| Dragosdoar a întrebat:

Ma tot gandesc cum poate crestinismul sa fie considerat o religie monoteista. Ca mereu,religiosii se roaga ba la Isus,ba la fecioara maria,ba la nu stiu ce sfant,dupa se duc la moastele nu stiu cui,dupa se roaga la boca.
,Islamu pare Intr-adevar o religie chiar monoteista,ca aia tot ce fac,Il pomenesc doar pe Alah, asa la noi Ii pomenim pe mai multi.
Voi ce ziceti? Ce numim mai exact o religie monotesita?

37 răspunsuri:
| doctorandus a răspuns:

Dap, cum zice https://en.wikipedia.org/wiki/Francesca_Stavrakopoulou monoteism adevarat nu prea exista.

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Că până la Dumnezeu te mănâncă sfinții.

| GabiDumitrescu a răspuns:

Stai breh, ca faci aici zacusca! Pai e un singur boss. Aia e monoteismul. Ca e dumnezo, plus incornoratul fiindca orice religie are nevoie de un antagonist, apoi gasca de semizei - aka sfinti, plus ceva membri ai familiei sefului, e un fir epic logic. E un basm relativ simplu amestecat cu istorie, aia e.

| CostinAlamariu a răspuns:

O religie monoteistă are o singură divinitate. Creștinismul are o singură divinitate deci înseamna ca e monoteistă.
Oamenii nu se roagă la sfinți ca lui Dumnezeu, ci se roagă ca sfintii respectivi să se roage împreună cu ei. Ceva gen, ma duc la un prieten de-al meu si îi zic "hai sa ne rugam împreuna pentru chestia asta".

| iurii75 a răspuns (pentru CostinAlamariu):

Rugăciunea este modalitatea de a i te adresa lui Dumnezeu. Doar lui Dumnezeu. Doar despre el se spune că este ascultătorul rugăciunilor. Cand te duci la un prieten si îi zici... atunci îi "zici", nu îi adresezi o rugăciune. Nu vei găsi in scriptură indemnul de a te ruga vreunui om care a decedat.

| CostinAlamariu a răspuns (pentru iurii75):

Insasi Scriptura ne spune să ne rugam de ceilalti crestini sa se roage pentru noi, iar termenul de "decedat" nici macar nu exista in Noul Testament. Sfintii lui Dumnezeu sunt vii pentru că Dumnezeul creștinilor este un Dumnezeu al viilor nu al morților

| iurii75 a răspuns (pentru CostinAlamariu):

"Scriptura ne spune să ne rugam de ceilalti crestini sa se roage pentru noi," - nu incerca sa schimonosești sensul. Suntem îndemnați sa ne rugăm unii pentru alții, nu unii la alții. Nu încurca o adresare cu o rugăciune.
"termenul de "decedat" nici macar nu exista in Noul Testament." - spune scriptura ca nu există moarte? Fii serios...
"este un Dumnezeu al viilor nu al morților"- când Isus a spus aceasta a argumentat astfel învierea, nu minciuna că după moarte "sufletul" supraviețuiește morții corpului si continuă existența.

| CostinAlamariu a răspuns (pentru iurii75):

Rugaciunea nu e închinare și dacă spui că este nu ai înțeles nimic. Însuși cuvântul "rugăciune" s-a dezvoltat într-o cultură și o limbă influentata de religia creștină primară, adică Ortodoxă, și nu în teologia martorilor lui iehova. În aceleași mod și cuvântul "mântuire" nu înseamnă doar comuniunea cu Împărăția cerurilor ci înseamnă în mod general salvare. La fel "rugăciune" înseamnă în mod general rugăminte. Doar pentru că spui o rugăciune nu înseamnă ca faci și "latria" adică adorare sau închinare. Dezbaterea asta a ieșit deja din sfera religiei. Tu dezbați cuvinte, cuvinte pe care e limpede că nu le înțelegi. Suntem îndemnați să ne rugăm unii pentru alții, dar cum obțin eu rugăciunea sfintilor din ceruri dacă nu le-o cer? De ce s-ar ruga Sfântul Pavel sau Sfântul Petru pentru mine dacă nu le cer să se roage pentru mine?

"spune scriptura ca nu există moarte?"

De fapt da, Scriptura spune că nu există moarte pentru cei care cred în Dumnezeu și Îi urmează voia. Moartea există doar pentru necredincioși, pentru cei care fac fărădelege și nu se pocăiesc.

"când Isus a spus aceasta a argumentat astfel învierea, nu minciuna că după moarte "sufletul" supraviețuiește morții corpului si continuă existența."

Asta de unde ai mai scos-o? Iisus i-a zis clar tâlharului de pe cruce: "tu astazi vei fi cu mine în rai".
Nu poate fi mai clar de atât. A folosit literalmente cuvântul "astazi". Iar dacă sufletul nu își continuă existenta cum de s-au infatisat Moise și Ilie la schimbarea la față a Mântuitorului? Dacă sufletul nu isi continua existenta de ce Avraam poate vorbi cu bogatul nemilostiv? Dar bogatul nemilostiv de ce poate vorbi și da semne de constienta dupa moarte?

| iurii75 a răspuns (pentru CostinAlamariu):

"cuvântul "rugăciune" s-a dezvoltat într-o cultură și o limbă influentata de religia creștină primară, adică Ortodoxă, " - rolling on the floor da, da, desigur. Mai mult, înainte de ortodoxie nici nu se ruga nimeni... rolling on the floor
Rugăciunea este modalitatea prin care ne putem adresa lui Dumnezeu. Nu încurca rugăciunea cu o rugăminte adresată unui om. Nu vei găsi în scriptură ca cineva sa se fi rugat unui om despre care s-ar crede ca e in cer. Nici chiar Isus nu a pretins ca cineva să-i adreseze rugaciuni, totdeauna a spus ca rugăciunile trebuie adresate lui Dumnezeu ( in numele lui Isus dar totuși adresate lui Dumnezeu).
"Scriptura spune că nu există moarte pentru cei care cred în Dumnezeu și Îi urmează voia. Moartea există doar pentru necredincioși," - Isus Cristos a murit, înseamnă asta după tine ca era necredincios? Cand scrii ceva incearca sa gândești...
"Asta de unde ai mai scos-o? " - chiar din scriptură, încearcă să citești.
"tu astazi vei fi cu mine în rai"." - cred că știi destul de bine dar te faci într-o ureche...
Care varianta e corectă ( tinand cont ca in original nu erau semne de punctuație, su fost adăugate mai târziu) - "îți zic astăzi, vei fi cu mine in rai", sau " îți zic, astăzi vei fi cu mine in rai"? Dar înainte de a răspunde meditează la ce spune scriptura - a treia zi a fost inviat Isus si Mariei i-a spus ca inca nu urcase la cer la Tatăl său. Si scriptura mai spune ca acele zile Isus a fost in Hades. Deci, care varianta e corectă?
"cum de s-au infatisat Moise și Ilie la schimbarea la față a Mântuitorului?" - dacă citeai atent - vedeai ca scrie clar, au avut o viziune, nu ca ar fi fost real.
La fel bogatul și Lazar este o parabolă nu istorie, si trebuie să înțelegi ce semnifica.
Moartea este opusul vieții, consecința răzvrătirii lui Adam si nu o trecere in altă lume. Iar despre starea morților scrie clar Solomon in Ecleziastul 9:5-10.

| CostinAlamariu a răspuns (pentru iurii75):

"Nu încurca rugăciunea cu o rugăminte adresată unui om"
Până și DEX spune că rugaciunea si rugamintea sunt sinonime. Si asta nu e valabil doar în română. În engleza cuvantul "pray" e folosit în acelasi mod, ca rugăminte pentru oricine, om sau Dumnezeu. Încercarea ta disperata de a redefini cuvinte merge impotriva tuturor culturilor si limbilor de pe planeta asta.
"Isus Cristos a murit, înseamnă asta după tine ca era necredincios?"
Nu ma refeream la moartea trupeasca, bineinteles, ma refeream la moartea sufleteasca de care vorbeste si Biblia. Nu gandesti înainte sa vorbesti?

Nu ar fi avut sens sa zica "astazi iti spun, tu vei fi cu mine in rai". Normal ca astazi îi spunea, e de la sine inteles.

| iurii75 a răspuns (pentru CostinAlamariu):

"RUGĂCIÚNE, rugăciuni, s. f. Încercare personală de a intra în contact direct cu divinitatea; cerere, mulțumire sau laudă adresată de credincioși divinității; rugă". Nu realizezi diferența între o adresare către Dumnezeu si o adresare către o persoană?
"Nu ma refeream la moartea trupeasca, bineinteles, ma refeream la moartea sufleteasca de care vorbeste si Biblia" - copile, Biblia spune ca Isus " El a fost omorât în carne, dar a fost făcut viu în spirit." ( 1 Petru 3:18) Dacă a fost inviat ca spirit, normal ca nu era un spirit nemuritor. Altfel n-ar avea sens afirmația.
"Nu ar fi avut sens sa zica "astazi iti spun, tu vei fi cu mine in rai". " - copile, ți-am mai arătat ce spune scriptura - Isus a urcat la cer nu în ziua aceia ci dupa 40 de zile de la inviere. Deci după tine se primește ca la mințit pe acel om?!
"Normal ca astazi îi spunea, e de la sine inteles." - dacă citeai scriptura vedeai ca astfel de expresie apare de mai multe ori - "îți spun astăzi"...

| CostinAlamariu a răspuns (pentru iurii75):

Tu nici macar nu crezi in divinitatea lui Iisus si crezi ca imi dai mie lectii? lmao. Ma faci sa rad.

| iurii75 a răspuns (pentru CostinAlamariu):

"si crezi ca imi dai mie lectii?" - deci te inspiri de la străbunii tăi? Ei czm tot ada au răspuns - «Tu eşti născut cu totul în păcat», i-au răspuns ei, «şi tu ne înveţi pe noi?» ( ioan 9:34)
"nici macar nu crezi in divinitatea lui Iisus " - eu cred ceea ce spune scriptura - Isus este numit divin, este al doilea in univers, este Fiul lui Dumnezeu si respectiv inferior si supus Tatălui său.

| CostinAlamariu a răspuns (pentru iurii75):

Dacă Iisus nu este decat o creatura si nu Dumnezeu creștinismul e o religie idioata si absolut inutilă. Pentru ce s-a întrupat o creatura? Pentru ce a murit o creatura? Ce rost avea? Cum functioneaza teologia daca Iisus nu este decat o simpla creatura?

| iurii75 a răspuns (pentru CostinAlamariu):

"Dacă Iisus nu este decat o creatura si nu Dumnezeu creștinismul e o religie idioata si absolut inutilă. Pentru ce s-a întrupat o creatura?" - ai meditat vreodată la ce este răscumpărarea? De ce a fost nevoie să fim răscumpărați si cum anume am fost răscumpărați?

| CostinAlamariu a răspuns (pentru iurii75):

Cum putea fi facuta o rascumparare adevarata daca Iisus nu a fost decat o creatura? Cum putea fi platit prețul infinit al păcatului nostru prin viata unei creaturi finite? (Prin finite ma refer ca la un moment dat are un început).

| iurii75 a răspuns (pentru CostinAlamariu):

A răscumpăra - a plăti prețul corespunzător pentru recuperarea obiectului răscumpărării.
Adam a fost creat perfect având perspectiva vieții veșnice ( si urma sa trăiască pe pământ, unde de fapt a si fost creat). Din cauza neascultării a pierdut viața veșnică si a transmis urmașilor săi ceea ce avea - imperfecțiunea, bătrânețea si la final moartea. „Printr-un singur om a intrat păcatul în lume şi prin păcat moartea, şi astfel moartea a trecut asupra tuturor oamenilor, căci toţi au păcătuit" (Romani 5:12).
Adam a pierdut o viața veșnică. Pentru a recupera pierderea era necesară o viață corespunzătoare, perfectă. De aceia nici un om nu putea plăti acest preț - toți au moștenit păcatul și imperfecțiunea.
Isus a renunțat benevol la poziția pe care o avea în cer si a acceptat sa se nască ca om pd pământ. Deoarece nu a avut un tată uman, el nu a moștenit păcatul adamic fiind astfel un om perfect, echivalentul lui Adam, având și el posibilitatea de a trăi veșnic. De aceia Isus este numit " ultimul Adam". „Chiar aşa este scris: «Primul om Adam a devenit un suflet viu». Ultimul Adam a devenit un spirit dătător de viaţă" (1 Cor. 15:45).
De aceea, având o iubire profundă faţă de Tatăl său şi faţă de descendenţii lui Adam, Isus şi-a jertfit viaţa umană. Da, Isus a renunţat la viaţa sa umană perfectă, care corespundea celei pe care o pierduse Adam.
Anume astfel a fost posibil să fie plătită răscumpărarea. Iar afirmațiile tale -"Cum putea fi platit prețul infinit al păcatului nostru prin viata unei creaturi finite? (Prin finite ma refer ca la un moment dat are un început)." - nu au sens.

| oglindasultanului a răspuns:

Doar unul e zeul superior (puterea), ceilalti sunt inferiori, si cu dreptul de a fi venerati. Islamul nu ofera aceste "drepturi".

| Werrich a răspuns:

Iudaismul, Creștinismul și islamul sunt religii monoteiste

| iurii75 a răspuns:

Creștinismul biblic este o religie monoteistă. Faptul ca creștinătatea apostată a adoptat din religiile anterioare o mulțime pe practici păgâne e altă treabă. Cum ar fi trinitatea, o mulțime de "sfinți" care ar proteja anumite categorii de persoane si multe altele...

| iurii75 a răspuns:

"Newton a negat
că Dumnezeu era o Treime.
Există un singur Dumnezeu,
Tatăl veșnic viu, omniprezent, omniscient, atotputernic,
Făcătorul Cerului și al Pământului,
și un mijlocitor între Dumnezeu și Om,
Omul Hristos Isus." - și avea dreptate fiindcă așa afirma Biblia si așa și este.

| SingleForOne a răspuns:

E monoteista prin faptul ca ierarhia sfanta incepe de la Dumnezeu, pe urma Iisus, pe urma Duhul sfant. Toți restul sunt doar sfinți, înțelepți, deci oamenii vor harul de la Dumnezeu, si Acesta le dă, si toate cele bune, PRIN trimișii săi, inclusiv propriul fiu, Iisus, sfinții, înțelepții, înțelegători, conducătorii, etc. Oamenii isi pun increderea în anumite entități pentru a primi lucrurile de la Dumnezeu. Adica, in alte cuvinte, cum ai lua un bilet de avion printr-o agenție de turism pentru o anume companie, nu direct de la compania de zbor. Oarecum e cam același principiu, dar mult mai complex.

| pacatosulBogdan a răspuns (pentru SingleForOne):

Iisus nu e pe urma si nici Duhul Sfant nu e pe urma! N-ai citit ce scrie in Biblie, ca "La inceput era Cuvantul si Cuvantul era la Dumnezeu si Dumnezeu era Cuvantul"? - Ioan 1, 1
Si tot in Biblie scrie ca acei care au mintit Duhului Sfant, nu au mintit oamenilor ci lui Dumnezeu. - Fapte 4, 5

| SharpEagle a răspuns:

Nu e vorba la cine se roaga, ci pe cine considera zeu (mono theos - un singur zeu). Celelalte entitati au rang de sfinti, nu de zei.
Si zeul e unul, conform teoriei sfintei treimi.

| pacatosulBogdan a răspuns:

Islamistii il pomenesc doar pe Alah? Serios?! Atunci de ce fac urat cand se leaga cineva de Mohamed? A, deci ei il cinstesc ca pe un profet. De ce iti este greu sa accepti ca in cadrul unor religii anumitor oameni li se acorda cinstire, fara ca asta sa insemne ca se renunta la monoteism? Oare militarii care ingenuncheaza si saruta drapelul tarii sunt politeisti? Trebuie sa faci diferenta intre adorare, care este rezervata doar lui Dumnezeu, si cinstirea unor simboluri sau persoane nationale sau religioase!
Lui Iisus I se cuvine sa ne rugam si sa ne inchinam fiindca este Dumnezeu. Daca citesti in Biblie la Filipeni 2, 5-11, vezi ca scrie acolo ca tot genunchiul sa I se plece, "al celor ceresti, al celor pamantesti si al celor dedesubt". In rest, despre Sfanta Fecioara Maria si despre alt sfinti, nu am auzit niciun ortodox sa le spuna ca sunt dumnezeii lor! Ii cinstesc, desi in masuri diferite, dar nu-i adora ca pe Dumnezeu! Si in Biblie scrie urmatorul indemn: "Celui cu cinstea, cinste!" Deci, asta sa stii: crestinismul este monoteist!

| Whateverrr a răspuns:

Faptul ca ortodocsii/catolicii se inchina si altcuiva decat Domnului este gresit.
Biblia spune că doar Lui sa i slujim si sa ne inchinam.
Niciun om, oricat de evlavios a fost, nu trebuie "zeificat".

| doctorandus a răspuns (pentru Whateverrr):

Corect, cum zicea Sir Isaac Newton, a te inchina lui Isus Hristos este cel mai mare pacat.

| doctorandus a răspuns (pentru Whateverrr):

Newton believed that these ancient civilisations
all shared one scientific religion.
That first religion was the most rational of all others,
till the nations corrupted it.
Newton was convinced he'd found the source of the corruption.
He believed something that most Christians,
whether they're Protestant or Catholic,
would find deeply reprehensible, disgusting,
probably even worse than atheism.
Newton denied
that God was a Trinity.
There is one God,
the Father ever-living, omnipresent, omniscient, almighty,
the maker of Heaven and Earth,
and one mediator between God and Man,
the Man, Christ Jesus.
This went beyond even the most radical Protestantism.
This was heresy.
But Newton had studied the Bible more thoroughly
than any scientific question.
He concluded that false texts had been inserted into the Bible in the 4th century
to assert Christ's divinity.
Anti-Trinitarianism was illegal.
It was outlawed. In principle, you could be put to death for it.
This was a dreadful secret
that Newton was at desperate pains to conceal all his life.

| doctorandus a răspuns (pentru Whateverrr):

Newton credea că aceste civilizații antice
toate împărtășeau o singură religie științifică.
Prima religie a fost cea mai rațională dintre toate celelalte,
până când neamurile au corupt-o.
Newton era convins că găsise sursa corupției.
El credea ceva ce majoritatea creștinilor,
indiferent dacă sunt protestanți sau catolici,
ar găsi profund condamnabil, dezgustător,
probabil chiar mai rău decât ateismul.
Newton a negat
că Dumnezeu era o Treime.
Există un singur Dumnezeu,
Tatăl veșnic viu, omniprezent, omniscient, atotputernic,
Făcătorul Cerului și al Pământului,
și un mijlocitor între Dumnezeu și Om,
Omul Hristos Isus.
Acest lucru a depășit chiar și cel mai radical protestantism.
Aceasta era erezie.
Dar Newton studiase Biblia mai amănunțit
decât orice întrebare științifică.
El a concluzionat că texte false au fost introduse în Biblie în secolul al IV-lea
pentru a afirma divinitatea lui Hristos.
Antitrinitarismul era ilegal.
Era scos în afara legii. În principiu, puteai fi condamnat la moarte pentru asta.
Acesta a fost un secret îngrozitor
pe care Newton se chinuia cu disperare să-l ascundă toată viața.

| CostinAlamariu a răspuns (pentru Whateverrr):

Și totusi Insusi Iisus îi numeste pe oameni dumnezei...

| Whateverrr a răspuns (pentru CostinAlamariu):

Unde?

| CostinAlamariu a răspuns (pentru Whateverrr):

Iisus le-a răspuns: Nu e scris în Legea voastră că "Eu am zis: dumnezei sunteţi?"
-Ioan 10:34

| Allemando a răspuns:

Salve!
Creștinismul este o religie monoteistă. Sfinții nu sunt zei, ci sunt niște oameni care au ajuns la măsuri deosebite și care au întâietate în fața lui Dumnezeu, și de aceea ne rugăm lor ca să mijlocească la Dumnezeu pentru noi.

P.S.: îți mulțumesc din suflet că nu te-ai legat de faptul că Dumnezeu e întreit în persoană, că Sfânta Treime e un singur Dumnezeu. Astea sunt dogme care se studiază, probabil, la facultatea de Teologie.

| 1va45iuk a răspuns:

A fi monoteist înseamnă a te închina doar unui Dumnezeu. Dumnezeul creștin, are într-adevăr trei persoane. Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt. Dar de ce nu este doar unul? Unul singur și atât. Sper sa nu fac vreo erezie, dar încerc sa explic așa: in primul rând de ce Dumnezeu ar fi obligat sa se supună cu strictețe termenului acesta? Adică a cui scop este de a respecta acest termen? Principiul unității nu sta doar in baza unui singur individ, ci pot fi si mai mulți indivizi care sa lucreze ca unul. Pentru ca dacă ar fi sa o luam altfel, asta ar însemna ca Dumnezeu ar trebui sa fie si sa arate așa cum vrem noi? Iar acest Dumnezeu este unul desăvârșit, spunem noi. Pentru ca își împărtășeste iubirea nu doar fata de creație, ci și interpersonal, ceea ce înseamnă ca nu poate fi un Dumnezeu egocentric. Dacă e sa luam exemplul islamului, care se știe foarte bine ca este o religie a cărții, nu poți spune ca Alah așa cum îl văd ei este un dumnezeu desăvârșit. Cu cine își împarte el iubirea mai exact? Față de creație? Și dacă față de creație, atunci cum? In creștinism Dumnezeu este unul iubitor, al păcii, libertății si dreptății, dar si echității. Fiind ierarhizate aceste ideologii. Si cât despre sfinți si despre moaște, Dumnezeu împarte tot ceea ce are El cu noi. Asta nu înseamnă ca Dumnezeu ne-a poruncit sa ne închinăm sfinților, dar aceasta este forma mea de respect pentru cei ce s-au dovedit a fi sfinți. Iar închinatul și sărutatul sunt doar ritualuri. Un musulman de exemplu poate sta 7 zile in genunchi, dar asta nu înseamnă ca s-a rugat cu adevărat. La fel și eu, pot face 700 de metanii, dar dacă nu le-am făcut cu inima și cu iubire de Dumnezeu degeaba le-am făcut. Și eu, de exemplu, dacă as fi pe dinafara total, sa nu cunosc nici o religie si sa trebuiască sa îmi aleg una, as alege creștinismul. Pentru ca dovada de iubire mai mare a unui Dumnezeu, ca in creștinism nu cred ca găsești nicăieri. Și adică aceea de a se face om, a trai cu greutățile noastre și cu luptele noastre zilnice, uneori poate nu avem nici de o pâine și chiar smerindu-se pana a se lasă bătut și batjocorit, pana sa si moară pentru păcatele si mântuirea noastră, astfel nestirbindu-ți nici ție libertatea de alegere, eu sincer nu văd un al Dumnezeu mai bun de atât.

| iurii75 a răspuns (pentru 1va45iuk):

Poți spune cum înțelegi tu personal "trinitatea"? Fiindcă nu este unitate nici în rândul trinitarienilor referitor la aceasta, de aceia întreb cum înțelegi tu. Sunt trei persoane sau doar una, dacă trei - sunt egale ca poziție, autoritate dau nu...