| Dragosdoar a întrebat:

Ma tot gandesc cum poate crestinismul sa fie considerat o religie monoteista. Ca mereu,religiosii se roaga ba la Isus,ba la fecioara maria,ba la nu stiu ce sfant,dupa se duc la moastele nu stiu cui,dupa se roaga la boca.
,Islamu pare Intr-adevar o religie chiar monoteista,ca aia tot ce fac,Il pomenesc doar pe Alah, asa la noi Ii pomenim pe mai multi.
Voi ce ziceti? Ce numim mai exact o religie monotesita?

37 răspunsuri:
| pacatosulBogdan a răspuns (pentru SingleForOne):

Iisus nu e pe urma si nici Duhul Sfant nu e pe urma! N-ai citit ce scrie in Biblie, ca "La inceput era Cuvantul si Cuvantul era la Dumnezeu si Dumnezeu era Cuvantul"? - Ioan 1, 1
Si tot in Biblie scrie ca acei care au mintit Duhului Sfant, nu au mintit oamenilor ci lui Dumnezeu. - Fapte 4, 5

| Allemando a răspuns:

Salve!
Creștinismul este o religie monoteistă. Sfinții nu sunt zei, ci sunt niște oameni care au ajuns la măsuri deosebite și care au întâietate în fața lui Dumnezeu, și de aceea ne rugăm lor ca să mijlocească la Dumnezeu pentru noi.

P.S.: îți mulțumesc din suflet că nu te-ai legat de faptul că Dumnezeu e întreit în persoană, că Sfânta Treime e un singur Dumnezeu. Astea sunt dogme care se studiază, probabil, la facultatea de Teologie.

| iurii75 a răspuns (pentru CostinAlamariu):

A răscumpăra - a plăti prețul corespunzător pentru recuperarea obiectului răscumpărării.
Adam a fost creat perfect având perspectiva vieții veșnice ( si urma sa trăiască pe pământ, unde de fapt a si fost creat). Din cauza neascultării a pierdut viața veșnică si a transmis urmașilor săi ceea ce avea - imperfecțiunea, bătrânețea si la final moartea. „Printr-un singur om a intrat păcatul în lume şi prin păcat moartea, şi astfel moartea a trecut asupra tuturor oamenilor, căci toţi au păcătuit" (Romani 5:12).
Adam a pierdut o viața veșnică. Pentru a recupera pierderea era necesară o viață corespunzătoare, perfectă. De aceia nici un om nu putea plăti acest preț - toți au moștenit păcatul și imperfecțiunea.
Isus a renunțat benevol la poziția pe care o avea în cer si a acceptat sa se nască ca om pd pământ. Deoarece nu a avut un tată uman, el nu a moștenit păcatul adamic fiind astfel un om perfect, echivalentul lui Adam, având și el posibilitatea de a trăi veșnic. De aceia Isus este numit " ultimul Adam". „Chiar aşa este scris: «Primul om Adam a devenit un suflet viu». Ultimul Adam a devenit un spirit dătător de viaţă" (1 Cor. 15:45).
De aceea, având o iubire profundă faţă de Tatăl său şi faţă de descendenţii lui Adam, Isus şi-a jertfit viaţa umană. Da, Isus a renunţat la viaţa sa umană perfectă, care corespundea celei pe care o pierduse Adam.
Anume astfel a fost posibil să fie plătită răscumpărarea. Iar afirmațiile tale -"Cum putea fi platit prețul infinit al păcatului nostru prin viata unei creaturi finite? (Prin finite ma refer ca la un moment dat are un început)." - nu au sens.

| 1va45iuk a răspuns:

A fi monoteist înseamnă a te închina doar unui Dumnezeu. Dumnezeul creștin, are într-adevăr trei persoane. Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt. Dar de ce nu este doar unul? Unul singur și atât. Sper sa nu fac vreo erezie, dar încerc sa explic așa: in primul rând de ce Dumnezeu ar fi obligat sa se supună cu strictețe termenului acesta? Adică a cui scop este de a respecta acest termen? Principiul unității nu sta doar in baza unui singur individ, ci pot fi si mai mulți indivizi care sa lucreze ca unul. Pentru ca dacă ar fi sa o luam altfel, asta ar însemna ca Dumnezeu ar trebui sa fie si sa arate așa cum vrem noi? Iar acest Dumnezeu este unul desăvârșit, spunem noi. Pentru ca își împărtășeste iubirea nu doar fata de creație, ci și interpersonal, ceea ce înseamnă ca nu poate fi un Dumnezeu egocentric. Dacă e sa luam exemplul islamului, care se știe foarte bine ca este o religie a cărții, nu poți spune ca Alah așa cum îl văd ei este un dumnezeu desăvârșit. Cu cine își împarte el iubirea mai exact? Față de creație? Și dacă față de creație, atunci cum? In creștinism Dumnezeu este unul iubitor, al păcii, libertății si dreptății, dar si echității. Fiind ierarhizate aceste ideologii. Si cât despre sfinți si despre moaște, Dumnezeu împarte tot ceea ce are El cu noi. Asta nu înseamnă ca Dumnezeu ne-a poruncit sa ne închinăm sfinților, dar aceasta este forma mea de respect pentru cei ce s-au dovedit a fi sfinți. Iar închinatul și sărutatul sunt doar ritualuri. Un musulman de exemplu poate sta 7 zile in genunchi, dar asta nu înseamnă ca s-a rugat cu adevărat. La fel și eu, pot face 700 de metanii, dar dacă nu le-am făcut cu inima și cu iubire de Dumnezeu degeaba le-am făcut. Și eu, de exemplu, dacă as fi pe dinafara total, sa nu cunosc nici o religie si sa trebuiască sa îmi aleg una, as alege creștinismul. Pentru ca dovada de iubire mai mare a unui Dumnezeu, ca in creștinism nu cred ca găsești nicăieri. Și adică aceea de a se face om, a trai cu greutățile noastre și cu luptele noastre zilnice, uneori poate nu avem nici de o pâine și chiar smerindu-se pana a se lasă bătut și batjocorit, pana sa si moară pentru păcatele si mântuirea noastră, astfel nestirbindu-ți nici ție libertatea de alegere, eu sincer nu văd un al Dumnezeu mai bun de atât.

| iurii75 a răspuns (pentru 1va45iuk):

Poți spune cum înțelegi tu personal "trinitatea"? Fiindcă nu este unitate nici în rândul trinitarienilor referitor la aceasta, de aceia întreb cum înțelegi tu. Sunt trei persoane sau doar una, dacă trei - sunt egale ca poziție, autoritate dau nu...

| Whateverrr a răspuns (pentru CostinAlamariu):

Unde?

| CostinAlamariu a răspuns (pentru Whateverrr):

Iisus le-a răspuns: Nu e scris în Legea voastră că "Eu am zis: dumnezei sunteţi?"
-Ioan 10:34