar putea să nu mai fim oameni atunci, ci strămoşii unei specii mult mai avansate ca noi. Cam aşa cum suntem noi cu strămoşul nostru comun cu al maimuţei, pe care-l renegăm. Probabil specia aia viitoare, are să fie destul de isteaţă încât să ne accepte aşa cum am fost.
"Omul vede doar ce este pregatit sa vada."Poate ca noi nu suntem inca gata sa aflam adevarul si din acest motiv nu stim cum a aparut Universul(unii zic Big Bang altii Dumnezeu etc.), dar nu ne putem baza doar pe ce sustin altii ca au vazut, daca nu am fost acolo si nu am experimentat acea traire nu-i putem crede.
Stiti minciuna este mai buna dacat adevarul deoarece nu este atat de groaznica.Adevarul poate fii crud si o data cu aflarea lui se pot schimba foarte multe lucruri.
Daca oamenii stiau adevarul oare noi mai existam? Oare oamenii ar fi reusit sa evolueze mai mult si spiritual dar si fizic? Oare fiecare lucru are scopul lui? Oare nu am aflat adevarul despre aparitia Universului doar pentru ca trebuia sa fim pregatiti mai intai?